Afleveringen
-
De zwangerschap afbreken om het geslacht van het kindje. Als je dat hoort dan denk je al snel aan praktijken in India of China. Maar zou dat in Nederland ook gebeuren? Anne-Sophie en Rianne gaan op onderzoek uit. Ze spreken verloskundigen en echoscopisten over wat zij meemaken in hun praktijk, en welke rol de pret-echo speelt in dit verhaal. Ook een bestuurslid van het Genootschap van abortusartsen komt aan het woord over de vraag of de reden voor een abortus er eigenlijk toe doet.
-
Voor de rijken der aarde is er al een mogelijkheid om heel precies te bepalen wat het geslacht van het volgende kind wordt. Via embryoselectie kan in verschillende landen buiten de EU gekozen worden voor een jongetje of een meisje. Bert van Delen runt een soort reisbureau waarmee hij mensen helpt om op Cyprus hun droom voor een zoon of een dochter te verwezenlijken. Hij zet zich al dertig jaar in om geslachtsselectie in Nederland mogelijk te maken. Daarbij zoekt hij de grenzen van de wet op, en gaat hij er soms overheen. Waarom doet hij dit? Is het vanuit ideologie, of speelt er iets anders mee? Volgens Van Delen is het onontkoombaar dat het verbod op geslachtsselectie in Nederland gaat verdwijnen.
-
Er lijkt in de Westerse wereld tegenwoordig een lichte voorkeur voor het hebben van een dochter te zijn ontstaan. En, ontdekken Anne-Sophie en Rianne; er zijn mensen die proberen om zelf het geslacht van hun kind te beïnvloeden. Er worden bijvoorbeeld diëten aangeboden waarmee je zou kunnen bepalen of je een jongetje of een meisje krijgt. Kan zoiets inderdaad? In deze aflevering hoor je iemand die zo’n dieet bedacht en aanbiedt, en twee vrouwen die besloten het te proberen. Socioloog Katia Begall vertelt hoe geslachtsvoorkeuren over de tijd veranderd zijn, en hoe kinderen andere behoeftes in ons leven zijn gaan vervullen.
-
Het idee voor de podcast ontstaat als de makers een verhaal horen over een echoscopist die vertelt dat ze tegenwoordig vaker ziet dat mensen de zwangerschap afbreken om het geslacht van het kindje. Anne-Sophie en Rianne besluiten te onderzoeken of dat daadwerkelijk zo is. En terwijl ze dat onderzoek beginnen, stuiten ze op een voor hen nieuw en onbekend fenomeen; geslachtsteleurstelling. Blijkbaar kunnen mensen diep verdriet ervaren als een gewenst zoontje of dochtertje er niet komt. Anne-Sophie en Rianne willen daar eerst meer over weten: hoe zit het met die gevoelens? Hoe verhouden die zich tot het kindje dat er wél komt? En mogen gevoelens van geslachtsteleurstelling er eigenlijk zijn?
-
Wat als je heel graag een zoon wil, maar je krijgt een dochter. Of andersom?
Vanaf 4 februari verschijnt De Koningswens. Een vijfdelige podcast-serie over de teleurstelling die sommige ouders kunnen ervaren over het geslacht van hun kindje, en de toenemende maakbaarheid van het gezin.
De Koningswens werpt het licht op de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om naar gevoelens van geslachtsteleurstelling te handelen en daadwerkelijk invloed uit te oefenen op hoe je gezin eruit komt te zien. Een podcast die je aan het denken zet; hoe maakbaar willen we dat kinderen krijgen is? Wat zegt dat over hoe we naar kinderen kijken? Zegt dat iets over in hoeverre we nog om kunnen gaan met dingen die we niet in de hand hebben in het leven? Een podcast van de EO voor NPO Radio 1.