Afleveringen

 • Aan tafel zitten Kees Boonman, Freek Staps en Spraakmaker Roline de Wilde. 

  Het mediamoment van Staps gaat over een Zweeds onderzoek naar nepnieuws. Vaak wordt gedacht dat je nepnieuws het beste kunt negeren, want alles wat aandacht krijgt bloeit. Is dat zo? En wat zijn de conclusies van dit onderzoek? 

  Het mediamoment van Boonman gaat over de bijdrage van PVV-Kamerlid Martin Bosma in een debat gisteren met mediaminister Slob. Bosma heeft onder andere commentaar op hoe de NPO de Trumpjaren versloeg. Wat vindt Boonman hiervan? “Het is allemaal kletskoek”. 

  Dan naar de politiek, want de formatie nadert langzamerhand een ontknoping, zo meldt bijvoorbeeld de Telegraaf. De formatie zou in de laatste fase zitten. Betrokkenen spreken van een "cruciale week". Aanvankelijk was de hoop dat er voor het Sinterklaasweekend een akkoord zou liggen. Dat wordt waarschijnlijk volgende week. Wat kunnen we verwachten?

   Kroegbezoek, roken, drinken, ouwehoeren, grappen maken. Wie de Volkskrant vandaag openslaat zou zomaar kunnen denken dat er geen beter bestaan mogelijk is dan dat van EU-correspondent. De krant zette vier Nederlandse correspondenten in Brussel bij elkaar om te praten over hun werk. De belangrijkste vraag: hoe zorg je ervoor dat je in Nederland gehoord wordt. Worden de correspondenten te weinig gehoord? Merken ze bij het ANP bijvoorbeeld dat de aandacht gering is? Zijn sommige dingen te complex om op een goede manier over het voetlicht te brengen?

 • Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Arno Kantelberg en Spraakmaker Mario van der Ende.

  Het mediamoment van Kantelberg gaat over het plan van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om het live-uitzenden van rellen via sociale media te verbieden. Kan dit wel? Aboutaleb juist ook geroemd vanwege zijn autoritaire manier van optreden, hij spreekt bijvoorbeeld regelmatig ouders aan op het gedrag van hun kinderen. Hoe kijken onze mediakenners naar deze plannen?

  Het mediamoment van Alonso gaat over de secundaire arbeidsvoorwaarden voor IC-verpleegkundigen. Die zijn namelijk niet zo best, bleek afgelopen zaterdag uit een uitzending van Argos en ook vandaag in de Telegraaf gaat het er over. Wat speelt er?

  Na de persconferentie van Rutte en De Jonge over de nieuwe avondlockdown ging het de rest van het weekend vooral over de nieuwe corona-variant die vanuit Zuidelijke Afrika naar Europa kwam, de omikron-variant. Wat opviel: veel vragen, maar nog weinig antwoorden... Heeft het zin om de vragen te blijven stellen? We willen er natuurlijk alles van weten. Maar in hoeverre draagt die aandacht ook bij aan de onzekerheid? 

  Dit weekend zei Rutte op een VVD-congres iets over de kabinetsformatie. Rutte zei hoopt dat er voor Kerst een nieuwe regering is, één met nieuw elan. Alonso: “Ik denk dat Rutte het vooral over zichzelf had”. Kun je met bestaande mensen nieuw elan creëren? 

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Met aan tafel Martha Riemsma, Frénk van der Linden en Spraakmakers Sharon Gesthuizen.

  Van der Linden’s mediamoment gaat over de Netflix-serie Undercover. In de serie werd de naam van Yusuf Celic gebruikt. In het echt een fractievoorzitter van de PvdA in Tilburg, in de serie een schurk. Hadden de makers van de serie even moeten checken of iemand die naam droeg? En maakt het hierin uit dat hij prominent politicus is?

  Het mediamoment van Riemsma gaat over licht nieuws in een barre tijd. De regionale krant Tubantia, waar zij hoofdredacteur is, heeft namelijk het volgende oproepje gedaan: ‘Heeft u hulp nodig? Of heeft u hulp in de aanbieding?’ De reacties zijn hartverwarmend. Zijn dit soort initiatieven bij uitstek geschikt voor de regionale media?

  Verder gaat het over Constanteyn Roelafs, kandidaat-raadslid voor het CDA in Den Haag. Hij trekt zich namelijk terug vanwege kritiek die hij ontvangen heeft over zijn seksistische publicaties op GeenStijl. Was dat een goed besluit? En hoe lang draag je uitingen op internet mee in je volgende carrière-stappen? 

