Afleveringen
-
Vorige week vertelde ik je over een spelshow op de BBC onder de naam WILTY, oftewel Would I Lie to You? En ik daagde je uit om te bedenken of mijn bewering, dat ik Zweeds heb gesproken tegen de Zweedse koning, waar is of niet.
Van de reacties die ik gekregen heb, neigde de meerderheid naar NIET WAAR. Hoewel een groep die mij al wat beter kent, schatte dat het waar was. Zoals ik vorige week al zei, de leukste anekdotes worden niet geloofd en zijn toch waar. En ook deze is helemaal WAAR!
Hoe kwam het dat ik de Zweedse koning in het Zweeds toesprak?
Mijn eerste baan was bij het Nat. Lab. van Philips. Midden jaren 80 van de vorige eeuw. Ik werkte als onderzoeker in een team aan een automatisch vertaalproject. We gingen een vertaler bouwen tussen Nederlands, Engels en Spaans.
Op een dag zou er een vertegenwoordiging van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen op bezoek komen. En ook de Zweedse koning zou meekomen. Ze kwamen voor de presentatie van een aantal onderzoeksprojecten. Waaronder die van ons, Rosetta. Genoemd naar de steen van Rosetta. Maar we hadden nog helemaal geen werkend vertaalsysteem. Dus zouden we gaan uitleggen hoe ons systeem werkte, aan de hand van een aantal voorbeeldzinnen in het Nederlands.
Het zou natuurlijk niet zo spannend zijn om in het Engels te vertellen wat die Nederlandse zinnen betekenden, om vervolgens te laten zien dat die Engelse zinnen door het vertaalprogramma zouden worden gemaakt. Beetje dubbelop.
Toevallig was de baas van onze afdeling van het Nat.Lab. erachter gekomen dat ik een bijvak Zweeds had gedaan tijdens mijn studie Engels aan de Universiteit Utrecht. En we wisten dat de Zweedse koning dyslectisch was. Dus een en een was twee: ik zou de vertaling van de Nederlandse zinnen in het Zweeds voorlezen, en dan konden we vertellen hoe die zinnen in het Engels zouden worden vertaald door ons vertaalsysteem. Bijkomend voordeel: de zinsbouw van de Zweedse zinnen leek meer op de Nederlandse dan op de Engelse. Dan konden ze ook beter begrijpen welke vertaalproblemen we hadden opgelost.
Nou, ik naar mijn docente van het bijvak Zweeds. Zij wilde me gelukkig helpen met het vertalen van de Nederlandse voorbeeldzinnen in correct Zweeds. Want dat was na een half jaar bijvak nog wel een beetje te hoog gegrepen. Uitspaak geoefend en een nette blouse van een tante geleend.
In een zaaltje met de leden van de Zweedse Academie en de Zweedse koning, en wat hotemetoten van Philips, waaronder Wisse Dekker, hebben wij het Rosetta project gepresenteerd. Superleuke ervaring, en je ziet maar weer dat je nooit kunt voorspellen wanneer je bepaalde kennis en vaardigheden kunt gebruiken!
Ik kan geen goed bruggetje naar patchwork en quilten bedenken, maar deze week staat voor mij in het teken van mijn twee online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes.
In deze trainingen leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell maak je ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.
Tot zondag 9 oktober 17:00 u. staan deze trainingen open voor EARLY BIRD inschrijving. Waarom EARLY BIRD? De trainingen worden op dit moment opgenomen, maar zijn nog niet klaar. Daarom krijg je deze week 60% korting. Beide trainingen samen zijn er als pakket met 20% korting. En deze week krijg je daar bovenop nog 60% korting. In totaal is dat 68%.
Je vindt alle informatie over de trainingen op www.minewoodquilting.nl.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Ken je de spelshow WILTY, oftewel Would I Lie to You? Te zien op de BBC. In Nederland is het ook een paar keer uitgezonden, onder de naam Sterke Verhalen. Twee teams bekende Engelsen, dan wel Nederlanders, proberen te ontdekken of een bewering die een van de teamleden van een kaart voorleest, waar is of niet.
Ze mogen vragen stellen en worden wel of niet overtuigd door de antwoorden, de grappen en de lichaamstaal. De panelleden worden duidelijk uitgezocht op hun komische vermogen. Soms hilarisch en soms een beetje gezocht. Soms hebben ze het goed, maar vaak zitten ze er ook naast. Het leukst is natuurlijk als een onwaarschijnlijk verhaal waar blijkt te zijn.
Maar een sterk verhaal kan ook betekenen dat je gewoon een goed verhaal hebt. Gisteren heb ik weer eens uitgelegd wat patchwork en quilten is. Aan een groepje studenten van begin 20. Ze hadden al op mijn website gekeken, maar ze begrepen het nog niet. Nou is mijn webwinkel bedoeld voor mensen die al quilten, en die op zoek zijn naar materiaal. Die begrijpen wel waar het over gaat. Maar het gaf mij wel te denken. Een van mijn doelen is dat ook een nieuwe generatie aan het quilten slaat, dus dan is het wel handig als ze het sterke verhaal over patchwork en quilten op mijn website kunnen vinden. Daar ga ik aan werken!
