Afleveringen

 • In een samenleving onder spanning kan humor een dankbare uitlaatklep zijn. Maar wie bepaalt er wat leuk is? En hoe wordt dat beïnvloed door cultuur en tijdgeest?

  In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met cabaretiers Claudia de Breij, Roué Verveer en Sanne Wallis de Vries. In hoeverre houden zij rekening met gevoeligheden? Durven zij hun vingers aan alle onderwerpen te branden? En is voorzichtigheid ook En welke grenzen zien zij zelf?

  #PubliekeTribune

 • Over daders en slachtoffers van misdaden staan de kranten volgeschreven, maar over de families van gedetineerden horen we zelden. En dat terwijl ook hun levens vaak volledig op hun kop komen te staan. Niet zelden krijgen zij de misdaad van hun familielid aangerekend, alsof ze een verlengstuk van de dader zijn. Het stigma is enorm, ze krijgen vaak te maken met verstoting door familie en vrienden, uitsluiting op het werk en belaging thuis. Soms nemen familieleden het zichzelf ook kwalijk: hadden zij niet meer kunnen doen om de misdaad te voorkomen?
  Coen Verbraak gaat in gesprek met de mensen die achterblijven nadat hun familielid de bak in moest: 

  * Heleen en Debbie, moeder en zus van Michael P. – In 2018 werd Michael P. veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van de 25-jarige Anne Faber. Heleen en Debbie werden bedreigd en hun omgeving keerde hen de rug toe;
  * Maria, moeder van een 21-jarige zoon die vorig jaar tot meer dan tien jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor doodslag in vereniging;
  * En voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw, die veel contact heeft met families van gedetineerden.

  #PubliekeTribune

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Het afgelopen jaar was opnieuw een roerig jaar voor ons allemaal. Op de eerste dag van het nieuwe jaar spreekt Coen Verbraak met mensen die een nieuw begin hebben gemaakt, en het roer om hebben gegooid. Mensen die iets wilden doen met hun leven dat zij de moeite waard vinden, om iets te kunnen betekenen voor de samenleving.

  Wat maakte dat zij de stap hebben gezet? Welke obstakels zijn zij tegengekomen? Wat zijn zij kwijtgeraakt en wat hebben zij ervoor teruggekregen? En hebben ze weleens spijt van hun keuze?
  * Yvonne Martens werkte twintig jaar bij een groot telecombedrijf en stapte door de pandemie over naar de zorg. Ze werkt op de dagbesteding in de ouderenzorg.
  * Reggery Gravenbeek was drugsdealer en zat zeven jaar in de gevangenis. Nu zet hij zich als filmmaker en jongerenwerker in om anderen te behoeden voor de fouten die hij zelf maakte.
  * Adriaan van der Tang werkte vijf jaar in het bedrijfsleven, en maakte de overstap naar het onderwijs. Hij werkt als economiedocent op een middelbare school.
  * Rata Kloppenburg vertrok op haar negentiende uit de christelijke commune waar haar vader Herman Kloppenburg goeroe was. Dit jaar bracht zij daar een theatervoorstelling over uit. Ze is tevens celliste.

  #PubliekeTribune

 • Eén op de drie psychiaters overweegt ermee te stoppen, omdat ze hun vak niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Bureaucratie, protocollen en werkdruk zitten in de weg. In deze uitzending van De Publieke Tribune een diagnose van de psychiatrie: Wat is er precies aan de hand? Tegen welke grenzen lopen psychiaters aan? Een gesprek over de kern van hun vak: kunnen zij hun patiënten genezen, of alleen behandelen? En behandel je als psychiater uiteindelijk ook altijd jezelf?

  In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met psychiaters over de huidige stand van zaken binnen hun vakgebied en de toekomst van de psychiatrie:
  * Menno Oosterhoff is psychiater en bekend van zijn werk over dwangstoornissen. Zelf heeft hij ook een dwangstoornis.
  * Floortje Scheepers is psychiater en hoogleraar innovatie geestelijke gezondheidszorg.
  * Elnathan Prinsen is psychiater en heeft veel ervaring in de crisisdienst. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
  * Liesbeth Vleugel is psychiater en besloot na 12,5 jaar ontslag te nemen bij de instelling waar ze werkte. Momenteel werkt ze als zzp'er in de psychiatrie.

