Afleveringen
-
Anna Enquist is een psychoanalytica die schrijft en een pianist die cello speelt: iemand die meerdere 'talen' spreekt. Maar alles wat ze doet raakt aan hetzelfde. Een gesprek over muziek en woorden, gevoel en analyse en de 'doorgaande harteklop'.
-
Waar kom je uit nadat je een zee van tranen bent overgestoken? Bandoneonist Carel Kraayenhof weet het antwoord. Zijn muziek, de tango, raakt aan alles waar we in deze reeks over ontroering naar op zoek zijn en daar kan de cello dan ook nog een rol in spelen.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Voor componist des Vaderlands Martin Fondse is het zelf maken van muziek misschien wel het allerbelangrijkst. Daarin schuilt de verrassing, het avontuur, en soms, onverhoeds, ook de ontroering. Een gesprek over luisteren, instrumenteren en improviseren, met een even gretig als oplettend man.
-
De Belgische psychiater Dirk de Wachter, die zich ook wel ‘verdrietprofessor’ noemt, zegt dat muziek ons helpt te leven. En dan vooral die van Bach (‘de Himalaya van de muziek’), en dan vooral de suites voor cello solo. Die verzamelt hij. Meer dan honderd verschillende uitvoeringen heeft hij en er ligt er altijd wel eentje naast de cd-speler. ‘Muziek gaat voorbij de woorden’, zegt hij, maar zijn eigen woorden zijn weer bijna muziek.
Neem rustig de tijd voor deze aflevering en laat je raken!
-
Ze wonen op een boot en drinken liever een biertje dan dat ze toonladders studeerden: Anner Bijlsma karakteriseerde de cellist ooit (in een interview met Jan Brokken) als 'dom, dik en lui.' Klopt dat beeld? Is er überhaupt iets te zeggen over het 'type' van de cellist? Behoedzaam manoeuvrerend langs de gevaren van vooroordelen en cliché's praten Mirjam en Frans daar in deze aflevering over met dirigent Jules van Hessen. Om alvast een tipje van de sluier te lichten: domme cellisten is hij nooit tegengekomen en cellisten lezen juist vaak een boek.
-
In deze derde aflevering nemen Mirjam van Hengel en Frans van Deursen het cellorepetoire onder de loep. Zit het geheim van de cello daarin? Ze gaan hiervoor naar België waar ze Artist in residence van de Cello Biënnale 2022 Jean-Guihen Queyras ontmoeten. Mirjam vraagt hem 5 stukken die een vlootschouw vormen en ze praten over zijn persoonlijke route en ontdekkingen daarin.
-
Zit het geheim van de cello in het fysieke instrument? Voor de tweede aflevering van de podcastserie bezoekt Mirjam van Hengel het atelier van cellobouwers Jaap Bolink en Annelies Steinhauer in Hilversum. Ze vertellen over het samen bouwen (of juist niet?) en over hoe de ene cello met de andere verschilt. Of ligt dit nou juist aan de bespeler van het instrument?
-
Wat doet muziek met ons? Wat gebeurt er in ons hoofd als we naar muziek luisteren en wat zorgt voor dat bekende kippenvelmoment? Aan de hand van bekende en minder bekende (cello)werken praat Mirjam hierover met Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie. Over muziek en evolutie, voorliefde voor bepaalde toonsoorten en -hoogten en natuurlijk over de cello.