En vertel zelf ook je sterke verhaal over patchwork. Als je b.v. uitlegt aan mensen die jouw projecten bewonderen, dat je er met toewijding aan gewerkt hebt. Dat het een ambacht is, waar vaardigheden voor nodig zijn die je hebt ontwikkeld. Dat zo’n project tijd en aandacht vergt. En zeg dus niet dat het niets bijzonders is, heel simpel, niet perfect of dat iedereen dat kan. Wees trots op je werk!
Als je leert om patchwork te maken met de perspex malletjes van Marti Michell, hoeft niemand te weten dat het daarmee veel gemakkelijker is om dat perfecte resultaat te bereiken. En dat je veel sneller kunt werken. Laat ze maar raden!
Ik leer je dat in mijn twee online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. A.s. maandag, 3 oktober, zet ik de aanmelding voor deze trainingen weer tijdelijk open voor deelname. Daarin leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell maak je ineens ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.
Meld je aan voor mijn emailberichten op www.minewoodquilting.nl , dan hoor je als eerste alles over deze trainingen, en over de geweldige aanbieding.
O ja, en dat sterke verhaal? Kunnen jullie inschatten of ik de waarheid vertel? Als ik jullie vertel dat ik de Zweedse koning in het Zweeds heb toegesproken, geloof je dat? Stel me vragen om erachter te komen (via email [email protected]). Laat me weten wat je denkt: WAAR / NIET WAAR? Dan onthul ik het antwoord volgende week in mijn podcast.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
Tot de volgende keer!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen: die is er niet
Ik sla op zaterdag 10 september het Volkskrant magazine open, en zie verrast dat er een groot artikel over quilten in staat. Dat komt niet vaak voor, dat een landelijke krant een artikel van meerdere pagina’s, met foto’s, wijdt aan patchwork en quilten! Ik lees het artikel gretig en zie dat er zelfs een quilter in staat die ik ken, Gert van Raalten. Superleuk.
Het artikel gaat over de redenen waarom mensen quilten, en wat het met je doet. De auteur van het artikel, Vanessa Oostijen, schrijver en quilter, vertelt over de betekenis die een quilt kan hebben. Ze vertelt over zichzelf en interviewt drie quilters over hun reden om te quilten. En die zijn heel verschillend.
Wat was voor jou de reden om met patchwork en quilten te beginnen? Of, als je nog niet begonnen bent, wat spreekt je erin aan?
Of je nu op de begaande paden wilt blijven, of ernaast op avontuur wilt gaan, het beheersen van de technieken die aan de basis van patchwork en quilten liggen, zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat je kunt maken wat je wilt.
Binnenkort zet ik de aanmelding voor de online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes weer tijdelijk open. Daarin leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell. Ineens maak je ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.
Meld je aan voor mijn emailberichten op www.minewoodquilting.nl , dan hoor je als eerste alles over deze trainingen, en over de geweldige aanbieding.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
Tot de volgende keer!
-
Ooit ben ik met patchwork en quilten begonnen, om iets te maken met mijn handen en iets creatiefs te doen. Als tegenwicht tegen mijn werk. Ik ben nl. best wel een nerd.
In mijn studie werkte ik aan een wiskundige vorm van taalkunde. We deden onderzoek naar natuurlijke taal (gewoon de taal die mensen spreken), maar de manier waarop we dat opschreven leek erg op computertaal. Na mijn studie ging ik werken als onderzoeker aan een automatisch vertaalsysteem op een laboratorium van een grote multinational. We gingen een systeem bouwen dat kon vertalen tussen Nederlands, Engels en Spaans. Het project Rosetta, naar de steen van Rosetta. Computercode maken. Nou ja, de echte computercode werd geschreven door de IT-ers uit het team, de taalkundigen schreven het in een soort vereenvoudigde vorm op.
In deze aflevering neem ik je mee in mijn leven als taalkundig onderzoeker in een laboratorium. En wat dat met quilten te maken heeft. Zo kun je perfect patchwork gaan maken door met de malletjes van Marti Michell te gaan werken. En je kunt leren om daar slim mee te werken door een van mijn online trainingen te volgen, waarin ik je alle tips en tricks leer. De eerste twee zijn bijna klaar: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. Daar kun je je binnenkort weer voor aanmelden. Wil je als eerste horen wanneer de inschrijving geopend wordt, meld je dan aan voor mijn emailberichten. Ga daarvoor naar www.minewoodquilting.nl . En in de webshop vind je alle malletjes en linialen van Marti.
O ja, mijn werk in dat laboratorium heeft me overigens ook de leukste anekdote van mijn leven opgeleverd. Maar dat is iets voor een volgende keer.
Tot dan!
Agnes Mijnhout
-
Soms word ik verrast door bestellingen die binnen komen in mijn webwinkel (www.minewood.nl). Ineens kwamen er bijna iedere dag bestellingen binnen voor de Large Drunkard’s Path set malletjes van Marti Michell. Het Dronkemans Pad patroon. Is er een soort geheime afspraak waar ik niet van weet, om allemaal tegelijk Drunkard’s Path quilts te maken? Een gedeelde behoefte om van het rechte pad af te wijken? Een nieuwe therapie tegen alcoholmisbruik? Waarschijnlijk is er een heel normale en saaie verklaring, en start er ergens een cursus. Prima, de set malletjes was snel uitverkocht, maar ze komen gelukkig ook snel weer binnen.
Nu hoop ik maar dat de klanten die hun set malletjes in hun brievenbus vinden niet onaangenaam verrast worden. Huh? Waarom zitten er twee kwart cirkels in? Een Drunkard’s Path blok bestaat toch uit een kwart cirkel en een L-vormig stuk, dat samen een vierkant vormt?
