Afleveringen

 • Het alternatief voor DEZE Amstel Gold Race was GEEN Amstel Gold Race - en dus moesten we misschien maar niet niet te hard oordelen over deze Acht van Chaam in de Limburgse heuvels. En misschien was het de heerlijke lente-dag aan de andere kant van onze gordijnen. Of de herinnering aan die geweldige laatste editie van de Amstel in 2019. Of misschien zelfs onze reuzeverwende giecheltjes, blasé geworden van al die schitterende koersuren die we al zagen dit seizoen. Feit is: we kwamen er - na de bekeken zege van A Goat Named Fox bij de dames in de ochtend - eerlijk gezegd maar moeilijk in, in de Gold Race bij de mannen. En toen we er eenmaal wél inzaten - en de apotheose kwam, bleef de euforie uit. Want was het nou Tim Cockpit of De Wout, die als eerste zijn fiets over de meet smeet, in Berg en Terblijt? 0.004 seconden bleek het verschil - al kostte het een minuut of twintig om dat zeker te weten. De winnaar, dankzij of ondanks zijn hupje op de finish, en met thans een welverdiende Westvleteren op zijn terras in de tuin - Wout van Aert.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok - Tim de Gier had een dagje vrij. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Loterij, Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 876 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • Naar de Monumenten wordt weken toegeleefd - en voor de Grote Rondes is ook bij ons aandacht in overvloed. Maar het meest onderschatte gerecht op de wielermenukaart - schreeuwen wij vanaf heden in koor - is de rittenkoers van een week. Net láng genoeg voor een meerdaagse, multidimensionale, 8D-beleefde koerstactiek, net kórt genoeg voor alle dagen spanning en aanvalslust. Combineer het met een mooie regio - wij bieden u Zuid-Frankrijk, of Midden-Italië, of het Baskenland - én een blik met de beste wielrenners ter wereld - en er ontstaat een formule waar de rechtgeaarde bankzitter zijn of haar vingers bij kan aflikken. De Ronde van het Baskenland toonde zich deze week maar weer eens van zijn beste kant - en serveerde ons een duel met stevige Tjechovs' gun-potentie: Rokkie versus Pokkie, mét hun adjudanten en opvallend veel wielergogme. De winnaar rekende af met zijn daaldemonen uit Parijs Nice en tankte vertrouwen in het lerend vermogen van zijn ploeg. De winnaar van de Ronde van het Baskenland, nou ja, naast wij kijkers natuurlijk: Primoz Roglič. 

