Afleveringen
-
Demissionair of niet, politiek Den Haag draait op volle toeren door en de Stemming dus ook. Het kabinet maakte de Tweede Kamer medeverantwoordelijk voor de instelling van de avondklok. Die tactiek werkte goed, maar leidde ook tot onduidelijkheid. Xander en Joost analyseren het politieke spel erachter. Het debat over de toeslagenaffaire en de val van het kabinet draaide uit op een evaluatie van tien jaar Rutte. In hoeverre is de premier in staat tot zelfreflectie? Xander en Joost voelden zelf ook de noodzaak tot zelfreflectie trouwens, wat heeft dat opgeleverd? En we hebben een nieuwe aflevering van het spel Raad de Kandidaat.
-
Deze Stemming kan natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de val van kabinet Rutte III. De afgelopen dagen liep de spanning op, en op vrijdagmiddag bood Rutte het ontslag aan van zijn kabinet aan de koning. Joost en Xander bespreken in deze aflevering hoe het tot dit punt is gekomen en wat de gevolgen zijn. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de bestrijding van de coronacrisis en de verkiezingen die er aan komen? Ook spelen ze een nieuwe ronde van het spel Raad de Kandidaat.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Nog minder dan zeventig dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen en ondanks dat we in een crisis zitten is dat al goed te merken, zeggen Joost en Xander in deze Stemming. Andere jaren zag je rond deze tijd veel lijsttrekkers boordevol plannen optreden in de talkshows. Maar nu gaat het maar over twee onderwerpen: corona en de toeslagenaffaire. Joost is bang dat andere belangrijke issues helemaal worden ondergesneeuwd. En dat is toch jammer zegt hij. "Want dan hebben mensen straks op een partij gestemd waarvan ze eigenlijk niet weten hoe die over wonen of de arbeidsmarkt denkt." Deze ontwikkeling zie je ook al terug in de Kamerdebatten. Jesse Klaver van GroenLinks pakte minister Hugo de Jonge fel aan over zijn vaccinatiestrategie. Klaver moet wel, zeggen Xander en Joost, er is ook weinig anders waar hij zich op kan profileren. Zeker nu het helemaal niet meer over het klimaat gaat.
Ook in deze Stemming: de nieuwe rubriek 'Raad de Kandidaat!' Joost en Xander proberen er achter te komen welk kandidaat-Kamerlid ze aan de lijn hebben. -
Het is een onderwerp dat steeds vaker terugkomt in De Stemming: de verbouwing van het Binnenhof. Deze week spraken voor het eerst enkele hoofdrolspelers in het openbaar over het hoogopgelopen conflict. In een gesprek met Kamerleden vlogen harde verwijten over tafel. In januari wordt besloten of de Tweede Kamer in de zomer van 2021 gaat verhuizen zodat het Binnenhof kan worden gerenoveerd. Joost doet een voorzichtige voorspelling in de podcast, hij denkt dat de verhuizing doorgaat. Verder hebben de heren uiteraard veel aandacht voor de lockdown en de speech van Rutte daarover. En welke politieke consequenties volgen er op het vernietigende rapport over de Toeslagenaffaire? Stef Bos sluit deze laatste Stemming van 2020 af met een mooi lied.
-
Gaat Wopke Hoekstra het nu doen of niet? Die vraag staat nog open, op het moment van de opname van deze aflevering van De stemming van Vullings en Van der Wulp, op vrijdagochtend. Xander en Joost bespreken de laatste ontwikkelingen. Duidelijk is dat het CDA de druk op Hoekstra flink opvoert om lijsttrekker te worden, nu Hugo de Jonge zich heeft teruggetrokken. Verder een analyse van het coronabeleid deze week en de opmerkelijke uitgelekte notitie over heropening van de horeca. En Xander en Joost worstelden zich ook nog door twee (!) rapporten over de renovatie van het Binnenhof, die tot totaal verschillende conclusies komen.
-
In deze Stemming bespreken Joost en Xander hoe lastig het soms is om premier Rutte te interviewen. Aanleiding is een scoop van Nieuwsuur deze week, dat er achter kwam dat Rutte een onderzoek naar Nederlandse steun aan Syrische rebellen heeft tegengehouden. Toen Nieuwsuur-verslaggever Jorn Jonker Rutte hem daarnaar vroeg trok de premier zijn 'verbale trukendoos' open: trucjes die het journalisten vaak moeilijk maken om Rutte echt ter verantwoording te roepen. Hij draaide er omheen, vertelt Jorn, om vervolgens een paar dagen later tóch toe te geven dat hij zich er inderdaad mee heeft bemoeid.