In deze aflevering leg ik uit waarom er in een set malletjes twee dezelfde vormen zitten, en hoe je er toch twee verschillende vormen mee kunt maken.
Er zijn trouwens twee sets van deze malletjes: de Large Drunkard’s Path voor vierkanten van 6, 6 ½ of 7 inch. En een set die de Drunkard’s Path set heet, en die is kleiner. Daar zitten zelfs 4 malletjes voor kwart cirkel taartpunten in. Voor blokken van 3, 3½ en 4 inch. Je kunt de sets ook nog combineren, door nog een kleiner taartpuntje in een grote te naaien. Superveel mogelijkheden.
De aankondigingen van de heropening van de inschrijving van mijn eerst twee online trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten. Ga daarvoor naar mijn nieuwe website www.minewoodquilting.nl en meld je aan.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Het is een paar weken stil geweest in deze podcast. Dat komt omdat ik al mijn tijd heb gestopt in de TRYOUT-lancering van mijn eerste twee online trainingen: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. Dat zijn de malletjes van Marti Michell en daarmee snijd je snel, gemakkelijk en precies alle stukjes voor je patchwork. De inschrijving voor deze trainingen is nu tijdelijk gesloten. Ik ben ze namelijk op dit moment aan het maken en opnemen! Meld je aan voor mijn emailberichten, dan hoor je als eerste wanneer de inschrijving weer open gaat. Tussen het maken van de trainingen door, puf ik even uit bij de lunch. Gisteren keek ik bij een boterhammetje naar een aflevering van The Quilt Show van Alex Anderson en Ricky Tims. Mijn all-time favourite show! Wel heel erg Amerikaans. Beetje kinderachtige grapjes in de leader, iedereen is altijd amazing en het studiopubliek moet om de haverklap applaudisseren. Maar dat wordt vergoed door iedere twee weken een super inspirerende show met quilters uit alle hoeken en gaten, van traditioneel tot art quilter en alles ertussen. Het concept van de show is dat ze eerst wat werk van de gast laten zien. Daarna gaat de gast met Alex en Ricky aan de slag om te laten zien hoe het werk gemaakt wordt. Inspirerend, en je leert er ook nog wat van. Gisteren zag ik een quiltster uit Texas, die quilts maakt, gebaseerd op foto’s. De eerst twee quilts die ze liet zien waren echt prachtige werken van een tak van een bloeiende palmboom in Florida en een met huppelende kinderen op een landweggetje op de boerderij van haar broer. Maar toen de volgende quilt in beeld kwam, viel mijn mond open. Ik leg uit waarom ik zo schrok van deze quilt, en iets over quilts als politiek statement. Welk doel je ook hebt met het maken van quilts, het is fijn als je over de vaardigheden beschikt om te kunnen maken wat je wilt. En dat leer ik je in mijn online trainingen. Ga naar www.minewoodquilting.nl en meld je aan voor mijn emailberichten. Dan hoor je als eerste wanneer de inschrijving voor de trainingen weer open gaat. Happy quilting! Agnes Mijnhout
-
Zelden kom ik in de media patchwork en quilten tegen. Als ik een Amerikaanse serie kijk, wil ik nog wel eens afgeleid worden van het verhaal doordat ik in de achtergrond een quilt spot. Maar verder? Zelden.
Soms word je toch verrast, en nog wel in je eigen krant. Afgelopen zaterdag, 2 april, stond in De Volkskrant de column van stijlpastoor Arno Kantelberg. Onder de titel ‘Een nieuwe poging’ , pleit hij voor meer circulaire productie in de mode.
In deze aflevering bespreek ik de column van Arno Kantelberg, de voorbeelden die hij geeft van bekende modemerken die patchwork omarmen. En ken je het Nederlandse modemerk Hul le Kes? Prachtige dingen maken ze, met eerder gebruikt materiaal. Je vindt ze hier.
Ik word heel vrolijk van deze ontwikkelingen. Dit soort vernieuwingen en aandacht voor duurzaamheid zou wel eens een nieuwe generatie quilters op kunnen leveren. Die kunnen dan mooi de gemiddelde leeftijd van quilters een beetje naar beneden bijstellen. Het inspireert mij om met nieuwe ogen naar patchwork en quilten te kijken: andere materialen gebruiken, hergebruiken en upcyclen, nieuwe toepassingen bedenken, en vooral ver weg blijven van de quiltpolitie.
Experimenteren met nieuwe ontwikkelingen lukt alleen als je de basics onder de knie hebt. Pas dan kun je daadwerkelijk maken wat je in je hoofd bedenkt. En die basics kan ik je leren.
Binnenkort lanceer ik de eerste twee online trainingen om patchwork te maken: Perfect patchwork snijden met slimme malletjes en Perfect patchwork naaien met slimme malletjes. Daarin leer ik je alles over het werken met de slimme malletjes van Marti Michell. Ik deel al mijn tips en tricks met je. De aankondigingen van die trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten. Ga daarvoor naar mijn website www.minewood.nl en meld je aan.