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok - Tim de Gier had een dagje vrij. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 876 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Was het toch weer Annemiek van Vleuten die onze Hollandse tranen moest drogen. Want zeg nou zelf collega-bankzitters, u had 'm stiekem toch ook al geteld? Onze bloedeigenste sprintraket die naar de Antwerpse meet mocht rijden met een Deens strøkøzer - dan kon toch niet meer mis? Mis kon het wel - en de verwachte euforie van vlák voor het beeldscherm veranderde in een verdwaasd afdruipen richting de bank die een paar uur daarvoor nog het decor voor een prima koersdutje was geweest. Maar gelukkig was daar Annemiek van Vleuten uit Vleuten - die ons gemoed al zoveel vaker had opgefleurd - en die zichzelf met hulp van een dranghek op de Paterberg lanceerde richting een nieuwe zege in de Ronde, een decennium na haar vorige. En zo eindigden we de Hoogmis toch nog met glimlach - en Hollands glorie op 1 en 2. Voortaan maar weer de huid verkopen nádat we beer hebben geschoten - bij voorkeur aan een Deen van QuickStep. We zullen je sprint nooit meer onderschatten, Kasper Asgreen.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 870 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • Of we verwend worden dit seizoen, vraagt u? Wij bankzitters kunnen niet anders dan instemmend brommen. Want na de E3-prijs op vrijdag, bleek ook de tweede akte van de Heilige Vlaamse Wielerweek - die geheel volgens wielertraditie inmiddels twee weken duurt - een koers om de behamkaasde vingers bij af te likken. Gent Wevelgem - sinds een paar jaar voorzien van de ondertitel In Flanders Fields - vertrok vanochtend wederom vanonder de Menenpoort in Ieper, de plek waar sinds 1928 trouw elke avond om klokslag acht uur de Last Post wordt geblazen - ter nagedachtenis aan bijna 55.000 vermiste soldaten van het Britse Gemenebest. Tweehonderd kilometer later zagen we de ene na de andere renner afgemat afhaken bij het peloton - maar toen moest er dus nog zestig kilometer worden gekoerst. Het was Nathan van Hooijdonck die in de resterende kilometers naar Wevelgem Jumbo's Medewerker van de Maand bleek: door eerst de beste sprinter van de groep te lossen - en even later een vluchtpoging van de beste tijdrijder te neutraliseren. Enkele uren later voltooide A Goat Named Fox bij de dames een skitterende dubbelslag voor Jumbo Visma. Winnaars van Gent Wevelgem in Flanders Fields 2021 - na twee machtige sprints: Marianne Vos en Wout van Aert.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 860 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • Waren we er tóch weer ingetuind. Want als iets in het wielrennen onontkoombaar líjkt, is de kans dat het nét even anders loopt toch altijd nog vele malen groter. En zo zagen we zaterdagavond plots beelden van de Kwal van Messina en QAnon Simmons, in de Trek-bus samen dansend op Van Links Naar Rechts - die banger van de Snollebollekes - volgens sommigen oorspronkelijk bedoeld als protestlied tegen de volatiliteit van het hedendaagse Nederlandse electoraat. Elke generatie krijgt de Bob Dylan die het verdient, zei mijn oma zaliger al. En daarmee dwalen we wellicht ontzettend af, maar je moet toch wát in een koers van 300 kilometer, die van begin tot eind wordt uitgezonden? Hemelzijdank voor Winner Taco van der Hoorn, de Maarten Tjalingii van dienst, die ons 250 kilometer lang vermaakte in een vroege vlucht die pas eindigde op de flanken van de Cipressa. Daar zou de strijd tussen de Drie Tenoren wellicht al ontbranden, werd ons vooraf bezworen - en anders zou niemand ze toch zeker kunnen volgen op de Poggio? Niemand, dat bleek dus 'bijna iedereen' - en de onontkoombare zege werd plots meer dan ontkoombaar in de afdaling naar San Remo. De Chocolatier uit Heverlee ging daar all-in - en het lot besloot hem te belonen. Geen Van Aert, geen Alaphilippe, zelfs geen VDP. Het eerste Monument van 2021 - Welkom in de feesttent / Doe maar lekker maf / Tis jammer van de zolder / Maar het dak, dat gaat eraf - was een prooi voor... Jasper Stuyven.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 849 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • Het was zo'n week waar je als rechtschapen bankzitter soms niet wist waar je moest kijken. Van Parijs tot Nice, van Tirreno tot Adriatico - overal was het bal, en overal drukten de grote namen hun bevallige neusjes aan het venster. In naam van Van Aert, Alaphilipe en Van der Poel Amen reden we de eerste etappes in Italië - waarna Poggieboy wel zin bleek te hebben om zich te voegen bij een Heilig Kwartet. Ondertussen ontstak Turboprimoz dag na dag het vuur in de regio-Nice, blies in de laatste meters van de zaterdagkoers de wielerdroom van Gino 'Het Voorprogramma' Mäder in duizend stukjes - en liet vervolgens een koersdebat ontbranden over nut en noodzaak van elkaar - en een andere ploeg - iets gunnen in de koers. Misschien was het pech, misschien was het karma - of wellicht ook gewoon toeval - maar de gretigheid waarmee Rokkie en zijn Jumbo's de dag nadien in de vernieling werden gereden door diverse ploegen met twijfelachtig eigenbelang - deed toch op z'n minst vermoeden dat de sympathy vote van het peloton nog altijd niet bij de Killer Bees is belandt. Hoe anders is dat voor Monsieur VDP, die fietsende reclamespot voor de koers - die er genoegen in lijkt te scheppen om onze koersdutjes te onderbreken met veel te vroege demarrages. Hij was de Man van de Dag vandaag, ons Rokkie likt zijn wonden - want in de laatste minuten wonnen de Duitsers. Net als vorig jaar op de hoogste trede van Parijs-Nice: Maxi Schachmann.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 836 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