  Tot slot gaat het over de Deense vereniging voor journalisten. Afgelopen week werd bekend dat twee Noorse journalisten 30 uur hebben vastgezeten in Qatar nadat zij verslag wilden doen van de werkomstandigheden van arbeidsmigranten voor het WK. Daarom raadt de Deense vereniging verslaggevers af naar Qatar te gaan. Ze zouden er niet veilig zijn, omdat het risico te groot zou zijn om opgepakt te worden. Wat voor signaal moeten journalisten uit Nederland hieruit halen? En hoe waarborgen we de veiligheid van journalisten in dit soort landen? 

 • Aan tafel zitten Marc Josten, Tijs van den Brink en Spraakmaker Karim Amghar

  Brink's Mediamoment ging over een debat in de Tweede Kamer. Gisteren was er een interessante discussie tussen Pieter Omtzigt en FvD-lid Gideon van Meijeren. Daarbij ging het over de beschuldiging van landverraad. Omtzigt vroeg door en door over het landverraad en probeerde zo Van Meijeren onderuit te halen. Was dat effectiever of klinkt er nog een luide roep om bepaalde woorden te verbieden in de Tweede Kamer?
  Josten: "De democratie moet fermer verdedigd worden dan in normale tijden"

  Het Mediamoment van Josten het taalgebruik van de directeur van het Zuyderlandziekenhuis bij Nieuwsuur. Hij spreekt harde woorden maar zijn die wel nodig? Van de Brink twijfelt eraan, want is er geen strijd om de aandacht gaande? Was de crisis-modus genoeg aan of zijn er meer harde woorden nodig? 
  De afgelopen dagen is er meer discussie over wie we moeten horen over corona. Hugo de Jonge leek bijvoorbeeld nogal geïrriteerd over bepaalde uitlatingen van OMT-leden. Moeten zij minder aan de talkshowtafels zitten? Hoe gaat dat in Amerika met dr. Fauci en hebben we een Nederlandse versie van hem ook nodig?

  Dan door naar onze oosterburen. Voor ons niet voor te stellen, maar in Duitsland waren ze er met de formatie binnen twee maanden uit. Gisteravond stelde Duitsland-correspondent Wouter Zwart in het NOS Journaal dat de snelle formatieonderhandelingen kwamen door mediastilte. Zit daar een kern van waarheid in? Als we in Nederland niet zo aan het lekken waren geweest, hadden we dan nu al een kabinet of komt het door een cultuurverschil? Dat die Duitsers gewoon doorpakken en de Nederlanders die maar door blijven polderen
  Van de Brink: "Ik denk dat het geheim vertrouwen is en dat mediastilte daar een uiting van is"

  En we hebben het over de bescherming van het journalistenberoep. Journalistenvakbond NVJ is niet blij dat de belastingdienst een vacature voor een hoofdredacteur open heeft gezet. Ze vinden dat instellingen voorzichtig om moeten gaan met die titel. Het gaat om een vacature met de titel: 'Hoofdredacteur Cross-channel bij de belastingdienst. Kunnen mensen het verschil met hoofdredacteur EO, Human of de NOS wel herkennen? Wanneer wordt dit een probleem en moet er geprobeerd worden de titel beschermd te krijgen?
  Josten: "Ik vind het een enorme rolverwarring"

 • Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Arjen Fortuin en Spraakmaker Onno Hoes.

  Het mediamoment van Fortuin gaat over een livestream. Het gaat over de live aangifte van drillrapper T.Y. op Instagram. Hij wordt gezocht voor een steekpartij en verwachtte waarschijnlijk een spannende aanhouding. Fortuin: “Het is een heel merkwaardig, absurdistisch filmpje geworden”.

  Het mediamoment van Emmer komt uit Nieuwsuur gisteravond. De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Groot Wassink was daar te gast over de gemeenteraadsverkiezingen. Het ging daar onder meer over nieuw leiderschap. Emmer: “Historisch moment, hier wordt het einde van Jesse Klaver ingeluid”. Is het gek dat dit bericht niet breder opgepakt is?

  Al wekenlang kijken we naar de stijgende besmettingscijfers. Er wordt nu flink gewaarschuwd voor strenge maatregelen, omdat de zorg weer overloopt. De term 'code zwart' zingt ook alweer overal rond. Ook bij Jinek ging het gisteravond weer over corona, Gijs Rademakers die voor EenVandaag peilingen houdt was te gast. Hebben we een goed beeld hoe de zorg er echt voor staat? Is het nog te begrijpen als buitenstaander?

  "Er zijn teveel partijen, het publieke bestel moet dicht". Dat zijn de woorden van NPO-voorzitter Shula Rijxman, die komende maand afscheid neemt. Vandaag staat ze in Trouw met een groot interview, waarin ze terugblikt op haar tijd van ruim 10 jaar NPO-voorzitterschap. Rijxman vindt vooral dat al die verschillende omroepen de herkenbaarheid en besluitvaardigheid tegenwerkt. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

 • Aan tafel zitten Tom Kleijn, Roos Schlikker en Spraakmaker Marjolijn van Heemstra.