En als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om b.v. weg te geven aan gevluchte Oekraïners.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Ik geef het toe, ik ben een verzamelaar. Misschien niet zo erg als Arne van het duo Arne en Carlos. Als je net als veel quilters ook andere handwerktechnieken beoefent, ken je ze misschien wel. Het zijn mode-ontwerpers en breiers, die in een oud treinstation ergens in het midden van Noorwegen wonen, op een berg, aan een meer. Arne is een groot liefhebber van tweedehandswinkels en verzamelt van alles. Koffers, kandelaars, poppenhuizen, en oud handwerkmateriaal. Boeken, patronen, half afgemaakte handwerkprojecten, alles. Carlos denkt daar het zijne van, maar gelukkig hebben ze veel ruimte. En Arne gebruikt dat materiaal ook, als inspiratie en voor het ontwerpen en maken van nieuwe projecten.
Als ik hier in huis rondkijk, zie ik ook wel tekenen van verzamelwoede. En nu ik de afgelopen week mijn dochter en haar vriend heb geholpen met het voorbereiden van hun verhuizing (en dan weet je ook meteen waarom deze podcast een week heeft overgeslagen), kijk ik toch met andere ogen naar al die spullen.
In deze aflevering bespreek ik wat ik aan materiaal verzameld heb in de loop van de jaren. Mijn grootste liefde is toch wel goed en handig gereedschap om al dat materiaal te verwerken. Ik test nieuwe hulpmiddelen graag, om te zien of ze inderdaad handig zijn. Of ze het leven van de quilter vereenvoudigen.
Sommige gebruik ik niet meer, omdat ze tegenvielen. Maar er zijn ook gereedschappen waar je steeds weer naar grijpt. Voor mij zijn dat zonder meer de malletjes en linialen van Marti Michell. Niet ingewikkelder dan nodig is, malletjes van de goede vorm, inclusief de naadtoeslag. Zo gemaakt dat de gesneden stukjes perfect in elkaar passen, door de handig bewerkte hoekjes. Altijd precies, en snel snijden, en het naaien gaat als een zonnetje.
Dus heb ik haar hele collectie in mijn winkel. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk. De andere helft, is om er goed mee om te kunnen gaan. En dat leer ik je in de eerste twee online trainingen die ik binnenkort lanceer over Marti’s malletjes: Perfect patchwork snijden met slimme malletjes en Perfect patchwork naaien met slimme malletjes. Ik deel al mijn tips en tricks met je. De aankondigingen van die trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten. Ga daarvoor naar mijn website www.minewood.nl en meld je aan.
Ik heb net naar de toespraak van president Zelensky voor de Tweede Kamer zitten kijken. Hij was blij met de steun, ook van gewone Nederlanders. We kunnen allemaal iets doen, ook al is het iets kleins. Dus als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om b.v. weg te geven aan gevluchte Oekraïners. Er komen er nog steeds meer in Nederland.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
De meeste mensen, en ook de meeste handwerkers en quilters, vinden zichzelf niet creatief. Maar ja, wat is creativiteit eigenlijk? Bibliotheken zijn erover vol geschreven en er zijn stapels zelfhulpboeken om creatiever te worden. Volgens Van Dale is de betekenis van creatief ‘scheppend’. Alleen, het voorbeeld dat het woordenboek vervolgens geeft, is denk ik de reden dat veel mensen zichzelf niet zien als creatief. Er staat nl. ‘de creatieve daad van de kunstenaar’. In die opvatting ben je blijkbaar alleen maar creatief als je een kunstenaar bent.
Ik durf het over het algemeen niet aan om het met Van Dale oneens te zijn. Maar in dit geval: onzin! Als de betekenis van creatief scheppend is, dan ben je creatief als je iets maakt, of bedenkt, dat er nog niet was. Niet per se een wereldschokkende uitvinding, zoals het wiel of de smartphone. Als je iets maakt, ook al volg je een recept of een patroon, ben je creatief bezig. Je maakt iets wat er nog niet was.
In deze aflevering bespreek ik dat quilters vaak hun creativiteit onderschatten. En op welke manieren ze hun creativiteit de ruimte kunnen geven.
Soms daag je je creativiteit uit door uit te gaan van het materiaal dat je hebt. Zo heb ik deze week samen met mijn vriendin Mariëlle een ochtend genaaid. Ze had een col gekregen die bestond uit twee lappen wollen stof. Maar ze werd gek van de jeuk van die stof. Dus de col uit elkaar gehaald, en toen bleven er twee leuke lapjes wollen stof over. Wat kun je daarmee doen?
Je moet rekening houden met de hoeveelheid materiaal en de mogelijke toepassing. Kleine tasjes was het idee, maar ze moesten wel snel af, om er eén cadeau te kunnen geven. En geen ingewikkelde constructie, want wol is een stuk dikker dan quiltkatoen. We kwamen uit bij het patroon Perfect Pouches van Joan Hawley van Lazy Girl Design. Die had ik al vaak gemaakt van verschillende katoenen stoffen. Handig om kleine dingen bij elkaar te houden in je tas of koffer. Het patroon geeft instructies voor 3 maten perfect pouches. De medium maat gebruiken wij thuis al jaren om allerlei oplaadsnoertjes in mee te nemen.
Was dit nu creatief? Ik denk het wel. Het patroon is zeker niet gemaakt voor wol. Maar we dachten, we proberen het gewoon, dan zien we wel wat het resultaat wordt. Een paar uurtjes verder waren we heel tevreden over het resultaat. Wil je ook meegenieten van het resultaat? Lees deze podcast terug op mijn blog, daar vind je alle foto’s. We hebben trouwens de kleinste maat van het patroon gemaakt, want daar was genoeg stof voor.