 • 'De tijden van Coppi en Koblet zijn alweer zo lang vervlogen. Soms vermoed ik dat God heeft gedacht: het wordt tijd dat ik er nog eens eentje naar beneden stuur die laat zien dat ik het fietsen heb uitgevonden,' schreef Stijn Vanbosseghem ons op Twitter, een uurtje na afloop van de raketlancering van Monsieur VDP richting Piazza del Campo. José de Cauwer had er de tranen van in zijn ogen gekeken, sprak van een versnelling die hij de laatste jaren niet meer had gezien - en een overwinning van de wielrennerij als geheel. Nou staan wij bankzitters natuurlijk al jaren bekend om onze ijskoude analyses, zakelijke kijk en puike smaak-in-chips - maar deze zaterdagmiddag liet zelfs ons niet onberoerd. Over de witte gravelwegen met hun cartoonesk opstuivende stof, snijdend door de groene heuvels en leidend naar de pittoreske dorpjes is al veel gezegd - maar in een jaar waarin we verstoken blijven van eigen buitenlandse tripjes vergaapten we ons dubbel zo hard. Net als aan de kopgroep trouwens - dat vleesgeworden pleidooi voor minder races met méér supersterren aan de start. Tourwinnaars, wereldkampioenen, toptalenten, QAnon-adepten en éne verrekte Gogl - alles moest buigen voor die ene van bij ons, in z'n Nederlandse Kampioenentrui, op z'n tweedehands Canyon - die nog maar eens toonde dat er geen groter natuurtalent op een fiets bestaat dan hij en hij alleen. Onbesefbaar, noemde iemand zijn laatste punch - en gelijk had 'ie, want zo'n prestatie verdient een eigen woord. Onze Canyon-petjes af voor de winnaar van de mooiste koers van dit prille maar oh zo veelbelovende wielerjaar: Mathieu van der Poel.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 818 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram op: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Er stond een werkelijk prachtig lentezonnetje aan de hemel, dus menig wielerkijker was afgelopen zaterdag volstrekt afhankelijk van dubbeldikke gordijnen voor een helder zicht op de televisie. Maar na die zware openingsfase - gevolgd door een worsteling met een verse zak Heartbreakers - was het als vanouds en duchtig genieten vanop de bank. Onder meer van onze bloedeigenste kansenparel Olav Kooij, die brutaal zijn neus aan het venster stak en pas moest capituleren toen de Wereldkampioen stevig doortrok op de Molenberg. Niks om je voor te schamen overigens, want een peloton vol kleppers deed precies hetzelfde. Jammer van dat straffe windje tegen - en zijn geveinsde (?) pijn in de rug - want ome Ala léék even ribbedebie, maar dat werd 'm dus nie. Een roedel - zo weten wij nieuwbakken hondenbezitters - bestaat echter uit méér wolven - en dus rechtten de blauwwitten hun rug, lieten de grote motor van Sénéchal blazen richting Ninove, formeerden een treintje en lieten alle anderen daar kansloos. De winnaar van de eerste klassieker van 2021 - zou QuickStep dan eindelijk haar nieuwe Boonen hebben gevonden? - werd Davide Ballerini.

