Afleveringen
-
In deze podcast twee gasten!
Kamal Allaoui is docent Maatschappijleer en Nederlands. Wim Daniëls is schrijver van allerlei soorten boeken. Hij treedt op in theaters, geeft taaltrainingen en af en toe presenteert hij een tv-programma zoals ‘Het dorp’ (samen met Huub Stapel) en ‘Nederland op Film’.
Wanneer je niet in Nederland bent geboren en pas op 12- of 14-jarige leeftijd naar Nederland komt, dan merk je pas echt hoe taal je door het leven helpt. Twee leergierige broers uit Syrië hebben, samen met hun Brabantse klasgenoten, vragen over taal. Eerst spreken ze met meneer Allaoui, docent maatschappijleer en Nederlands. Zijn achternaam doet vermoeden dat ook hij geen Nederlandse achtergrond heeft. Hoe zit dat? Wat vond hij lastig aan het Nederlands toen hij 14 jaar was? Welke tips heeft hij om een taal te leren?
Daarna bellen we met Wim Daniels. Zijn moedertaal is het Brabantse dialect. Dat vond deze taalkenner zo’n rijke taal met zoveel bijzondere woorden dat hij zich onderdompelde in 'de taal', want, waar komen al die wonderlijke woorden vandaan? Waarom is Wim Daniels zo van taal gaan houden? Waarom zeggen we in Brabant: Houdoe? Spraken we vroeger dezelfde taal? Hoe zit dat met dialect? Hoe is hij zelf zo goed in taal geworden? Hoe kunnen we het best een taal leren?
Dit en meer in een podcast over iets waar we niet zonder kunnen: onze taal!
-
Docent geschiedenis meneer Tribak en zijn leerlingen hebben een podcast gemaakt met het onderwerp: De Tweede Wereldoorlog. Maarten van Rossem helpt hen daarbij via een online beeldgesprek. De historicus beantwoordt vragen en geeft daarmee tegelijkertijd een eigenzinnig en leerzaam college.
De Podcast bestaat uit twee delen. In dit tweede deel gaan we wederom terug in de tijd en worden de volgende vragen behandeld: waardoor was Duitsland aanvankelijk militair zo succesvol? Hoe zat het met de Spaanse burgeroorlog en waarom deed dictator Franco uiteindelijk toch niet mee? Waarom zijn de Verenigde Staten relatief laat bij de oorlog betrokken geraakt? Waarom viel Japan Pearl Harbor aan en hoe belangrijk was de slag om de Atlantische Oceaan? Naar onze tijd kijkend, kunnen we Poetin met Hitler vergelijken? Wat leren we van de Tweede Wereldoorlog in onze tijd? Wat doen nationalistische gevoelens met ons en waarom hebben we die eigenlijk? Scherp en feitelijk, maar soms ook met humor, legt Van Rossem uit wat Max Verstappen, het Nederlands elftal en de grens tussen Noord-Brabant en België te maken hebben met het thema. Dit en meer komt aan bod tijdens het tweede deel van de podcast.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Docent geschiedenis meneer Tribak en zijn leerlingen hebben een podcast gemaakt met het onderwerp: De Tweede Wereldoorlog. Maarten van Rossem helpt hen daarbij via een online beeldgesprek. De historicus beantwoordt vragen en geeft daarmee tegelijkertijd een eigenzinnig en leerzaam college.
De Podcast bestaat uit twee delen. In dit eerste deel gaan we terug naar de vorige eeuw en worden de volgende vragen behandeld: waarom vindt Maarten de Tweede Wereldoorlog nog steeds een “dreunend waarschuwingssignaal voor het heden?” Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de Tweede Wereldoorlog? Wie waren de strijdende partijen? Waarom hadden Duitsland, Italië en Japan in eerste instantie veel succes tijdens de oorlog maar trokken ze uiteindelijk aan het kortste eind? Waarom haatte Hitler de Joden? Hoe zag het leven eruit van de jongeren in die tijd? Waarom kregen Europese landen na de oorlog zoveel financiële hulp (Marshallplan) van de Verenigde Staten? En wellicht de belangrijkste vraag van allemaal, had de oorlog voorkomen kunnen worden? Dit en meer in deel 1.
-
Ze hebben het voor elkaar! Onze dappere podcastpioniers Maria, Caitlin, Emily, Kanu en Maartje. Ondanks de wisselende aanwezigheid van het redactieteam door coronatoestanden, hebben deze leerlingen van de onderbouw van het Bravo College Cranendonck een echte podcast gemaakt.
Eerst heel kort een beetje kletsen en daarna een 'diepteinterview' met docent Engels Stephen Parkes. Hoe komt hij eigenlijk aan zijn Britse naam? Welke keuzes maakte hij vroeger in opleiding en werk en was hij daar altijd blij mee? Wat zijn, zijn tips? Hoe gaat een examen straks? Moeten we daarvoor zenuwachtig zijn? Is docent zijn altijd leuk? Dit en nog veel meer in de allereerste BRAVO!Cast!