Dus als je iets al een paar keer gedaan hebt, probeer dan eens wat variatie. Laat je creativiteit maar los. Laat de teugels vieren, probeer eens wat anders, en verras jezelf.
Je vindt het patroon van de Perfect Pouches op mijn website: www.minewood.nl. In de afdeling Patronen – (en daaronder) Tassenpatronen Lazy Girl Designs. De Perfect Pouches heb ik even bovenaan gezet.
En als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om weg te geven aan gevluchte Oekraïners. Er zijn er steeds meer in Nederland.
Binnenkort ga ik weer verder met projecten met de Schotse rokken. En met de online trainingen die ik aan het voorbereiden ben. Daarin leer je verschillende technieken. Die bieden je de basis, zodat je met vertrouwen kunt gaan experimenteren.
Meld je aan voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl, dan ben je als eerste op de hoogte.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Toen ik in 1991 mijn eerste quiltcursus ging volgen, bij Joop Smits, boven een quiltwinkel in een oud pandje in de binnenstad van Utrecht, vroeg ik de eigenaresse van de quiltwinkel wat ik zou gaan maken. Een grote quilt natuurlijk, antwoordde ze. Dat was de heilige graal. In de allereerste delen van de cursus maakten we nog kleine dingen, zoals kussenhoezen, maar daarna was het echte werk aan de orde.
In deze aflevering bespreek ik dat je niet per se grote quilts hoeft te maken. Je kunt ook in 3D werken. Zo vind ik het b.v. heel leuk om tasjes te maken. Een patroon voor een tasje kun je heel goed aanpassen door de lap stof waar de tas van gemaakt wordt, te vervangen door een patchwork lap.
Je kunt de string piecing techniek die ik in aflevering 17 beschreef goed gebruiken om tasjes mee te maken. Ik deed dat met de patronen Becca Bags en Sweetpea Pods van Joan Hawley van Lazy Girl Designs. Haar patronen zo ontworpen zijn, dat ze door iedereen te maken zijn. Eenvoudig, slim doordacht, en uitgebreid uitgelegd met tekeningen en foto’s.
Je vindt haar patronen op mijn website hier . En in mijn blog kun je de tekst van de podcast terugluisteren en de foto's bekijken.
En als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om weg te geven aan gevluchte Oekraïners. Er zullen er steeds meer ook naar Nederland komen.
Binnenkort ga ik weer verder met projecten met de Schotse rokken. En met de online trainingen die ik aan het voorbereiden ben. Je kunt je aanmelden voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl als je op de hoogte wilt blijven.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Het is vandaag 3 maart 2022. De dag na mijn vorige podcast viel Rusland Oekraïne binnen. Die inval schokt ons allemaal. We zie nu al een week lang aanvallen, bombardementen, mensen in schuilkelders, mensen die vluchten, gewonden en doden. En de enorme moed die het Oekraïense volk laat zien om deze aanval te weerstaan.
En we hebben behoefte om te helpen. Maar wat kunnen we eigenlijk doen? Professionele hulporganisaties onderzoeken welke hulp er nodig is en zijn in staat om die efficiënt te verlenen. Geld doneren aan deze organisaties is dan ook de beste manier om de Oekraïners te helpen. Giro 555 is geopend door de samenwerkende hulporganisaties. Daar komt je geld in ieder geval goed terecht.
Maar quilters willen graag iets maken, en daarmee iets betekenen. Voor iedereen die iets wil maken om te laten zien dat ze meeleven en aan de Oekraïners denken, heb ik een patroon van een gequilt hart gemaakt. Het patroon is gratis te downloaden op mijn website www.minewood.nl.
Het patroon stel ik gratis ter beschikking. Je mag het zelf maken, met je quiltgroep, of anderen naar het patroon verwijzen. De enige beperking is dat je er geen commerciële activiteiten mee onderneemt. En ik zou het geweldig vinden als je een donatie aan Giro 555 doet.
Binnenkort vertel ik dan wel weer over de voortgang van mijn projecten met de Schotse rokken. En over de online trainingen die ik aan het voorbereiden ben. Je kunt je aanmelden voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl als je op de hoogte wilt blijven.
Je kunt deze podcast trouwens teruglezen op mijn blog, ook op mijn website. Daar zie je dan ook wat foto’s van het Hart voor Oekraïne. En alle foto’s vind je in het patroon.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Soms begin je aan een project met een plan. Je weet wat het moet worden, je kiest de kleuren en de stoffen, het patroon. Snijdt al je stukjes en naait ze aan elkaar. Heerlijk. Zoals Hannibal in the A-team al zei: “I love it when a plan comes together”.
Maar soms heb je geen zin in plannen. Wil je naaien en zien wat er onder je handen ontstaat. Kies je stoffen en kleuren en ga je gewoon aan de slag. En dan bedenk je later wel waar je het voor gaat gebruiken.
Voor dat soort momenten vind ik het zgn. string piecing een geweldige techniek. String is het woord voor een strookje, een restje. Maar een string is iets anders dan een strip. Dat is ook een strookje, maar met een bepaalde maat, en recht. Een string hoef niet recht te zijn, je kunt breed en smal mixen en met iedere lengte kun je wel uit de voeten. ‘Piecing' is het aan elkaar naaien van die strookjes.
