Afleveringen
-
Xander en Joost zijn allebei positief getest op coronamoeheid en die aandoening bespeuren ze ook bij het kabinet. Deze week was er weer veel kritiek op het coronabeleid, maar het kabinet laat het lijdzaam over zich heenkomen en vecht er niet meer tegen, zo lijkt het. In deze aflevering een analyse van die aanpak deze week en vooral de communicatie erover. Ja, die is voor verbetering vatbaar. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. En hoe vordert het werk van informateur Herman Tjeenk Willink? Eerst afkoelen, dan gas geven, lijkt diens strategie. Gaat dat dan toch nog leiden tot een snelle formatie, of wordt het toch een langdurig, stroperig proces? Joost en Xander wagen zich aan een voorspelling.
-
Als alles dreigt te mislukken in de formatie dan kom je vanzelf uit bij ‘The Tjeenk’, de minister van staat die al sinds de jaren zeventig regelmatig nauw is betrokken bij de vorming van regeringen. Joost Vullings en Xander van der Wulp proberen in te schatten of het Tjeenk Willink ook dit keer lukt nog iets te maken van een ontspoorde formatie. Joost en Xander leggen ook nog even uit waarom ze ooit bij Willink in de bosjes hebben gelegen en wat dat te maken heeft met hoog opgetrokken tennissokken.
In het verleden vergeleek Joost Mark Rutte vaak met een zwarte weduwe. De meeste coalitiepartners van Rutte gingen in het verleden namelijk na de samenwerking ten onder. Nu ziet Joost meer een kwispelende labrador in de demissionair premier.
Verder gaan de twee na hoe dualisme en een regeerakkoord zich tot elkaar verhouden en in de wandelgangen meer over de verkiezing van de nieuwe kamervoorzitter. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Xander en Joost hebben al veel meegemaakt op het Haagse Binnenhof maar ook zij vielen van de ene in de andere verbazing deze week. Even leek het alsof Ruttes laatste politieke uur had geslagen. Hij was immers betrapt op een "heterdaadje", hij had gelogen of toch op zijn minst een onwaarheid verteld. Toch slaagde Rutte er als een ware advocaat in twijfel te zaaien. Hoe nu verder? D66 en het CDA hebben de VVD-leider met de motie van afkeuring onder politieke curatele gesteld. Grote vraag is of met Rutte een succesvolle formatie nog mogelijk is, of dat zijn vertrek alsnog onvermijdelijk blijkt. Joost en Xander wagen zich aan een analyse. In de rubriek In de wandelgangen testen ze bij enkele nieuwe kamerleden of de fractiediscipline er al goed in zit.
-
De tekst ‘positie Omtzigt, functie elders’, op het lijstje dat verkenner Kasja Ollongren onder haar arm hield, is een recept voor ellende. Dat stellen politiek verslaggevers Joost Vullings en Xander van der Wulp in de podcast 'De Stemming'. Het CDA is boos, Kaag van D66 en Rutte van de VVD zitten ermee in hun maag, bij kiezers groeit het wantrouwen en mogen verkenners zich eigenlijk wel bemoeien met de positie van een individueel kamerlid?
Verder is de rubriek "In de Wandelgangen" terug van weggeweest. Joost en Xander gaan na hoe de kamertjes op het Binnenhof worden verdeeld. Wat blijkt? Nieuwe parlementariërs starten in heel kleine kamertjes zonder raam. En we krijgen dankzij luisteraar Michael eindelijk zicht op wie van de twee heren de beste voorspeller is. Is het Joost of toch Xander? -
Er was natuurlijk veel te bespreken deze week. Xander en Joost analyseren de uitslag en evalueren de campagnes en zetten zich in één adem door aan het formeren. Daar krijgen ze hulp bij van oud-minister Henk Kamp, die in 2012 als eerste officieel de rol van verkenner vervulde. Is een voortzetting van de huidige coalitie het meest kansrijk of komt er een heel nieuwe combinatie van vijf partijen? Hoewel Mark Rutte haast wil maken, is het de vraag of dat gaat lukken. Joost ziet de formatie als een soort coronakinderfeestje, waarbij zowel de VVD als D66 maar één vriendje mag uitnodigen. Maar komt Lilianne Ploumen wel opdagen in haar eentje?
-
Wederom een extra bonusaflevering. Geen gewone Stemming dus, maar wel het EenVandaag Verkiezingsdebat. De lijsttrekkers van VVD, CDA, PVV, D66, GroenLinks en de PvdA stonden in drie een-op-eendebatten tegenover elkaar. Luister het hier allemaal terug!