Verder kijken Joost en Xander vooruit naar de corona-persconferentie van dinsdag en voorspellen ze wat we daarvan kunnen verwachten. -
In deze aflevering staan Joost Vullings en Xander van der Wulp na een uitputtende politieke week stil bij de perikelen rond Forum voor Democratie en nemen ze de verhoren over toeslagenaffaire onder de loep. In de wandelgangen komen ze minister Hugo de Jonge nog even tegen.
Joost hoorde op een niet nader te noemen plek Forum-leden binnenskamers zo emotioneel discussiëren dat hij dingen meekreeg die niet voor zijn oren bestemd waren. Xander en Joost hebben daarnaast wellicht een muzikale oplossing voor de problemen binnen Forum en Hugo de Jonge beleefde zo maar een iets rustiger weekje. Tot slot zagen de twee bij de verhoren over de toeslagenaffaire een onzekere premier Rutte en minister Wiebes die zich maar weinig kon herinneren. -
In de nieuwste aflevering van De Stemming nemen Joost en Xander de verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag onder de loep. Volgende week zijn politici als Lodewijk Asscher en Mark Rutte aan de beurt, deze week trapten de ambtenaren van de ministeries van Financiën en Sociale Zaken af. Doel is om er achter te komen hoe zoveel gezinnen door de Belastingdienst gedupeerd konden worden en wie ervoor verantwoordelijk was. Het gevoel dat Joost na een paar dagen met verhoren kreeg: 'met de kinderopvangtoeslag hebben de ambtenaren en de politiek een monster van Frankenstein gecreëerd. Veel mensen wisten: dit is niet goed, en toch heeft niemand ingegrepen. Echt heel wonderlijk.'
Verder bespreken Vullings en Van der Wulp in deze podcast de laatste corona-ontwikkelingen en kijken ze naar wat er met kerst wellicht mogelijk is. -
In de Stemming gaat het deze keer over het Kamerdebat waarin werd gesproken over de moord op de Franse docent Samuel Paty. Fractieleider Farid Azarkan van Denk kreeg bijna de hele Kamer over zich heen omdat hij het opnam voor een petitie waarin wordt opgeroepen om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. De petitie werd twee dagen na de moord op Paty opgesteld en 120.000 keer ondertekend. Volgens Joost ging het er keihard aan toe maar was dat wel precies wat Azarkan had beoogd. "Want de Kamer hapte". Ook viel het op dat Azarkan VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius in dat debat consequent 'mevrouw Zegerius' noemde. Echt raar, zegt Xander. "Want doordat hij haar zo noemt noemt krijg ik het idee dat ze bij Denk willen doen alsof Yeşilgöz niet meer bij de Turkse gemeenschap hoort. En dat is echt naar."
Deze week ging het ook veel over artikel 23 van de grondwet: de vrijheid van onderwijs, naar aanleiding van de uitspraken van minister Slob over homoseksualiteit. Dat er in 2005 ook al discussie was binnen de VVD over artikel 23 vertelt oud VVD-leider Jozias van Aartsen in de rubriek het Haagse Geheugen. En nieuw in deze Stemming: de VVD-kamerleden-quiz! -
In deze aflevering zoeken Xander en Joost de drie politici van het 'linkse motorblok' op. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft gezegd straks alleen te willen regeren als een andere linkse partij meedoet. In de rubriek De Wandelgangen kijken Joost en Xander hoe Jesse Klaver (GroenLinks) en Lillian Marijnissen (SP) daarin staan. Dat de verkiezingen steeds dichterbij komen is verder te merken aan alle verkiezingsprogramma's die verschijnen. Deze week maakten CDA, PvdA en VVD hun plannen beken en die worden even goed onder de loep genomen. Want wat zijn die programma's eigenlijk waard in coronatijd? Ook bespreken ze de laatste coronamaatregelen en de wrevel die er daarover is ontstaan tussen de burgemeesters en de landelijke overheid.