  #PubliekeTribune

 • Hevige regenval veroorzaakte afgelopen zomer rampzalige overstromingen in Limburg. Mensen raakten huis en haard kwijt. Door klimaatverandering zal dit niet alleen vaker voorkomen, maar zal ook de intensiteit van zulk noodweer stijgen. Welke gevolgen heeft dit voor de levens van mensen en wat doet dit met ons gevoel van veiligheid?

  In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt presentator Coen Verbraak met vier gasten die dit probleem van dichtbij kennen:
  * Ruud Engels uit Valkenburg raakte alles kwijt bij de watersnoodramp in Limburg.
  * Brenda Tjoelker uit Valkenburg zag haar benedenverdieping overstromen, en helpt als coach mensen met stress omgaan.
  * Kadir van Lohuizen is fotograaf en brengt al jaren wereldwijd het stijgende water in beeld.
  * En ecoloog Louise Vet. • Jaarlijks krijgen 86.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan, anderhalf voetbalstadion vol. Ruim eenderde van de kinderen in Nederland heeft gescheiden ouders, en die groep wordt groter. Wat zijn de gevolgen van scheiden, voor de ouders, de kinderen en de samenleving?  

  In deze aflevering van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak daarover met vier gasten: 

  * Wilbert Wouters is gescheiden en heeft een dochter van 12, die hij door conflicten met haar moeder niet meer ziet. 
  * Sophie Mulder was 3 jaar oud toen haar ouders uit elkaar gingen. Ze maakte in totaal drie scheidingen mee.
  * Ramona Bleyie is mediator en bemiddelt in conflicten rondom een scheiding. 
  * Susanne Tempel is kinderrechter en behandelt zaken over het ouderlijk gezag en de omgang met kinderen na een scheiding.

 • Het zal je maar gebeuren: tegen je zin opgenomen worden in een psychiatrische instelling, omdat je een gevaar vormt voor jezelf of voor anderen. Het overkomt jaarlijks 30.000 mensen in Nederland. Daarmee waren we in 2020 koploper in Europa.

  Hoe kan dat? Waarom worden dwangopnames in Nederland nog zo vaak ingezet? Hoe is het om zo’n dwangopname mee te maken? En zijn dwangopnames onvermijdelijk, of is humane zorg zonder dwang en opsluiting óók mogelijk?

  In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met vier mensen die dwangopname van nabij kennen:

  Imke Gilsing werd elf jaar geleden gedwongen opgenomen, nadat ze tijdens een retraite een psychose kreeg. Ze dacht dat ze kon vliegen en met haar kat kon praten. Over haar ervaringen schreef ze het recent uitgekomen boek Een dag in het leven van Tinkerbel.
  Jeroen Zwaal maakte vijf psychoses mee, en werd zowel vrijwillig als gedwongen opgenomen. Drie keer werd hij door de politie in de cel opgesloten. Inmiddels leert hij politie omgaan met verwarde personen.
  Miranda Storm is voormalige politieagent en moeder van Bas, haar zoon van 28. Bas is schizofreen en belandde na een sprong van een dak in een rolstoel met een dwarslaesie tot gevolg. Terwijl zijn moeder tevergeefs om een dwangopname had gevráágd.
  Alan Ralston is psychiater en filosoof. Hij werkt op de acute gesloten afdeling van het UMC. Meer dan twintig jaar behandelde hij patiënten die gedwongen worden opgenomen.

 • We hebben ongekende weken achter de rug. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd neergeschoten, en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Het hele land was in shock, en is dat eigenlijk nog. Zijn we inderdaad een narcostaat geworden waarin de zware misdaad mensen het zwijgen op kan leggen? En wat betekent dat voor het vrije woord, voor de journalistiek: bepaalt de onderwereld steeds meer wat er wel en niet gezegd en geschreven kan worden? In deze speciale uitzending van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak een uur lang met een man die getoond heeft dat hij ondanks doodsbedreigingen zijn rug recht weet te houden, en nog steeds schrijft wat hij wil schrijven: Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool.