  Het mediamoment van Schlikker gaat over de veelbesproken biografie van Erica Meiland. In NRC stond een stevige recensie over het boek. Wat viel Schlikker op?

  Het mediamoment van Kleijn gaat over de Australische verslaggever Matt Doran van Seven Network die naar Engeland werd gestuurd om Adele te interviewen. Maar niet helemaal met het gewenste resultaat. Het interview mag niet worden uitgezonden. Kleijn: “Dat is echt je allerergste nachtmerrie”. Kleijn vertelt wat er mis ging.

  Een tweet van cabaretier en programmamaker Diederik Ebbinge maakt de tongen los. Hij tweette: ‘Dat Willem Engel een AIVD-agent is was al heel lang bekend. Net als dat Thierry Baudet al in augustus z’n tweede Pfizer-vaccin heeft gekregen. Zien ze het echt niet of willen ze het niet zien?’. De tweet werd breed opgepakt. Het is satire en toch heeft Baudet de neiging om serieus de ontkennen. Er kwam ook een tegenreactie. Ging het te ver door?

  Toch levert die gepolariseerde maatschappij ook veel problemen op. Zo heeft na de NOS ook Omroep Brabant besloten de logo's van de auto te halen. Schrikken we nog van dit soort berichten? Dat een regionale omroep dat moet doen, terwijl zij toch de huisvriend zouden moeten zijn. Maakt dat het nog anders dan bij de NOS?

  Het journaille in Den Haag werd gisteren bij elkaar geroepen om naar een bericht van Rutte en De Jonge te luisteren. Wat is het effect van hun oproep op dit moment? Welke toon werkt wel? Moet er meer toekomstvisie gedeeld worden? Van Heemstra: “Dan snap je beter waar je het voor doet”.

 • Aan tafel zitten Jan Slagter, Joost Oranje en Robbert Dijkgraaf.

  Het mediamoment van Slagter gaat over een stuk in Telegraaf. Daar las hij dat Rob de Nijs 'in een zinderend Sportpaleis in Antwerpen alles deed om van zijn laatste concert in België een groot succes te maken'. Slagter hoopt op een mediahype als De Nijs zijn laatste concertreeks in Nederland begint.   

  Het mediamoment van Oranje gaat over een filmpje dat via de sociale media-kanalen van het Radboud UMC werd verspreid. Wat zegt dit, dat een ziekenhuis zelf zijn kanalen zoekt? Komt het geluid wel genoeg over via de reguliere media?

  Want de besmettingen lopen weer op, ziekenhuizen kunnen het haast niet meer aan, er is kritiek op het overheidsbeleid. Berichten die we allemaal eerder gezien en gelezen hebben. Hoe moet je hier als media mee omgaan? Moeten we op zoek naar originele invalshoeken, of toch ook weer dezelfde verhalen blijven vertellen? Is de nieuwsconsument wel klaar met de berichtgeving over corona?

  Na dreigende woorden van FvD'ers in de Tweede Kamer vorige week werd er daarna links en rechts geopperd of de partij niet beter genegeerd kan worden. Zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in de Waalse media, waar helemaal nooit met rechts-radicale politici gesproken. Dat is vandaag te lezen in een analyse in de Volkskrant. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Waar ligt de grens? Oranje: “Dit gaat op een glijdende schaal”.

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

 • Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Arjan Snijders en Mart de Kruif

  Het Mediamoment van Snijders gaat over het overlijden van Philips Margo. Hij zong ‘The Lion Sleeps Tonight’ en de berichtgeving over zijn overlijden viel op bij Snijders. Het nummer is namelijk al ouder en komt uit Afrika uit de jaren ’30. Wat deed de NOS hiermee en wat vindt Snijders hiervan?
  Snijders: Daar is de Zwarte Piet discussie nog kinderachtig bij 

  Wijndelts Mediamoment gaat over Elma Verheij. Zij schreef veel over de Joodse wezen na de oorlog. Ruim 75 jaar na de bevrijding volgt er een onderzoek naar hoe zij werden behandeld. Het beeld wat Verheij schetst is niet positief? Welke conclusie kunnen we verwachten van het externe onderzoek en komen er extra excuses? 