In deze podcast leg ik je uit hoe je makkelijk met allerlei restjes een prachtig string piecing project kunt maken. Ik heb dit project voor je uitgewerkt in 4 gratis video's, waarin ik alle stappen laat zien. Zo kun je met al je restjes iets moois maken. Mijn kado aan jou: een gratis project met gratis online training.
Je vindt de video's en alle informatie hier.
Wil je de voortgang van de projecten met de Schotse rokken volgen? En wil je alles weten over mijn online trainingen die ik aan het voorbereiden ben? Meld je dan aan voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl . Je kunt deze podcast trouwens teruglezen op mijn blog, ook op mijn website. Daar zie je ook de foto’s van mijn voortgang.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Een paar dagen geleden zag ik op de VPRO-website deze titel ‘We verspillen talent door neer te kijken op handwerk.’ Het was denk ik het woord ‘handwerk’ dat mijn aandacht trok. Bij handwerk denk ik namelijk meteen aan textiel en garens, en natuurlijk aan patchwork en quilten. Maar hier werd iets anders bedoeld. De uitzending vind je hier, scroll door naar het eind van de pagina.
Dat handwerk kwam langs in een online meeting voor middelbare scholieren als vervolg op een uitzending van het VPRO programma Tegenlicht over ‘de nieuwe elite’. En wat is die nieuwe elite dan? Een voorbeeld is Hieke Grootendorst die vertelt hoe zij eerst als communicatieadviseur werkte, maar tegenwoordig de eigenaar is van het vrouwelijke klusbedrijf ‘Zij Klust’ in Utrecht. Ze doet alles, van schilderen tot plafonds plaatsen. Op de middelbare school kreeg ze te horen dat ze VWO kon doen. Ze zegt: ‘En dan wordt het als zonde gezien als je daar niks mee doet.’ Achteraf zegt ze: ‘Maar hoe zonde is het als je niets doet met wat je met je handen kunt.’
De nieuwe elite is de groep die in technische beroepen al die dingen maken waar ons leven uit bestaat. In de uitzending zit ook een hilarische Duitse video: Was wäre das Leben ohne das Handwerk? Die laat nogal apocalyptisch zien wat er gebeurt als alles wat gemaakt is zou verdwijnen. Voor als je nog niet overtuigd was dat technische vaardigheden onmisbaar zijn.
Wat ik miste was aandacht voor de technische vaardigheden in textiel en garens. Dat soort vaardigheden worden toch wat lager gewaardeerd. Komt die lagere waardering misschien doordat textiele vaardigheden vooral door vrouwen worden beoefend? Ik denk het wel. Maar voor het verwerken van stoffen tot kleding, tassen of quilts, is net zo goed technische vaardigheid nodig. En ook al doe je het als hobby, en niet om je inkomen ermee te verdienen, het doet ertoe.
Dus, je mag trots zijn op je op je textiele hobby – ook daar heb je je hoofd bij nodig, en technische vaardigheden. Trots zijn op wat je met je handen kunt.
En verder vertel ik uitgebreid over de voortgang met mijn project om de Schotse wollen stoffen van mijn schoonmoeder te transformeren tot iets nieuws. In dit geval een kussenhoes.
Wil je mijn voortgang met de Schotse rokken volgen? En wil je alles weten over mijn online trainingen? Meld je dan aan voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl . Je kunt deze podcast trouwens teruglezen op mijn blog, ook op mijn website. Daar zie je ook de foto’s van mijn voortgang.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Afgelopen zondag begon de serie Toms Schotland. De NTR omschrijft het als volgt: “Tom Egbers doorkruist met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.” Klinkt goed! Ik vond zijn series over Engeland en Ierland ook al geweldig. En dan nu Schotland, een van mijn favoriete bestemmingen. Niet alleen om het indrukwekkende landschap, de prachtige kust, de rustige eilanden en de heerlijke whisky. Maar ook om het prachtige Schotse accent, de geschiedenis en de cultuur. En als handwerker word ik natuurlijk vooral aangetrokken door het Fair Isle breiwerk, de tweed stoffen van het eiland Harris en de tartans. Die prachtige geweven wollen stoffen waarvan de patronen aangeven tot welke clan je behoort.
Ik was de laatste maanden toch al in Schotse sferen. Zoals ik eerder vertelde, heb ik een stapel wollen rokken uit de nalatenschap van mijn schoonmoeder.
Eeuwig zonde dus om er niets mee te doen. De kringloopwinkel had geen belangstelling: te ouderwets, die raken we nooit kwijt. Maar een quilter ziet onmiddellijk andere mogelijkheden.
In deze aflevering vertel ik hoe ver ik inmiddels ben gevorderd met het maken van een project van deze stoffen. En welke uitdagingen in tegenkom en hoe ik die heb opgelost.
Wil je mijn voortgang met de Schotse rokken volgen? Meld je dan aan voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl . Je kunt deze podcast trouwens teruglezen op mijn blog, ook op mijn website. Daar zie je ook de foto’s van mijn voortgang.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Een hobby neemt ruimte in beslag. In je hoofd, omdat je droomt over nieuwe projecten. In je agenda, omdat je liever achter je naaimachine zit, of een leuke patchwork en quilt training volgt, dan saaie klussen doet. En in je huis. Net zoals de kleding in je kast de magische neiging heeft om te krimpen zonder dat je het gedragen hebt, wordt het volume aan stoffen, tussenvullingen, snijmatten, linialen, garens en ander handig spul steeds groter. En toch echt niet omdat je steeds nieuw materiaal koopt, toch? Dus zijn we allemaal continue als een soort Marie Kondo bezig om onze spullen zo handig mogelijk op te bergen.
