Afleveringen
-
Een evangelist werd op een NS-station met veel machtsvertoon staande gehouden door maar liefst zes agenten. Wat was er gaande? Redacteur Patrick Simons praat je bij. Presentator Jeffrey Schipper kreeg de nieuwe migratievisie van de ChristenUnie onder ogen. En verder vertelt Patrick waarom er verschillende open brieven zijn opgesteld over de Israëlvisie van de PKN.
-
Een Iraanse evangelist koppelt oudtestamentische profetieën aan de huidige situatie in het Midden-Oosten. Is dit theologisch verantwoord? Dit bespreekt theoloog Wim Dekker in deze nieuwspodcast. Naar aanleiding van het overlijden van boegbeeld dominee A. Moerkerken komt ook de domineescultuur ter sprake. En ook het Italiaanse verbod op draagmoederschap blijft niet onbesproken!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Ds. M. Messemaker was één van de christenen die een jaar na '7 oktober' de herdenkingsbijeenkomst op De Dam in Amsterdam bezocht. Hoe ervaarde hij de grimmige stemming vanwege de aanwezigheid van pro-Palestijnse demonstranten? De predikant bespreekt dit in deze nieuwspodcast. Ook de Israël-visie van de PKN en een door christenen ondertekende verklaring tegen extreemlinks en de radicale islam komen ter sprake!
-
"Te vaak hebben mensen met kerkpijn te maken. Het zijn geen incidenten”, merkt Mariët Baaij op. Zij begeleidt (reformatorische) mensen die te maken hebben met kerkpijn. Binnen de reformatorische gezindte is ondernemer Laurens van der Tang volop actief. Presentator Jeffrey Schipper gaat in deze themapodcast met het tweetal in gesprek over kerkpijn, de refogezindte en onvoorwaardelijke liefde.
-
Naar schatting zitten zo’n 400 christenen in een Eritrese gevangenis. Aster behoorde tot deze groep vervolgde christenen. In deze themapodcast vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom hoe ze is gemarteld en waarom ze weigerde om haar geloof te verloochenen. Maak tijd voor een indrukwekkend getuigenis van een moedige christen uit het 'Noord-Korea van Afrika'.
-
Minister Marjolein Faber (Asiel) kondigde aan om te stoppen met de financiering van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Een onchristelijk besluit? Dit bespreekt opiniemaker Jan-Willem Grievink in deze nieuwspodcast. De discussie over bijbelvertalingen werd door de Gereformeerde Gemeenten in Nederland nieuw leven ingeblazen. En presentator Jeffrey Schipper merkt op dat een predikant zich opwindt over NOS-berichtgeving over Israël.
-
Een Duitse dominee stond vorige week voor de rechter. Redacteur Patrick Simons praat je bij over deze kwestie. Ook een omstreden uitspraak van presidentskandidaat Donald Trump komt ter sprake. Presentator Jeffrey Schipper wijst op de geestelijke strijd omtrent de Tempelberg en blikt nog even terug op een onder reformatorische dominees populaire driedaagse conferentie!
-
Verreweg de meeste migranten wereldwijd zijn christen, blijkt uit onderzoek. Wat heeft dit tot ons te zeggen? Ds. A. A. Egas gaat hierop in. In deze nieuwspodcast bespreekt de christelijke gereformeerde predikant ook een opinieartikel over de paus als 'antichrist'. En ook komt de voornamenkwestie nog even ter sprake. Vindt ds. Egas het ongepast als hij met zijn voornaam wordt aangesproken?
-
Is het wel of niet gepast om een dominee met zijn of haar voornaam aan te spreken? Presentator Jeffrey Schipper legt in de nieuwspodcast uit waarom deze kwestie actueel is. Een christelijke stichting uit kritiek op het fenomeen yoga. En verder vraagt redacteur Patrick Simons aandacht voor de situatie van christenen in Bangladesh!
-
Sommige Amerikanen klampen zich vast aan 'profetieën' waarin God zou hebben duidelijk gemaakt Hij grote plannen heeft met Donald Trump. Theoloog Wim Dekker bespreekt de Trump-profetieën. Ook bespreekt hij een toelichting van een reformatorische predikant het verschil tussen de rol van mannen en vrouwen. En naar aanleiding van een recent symposium komt ook de Rooms-Katholieke Kerk ter sprake!
