Afleveringen
-
Veroorzaakt het einde van de lockdown een extreme bronsttijd? Dr Kelder bespreekt het met apenkenner en gedagsbioloog Patrick van Veen.
-
Macro-econoom Edin Mujagic voorspelt een crisis die zijn oorsprong vindt op 15 augustus 1971 toen de Amerikaanse president Nixon zijn volk liet wachten op Bonanza.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Dr Kelder praat met een heuse professor in de natuurkunde, over de ontdekking van een materiaal dat zelfstandig kan leren en de weg opent naar zelflerende chips. Een doorbraak in de ontwikkeling van machine learning en kunstmatige intelligentie.
-
Coronacrisis, stikstofcrisis, crisis op de huizenmarkt: het woord ‘crisis’ komt in toenemende mate voor in het vocabulaire van politici. Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen bestudeert de term en het gebruik ervan. Een rationeel gesprek over bestuurlijke hysterie.
-
Minister-president Mark Rutte geeft zijn studievriend Jort Kelder een cursus Politiek Bedrijven. Met zijn achttien jaar aan ervaring waarvan tien als premier, valt er een hoop te leren: debatteren, buitenland bezoeken, presenteren en meer.
-
De (bijna) integrale uitzending van dr Kelder en Co met minister-president Mark Rutte op 13 februari 2021, zonder extra commentaar van Jort. Een terugblik op een zonderling jaar, met fragmenten uit den ouden doosch.
-
Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Maar onze vrolijke vriend het Virus veranderde die zaak, voor menigeen, door verlies van reukzin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder gaat in gesprek met dr. Peter Klosse, ‘smaakprofessor’ en oprichter van de Academie voor Gastronomie
-
Voor hogeropgeleiden is het een droom, voor lageropgeleiden meer een nachtmerrie. Prof. dr. Ewald Engelen doet in zijn nieuwe boek Ontwaak! een oproep aan allen om, nou ja, te ontwaken dus.
-
Rampen, crisis en pandemieën, ze zijn van alle tijden - en daar kunnen we van leren. Zo was er in de 19e eeuw een betere acceptatie van de dood. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde een kloek boek samen over rampen en catastrofes uit vroeger tijden.
-
Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. De vaccinatiestrategie verzandt in bureaucratie en centrale regie ontbreekt. Daarnaast zijn we overgeleverd aan de grillen van de farmaceutische industrie. Hoe kunnen we nou het snelst weer naar een festival?
-
Het gaat verschrikkelijk met de biodiversiteit, weet ecoloog Louise Vet. Maar er zijn zó veel mogelijkheden om verlies in herstel te veranderen. Vet pleit voor een systeemverandering waar niemand genoegen hoeft te nemen met minder.
-
Prof. dr. Menno de Jong, hoogleraar klinische virologie, praat dr Kelder bij over het virus en z'n vriendjes: de mutaties.
-
Een trio van jonge doctoren, op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid. Geserveerd door dr Kelder en doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Lisanne Tollenaar, dr. Anna Beukenhorst en kolonel dr. Han Bouwmeester.
-
Omdat er zaterdag jongstleden geschaatst werd, mocht dr Kelder en Co niet plaatsvinden. En zoals een enkeling van u weet: zonder dr Kelder en Co geen Jortcast. Voor de gelegenheid hebben we een one-of-a-kind, exclusieve XL-editie gemaakt. Dr Kelder duikt in het verre & nabije sportverleden met sporthistoricus dr. Jan Luitzen, en bespreekt helden van weleer in de breedste zin van de sport.
-
Sinds de val van de muur zien we het kapitalisme als het enig mogelijke, en aanvaardbare economische systeem. Maar bij jonge mensen rijzen de twijfels. De interesse voor het gedachtegoed van Karl Marx neemt toe, weet cultuurfilosoof dr. Thijs Lijster.
-
In onze welvaartssamenleving zouden we het liefst élk risico uitsluiten - coûte que coûte. Prof. dr. Coen Teulings, econoom bepleit met veertien wetenschappelijke collega's van Herstel-NL een ander beleid, waar de politiek vooralsnog niet naar luistert.
-
Met elkaar in gesprek gaan, tegenspraak organiseren, het is een route die je idealiter steeds dichter bij de waarheid brengt. Filosoof dr. Jeroen de Ridder gaat met dr Kelder in gesprek over hoe goed de liberale democratie is in het produceren van kennis en waarheid.
-
De gedachte dat 2020 een kantelpunt zal blijken te zijn en er een radicaal andere weg komt in 2021, is volgens historisch econoom prof. dr. Bas van Bavel niet erg waarschijnlijk.
-
In het jaar dat de Jortcast tot ongekende luisteraantallen steeg blikt dr Kelder terug op de meest indrukwekkende en intelligente, onsamenhangende en optimistische, slimme en sensuele gasten van 2020.
-
Dr Kelder over zíjn 2020: een gesprek over onder andere tachtigplussers, wetenschap, media en degenen die ons (al dan niet in de politiek) ontvielen, met redacteur Milou Brand.
- Laat meer zien