Afleveringen
-
Iedere dag wordt het nieuws gevuld met berichten over migratie. We zien miljoenen Oekraïners die de oorlog ontvluchten en overvolle boten met vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken. Anderen verlaten hun thuisland voor een grote liefde of droombaan. Ook emigreren er mensen uit Nederland, zoals in programma's als 'Ik vertrek'. Voor velen is ergens anders opnieuw te beginnen een stille droom.
Migratie is nu dus een zeer actueel thema. Maar wist je dat in de Romeinse tijd ook al veel mensen naar het rivierengebied in Nederland kwamen en mensen toen ook hun heil elders zochten? De tentoonstelling Moving Stories; de rijkdom van de Limes gaat over de migratie van mensen naar en vanuit het gebied waar 2000 geleden de noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep. Om deze oude verhalen beter te kunnen begrijpen, heeft het museum ze gekoppeld aan verhalen van mensen nu: want nog steeds komen en vertrekken er mensen uit het Limesgebied.
Odette Straten (hoofd educatie en activiteiten) duikt in deze podcast de tentoonstelling in met de curatoren van de expositie, en een groep mensen die in de regio woont en een migratieachtergrond heeft: het public-in-residence van de tentoonstelling. Zij vertellen ook over het nieuwe werk dat hedendaagse kunstenaars naar aanleiding van de gesprekken maakten.
Benieuwd naar meer verhalen? De tentoonstelling is t/m 30 september te zien in Museum Het Valkhof. De gratis audiotour is een uitbreiding op deze podcast. Vergeet je oordopjes niet mee te nemen.
Meer info: www.museumhetvalkhof.nl
-
Het is midden veertiende eeuw, in Azië sluipt al een paar jaar een slopende ziekte rond. Het is de pest. En 1347 bereikt deze mysterieuze ziekte ook Europa. Hoe ontwikkelde de ‘De zwarte dood’ zich, en waarom kreeg de ziekte überhaupt deze gruwelijke bijnaam? Jenna The (onderzoeker voor de expositie De Pest) en Jos van der Meer (Emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde met specialisatie Infectieziekte) vertellen hoe dit overdrachtsproces verloopt. En wat voor verhalen gingen én gaan er rond over de pest? Zo kennen we allemaal het iconische snavelmasker die dokters destijds zouden beschermen. Maar is daar bewijs voor? The en van der Meer spreken ook over de Nijmeegse dokter Van Diemerbroeck, de uitdoving van de ziekte en de verschillen met het coronavirus.
Luister en huiver (en leer)!
Jos van der Meer - Emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde met specialisatie Infectieziekte
Jenna The – onderzoeker voor de expositie De Pest
Interviewer – René Arendsen
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
We leven in tijden van corona, een wereldwijde pandemie. Dat is niet nieuw. De pest, ook wel de zwarte dood genoemd, sloeg drie keer toe als pandemie. In deze eerste aflevering van De Pest - De Podcast volg je het gesprek van Omroep Gelderland met Yvette Driever (conservator Oude Kunst van Museum Het Valkhof) en Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit). Zij vertellen meer over deze verschrikkelijke infectieziekte, de verspreiding ervan, de verbeelding in kunst en cultuur maar ook de onmisbare parallellen met de huidige corona pandemie.