  Wil je een kaartje sturen aan Mike Teunissen? Dat kan via https://derodelantaarn.omapost.nl/.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl, Dag en Nacht Media en inmiddels 777 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • We zijn er weer! Aankomende zaterdag - zo rond de klok van half twaalf - start in Gent officieus het wielerseizoen van 2021. Want het is natuurlijk allemaal fris en fruitig, zo'n opwarmkoersje in Frankrijk of Spanje, of een rondje door de zandbak van het neefje van de sultan - maar het echte enthousiasme bewaren we toch voor de eerste van vele wedstrijden over de venijnige klimmen en de hobbelige kasseistroken van het Vlaamse Land. Zottegem en Zwalm, de Haaghoek en de Molenberg, de Berendries en de Paddestraat - met elke poëtische strook trappen we dieper de zonnige lente in - en weg van het vreugdeloze zwarte gat dat de Corona-winter voor veel van ons toch was. De Omloop is ons Pfizer-vaccin voor de oplopende wielerkoorts -  ze biedt instant bevrediging én een heerlijke belofte: die van een kakelvers seizoen, vers van het land, klaar om verwerkt te worden in de meest prachtige gerechten. En zie daar - als krokusjes in de lente steken uw favoriete bankzitters prompt hun olijke kopjes boven de grond. Klaar voor een nieuw podcastseizoen vol wielerlering, fietsvermaak en soms net iets te ver doorgevoerde metaforen. Heeren en dames, in vredesnaam, vertrekt!

  Wil je een kaartje sturen aan Mike Teunissen? Dat kan via https://derodelantaarn.omapost.nl/.

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Tim de Gier, Jonne Seriese en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Sonos, Auto.nl, BBB Cycling, Hetiskoers.nl,  Dag en Nacht Media en inmiddels 777 Vrienden van de Show. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @derodelantaarn & @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Op Instagram: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Spraken we eerder al met Thymen Arensman, David Dekker en Nils Eekhoff, vandaag is het de beurt aan de Benjamin van de klas: 19-jarig sprinttalent Olav Kooij. Sinds begin 2020 rijdt hij voor het developmentteam van Jumbo-Visma, waar hij zowel voor als na de Corona lockdown de stenen uit de straat fietste. Hij won in Kroatië de Trofej Umag en de Trofej Poreč, in Slovenië de GP Kranj en in Italië sprintte hij tussen de profs naar een ritzege in de Internationale Wielerweek van Coppi en Bartali. Hij sluit 2020 zelfs af als de Nederlander met de meeste UCI-zeges. U begrijpt, het is lastig de huid niet te verkopen voordat de beer geschoten is: Nederland lijkt een topsprinter rijker. Op 1 juli volgend jaar maakt hij de overstap naar het World Tour Team van Jumbo-Visma. Ploegleider Merijn Zeeman noemt hem “een groot talent”, Wielerflits nomineert hem als ‘Renner van de Toekomst’ en zijn bijnaam is al ‘het Jachtluipaard van Numansdorp’. Wij willen de druk niet nog verder opvoeren, maar de titel ‘jongste vriend van de show’ krijg je ook niet zomaar. Van harte welkom bij De Rode Lantaarn, Olav Kooij!

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok, vandaag zonder Het Timperium, maar mét Olav Kooij. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  We hebben ook een gloedjenieuw en zeer volgbaar Instagram-account: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

  Deze podcast is onderdeel van Dag en Nacht Media. Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Neem dan contact op met Dag en Nacht Media via adverteren@dagennacht.nl

 • In deze aflevering de derde uit onze reeks over de class of 2020. Spraken we eerder al met Thymen Arensman en David Dekker - vandaag is het de beurt aan iemand die in zijn eerste échte profjaar tweede werd in Dwars door het Hageland, in de schaduw van een ongenaakbare MonsieurVDP tweede werd op het NK en door een megablubberpowermove Michael Matthews liet winnen in de Bretagne Classic. En dan weet ie ook nog wat het is om wereldkampioen te worden - al kan de UCI nog net zo hard roepen van niet. 