  En we hebben het over de basisscholen. Want het aantal coronabesmettingen gaat momenteel door het dak en vooral onder basisschoolleerlingen is de besmettingsgraad hoog. In de media ontstaat steeds sterker de roep om de scholen te sluiten. En dat terwijl de deskundigen zeggen dat het niet nodig is om de scholen te sluiten. Veel scholen moeten nu wel noodgedwongen de deuren sluiten omdat ze de roosters niet rond krijgen, maar wat is het effect van die openlijke discussie over een algehele sluiting? Ook al is het nog niet aan de orde, het wordt al wel breed bediscussieerd. Welke rol zouden de media moeten innemen? 
  Snijders: “In elk verhaal hierover valt het woord ‘virusfabriekjes’.”

  Als laatste hebben we het over podcasts op Spotify. Want zij gaan het voor podcastmakers mogelijk maken om mensen te laten betalen voor hun podcast. De eerste 2 jaar gaat al het geld naar de podcastmakers, daarna houdt Spotify zelf een klein percentage van dat geld in. De eerste Nederlandse makers, onder meer Lekker Lullen de Podcast en Maarten van Rossem - de podcast gaan geld vragen voor extra content. Is dit een onvermijdelijke trend? Zijn volgers bereid om hen te steunen? En wat hebben de landelijke overheden hier mee te maken?
  De Kruif: “De charme van een podcast is dat twee mensen aan een tafel gaan zitten en wat in een microfoon roepen, laten we dat niet afschaffen”

 • Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Paul Jansen en Spraakmaker Lotte Jensen


  Het Mediamoment van Jansen gaat over Op1, daar zat gisteravond niemand van Forum voor Democratie aan tafel. Charles Groenhuijsen legde uit dat je niet wordt uitgenodigd als je mensen bedreigt.  Is dat een zwaktebod van Op1 of is het beleid waar onze MediaForumleden achterstaan? Moet je ruimte geven aan mensen die hun collega's openlijk bedreigen? Media worstelen hiermee en wat is dan de beste weg?
  Jansen: "Ik vond het verhaal er juist sterker van worden"


  Brandsma's Mediamoment gaat over de Zweedse Netflix serie 'The Unlikely Murderer'. Het is een serie over de verdachte van de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Netflix zet het neer als een journalistiek product maar is dat het ook? Jensen: "Het probleem speelt bij heel veel documentaires. Grenzen tussen feit en fictie vervagen al snel". Brandsma vond het logisch dat er klachten kwamen. Mag Netflix dit als 'journalistiek product' presenteren?
  Brandsma: "Ik vind het in dit geval ver gaan, de stelligheid waarmee geponeerd wordt dat hij de dader is"  Het leek een onschuldige blunder, het verliezen van formatie-documenten door Christenunie-leider Segers in de trein. Hij ging er ruimhartig voor door het stof, maar ondertussen geven de documenten een uniek inkijkje over hoe het er achter de schermen bij de formatie aan toegaat. Die gelekte documenten roepen veel vragen oproepen voor de journalistiek en vooral: waarom duurt het zolang? En de onderhandelingsstrategie van met name de VVD valt op: ze lijken te willen onderhandelen op veel vlakken. Waarom doen ze dat? Ook met de formatie van 2012 in het achterhoofd? 
  Het is ook niet de eerste keer dat er iets lekt. Gaat dit het proces weer beïnvloeden en zo ja, hoe dan? Rutte riep dat het document geen status heeft, maar daar is niet iedereen het mee eens...
  Jansen: "Er wordt altijd water bij de wijn gedaan"

 • Aan tafel zitten Mireille van Ark, Marc Chavannes en Spraakmaker Job Cohen.

  Het mediamoment van Chavannes gaat over de journaliste Ingeborg Beugel, die Griekenland heeft verlaten na aanhoudende bedreigingen. Het begon nadat ze vorige week in aanvaring kwam met de Griekse premier Mitsotakis. Was haar toon te kritisch? Of is dit simpelweg een cultuurverschil? Chavannes: “Je ziet dat zo’n premier niet gewend is om met kritiek om te gaan”.

  Het mediamoment van Van Ark gaat over een journalist van de Duitse Publieke Omroep die in een open brief de berichtgeving van de Duitse publieke omroep de afgelopen 1,5 jaar over corona bekritiseert. Het gaat om de vraag hoe zogenaamde kwaliteitsmedia omgaan met de hele coronaberichtgeving. Zou een ombudsman voor corona een oplossing zijn?

  Gisteren was in de Tweede Kamer het debat over de coronamaatregelen. Ook het 2G-beleid werd besproken. Mirjam Bikker sprak ook in de Kamer. Cohen vond de manier waarop zij zich kwetsbaar opstelde mooi om te zien.

  Verder: het concept regeerakkoord tussen VVD en CDA dat door ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers in de trein is laten liggen. En dat document is door een lezer van de Volkskrant naar die krant doorgespeeld. Wat zegt dit document? Is de formatie rond? Of gaat dit juist weer voor vertraging zorgen? Segers reageert op de gebeurtenis.