 • We zijn allemaal bekend met de verhalen van mantelzorgers die langdurige en onbetaalde zorg verlenen aan een naaste. Veel minder vaak horen we over de broers en zussen van de mensen die veel zorg nodig hebben. Zij zijn al vanaf jonge leeftijd gewend om hun eigen behoeftes opzij te zetten om te helpen zorgen. Maar wie zorgt er voor deze jonge mantelzorgers? In De Publieke Tribune Radio spreekt Coen Verbraak met ervaringsdeskundigen.

  Een op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking, en een op de vier een chronische ziekte. De broers en zussen die voor hen zorgen zijn dus overal, maar blijven onopgemerkt. Zij hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stellen zich zorgzaam op. Ze kunnen zich geïsoleerd en eenzaam voelen, en te maken krijgen met emoties als schaamte of jaloezie. Tegelijk ervaren ze meestal ook dat ze er veel voor terugkrijgen, zoals een diepe, bijzondere band met hun broer of zus, en onvoorwaardelijke liefde.

  Hoe gaan deze mantelzorgers om met hun tegenstrijdige emoties? Drukt het gevoel van verantwoordelijkheid zwaar op hun schouders? Hoe zorgen zij dat zij zichzelf niet te veel wegcijferen? En wat doen zij als hun grens bereikt is? In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak hierover in gesprek met verschillende gasten.Zanza Loupias (32) is de zus van David (31), die autisme heeft. Met haar vriend kocht zij een twee-onder-een-kap in Tilburg, zodat haar broer zelfstandig bij hen in kan wonen. Hun ouders wonen in Frankrijk.

  Anjet van Dijken (45) is te gast met haar broer Jalbert van Dijken (48), die een visuele en verstandelijke beperking heeft. Na de dood van hun ouders, op haar 19e, nam Anjet de zorg over. Jalbert woont vanaf zijn zesde in een instelling.

  Ruud van Buschbach (64) zorgde vanaf jonge leeftijd voor zijn broertje Ron, die het syndroom van Down had. Nadat hun moeder overleed, nam Ruud de zorg over. Onlangs is Ron na een ziektebed overleden.

 • We groeien allemaal op met de denkbeelden en tradities van onze ouders, die we vaak een leven lang met ons meedragen. Maar wat als je je van die levensovertuiging losmaakt, en dat vervolgens leidt tot een breuk met je familie? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie gasten die dat aan den lijve hebben ondervonden.

  Wanneer kwamen de eerste scheurtjes in hun wereldbeeld en wat deed hen besluiten om dat leven de rug toe te keren? Hoe kies je je eigen pad zonder met je familie te breken? En hoe ga je om met dat verlies als dat niet lukt?

  Te gast zijn: 
  Ex Jehova's Getuige Paula Keessen, de voormalig orthodox-joodse Dina-Perla Portnaar en moslima Semra Çelebi die zestien jaar haar hoofddoek afdeed. 

 • De miljoenenuitkeringen, het peperdure jacht en de vakantie in Griekenland te midden van de coronacrisis. Het leverde het koningshuis veel kritiek op. Het roept de vraag op of het koningshuis nog bij de moderne, democratische samenleving past. Het is steeds lastiger uit te leggen dat één familie boven alle andere families staat en van belastinggeld betaald wordt. Tegelijkertijd geniet het koningshuis grote populariteit en blijft het sprookje betoveren. Wat kost het koningshuis ons, en wat levert het ons op? Hoeveel macht heeft de koning en welke rol moet hij vervullen? Wat is de relatie met het volk en de pers? En hoe toekomstbestendig is het koningshuis?

  In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek over het belang van het koningshuis met historica Daniela Hooghiemstra, hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert en royaltyjournalisten Rick Evers en Jeroen Snel.