Als je online inspiratie gaat zoeken, zul je veel foto's van geweldige en vooral heel grote, Amerikaanse huizen tegenkomen. Daar hebben quilters vaak een supermooi ingericht quilt studio. Onze huizen zijn echt wel een stukje kleiner, dus wij moeten slimmere oplossingen bedenken.
Jaren geleden, in 2010, bezocht Marti Michell mijn bedrijf, Minewood Quilting. Ik verkoop alleen online, en ik heb geen fysieke winkel. Maar ik heb natuurlijk wel een ruimte waar de voorraad van de webwinkel staat. Thuis verwijzen wij er altijd grappend naar als het magazijn, het kantoor, de verzendruimte, de cursusruimte, het atelier enzovoorts. En omdat de ruimte beperkt is, is iedere hoekje gebruikt. Marti vond het geweldig, zo efficiënt ingericht! Dat had ze nog nooit gezien. Bovenop de stellingen met stoffen staan voorraaddozen voor allerlei klein grut. Anders heb je daar een onhandig ongebruikt stukje lucht. Ze was onder de indruk.
Ze kon zelfs mijn design wall gebruiken. Ook dat is iets dat je veel ziet in de foto’s van de Amerikaanse quiltdroompaleizen. Een muur met een groot vlak bekleed met b.v. flanellen stof, waar je stukjes stof of je patchwork blokken aan blijven plakken. Heel handig, want het is ontzettend fijn om je quilt in wording van een afstandje te bekijken. Op een verticaal vlak kun je veel beter zien of het met je project de goede kant op gaat. Je hebt b.v. een heleboel blokken gemaakt en je wilt bepalen in welke volgorde je ze aan elkaar wilt naaien. Dan is het fijn als je ermee kunt spelen en schuiven tot je een layout hebt waar je tevreden over bent. Dan kun je goed zien of b.v. kleuren of donker en licht mooi verdeeld zijn.
In deze podcast bespreek ik hoe ik een design wall in mijn bedrijfsruimte heb gemaakt zonder dat ik een muur ter beschikking had. En hoe je je huis met andere ogen kunt bekijken: hoe zou ik een verticaal vlak kunnen maken dat is als design wall kan gebruiken?
Je kunt de tekst van deze podcast teruglezen op mijn blog, met foto's. En abonneer je op mijn emailberichten op https://www.minewood.nl.
-
Laatst kocht ik een nieuw mesje voor in de keuken. Lekker scherp. Even snel een paar appels schillen voor in het toetje. De schil ging er soepel af, dan doormidden snijden. Even door het klokhuis heen duwen en rats, ik schoot ik uit en hij boorde zich diep in mijn duim. Au, en een hoop bloed. Gelukkig heb ik ooit een EHBO diploma gehaald. En de schade viel uiteindelijk mee.
Als je voor patchwork stof gaat snijden met zo’n superscherp rolmes, is het misschien wel het belangrijkst dat je het zo leert te doen dat je niet in je vingers snijdt. En verder is het fijn als het snijden van stof je gemakkelijk afgaat, zodat je handen er niet erg vermoeid van raken. Ik heb last van artrose in mijn handen, en ik weet dat ik zeker niet de enige quilter ben. Ik ben er lang geleden al eens aan geopereerd, en dat heeft een aantal jaren zeker goed geholpen, maar het kraakbeen dat verdwenen is komt niet meer terug, helaas. Dan is het heel fijn als er gereedschappen zijn die geen onnodige aanslag zijn op je gewrichten.
De ergonomische rolmessen van Martelli hebben mij enorme geholpen. Door hun vorm staat je hand in een neutrale houding, en haal je de kracht om te snijden uit je schouder en je arm, zonder je hand enorm te belasten. Ze zijn er in links- en rechtshandig en in twee maten: 45 mm en 60 mm (doorsnede van het ronde mes). Ik verkoop ze al jaren en er zijn veel fans. Wil je ook pijnvrij snijden? Je vindt ze hier in de winkel.
Je kunt de tekst van de podcast ook op mijn blog lezen, met foto's!
Abonneer je op mijn emailberichten op https://www.minewood.nl.
-
Inmiddels is het kleine hypeje wel weer achter de rug: blue Monday. De maandag van de voorlaatste volle week van januari schijnen we ons collectief sip te moeten voelen. De goede voornemens zijn mislukt, het weer zit niet mee, vakantie laat voorlopig nog op zich wachten, we moeten weer aan het werk, en daar bovenop zitten we nog steeds met een gedeeltelijke lockdown. Bedrijven schijnen te denken dat het kopen van hun producten deze dip onmiddellijk zal oplossen, als ik hun e-mails mag geloven. Maar er zijn betere manieren om somberheid te bestrijden.
In deze aflevering bespreek ik hoe studenten van de minor Ondernemerschap van de Hogeschool Utrecht in hun eindpitches laten zien welke problemen ze voor hun klanten willen oplossen en waarom dat een haalbaar bedrijf kan opleveren. Zulke mooie ideeën, dromen en enthousiasme zijn een heel goede boosterprik tegen somberheid!
