Afleveringen
-
Vakbond CNV stelde onlangs voor zo snel mogelijk een 30-urige werkweek in te voeren. Dit zou Nederlandse werknemers meer tijd en aandacht geven voor hun gezinsleven, mantelzorg, vrijwilligerswerk, hobby's en een sociaal leven. Tegelijkertijd moeten mensen natuurlijk wel rond kunnen komen. Hoe regelen we de 30-urige werkweek zonder dat we minder geld verdienen?
-
Bijna 7000 kilometer hebben de ingrediënten van een gemiddeld potje pindakaas afgelegd voordat het in onze keukenkasten terecht komt. Het vervoeren van zowel mensen als producten zorgt voor een enorme ecologische voetafdruk. Toch blijft in de internationale klimaatakkoorden transport vaak buiten schot. Wereldwijd zorgt transport voor 14 procent van de CO2-uitstoot. In Europa is dat zelfs 30 procent. Hoe kunnen we de uitstoot drastisch verminderen, maar ook mensen en spullen blijven vervoeren?
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Topambtenaar Bernard ter Haar schreef dat ‘de Nederlandse overheid deze eeuw nog niets substantieels tot stand heeft gebracht’. Het is een probleem waar meer landen mee kampen: het realiseren van een collectief project waar iedereen trots op is. In de VS denken ze met heimwee terug aan de maanlanding, een stip op de horizon die vele industrieën uitdaagde tot innovatie. In Nederland memoreren anderen de Deltawerken of de stichting van Flevoland als grote projecten waar we collectief trots op kunnen zijn. Onze vraag: wat zou het nieuwe Nederlandse maan-project moeten zijn?
-
De afgelopen jaren wisselen periodes van extreme droogte en extreme regenval elkaar in een hoog tempo af. Het wordt steeds natter én steeds droger. Met gevolgen voor de natuur, de landbouw, onze dijken, onze huizen en uiteindelijk voor onszelf. De vraag is: hoe houden we Nederland nat, maar niet te nat?
-
De Nederlandse woningschaarste manifesteert zich op alle fronten. Er zijn te weinig huurwoningen maar ook te weinig woningen voor starters, grote gezinnen en gepensioneerden. De hypotheekrente is laag, maar de woningprijzen rijzen de pan uit. En wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning betaalt zich blauw. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen recht heeft op een geschikte woning? -
Volgens De Nederlandse Politiebond leven we in een narcostaat. Ook burgemeesters maken zich zorgen over de invloed van criminelen op het openbaar bestuur. Niet gek, als je bedenkt dat wel 25 procent te maken heeft gehad met criminele bedreiging. Hoe voorkomen we dat de criminaliteit de samenleving nog meer in zijn greep krijgt?
-
Bijna iedere dag krijg je te maken met berichten die meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Krantenkoppen, nieuwsberichten, talkshows. Er zijn meningen genoeg. Maar waar zijn de oplossingen?
Presentator Klaas van Kruistum, Michiel Hulshof van Tertium en Claire van der Meer van de Universiteit van Nederland, denken dat elk complex probleem een oplossing kent. En gebruiken samen het beste van de Nederlandse wetenschap om die te vinden!