  Daniela Hooghiemstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van het koningshuis en schreef daar diverse boeken over. Recent kwam haar nieuwe boek over prinses Irene uit: Om de liefde, voor de troon. Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo 1964-1980.

  Rick Evers is royaltyjournalist. Voor zijn recent verschenen boek Máxima. Meer dan Majesteit volgde Evers haar een jaar lang van dichtbij en had hij exclusieve gesprekken met de koningin en de mensen om haar heen.

  Jeroen Snel presenteert sinds 2004 het royaltyprogramma Blauw Bloed en volgt het koningshuis al jaren op de voet. In 2009 kwam zijn boek Koningin Máxima uit, met wie hij meereisde op haar VN-bezoeken.

  Paul Bovend'Eert is hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar publiceerde hij het boek De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig?

 • Het kan ons allemaal overkomen: een conflict waarvoor we een advocaat in de arm moeten nemen. Een geschil met de werkgever, een echtscheiding, of een overheidstoeslag die moet worden terugbetaald. Maar niet iedere Nederlander kan zich dat veroorloven. Daar is de sociale advocatuur voor, de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

  Zonder sociale advocatuur geen gelijke rechtsbescherming. Bij gebrek aan rechtsbijstand belanden mensen van de regen in de drup, niet zelden met verhoogde zorgkosten, kinderen die in een probleemsituatie opgroeien, uithuiszetting, schulden, of terugvorderingen oplopend tot tienduizenden euro’s tot gevolg. In de toeslagenaffaire zagen we hoe onmisbaar het is dat burgers zich staande kunnen houden tegen een sterke overheid.

  Tegelijkertijd luiden sociaal advocaten al jaren de noodklok over bezuinigingen. Niet alleen komt de rechtsbescherming van mensen met een kleine beurs in gevaar, maar sociaal advocaten zien zich steeds vaker genoodzaakt te stoppen omdat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

  In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie sociaal advocaten. Te gast zijn Reinier Feiner, Heidi Lichteveld en Petra Gerritsen.

 • Ze zijn de sleutelfiguren van elke stad of van elk dorp. En tijdens de coronacrisis zijn ze uitgegroeid tot misschien wel onze belangrijkste bestuurders: burgemeesters. We verwachten veel van ze. Ze moeten dicht bij het volk staan, maar ook boven de partijen. Ze moeten zorgzaam zijn voor alle burgers, maar ook hard optreden zodat wij rustig kunnen slapen. In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met burgervaders en burgermoeders over de dilemma's van hun vak.

  Te gast zijn burgemeester Jos Wienen (Haarlem), burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) en burgemeester Hanne van Aart (Loon op Zand).

 • Het doet pijn, het maakt ziek en het zorgt voor wanhoop en verdriet: eenzaamheid. In een tijd waarin we meer met elkaar verbonden zijn dan ooit, zegt meer dan 40 procent van de volwassen Nederlanders dat ze eenzaam zijn, en één op de tien in ernstige mate. En hoewel eenzaamheid vaker voorkomt onder ouderen, is het net zo goed een probleem onder jongeren. Nu corona ons verplicht afstand te houden van anderen, worden gevoelens van eenzaamheid versterkt.

  In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die weten wat het is om eenzaam te zijn. Waarom zijn we zo eenzaam met zo velen, wat doet het met je, en wat kunnen we er tegen doen?

  Te gast:
  Ervaringsdeskundige Jan Timmers (27), die al sinds de middelbare school weet hoe moeilijk het kan zijn om aansluiting te vinden.
  Ervaringsdeskundige Janny van der Meulen (77). Zij verloor vorig jaar haar man, met wie zij 60 jaar samen was.
  Filosoof en onderzoeker eenzaamheid Anja Machielse. 