-
Een Nederlandse feestband maakte een voetballied op de melodie van opwekkingsmuziek. Ongepast? Voorganger Peter van der Weerd bespreekt dit in de nieuwspodcast van Cvandaag. Ook een dominee die zich zorgen maakt over de lage opkomst bij kerkelijke activiteiten komt ter sprake. En in de 'ergernis van de week' brengt Peter een wetenschappelijk onderzoeksproject ter sprake!
-
77 procent van de Nederlandse kerkganger heeft een gevoel van trots over zijn eigen kerk, bleek onlangs uit onderzoek. Veelgevraagd spreker Martin Koornstra reageert in de nieuwspodcast van Cvandaag. Hoe belangrijk is het dat een voorganger of dominee universitair opgeleid is? En ook een vijfdaagse training over 'bovennatuurlijk leven' komt ter sprake!
-
Redacteur Patrick Simons legt uit waarom Christenen voor Israël boos is op het dagblad Trouw. Presentator Jeffrey Schipper merkt op dat het ministerschap van voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins veel losmaakt. En tv-persoonlijkheid Johan Derksen windt zich op over evangelist Tom de Wal. Dit en meer komt aan bod in deze nieuwspodcast van Cvandaag!
-
ChristenUnie verdwijnt uit het Europees Parlement en de SGP viert een eclatante verkiezingsoverwinning. Priester Jos Strengholt deelt in deze nieuwspodcast zijn analyse. Met presentator Jeffrey Schipper bespreekt hij ook een column van rabbijn Lody van de Kamp over Gaza en biddende Nederlands elftal-voetballers. Het tweetal blikt ook nog even terug op de Cvandaag-verbindingsborrel!
-
In deze nieuwspodcast vraagt Cvandaag-redacteur Patrick Simons aandacht voor een gruwelijk incident uit Pakistan. Presentator Jeffrey Schipper merkt op dat een dragqueen een podium krijgt op een christelijk festival. En in de 'ergernis van de week' komt de houding van een aantal ChristenUnie-stemmers ter sprake.
-
De Israël-vlag ophangen tijdens een christelijk festival: is dat ongepast? Theoloog en journalist Andries Knevel bespreekt een prikkelende column van een student hierover. Dominee M. Klaassen heeft een nieuw boek over de scheppingsorde geschreven. Knevel bespreekt een aantal uitspraken van de hervormde predikant. En in deze nieuwspodcast hoor je ook waaraan Knevel zich deze maand heeft geërgerd!
-
Advocaat Lineke Blijdorp is uiterst kritisch op het beoogde rechtse kabinet. Ook gaat zij in deze nieuwspodcast van Cvandaag in op opvallende uitspraken van D66-minister Pia Dijkstra over 'gebedsgenezer' Tom de Wal. Ze geeft antwoord op de vraag in hoeverre de dood van de Iraanse president een straf van God was. En ook nieuwe CBS-cijfers over ontkerkelijking komen ter sprake!
-
Zijn orthodoxe evangelische en reformatorische kerken een veilige plek voor LHBTI'ers? Hierover gaat Herman van Wijngaarden in gesprek met Joël Boertjens, schrijver van een boek over kerk, geloof en LHBTI. Van Wijngaarden is onderdeel van een vergeten groep: celibataire LHBTI'ers. Ook gaan beide heren in op de vraag of het homostandpunt van christenen ten onrechte een struikelblok vormt.
-
Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontstond. Bezwaarde hervormden gingen niet mee en splitsten zich af. Aan het ontstaan van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) gingen veel conflicten vooraf. Dr. J. Hoek (PKN) en dr. R. van Kooten (HHK) blikken in deze themapodcast terug. Is de tijd rijp voor het zoeken van eenheid? En hoe kan dit concreet vorm krijgen?
-
De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens CU-leider Mirjam Bikker op het spel. Opiniemaker Jan-Willem Grievink gaat in op de bron waaruit Jodenhaat voortkomt. De schrijver licht zijn kritische column over het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos toe. En ook komt een openhartig interview over huwelijksproblematiek en echtscheiding ter sprake!
- Laat meer zien