-
De crisiscommunicatie van het kabinet verdiende deze week geen schoonheidsprijs. Het aangekondigde "persmoment" had uiteindelijk toch veel weg van een echte persconferentie. En ja, daar zit een wezenlijk verschil in. Premier Rutte en minister De Jonge meldden daarbij tussen neus en lippen door dat de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren. In hoeverre voldeed deze aankondiging aan de wetten van de crisiscommunicatie? Die pijnlijke boodschap voor ondernemers had met meer empathie gebracht moeten worden. Verder vlassen Joost en Xander de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen door. Dat is duidelijk een puzzel geweest. Welke steken heeft de partij daarbij laten vallen? En: gooit Thierry Baudet na interne kritiek het roer om? In het Haags Geheugen blikt oud-minister Gerrit Zalm terug op zijn legendarische uitroep: "Die motie voeren we niet uit!".
-
Het aangekondigde vertrek van Klaas Dijkhoff (VVD) roept bij Joost en Xander de vraag op: "Wie zijn de nieuwe politieke talenten, en zijn ze er al klaar voor?" Het vertrek van Dijkhoff stelt de VVD voor een probleem, stellen ze in deze Stemming. Volgens Joost zou het goed kunnen dat kamerlid Mark Harbers Dijkhoff opvolgt als fractievoorzitter, maar dan wel als tussenpaus. Zodat de talenten Bente Becker en Dilan Yeşilgöz rustig kunnen 'rijpen'. Maar ook van alle andere partijen bespreken ze het jonge talent. Verder is er in deze podcast aandacht voor de relatie tussen de premier en het koningshuis, naar aanleiding van de korte Griekse vakantie van de koning. En in het Haags Geheugen wordt de herinnering aan Max van Weezel opgehaald. Deze week verscheen er een biografie over Thierry Baudet, een goede aanleiding om weer eens het interview tussen Max en Baudet in Met het Oog op Morgen te laten horen.
-
Hoe kwam de "gedeeltelijke lockdown" tot stand? Joost en Xander bespreken de aanloop naar de persconferentie die anders verliep dan bij eerdere grote ingrepen in deze coronacrisis. Er gingen "knetterende" overleggen aan vooraf over welke maatregelen nodig waren, waarbij ook de economische belangen werden meegewogen.
Verder: Tien jaar Rutte. Wat zijn de sterke en zwakke punten van deze premier? Speciale aandacht ook voor de bijna mythische woedeaanvallen die soms aan Rutte worden toegeschreven. Joost en Xander kunnen er uit eigen ervaring over meepraten. En dat doen ze natuurlijk in deze podcast.
Kees van der Staaij van de SGP ontpopte zich deze week als opiniepeiler. Hoe verhouden feestjes in de horeca zich tot gezang in de kerk? En Joost moet raden welk voormalig Kamerlid nu smartlappen zingt. Xander heeft natuurlijk een paar fragmentjes. -
Het is al langer een onderwerp in Den Haag, maar deze week ging het er weer veelvuldig over op het Binnenhof: de verhuizing van de Tweede Kamer. Tweede Kamervoorzitter Arib ziet een verhuizing in coronatijd niet zitten, terwijl staatssecretaris Knops die die verhuizing in goede banen moet leiden, het plan wil doorzetten. Ook omdat de Kamer al eerder instemde met een verhuizing. Inmiddels loopt de spanning op. Volgens Joost zijn Arib en Knops allebei Binnenhofveteranen die al jaren aan politiek taekwondo doen. "Het verhaal gaat dat ze bijnamen voor elkaar hebben: Arib noemt Knops een driftkikkertje, andersom noemt de staatssecretaris haar diva."
Ook is er in deze Stemming uiteraard weer aandacht voor corona. Joost en Xander bespreken het ingewikkelde proces rond de corona-wet, die deze week werd aangenomen. Wat is daarmee nu eigenlijk precies gebeurd de afgelopen maanden? Tot slot herdenken ze in het 'Haags Geheugen' een bijzondere collega. -
Het was de week waarin het kabinet een ommezwaai maakte. Geen regionaal beleid meer, maar landelijk geldende regels. Eigenlijk is het regionale beleid geen moment van de grond gekomen, is de conclusie in deze nieuwe aflevering van De Stemming. Joost Vullings is een weekje met vakantie. Xander van der Wulp bespreekt met speciale gasten Marloes Lemsom (EenVandaag) en Marleen de Rooy (NOS) de week. Opnieuw zag Forum voor Democratie in de peilingen potentiële kiezers weglopen. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel heeft de laatste cijfers. Xander gaat met Marleen de wandelgangen van de Tweede Kamer in: is het mondkapje daar nu ook al verplicht? En de blik op twee partijen waar geregeld ruzie uitbreekt: Denk en 50Plus.
