Afleveringen
-
Jelle Denturck (DIRK. en Dressed Like Boys) verloor op 27-jarige leeftijd zijn mama. Het hele gezin vond troost in de muziek van Nick Cave. Het album Skeleton Tree kan hem nog steeds aan diggelen slaan, maar ook genezen. Ook zijn eigen muziek is een uitlaatklep: Op het podium zoekt hij de connectie op met het publiek, het gevoel dat we allemaal maar wat doen en elkaar daarin vinden.
Pien laat haar nummer horen aan Jelle en aan iedereen die luistert. -
Voor Jente Pironet van Portland is het even zoeken na een onverwachte diagnose, gecancelde festivalzomer en een intense periode van herstel. Muziek is een compagnon, zowel nu als tijdens zijn jeugd, wanneer hij al flirtte met een depressie. Het podium is de plek waar hij kan thuiskomen, zichzelf kan zijn en de energie haalt om positief te blijven.
Pien en Jente duiken samen in de studio en sturen het resultaat naar Yong Yello. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Yong Yello schreef met zijn debuutalbum zijn demonen van zich af. Marcel vertegenwoordigt alles waar Yello van wil wegblijven. Het is een kijk in zijn binnenste: hij rapt over zijn alcoholmisbruik, gezinssituatie en donkere periodes. Muziek helpt om te aanvaarden dat het soms stormt en om die woelige periodes door te komen.
Yong Yello belooft om Pien professionele feedback te geven als zij belooft om een stap verder te gaan met haar muziek. -
Selah Sue herinnert zich nog exact hoe de muziek van Lauryn Hill haar gered heeft toen ze zich voor het eerst écht slecht voelde als kind. “Ik ga door een hel,” schreef ze op haar Facebookpagina in 2022. Een week later stond ze op Pukkelpop, op zoek naar de verbinding met het publiek die voor haar anti-depressief werkt. Pien is al jaren grote fan van Selah Sue en raapt al haar moed bij elkaar wanneer ze een gitaar in haar handen geduwd krijgt.
-
Voor Coely is muziek de stem die ze nodig heeft. Dat was het al toen ze als klein meisje haar dagboeken volschreef. Toen ze L’Enfer van Stromae voor het eerst hoorde, viel alles even stil. Hij verwoordde exact hoe zij zich op dat moment voelde. Coely vertelt hoe muziek haar helpt om uit de donkere periodes te klauteren en hoe mooi het is om als artiest een stem te kunnen zijn voor anderen. Pien zet een koptelefoon op het hoofd van Coely en laat zo voor de eerste keer in haar muziekhart kijken.
-
Pien vertelt hoe ze in 2010 van haar sokken geblazen werd tijdens een optreden van Selah Sue. Een moment dat voor haar van levensbelang is en dat het zaadje plant voor deze podcast, 14 jaar later.
Zit je na het luisteren van deze podcast met vragen? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal, op het nummer 106 of bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813. -
Pien Lefranc is 15 wanneer ze voor de eerste keer met een psycholoog gaat praten. Wanneer ze Selah Sue op het podium hoort vertellen over haar depressie voelt ze zich een pak minder eenzaam. Dat moment is de reden dat Pien haar eerste gitaar koopt en is zoveel jaren later het zaadje voor deze podcast. In Crazy World praat ze met Selah Sue, Coely, Jente Pironet, Yong Yello en Jelle Denturck over hoe muziek een pleister, een compagnon en zelfs een redding kan zijn.