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

 • Aan tafel zitten Wouter de Winther, Haroon Ali en Spraakmaker Jacco Janssen.

  Het mediamoment van Ali gaat over de documentaire Shadowgame, over een aantal alleenreizende jonge vluchtelingen op hun tocht door Europa. Waarom raakt de documentaire hem?

  Voor het mediamoment van De Winther gaan we naar de staat Wyoming in Amerika. Een verhaal over Liz Cheney, de oudste dochter van voormalig vice-president Dick Cheney. De Republikeinen doen afstand van haar. Wat is het verhaal? En wat zegt dit over de steun die er nu nog voor Donald Trump is?

  Vandaag komt het langverwachte boek over prinses Amelia uit. Het is geschreven door Claudia de Breij. Leren we de prinses op een andere manier kennen? Welk beeld krijgen we van haar? De Breij benadrukt dat ze geen historicus of journalist is. Ali: “Een interview gaat er niet om dat je elkaar leert kennen. Jij moet de geïnterviewde leren kennen en daar zoveel mogelijk uit halen”. Er zijn dingen die De Breij heeft weggelaten. Hoe bepaal je wat je wel of niet publiceert?

  Politici in de Tweede Kamer worstelen met de vraag hoe om te gaan met bepaalde uitlatingen van Thierry Baudet en andere leden van Forum voor Democratie. Zo tweette Baudet afgelopen weekend dat 'ongevaccineerden de nieuwe Joden zijn'. Partijleider van D66 Sigrid Kaag liet daarop weer weten dat ze niet wist of ze op zulke uitspraken nog moest reageren of niet… Zit de Kamer in een spagaat? En hoe ga je hier als journalist mee om? Welke uitspraak geef je aandacht en welke niet? Zowel Kamerleden als journalisten worstelen hiermee. In hoeverre moeten journalisten een andere afweging maken dan politici?

 • Aan tafel zitten Tom Kleijn, Angela de Jong en Spraakmaker Nic Vrieselaar.

  Het mediamoment van De Jong gaat over het satirische programma ‘Even tot hier’. De Jong: “Ik vind het weergaloos”. Wat maakt het programma zo goed?

  Het mediamoment van Kleijn gaat over het Zwarte Pietenjournaal van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). Kleijn is niet te spreken over het programma. Waarom niet?

  Vanaf januari treedt ON ze toe tot het publieke bestel. Dat is nadat minister Slob ze daarvoor toestemming heeft gegeven omdat ze voldoende leden hebben. Maar diezelfde minister stuurt vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij nieuwe criteria aankondigt voor omroepen om hun uitzendlicentie te behouden. Het gaat dan om criteria als gevarieerd, kwalitatief hoogwaardig en transparant. Is dit een goede stap? Hoe beoordeel je volgens deze criteria? En hoe kijken onze mediakenners naar het huidige omroepbestel?

  Dan bellen we met Andries Knevel. Hij stopt na 43 jaar bij de EO. Hij maakt er geen probleem van dat hij graag had willen blijven. Is het vertrek pijnlijk, of had hij er al rekening mee gehouden?

  De aangescherpte coronamaatregelen veroorzaakte het afgelopen weekend flink wat beroering. Met name bij uitgaanspubliek en kroegen. In Leeuwarden trad de ME op tegen relschoppers en de burgemeester van Breda stond de kroegen in zijn stad toe om langer open te blijven dan het kabinet had afgekondigd. Ondertussen drukte de Amsterdamse burgemeester Halsema de inwoners van haar stad op om verdraagzaam te blijven naar elkaar. Hoe doe je hier als media verslag van?

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

 • Met aan tafel Jan-Kees Emmer, Renzo Veenstra en Spraakmaker Haroon Sheikh. 

  De opening van het carnavalsseizoen, daar gaat het mediamoment van Veenstra over. Er is veel aandacht voor geweest in de landelijke media, maar was er niet té veel aandacht voor de feestvierende Brabanders?

  Het mediamoment van Emmer gaat over een specifieke krantenadvertentie. Daarin laat de Koninklijk Horeca Nederland weten het belachelijk te vinden dat ze weer dicht zouden moeten en roepen op om zorgvuldig om te gaan met nieuwe coronamaatregelen. Heeft zo’n oproep in een advertentie nut?

  Verder hebben we het over het OMT. Want: zou hun advies al vóór de persconferentie openbaar moeten worden? Zodat journalisten betere vragen kunnen stellen? Daarvoor pleit een aantal journalisten. 

  Tot slot gaat het over de klimaattop in Glasgow, want het einde daarvan nadert. Maar klopt ons hart vol verwachting voor de slotverklaring?

 • Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Kees Boonman en Spraakmaker Paul de Leeuw

  Boonmans mediamoment gaat over het statement van John Kerry, de klimaatgezant van de Verenigde Staten over de klimaattop in Glasgow op. Waarover gaat dat statement en waar duidt hij precies op? De politiek moeten laten zien dat ze iets willen doen. Is de uitspraak van Kerry dan gebakken lucht of kunnen we hier iets concreets mee? 
  Boonman: "Voor een journalist is dat tegennatuurlijk gedrag"

  Het Mediamoment van Hoekman gaat over een column in Trouw, geschreven door Babah Tarawally. Het trok zijn aandacht en ging over discriminatie. Bij de ingangen van clubs en uitgaansgelegenheden is de discriminatie verschoven. Horen we zulke geluiden over qr-discriminatie te weinig? Is het effectief om via een column aandacht te vragen?

  Gisteravond kwam Nieuwsuur met nieuws over de formatie. Met Sinterklaas zou er een coalitie-akkoord liggen en net voor kerst hopen ze op het Bordes te staan. En terwijl de betrokken fractievoorzitters en ook informateurs Wouter Koolmees én vooral Johan Remkes gisteren alles ontkende.
  Toch wist Nieuwsuur dat het einde in zicht is, mét een hele tijdslijn onderbouwden zij hun verhaal zelfs. Het is een overtuigend verhaal van Nieuwsuur, maar van wie komt deze info? Dus hebben we binnenkort een nieuwe regering? Of zijn het verzinsels, ook als meerdere bronnen dit melden? En waarom meldt Nieuwsuur dit dan?
  Hoekman: Je moet zoveel mogelijk feiten proberen te berichten en dat is heel moeilijk nu

  En als laatste hebben we het over de coronamaatregelen. Als je de media volgt, lijkt de verwarring rondom vaccinaties compleet. Neemt de effectiviteit van vaccinaties nou af, hebben we een Booster-shot nodig en op welke termijn? En hoe zit het nou met de ziekenhuis-opnames? Werkt het systeem van de QR code wel? Er is veel onduidelijkheid en de discussie gaat de laatste tijd alle kanten op. Waar doe je nog verslag van als de grafieken je om de oren vliegen?

 • Aan tafel Thomas Muntz, Elger van der Wel en Marleen Stikker. 

  Voor het mediamoment van Van der Wel werpen we onze blik op ‘eenvoudige’ nieuwsberichten. Het zijn nieuwsberichten voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De NOS begon ermee, maar Nu.nl is er nu ook mee aan het experimenten. 

  Muntz’s mediamoment gaat over de waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegeven. Het aannemen van een nieuwe anti-fraudewet door de Eerste Kamer zou kunnen leiden tot een potentiële nieuwe toeslagenaffaire. Muntz: ‘Je ziet in de media een enorme scherpte hierop.’ 

  Verder gaat het over reclames. Want moet de Ster-reclame uitzenden waarin abortus wordt ontmoedigd? Bij de reclamecodecommissie zijn meer dan 120 klachten binnengekomen de reclamespot in het kader van de ‘Week van het Leven’. Het blijkt een anti-abortuscampagne te zijn van een aantal pro life-organisaties, maar dat is niet duidelijk als je de spotjes hoort.

 • Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Kefah Allush en Spraakmaker Wim Voermans


  Het Mediamoment van Wijndelts gaat over een rectificatie van NRC. Big Bird bleek niet de Amerikaanse versie van Pino maar de neef. Dit leidde tot een komische rectificatie in een Tweet. Maar moet een krant dit soort rectificaties doen of is het vooral voor de grap? En hoe doet Spraakmakers dit?


  Allushs Mediamoment ging over nieuws dat hij zag op Schiphol. Hij landde vanuit Zanzibar en schrok van de Poolse abortuswet. Hoe raakte hem dat en hoe werd hij met de neus op de feiten gedrukt?  Dan hebben we het over migranten tussen Wit-Rusland en Polen. Moeten we het eigenlijk vluchtelingen noemen of migranten?  Hoe moeten we hier over berichten zonder journalisten ter plaatsen? Media en hulpverleners mogen niet bij de grens komen....
  Wijdelts: "Je vervalt snel in aannames"