 • De wijkagent wordt geroemd als het unieke Nederlandse wapen tegen sociale onveiligheid en criminaliteit in de wijk. Maar onlangs oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de politie te weinig weet wat er speelt in de wijken om problemen op tijd te signaleren en in te grijpen voor het echt onveilig wordt. Waar krijgen wijkagenten op straat mee te maken en waar maken zij zich zorgen om? Staat overbelasting hen in de weg bij het veilig houden van de wijk? Hoe gaan zij om met het dilemma tussen vertrouwen winnen en toevertrouwde informatie gebruiken voor politiewerk? En kunnen zij het nog waarmaken om de ogen en oren van de samenleving te zijn?

  Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met een wijkagenten over hun ervaringen op straat en de rol die zij hebben in preventie.
  Jan Schoenmaker werkte 20 jaar als wijkagent en maakte de beruchte Utrechtse tippelzone tot een internationaal voorbeeld.
  Wijkagent Jurgen Rekers heeft in grensstad Enschede veel met drugscriminaliteit te maken.
  Wijkagent Loubna Laabid zet zich in Rotterdam in om de jeugd voor criminaliteit te behoeden, met een kickboksproject waarbij wijkagenten jongeren trainen.
  Criminoloog Eric Bervoets doet onderzoek naar wijkagenten en opsporing in gesloten gemeenschappen, waar de wijkagent moeilijk voet tussen de deur krijgt.

 • De schok reikte ver voorbij de Franse grens toen schoolleraar Samuel Paty halverwege deze maand werd onthoofd nadat hij spotprenten van Mohammed in de klas had laten zien. Zou het ook in Nederland kunnen gebeuren dat lesgeven je dood wordt?

  Docenten vragen zich af wat zij wel en niet kunnen laten zien in de klas, en hoe zij om moeten gaan met gekwetste leerlingen. Kan dat reden zijn om sommige onderwerpen te vermijden, of hoort dat nu eenmaal bij de voorbereiding op het leven in een vrije samenleving? Staat de autonomie van de docent onder druk?

  In deze uitzending van De publieke tribune spreekt Coen Verbraak met leraren maatschappijleer en burgerschap over het voeren van lastige gesprekken in de klas. Welke onderwerpen liggen gevoelig bij hun leerlingen? Hoe gaan zij moeilijke gesprekken aan? En voelen zij zich weleens onveilig in het klaslokaal?


  * Samira Bouchibti geeft als gastdocent burgerschap door heel Nederland les. Zij is adviseur burgerschapsonderwijs en ontwikkelde een lesmethode voor het voeren van lastige gesprekken in de klas.
  * Jasper Rijk werkte de afgelopen 10 jaar als docent geschiedenis en maatschappijleer op een havo/vwo-school in Apeldoorn. Momenteel is hij lerarenopleider maatschappijleer.
  * Fatma Yalan-Yildiz heeft de afgelopen 5 jaar gewerkt als docent maatschappijleer op een vmbo-school in Roosendaal.
  * Karim Amghar geeft omgangskunde op het mbo en hbo in Rotterdam en door de rest van het land, en traint docenten in de omgang met radicalisering en polarisatie. 


 • Het was groot nieuws deze maand: activisten namen een Congolees grafbeeld mee uit het Afrikamuseum in Berg en Dal. Zij wilden stukken die geroofd zijn ‘terughalen’, zeggen zij, en zich met hun daad tegen het kolonialisme keren dat ‘Afrika heeft verwoest’.

  In vijf eeuwen Europese kolonisatie van de wereld zijn talloze waardevolle culturele en historische objecten meegenomen naar Europa. Nederlandse musea worstelen al langer met collecties met een koloniaal verleden. Ondanks bereidheid tot teruggave van roofkunst, gebeurt het in de praktijk zelden. Wat staat teruggave van op dubieuze wijze verkregen objecten in de weg? Welke verantwoordelijkheden hebben wij daarin? En hoe moeten wij omgaan met onze koloniale geschiedenis?