Maar ook quilters weten hoe ze somberheid kunnen bestrijden: met het werken aan patchwork en quilten. Het aan elkaar naaien van stukjes stof is niet alleen een opbeurende, maar ook een verslavende activiteit. En als het tegenzit in je creatieve hobby, als je niet de resultaten haalt die je wilt, kun je inspiratie putten uit de 5 mindsets van de ontwerper die we onze studenten aanleren: wees creatief, probeer dingen uit, zet een andere bril op in het kijken naar een probleem, accepteer dat het proces rommelig is en vraag om hulp.
Dat je ooit aan die quilt begonnen bent, wil niet zeggen dat je hem ook zo moet afmaken. Een van de leukste filmpjes die ik ooit van een quilter heb gezien is dat ze, nadat ze aan het publiek had laten zien hoe mooi haar quilt was geworden, een rolmes pakte en hem, onder ontzette kreten van de toeschouwers, in stukken sneed. Het kunstwerk dat ze er daarna van maakte was stukken spannender dan de oorspronkelijke quilt. Sla eens een ander pad in, dat houdt je ontdekkingstocht spannend.
En natuurlijk helpt het als je de technieken om te maken wat je wilt, goed beheerst. Pas dan kun je van de begaande paden afstappen. Of je blijft er lekker op, net wat het fijnste voelt. Je doet het tenslotte voor je plezier!
Daar kan ik je bij helpen. Door je de beste manier te leren om eenvoudig en snel perfecte stukjes stof te snijden en die perfect aan elkaar te naaien tot een prachtig patroon. Alle patronen die je maar wilt. En altijd de resultaten van je dromen te bereiken.
Over een paar weken komt de lancering van de eerste online cursussen eraan. Meld je aan voor mijn emailberichten op mijn website: www.minewood.nl. Dan hoor je als eerste wanneer je aan de trainingen mee kunt gaan doen.
En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.
-
Deze week komt de podcast uit de bergen in Frankrijk. Een weekje skien, tenminste voor de rest van de groep. Ik heb mijn skispullen niet meer meegenomen. En ik vertel je hoe mijn experiment met langlaufen niet geweldig verliep. Maar ik heb het tenminste geprobeerd!
Dat geldt ook voor allerlei technieken in patchwork en quilten. Als je het niet probeert, weet je niet of het wat voor je is. Verschillende technieken passeren de revue: foundation paper piecing, English paper piecing, en mijn favoriet: stof snijden met perspex malletjes van Marti Michell en zonder ondergrond of kartonnetjes aan elkaar zetten. Met de hand of met de machine, dat mag je lekker zelf weten.
Je kunt de tekst van deze podcast ook lezen op mijn blog, met foto's. Wil je alles weten over patchwork en quilten? Abonneer je dan op mijn podcast en meld je aan voor mijn emailberichten op https://www.minewood.nl
-
‘Aardappeltekort treft Japanners: alleen nog maar ‘kleintje patat’ bij hun McDonald’s’. Deze kop stond vorige week in de krant. OK, dacht ik, lastig voor ze, maar toen ik doorlas... ‘Japanners zullen voorlopig alleen met mate kunnen genieten van hun McChoco Potato – patat met chocoladesaus’. Wat? Serieus? Dat klinkt echt ontzettend goor. Zoete chocola op hartige patat? Hoe verzin je het.
Gelukkig kun je in patchwork je voorliefde voor ongewone combinaties uitleven zonder een aanslag op je hart en bloedvaten te doen. Veiligheid voor alles, is daar juist niethet devies Behalve natuurlijk dat je niet in je vingers moet snijden.
In deze aflevering geef ik je tips over hoe je kleuren en stoffen kunt kiezen zodat je quiltprojecten spannend worden, en niet saai.
Je kunt de tekst van deze podcast ook lezen op mijn blog, met foto's. Wil je alles weten over patchwork en quilten? Abonneer je dan op mijn podcast en meld je aan voor mijn emailberichten op https://www.minewood.nl
-
Gatenkaas heeft niet zo’n beste naam. Best lekker in kaasfondue, maar verder kan ik het goed missen. Je hoofd vergelijken met gatenkaas of de beveiliging van je computersysteem: allemaal niet zo positief. En met een verdediging als gatenkaas, ga je de wedstrijd geheid verliezen. Of, zoals wij thuis Cruijff wel eens willen citeren: geitenkaas.
Misschien denk je dat als je stof voor patchwork gaat snijden met perspex malletjes, dat je dan een gatenkaas lapje overhoudt. Maar dat hoeft niet, ik leg je uit hoe het anders kan.
En soms is een lapje als gatenkaas juist het resultaat van een doelbewuste actie: fussy cutting. De Engelse term voor het precies uitsnijden van een motief of plaatje uit een stof. En dat leidt inderdaad tot een lapje gatenkaas. Maar ook met de restanten daarvan kun je nog prima uit de voeten.
Marti Michell maakt niet alleen malletjes met slimme hoekjes, maar ook twee Fussy Cutters, die je helpen om driehoekige en vierkante vormen te snijden met een motief of plaatje dat er precies in valt. Je vindt ze hier in mijn webwinkel: vierkant en driehoek.
Je kunt de tekst van deze podcast ook lezen op mijn blog, met foto's. Wil je alles weten over patchwork en quilten? Abonneer je dan op mijn podcast en meld je aan voor mijn emailberichten op https://www.minewood.nl.
- Laat meer zien