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Jonne Seriese en Tim de Gier, vandaag zonder Wilhelm Dudok, maar mét Nils Eekhoff. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  We hebben ook een gloedjenieuw Instagram-account: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

  Deze podcast is onderdeel van Dag en Nacht Media. Heb je interesse om te adverteren in deze podcast? Neem dan contact op met Dag en Nacht Media via adverteren@dagennacht.nl

 • Het was een gek jaar om afscheid te nemen van het peloton. Voor Tom Leezer eindigde zijn profcarrière dit jaar in Luik, met een magistrale zege van zijn ploegmakker en vriend Primoz Roglic. Wij gingen bij hem langs in Ewijk, waar hij rustig bijkomt van zijn fietsjaren. Hij was erbij toen Rabo nog Rabo was. Toen het team afgleed richting Jotto Lumbo. En toen het herrees als Jumbo Visma - en prompt de beste ploeg ter wereld werd. Leezer trad daarin niet vaak op de voorgrond, maar had niettemin een belangrijke rol. Wij blikken met hem terug op een mooie carrière en vroegen hem: als je de ideale ploeg mag samenstellen van iedereen met wie je in al die jaren gereden hebt, wie zou je dan kiezen?

  Deze Rode Lantaarn wordt gepresenteerd door Willem Dudok en Tim de Gier, vandaag zonder Jonnie Surprise, maar mét Tom Leezer. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  We hebben ook een gloedjenieuw Instagram-account: De Rode Lantaarn.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Het jaar 2020 was miserabel, maar gelukkig was er wel wielrennen. Want temidden van de besmettingscijfers, IC-opnames, P-waarden en andere lockdown-miserie zagen we toch maar mooi drie grote ronden, een paar monumenten en een WK. Conclusies trokken we al eerder: over de wenselijkheid van meer koersen in de herfst, de waarde van een compacte kalender en de fascinerende doorbraak van de jonkies aan de top. Denk Pokkie, denk Tao, denk Hirschi en Jai. 'Maar hoe moet dat dan met ónze gouden generatie?,' vroegen we ons soms vertwijfeld af - om vervolgens opgelucht te constateren dat ook het Nederlandse wielerpeloton een cohort jonge mannen en vrouwen kent om je vingers bij af te likken. Tijd om daar eens nader kennis mee te maken, dachten wij. Want als iemand een beetje hoop op schitterende wielertijden in z'n kerstpakket verdient, dan bent u het wel wel, beste luisteraar van De Rode Lantaarn. Vandaag de tweede uit onze reeks over de class of 2020. Spraken we eerder al met Thymen Arensman - introvert rondetalent van Sunweb - vandaag is het de beurt aan een sprintende groeibriljant van SEG Racing - en vanaf 1 januari Team Jumbo-Visma. Niet zo gek, voor wie hem bijvoorbeeld bezig zag tussen de profs in Le Samyn, een van de laatste koersen voor de eerste lockdown dit jaar - waar ie meteen maar even derde werd vanuit een kopgroep vol grote motoren. Van harte welkom bij De Rode Lantaarn, David Dekker.

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok, vandaag zonder Tim de Gier, maar mét David Dekker. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Het jaar 2020 was miserabel, maar gelukkig was er wel wielrennen. Want temidden van de besmettingscijfers, IC-opnames, P-waarden en andere lockdown-miserie zagen we toch maar mooi drie grote ronden, een paar monumenten en een WK. Conclusies trokken we al in de vorige show: over de wenselijkheid van meer koersen in de herfst, de waarde van een compacte kalender en de fascinerende doorbraak van de jonkies aan de top. Denk Pokkie, denk Tao, denk Hirschi en Jai. 'Maar hoe moet dat dan met ónze gouden generatie?,' vroegen we ons soms vertwijfeld af - om vervolgens opgelucht te constateren dat ook het Nederlandse wielerpeloton een cohort jonge mannen en vrouwen kent om je vingers bij af te likken. Tijd om daar eens nader kennis mee te maken, dachten wij. Want als iemand een beetje hoop op schitterende wielertijden in z'n kerstpakket verdient, dan bent u het wel wel, beste luisteraar van De Rode Lantaarn. Vandaag de eerste uit onze reeks over de class of 2020 - en meteen maar een van de lievelingetjes van de leraar. Twintig jaar, nog geen vier maanden prof - en onmiddellijk een van de uitblinkers tijdens de Sunweb Jongerenvakantie in de Spanje dit jaar: Thymen Arensman!