  En we hebben het over het overlijden van Bas van der Vlies. Gisteren werd bekend dat de oud SGP-fractievoorzitter zondagnacht is overleden. Jarenlang was hij het gezicht -ook in de media- van de streng christelijke partij want hij was 24 jaar fractievoorzitter. Hoe valt hij te typeren als conservatieve politicus? De televisie was voor de SGP lange tijd 'het oog van de duivel', maar toch ging hij langzaam meer mediaoptredens doen. Hoe verliep dat en wat blijft er bij? 
  Allush: "Ook hij moest rekening houden met een achterban"  Als laatste behandelen we Wybren van Haga van 'Belang van Nederland' die gisteren aangifte gedaan tegen de Staat, vanwege de, volgens hem, 'discriminerende' coronamaatregelen. Daarop mocht hij gisteravond bij Jinek zijn verhaal doen. Voermans was erg kritisch op deze uitnodiging door Jinek. Waarom? Allush heeft zelf ook bij een talkshow gewerkt. Aan hem de vraag of van Haga een podium moet krijgen, hij krijgt zijn zin niet in Tweede Kamer en doet dan maar aangifte?
  Voermans: "Dit is een kansloze aangifte, waar de politie het druk mee gaat hebben"

 • Het Mediamoment van Fortuin gaat over 'Diagnose De Wild', een documentaire van KRO-NCRV waarin De Wild werd gevolgd tijdens zijn behandelingen aan darmkanker. Wat vindt hij ervan en welk beeld van De Wild valt hem hier op? Wat doet het met 'de gewone tv-kijker' wanneer een bekend persoon zich zo bloot geeft?

  Kantelbergs Mediamoment is een tweet van een pop. Pino uit Sesamstraat is namelijk gevaccineerd., en dan gaat het om de Amerikaanse versie van de vogel: Big Bird. Op Twitter schreef 'Big Bird' dat hij z'n vaccin heeft gehad, dat zijn vleugel een beetje pijnlijk is maar dat het vaccin hem en mensen om hem heen bescherming biedt tegen corona. Vindt Kantelberg het een goede zaak dat Sesame Street Big Bird heeft laten vaccineren? Senator Ted Cruz heeft op zijn Twitter gereageerd en noemt het overheidspropaganda voor 5-jarigen? Heeft 'ie een punt? En zouden Pino, Ieniemienie en Tommie bij onze Sesamstraat ook een vaccin moeten nemen? Kantelberg: "Het is een verlengstuk van overheidseducatie"

  En we hebben het over Ongehoord Nederland. De toetreding van de nieuwe omroep aan het publieke bestel loopt alles behalve geruisloos: NRC schreef de afgelopen tijd al over toezichthouders van de omroep die zich bezighielden met islamhaat en antisemitisme en gisteravond vertelde directeur video van de NPO, Frans Klein, in De Balie in Amsterdam dat er nog altijd geen overeenstemming is met de omroep over de tv-programma's die zij willen uitzenden. Krabt de NPO zich achter de oren? Maken ze zich zorgen over alles wat er staat te gebeuren rondom Ongehoord Nederland? Aan de andere kant maakt de omroep zich zorgen over de zendtijd die zij zullen krijgen vanaf januari. Arnold Karskens, directeur van Ongehoord Nederland, zei eerder al dat hij vindt dat zijn programma's door de NPO worden belemmerd en vertraagd. Heb jij dat gevoel ook? Kantelberg ziet een parallel met alle afgesplitste partijen in de Tweede Kamer... Fortuin: "Het lijkt me evident dat iedereen zich inderdaad achter de oren krapt en dat er eigenlijk geen goede toetsingscriteria zijn"

  Als laatste hebben we het over 'kristallen-bol journalistiek'. In zijn column in De Volkskrant waarschuwt columnist Martin Sommer voor 'journalistiek van de kristallen bol'. Hij constateert dat kranten steeds vaker artikelen schrijven over wat er nog te gebeuren staat en steeds minder over wat er ís gebeurd. Hij noemt gebruikte koppen als 'Erop of eronder voor het klimaat', 'Gaat Glasgow het verschil maken?' en 'Redt de wereld de planeet'. Hoe kijken onze Mediaforumleden tegen deze constatering aan? Schuilt er een gevaar in dit soort 'voorbeschouwende' artikelen?  Door het internet lopen kranten steeds vaker achter het nieuws aan en ze krijgen de opdracht om vaker te schrijven over wat er 'morgen' zou gaan gebeuren. Is dat een logische verklaring?

 • Aan tafel Bert Huisjes, Sjirk Kuijper en Spraakmaker Frank Oostdam 

  Voor het mediamoment van Huisjes staan we stil bij ABBA. Er is namelijk na 40 jaar eindelijk een nieuw album en dat zorgde voor een mediacircus. Hoe komt het dat er zoveel aandacht voor is?

  Kuijper’s mediamoment gaat een interview in het Nederlands Dagblad. Daar doet een agent het boekje open over hoe de politie vertrouwen kan terugwinnen op de Bijbelbelt. In hoeverre moeten journalisten rekening houden met in welke subcultuur ze zich begeven? Zou het moeten uitmaken of je iemand interviewt in de Bijbelbelt of in de Randstad?