-
Nu de coronabesmettingen in rap tempo oplopen en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt worstelt het kabinet met de keuze voor nieuwe, strengere maatregelen. Joost en Xander bespreken in de nieuwste Stemming de dilemma's waar het kabinet nu voor staat. Recente oproepen aan de bevolking om zich aan de regels te houden waren tot nu toe niet heel succesvol. En het loopt ook niet soepel tussen het kabinet en de burgemeesters, zegt Xander. Er zijn nu veel regionale maatregelen, maar is het niet tijd voor weer een landelijke aanpak. Joost denkt dat verregaande maatregelen onvermijdelijk zijn. Verder richten de mannen de blik op maart, als er verkiezingen zijn. De eerste twee partijen, D66 en de SP, maakten deze week hun verkiezingsprogramma bekend. Het was óók de week van #ikdoenietmeermee. Joost en Xander vragen zich af: wie was de Famke Louise van de eurocampagne in 2001?
-
In deze extra lange aflevering in de belangrijkste politieke week van het jaar doen Joost en Xander aan "scorebordpolitiek": Wie viel op, wie viel tegen? Geert Wilders stuurde aan op een debat over de rechtsstaat. Het ongemak daarover bij de andere partijen was hoorbaar. Verder: Hoe kan het dat de coalitie niet zag aankomen dat de BIK, de investeringskorting, gevoelig zou liggen bij de oppositie. De "designated survivor" Wouter Koolmees bleef er bijna in na een anekdote van Rutte over de schoonheid van Nederland, we laten 'm natuurlijk horen. Xander schreef vorige week een schaduwtroonrede, maar hoe raak was die uiteindelijk? In de Wandelgangen een blik achter de schermen van de speciale Prinsjesdaguitzending op radio 1. Tot slot: een prijsvraag voor de luisteraar. De winnaar ontvangt het speciale Prinsjesdag-mondkapje, een waar collector’s item!
-
In deze aflevering van de Stemming vertellen Joost en Xander vast wat we kunnen verwachten van Prinsjesdag. En Xander heeft weer een schaduwtroonrede geschreven en draagt eruit voor. De linkse oppositie beraadt zich vast op de beste aanvalsstrategie voor de algemene beschouwingen. Sigrid Kaag sloot als kersverse lijsttrekker van D66 samenwerking met FvD en PVV uit. Dat is niet verrassend, maar welke opties blijven dan nog over bij de volgende formatie? Verder een beschouwing van het "schone compromis". De deal over de opvang van vluchtelingen uit kamp Moria was dat in elk geval niet. En de online corona vragensessie voor jongeren van premier Rutte en minister De Jonge: voor herhaling vatbaar?
-
Wat maakte dat Ferd Grapperhaus kon aanblijven als minister, terwijl velen in politiek Den Haag op de dag van het debat rekenden op zijn aftreden? Er was zelfs even sprake van een ingelaste persconferentie van Grapperhaus. Allerlei factoren speelden mee, waaronder Grapperhaus' verzekeringspolis: zijn staatssecretaris Ankie Broekers. Joost en Xander gaan er uitgebreid op in. En wat klopte er niet aan het citaat van Abraham Kuyper dat Grapperhaus aanhaalde in zijn verdediging? In Het Haags Geheugen is historicus Jeroen Koch te gast, die ook vaststelt dat Grapperhaus niet de enige CDA-minister is die de mist in gaat met het citeren van Kuyper. Premier Rutte en minister De Jonge gaven weer een coronapersconferentie, terwijl ze weinig nieuws te melden hadden. Is dat dan wel verstandig?
-
Voor het CDA was de afgelopen tijd een rampscenario. Eerst haakte topkandidaat Wobke Hoekstra af, een verkiezing met veel gedoe volgde en de gekozen lijsttrekker Hugo de Jonge is inmiddels verworden tot de "corona-kop-van-jut". Maart is nog ver, maar toch: Komt het nog goed met de verkiezingscampagne van het CDA? Joost en Xander hebben hun twijfels. Verder: het kabinet worstelt met de "coronapersconferenties". Het is de vraag of er deze week weer één komt. Joost zocht Femke Merel van Kooten op, die deze zomer brak met de Partij van de Toekomst. En een vooruitblik naar Prinsjesdag. Veel lekte al uit.
- Laat meer zien