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok, vandaag zonder Tim de Gier, maar mét Thymen Arensman. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • En toen - op een fraaie herfstdag in november - kwam het hertekende wielerseizoen van 2020 tot een einde in Madrid. Een seizoen dat - misschien wel meer dan ooit - voor velen voelde als balsem voor ziel. Want met alle pandemische misère was het voor velen - uw favoriete bankzitters incluis - een zeer welkome afleiding van al hetgeen er in de anderhalve meter wereld gaande was. We kregen bovendien meer dan we verwachtten: drie bijna-volledige en superspannende grote rondes, álle klassiekers minus De Hel van het Noorden en de Ronde van Wablief. Dikke proficiat aan alle organisatoren, ploegen en renners: het was genieten met de pet op. Nog 111 dagen tot de Omloop - en een welverdiend superspread event bij Jumbo Visma vanavond. De winnaar van de Vuelta 2020: Primoz Roglic.

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese, Tim de Gier en Willem Dudok. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Het was een slechte dag voor mensen die van mooie landweggetjes, stralende herfstzonnetjes en The Gipsy Kings houden. De dag van de Vuelta stond in het teken regen, mist, oneindige stroken asfalt en Mattia Cattaneo die in ogenschijnlijk gewonnen positie tóch nog sneuvelde, in een sandwich van Oud-Hollandse tegenwind en een bloedruikend peloton. En zo, beste kijkbuiskinderen, waren we plots nog maar drie dagen verwijderd van Madrid, het einde van het wielerseizoen en het begin van het zwarte gat. Poeh. Gelukkig was het ook de dag dat een van onze favoriete Vlamingen - toekomstig secondant van Monsieur VDP - zijn mooiste zege uit zijn prille carrière boekte. Chapeautjes, Jasper Philipsen!

  Ook chapeautjes voor onszelf trouwens - en voor jullie. Want we wonnen toch maar mooi de Dutch Podcast Award in de categorie Sport vandaag. Bedankt voor het stemmen allemaal!

  De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Sonos, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • En zo zaten we plots in november - en is het einde van het hertekende wielerseizoen nu echt in zicht. Nog maar een weekje strijden de matadoren om het rood in de Spaanse Arena, waar vandaag de mythische Angliru op het programma stond. Noem ons vervaarlijke nieuwlichters, maar in het rijtje 'dingen die mogen blijven na de Corona' mag de walgelijk steile klim zonder publiek er blijven. Geen malloten die per se een selfie willen maken met de kop van het peloton, geen irritante meelopers meer in een pandapak zonder billen. Gewoon - zwoegende renners, sacrale stilte en tomeloos genieten van de prachtige omgeving. Winnaar werd vandaag een Brit die ons deed terugdenken aan de slotscènes uit Love Actually, waarin de Britse ginger Collin Frizzle God of Sex na langdurig falen in eigen land zijn liefdesgeluk besluit te zoeken in de Verenigde Staten. Enfin, we dwalen af. Victorie vandaag op het kleinste molentje, voor Hugh 'How do you say bottle?' Carthy!