  Terwijl de klimaattop in Glasgow nog in volle gang is, zijn er steeds meer berichten en kritiek op regeringsleiders die het vliegtuig pakken. Zo vond Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, het nodig om voor 50 kilometer het vliegtuig te nemen. Stemmingmakerij of is het terecht dat dit soort berichten heel veel aandacht krijgt in de media? En wat is de invloed op de klimaatdiscussie?

  Verder gaat het over de persfotograaf die gisteren is mishandeld toen hij bij een uitvaart opnames aan het maken was. Een uitvaartverzorger eiste dat hij foto’s wiste, maar hij weigerde dat, waarna de uitvaartverzorger de camera afpakte en daarbij de fotograaf ‘half verstikte' met de band van het toestel. Is de agressie tegen journalisten nog te keren? 

 • Aan tafel zitten Wouter de Winther, Tijs van de Brink en Spraakmaker Roger van Boxtel.

  Het mediamoment van Van de Brink gaat over het interview dat Eva Jinek had met voormalige FARC-strijder Tanja Nijmeijer. Zij was gisteravond vanuit Colombia bij Jinek te gast om te spreken over haar autobiografie die uitkomt. Er was veel kritiek op het interview, want moet je iemand die van oorlogsmisdaden wordt verdacht een podium geven? Van de Brink: “Dat moet je eigenlijk niet willen, en tegelijkertijd ben ik als journalist super nieuwsgierig en wil ik het allemaal weten”.

  Het mediamoment van De Winther gaat over de column van Telegraaf-collega John van den Heuvel van vandaag. Die signaleert dat de politie door de inzet bij demonstraties en andere ongeregeldheden geen tijd meer heeft om achter overvallers van bijvoorbeeld telefoonwinkels aan te gaan. Waarom vindt hij deze column opvallend?

  'Het virus is weer helemaal terug', kopte de Volkskrant vanmorgen. En dat geldt zeker ook voor de politiek. De Tweede Kamer ging gisteren met het kabinet in debat over de nieuwe maatregelen die dinsdag werden aangekondigd, én dwong daarbij af dat de verplichte coronapas bij amateurbuitenwedstrijden er toch niet komt. Is dit een vooropgezet succesje? Nieuwsuur constateerde gisteren dat de toon van het debat feller is geworden, dat de tweedeling in de samenleving ook zichtbaar wordt in de Tweede Kamer. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

  En er komt een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Er zal gekeken worden naar hoe het kabinet gehandeld heeft, waarbij overigens moet worden opgemerkt dat het nieuwe kabinet naar alle waarschijnlijkheid uit dezelfde partijen zal bestaan. In hoeverre gaat dit het formatiegesprek beïnvloeden?

 • Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Mireille van Ark en Spraakmaker Paul van Lange.

  Het mediamoment van Van Ark gaat over Netflix. Het platform biedt sinds gisteren games aan in hun mobiele app. Ziet Van Ark hier ook mogelijkheden voor BNR? “Het is wel een mooie aanvulling”. Hoe zou je games journalistiek kunnen inzetten? En wat is het voordeel van een game ten opzichte van een artikel? Van Lange: “Taal is soms zo abstract”.

  Het mediamoment van Hadderingh gaat over de uitgevallen treinen gisteren, onder andere tussen Arnhem en Utrecht. Daar is volgens haar te weinig aandacht voor. Zou er meer over bericht worden als dit probleem rondom Amsterdam gespeeld had?

  Veel kritiek in de media vandaag na de persconferentie waarin demissionair premier Rutte en minister De Jonge gisteren nieuwe coronamaatregelen afkondigden. Meer thuiswerken, beter afstand houden, vaker het mondkapje op en op meer locaties je coronapas laten zien. Voor kritiek is in de media veel plaats ingeruimd. Zo lezen we naast de kritiek van bijvoorbeeld sportscholen, sportbonden en horeca in het AD een uitspraak van een hoogleraar, die het kabinetsbeleid bestempelt als een 'epische mislukking'. Hoe kijken onze mediakenners naar de toon van de berichtgeving? Hoe bepaal je als journalist welke sectoren je wel of niet aan het woord laat?

  Wie gisteren en vandaag de kranten openslaat kan er niet omheen. Winkelketen Action krijgt per 1 januari een nieuwe baas. Het gaat om de 41-jarige Hajir Hajji, die 24 jaar geleden als vakkenvuller bij het concert begon. Vorige week werd haar aanstelling bekend gemaakt en in bijna iedere krant heeft inmiddels een portret van haar gestaan. Waarom is hier zo veel aandacht voor?

  We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.