  In deze uitzending van De publieke tribune spreekt presentator Coen Verbraak daar met drie gasten over:  
  * Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco en voorzitter van de beoordelingscommissie Museale Voorziening Slavernijverleden
.
  * Susan Legêne is hoogleraar politieke geschiedenis aan de VU, en was als voormalig hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum betrokken bij de inventarisatie van een koloniale collectie schedels en botten uit o.a. Nederlands-Indie
.
  * Jos van Beurden is onderzoeker koloniale collecties en promoveerde op de vraag hoe Europa om moet gaan met koloniale collecties.
 • De afstand tussen stad en boerenland lijkt steeds groter te worden. Is er de laatste decennia te weinig omgekeken naar het platteland? Door de stikstofcrisis draaien alle hoofden zich nu noodgedwongen naar een landbouwbeleid dat al langer haperde. De boeren moeten zich aanpassen en hebben het gevoel dat zij de schuld krijgen. Ze maken zich zorgen over hun toekomst: kunnen ze zo wel boer blijven? En hoe zien ze het wél voor zich?

  Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met melkveehouder Siebe van de Crommert, biologische boer Tineke van den Berg, melkveehouder Arjen Schoustra, en hoogleraar inclusieve plattelandsontwikkeling Bettina Bock.

 • In sommige religieuze kringen in Nederland is het nog altijd een zonde om homoseksueel te zijn. Homo's worden onder druk gezet door hun gemeenschap, met als doel hun seksuele voorkeur te veranderen, te verbergen of te onderdrukken. De Tweede Kamer wil dat homogenezing verboden wordt en De Verenigde Naties riepen deze maand eveneens op tot een wereldwijde ban.

  Niet alleen conversietherapie, maar ook gezamenlijk gebed, gesprekken met kerkoudsten, of duiveluitdrijving worden ingezet. Dit kan langdurige schade aanrichten in de levens van mensen.

  Wat gebeurt er met je als je omgeving je seksuele voorkeur het liefst zou zien veranderen? En als er stappen worden gezet om dat voor elkaar te krijgen? Wat doet dat met je identiteit, en welke sporen laat dat na? Welke veerkracht vinden mensen als ze zoiets hebben gemaakt? En moet er een verbod komen?

  In deze uitzending van De publieke tribune gaat presentator Coen Verbraak daarover in gesprek met vier gasten:
  Alexander Noordijk is dominee in Amsterdam en doet voor stichting Wijdekerk onderzoek naar homogenezing in Nederland. Als jongen probeerden mensen hem te genezen van zijn homoseksualiteit door onder andere duiveluitdrijving. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Kai Yung.
  Kai Yung is 10 jaar in therapie geweest bij stichting Different, waar werd aangedrongen om zijn homoseksualiteit niet te praktiseren. Dat leidde tot depressie en suïcidale gedachtes. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Alexander Noordijk.  
  Herman van Wijngaarden zet zich in voor stichting Hart van Homo's en organiseert bijbelstudies voor jongeren over homoseksualiteit en religie. Hij is homoseksueel en celibatair.
  Marco Derks promoveerde op homoseksualiteit en religie, en deed onderzoek naar de evangelische hulpverleningsorganisatie Different, die beschuldigd is van het bieden van homogenezingstherapie.

 • Waarom haten we? De mens heeft een ongekend vermogen tot liefhebben en samenwerking, maar toch zijn we ook in staat tot grote gruweldaden en geweld. Waar ligt de kiem van haat, hoe wordt het aangewakkerd, wanneer gaat haat over in geweld, en hoe ontstijgen we haatgevoelens en komen we tot verzoening?

  In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak met drie gasten in gesprek over de vraag waarom we haten:
  - Liesbeth Sterck is hoogleraar ecologische determinanten van gedrag aan de Universiteit van Utrecht, en doet onderzoek naar sociaal gedrag bij o.a. apen.
  - Ontwikkelingspsycholoog Nihayra Leona werkte met migrantenkinderen en weet veel van uitsluitingsmechanismen en racisme.
  - Mahmoud Tighadouini radicaliseerde vanaf zijn 18e en maakte zich vanachter zijn computer op voor de jihad. Tot hij Hodgkin kanker kreeg en in het zorgzame gezicht van de artsen keek die zijn leven probeerden te redden, en niet-moslims weer als mensen ging zien.