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese en Willem Dudok, vandaag even zonder Tim de Gier. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Scorito, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Denkend aan de Vuelta zie ik brede pelotons, traag over oneindige snelwegen gaan. Rijen ondenkbaar, groene olijfbomen en kale puncheurs die elkaar naar het leven staan. Vandaag was zo’n typische Vuelta dag. Een Spanjaard en een Colombiaan vooruit, een peloton breed over de weg en een kapstok die nog in elkaar gezet moest worden. Ok, dat laatste was een persoonlijke strijd die met het koningskoppel Renaat! en Jose in ene een stuk makkelijker werd maar voor de rest was alles zoals het hoorde. Het peloton kabbelde voort maar het venijn zat m in de staart. Maar echt in het puntje van de staart. Sam Bennett testte gister, net als de rest van het peloton negatief, maar er is 1 ding dat wel is overgesprongen de afgelopen dagen. Het Spaanse temperament. Lang leek hij zijn tweede overwinning deze Vuelta binnen te hebben maar de Zidane in hem bleek in aanloop naar de finish te sterk. Een kopstoot en heel wat overleg later ging de overwinning naar Ackermann en de wijn naar mij. Gefeliciteerd, Jonnie Seriese!

  De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Scorito, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Wat. als. Die woorden zullen vermoedelijk nog lang rondspoken op de Sunweb Badedas-burelen. Want was het nou The Kingdom of Rohan dat ervoor zorgde dat een rossige Brit vandaag op het hoogste treetje voor de Duomo stond? Of kwam het misschien ook door de halfslachtige keuzes in de ploegleiderswagen? Wat we zeker weten: Wilco C. Kelderman genoot van het roze, weerde zich kranig, won zijn eerste podiumplek in een grote ronde, maar zal toch blij zijn dat 'ie zich volgend jaar bij Ze Cooking Revolution kan aansluiten. Deze Giro d'Italia zullen we toch vooral onthouden aan de hand van vier woordjes. Want een ronde die begint met een zware val van je kopman, tevens de topfavoriet - eindigen met zeven etappezeges, de roze trui, de witte trui én het ploegenklassement, daar valt maar één conclusie over te trekken: The. Empire. Strikes. Back. Van harte proficiat, Tao Geoghegan Hart.

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese, Willem Dudok en Tim de Gier - vandaag met als speciale gast: Lidewey van Noord. Ze schreef het boek Alleen op Avontuur - en daarover lees je hier meer.

  Koop het gerust!

  De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Scorito, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl

 • Team Sunweb-Badedas had het al aangekondigd: vandaag zou het bal worden - en mensenkinderen, bal werd het. Overuren voor onze arme hartjes - die vanaf het begin van de Stelvio in onze keel klopten, en ten lange lesten een beat aantikten gelijk Flamman en Abraxas in hun beste jaren. Almeida loste, wij in de zevende hemel, Kelderman loste, wij in het voorgeborchte van de hel. Emoties overal, van beginnende zelfhaat over onze vermeende jInx, via verbazing over de cold shoulder van Jay, tot lichte euforie toen de achterstand van ons Wilco stabiliseerde. En ten slotte: opluchting. Want daar stond ie dan vanavond, het was wel spannend maar toch ook fijn. Op karakter vandaag - vakkundig opgebouwd in een carrière vol tegenslag. Wat er ook nog gaat gebeuren - dat roze is gedragen - en Milaan is om de hoek. Driewerf chapeau - en dank voor de show vandaag, mede namens onze cardiologen - voor Wilco C. Kelderman.

  Deze Rode Lantaarn werd gepresenteerd door Jonne Seriese, Willem Dudok en Tim de Gier. De Rode Lantaarn wordt mede mogelijk gemaakt door Canyon, Scorito, Hetiskoers.nl en Dag en Nacht Media. De titelmuziek is van de Swing Ninja’s. Abonneren op de Rode Lantaarn kan bijvoorbeeld via iTunes – waar je ook - wel doen hoor! - een puike recensie kunt achterlaten.

  Reageren op deze podcast?

  Je vindt ons op Twitter: @timdegier & @willemdudok & @t0ngarcon.

  Én we hebben een mailadres: groetjes@derodelantaarnpodcast.nl.

  Wil je ons steunen en Vriend van de Show worden? -> derodelantaarnpodcast.nl