Afleveringen
-
Hoe het met me gaat, vragen mensen me dezer dagen wat vaker dan anders, nu mijn boek Academische gezelligheid met een storm ter wereld kwam. Het gaat. Elke storm heeft een oog en daarin probeer ik me te begeven. Ik wist waaraan ik begon en ik wist dat ik dit te doen had. Meer over mijn drijfveren en perspectieven hoor je in de podcast van EPO, die is opgenomen de dag voor de storm losbarstte.
Dat er over het boek veel wordt gezegd en geschreven, is op zich een goede zaak. Enkel de zinvolle bijdragen bereiken mijn ogen en oren – dat is trouwens het geheim om in het oog van die storm te blijven staan. Een van de interessantste bijdragen vond ik die waarin de wetenschap zelf haar licht laat schijnen over haar eigen universiteiten. Sofie Avery, onderzoekster naar grensoverschrijdend gedrag binnen universiteiten, bevestigt in De Morgen dat mijn verhaal en ook de reactie daarop opnieuw die gekende strategie uit de vakliteratuur bevestigt: Deny, Attack, Reverse Victim and Offender (DARVO).
Toch ben ik hoopvol. Want patronen zijn er om vroeg of laat te doorbreken. En ik geloof dat de tijden veranderen. Ik lees het in de vele steunberichten die ik krijg. Die zijn afkomstig van professoren die mij danken om de beerput van hun instelling open te trekken, van andere (ex-)doctoraatsstudenten die gelijkaardige zaken hebben meegemaakt, en van heel veel mensen die niets met de academische wereld te maken hebben maar gewoon mee voelen en mee snakken naar die verandering, in alle domeinen van de samenleving. Macht mag plaats ruimen voor menselijkheid. Daarom gaat het dus behoorlijk goed met mij. Omdat ik voel dat we die ommekeer met steeds meer mensen samen belichamen.
-
Grenzen, muren, hekken: de woorden zijn niet weg te denken uit de Europese politiek. In haar boek Grenskolonialisme, legt Albina Fetahaj het debat ni een andere bedding, Grenzen, zo stelt ze, zijn meer dan droge lijnen op een dode kaart. Het zijn machtsmechanismenverweven met kapitalisme, kolonialisme en imperialisme. Een wereld zonder fysieke grenzen? Fetahaj wil nog een stap verder en gaat voor een planeet waarin grenzen simpelweg bizar zijn. Een pleidooi voor het herdenken van onze wereld.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Fatena Al-Ghorra is een Palestijnse schrijfster, dichteres en journaliste uit Gaza. In haar nieuw verschenen boek, Uittocht naar Gaza, schrijft ze brieven naar haar lievelings nichtje Lamar. Eind september 2023, na 15 jaar, trok Fatena terug naar haar familie in Gaza waar ze op bezoek was. Zo was het plan. Wie had kunnen denken dat ze enkele weken later vast zou komen te zitten in het Al-Quds ziekenhuis in Gaza City, samen met 14.000 andere Palestijnen op de vlucht voor de massale en agressieve bombardementen van het zionistische leger van oorlogsmisdadiger Netanyahu.
Een emotioneel gesprek over Fatena's ervaringen in het Al-Quds ziekenhuis, haar woede over de huidige situatie, maar vooral haar liefde voor Palestina en de veerkracht van het Palestijnse volk.
-
‘Het verhaal dat ik lang verteld heb over de klimaatcrisis, en de nood aan een groene transitie, is aantrekkelijk, maar ook gevaarlijk. Dit boek gaat over het feit dat we moeten stoppen dat verhaal te vertellen.’ Woorden van Anuna De Wever Van der Heyden
In deze nieuwe aflevering van De Podcast van EPO neemt Anuna Tjhoi mee op haar politieke coming-of-age-reis. Een boeiend gesprek waarin Anuna de luisteraar meeneemt in een diepere analyse van het systeem waarin we leven en hoe we - door eerlijker te durven zijn - iets revolutionairs kunnen bouwen.
-
In Vlaanderen wordt Brussel vaak afgeschilderd als een hellhole. Maar wat vinden de Brusselaars zelf? Hans Vandecandelaere ging in zijn boek 'We moeten eens over Brussel praten' met zo'n tweehonderd Brusselaars in gesprek.
Al fietsend trekken Tjhoi Ng Sauw en Hans Vandecandelaere in deze nieuwe aflevering doorheen Brussel. Een gesprek over de Brusselse hyperdiversiteit, het belang van publieke ruimte, religie en de uitdagingen waarvoor Brussel staat.
-
Deze aflevering werd opgenomen in maart 2024 wat mogelijk maakt dat sommige uitspraken gedateerd zijn. Zolang de wereld bestaat is er nog nooit een gevolg geweest dat geen oorzaak had. We noemen iets ‘een gevolg’ omdat het erna komt. Met de duizenden doden in en de systematische uithongering, onderwerping en vernietiging van Gaza laait ook de strijd over oorzaak en gevolg van het geweld in Palestina weer op. In deze nieuwe aflevering van 'De Podcast van EPO' gaan Tjhoi Ng Sauw en vredesactivist Ludo de Brabander in gesprek over het nieuwe boek 'GAZA', de huidige toestand van Palestina, de Palestijnse geschiedenis en Ludo's ervaringen in Palestina dat hij meermaals bezocht in het verleden.
-
Na 15 jaar strijd vertelt het feministische en antiracistische collectief BOEH! zélf zijn verhaal. Over niet-aflatend activisme tegen hoofddoekenverboden en de gestage normalisering van islamofobie. In deze nieuwe aflevering van 'De podcast van EPO' gaat Tjhoi Ng Sauw in gesprek met de redacteurs van dit boek, Samira Azabar en Ida Dequeecker.
-
Hoe ontmasker je het sociale gelaat van extreemrechts en Vlaams Belang? In de tweede aflevering van 'De podcast van EPO' duiken Tjhoi Ng Sauw en voormalig ACV-vakbondssecretaris Marijke Persoone in de valkuilen van extreemrechts. Een trip die ons meeneemt naar de Opera van Antwerpen en het Antwerps stadhuis.
-
In deze eerste aflevering van 'De podcast van EPO' gaat Tjhoi Ng Sauw in gesprek met Paul Goossens over zijn boek 'De ongelijkheidsmachine'.