-
De laatste Stemming vóór de verkiezingen, daarom een speciale aflevering vanuit perscentrum Nieuwspoort. Voor de VVD kan het niet snel genoeg woensdag worden, de liberalen spelen op de verdediging. De kleinere partijen proberen intussen lijsttrekker Rutte uit de tent te lokken. Wie slaagt daar het meest in? Xander en Joost wagen zich aan een voorspelling welke nieuwe partijen een zetel gaan halen. Ook nog aandacht voor de ruzie in 50PLUS, want het was daar weer raak: lijsttrekker Liliane den Haan verzocht haar nummer drie zelfs op te stappen. We bespreken de persconferentie én het debat over de coronamaatregelen. En de laatste editie van de rubriek Raad de Kandidaat.
-
Iedereen is lekker bezig met de campagne, het zou toch iedereen inmiddels moeten opvallen dat er bijna verkiezingen zijn. Er waren al twee debatten: het onvolprezen Radio 1-debat met 13 lijsttrekkers en het RTL-debat waar de grootste zes partijen aanwezig waren. Xander en Joost bespreken de opvallendste momenten. Gijs Rademaker van het EenVandaag opiniepanel vertelt welke effecten hij daarna zag in de peilingen. VVD-lijsttrekker Mark Rutte scoort matige cijfers. Verder een heerlijk Nederlands onderwerp: de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het CPB. Wat leert een kiezer daarvan? En Xander en Joost hebben weer een kandidaat-Kamerlid aan de lijn in "Raad de Kandidaat".
. -
Een extra, gratis, bonusaflevering. Geen Stemming zoals je gewend bent maar wel hét NOS Radio 1 Lijsttrekkersdebat met Xander van der Wulp en Lara Rense. Wat zijn de plannen voor wonen, zorg, het klimaat en onderwijs? En hoe zit het met integratie en vertrouwen in de politiek? 13 lijsttrekkers gaan met elkaar in debat.
-
We komen nu in de "hete weken" van de campagne en dat is duidelijk merkbaar, constateren Joost en Xander in deze aflevering. Was het kabinet bevangen door de verkiezingskoorts toen het deze week versoepelingen van de coronaregels aankondigde, terwijl de besmettingscijfers oplopen? Een uitgebreide analyse. Hoe kijken Xander en Joost naar de brief van VVD-lijsttrekker Mark Rutte in de landelijke media, waarin hij poogt de campagne te pacificeren? En hoe lopen de campagnes van de andere partijen? Uiteraard hebben we ook weer de rubriek Raad de Kandidaat.
-
Uiteraard deze week aandacht voor de chaotische ontwikkelingen rondom de avondklok. Heeft het kabinet de boel nog wel in de hand? En kan directeur/coördinator/minister-president/regisseur Rutte hier last van krijgen in de campagne? CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft erkend dat hij een fout heeft gemaakt. Hij ging voor de campagne schaatsen met Sven Kramer in Thialf, terwijl binnen sporten tegen de coronaregels is. Een flinke blunder, oordelen Xander en Joost. Verder kijken ze of, met minder een maand te gaan tot de verkiezingen, er al een campagnestrategie is te ontwaren bij de verschillende partijen. In de rubriek Raad de Kandidaat deze week de voorman van een nieuwe partij. En in de Voorspelling: gaat het kabinet volgende week versoepelingen aankondigen?
-
We kunnen wel zeggen dat de verkiezingscampagne echt is begonnen. In de nieuwste aflevering van De Stemming bespreken Joost en Xander de eerste verkiezingsdebatten. Die van het COC en het Debat van het Noorden. Het was een beetje een ongelijke strijd omdat niet alle lijsttrekkers erbij waren, maar sommige partijen de nummer twee of zelfs drie van de lijst afvaardigden. Opvallend was dat PVV-leider Wilders ook bij het debat van het Noorden aanwezig was. En dat is echt een andere strategie dan vier jaar geleden, toen hij bij veel debatten verstek liet gaan en op een tweestrijd met Rutte mikte, vertelt Xander. Joost sprak Wilders onlangs, die vertelde dat hij het zich nu niet kan permitteren om thuis te blijven. Verder gaat het in deze podcast over Baudet en de racistische appjes die opdoken en is er weer een nieuwe ronde van 'Raad de Kandidaat'.
-
Geen enkele partij loopt er echt warm voor om over de bestrijding van de coronacrisis campagne te voeren, maar Xander en Joost zien het wel steeds meer gebeuren. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, is hun conclusie in deze aflevering van De Stemming. Er kleven trouwens grote risico's aan. Verder valt op dat het CDA steeds vaker door partijen op de korrel wordt genomen, vanwege de hoge standaard die Kamerlid Pieter Omtzigt heeft gezet in de toeslagenaffaire. Zijn pleidooi voor een sterkere tegenmacht maakt zijn partij kwetsbaar voor kritiek in de campagne. Welke kleine partijen maken kans om op 17 maart een rol van betekenis te spelen? Het wordt moeilijk, maar Xander en Joost zien een paar partijen die hoop mogen houden. Ze krijgen ook weer een "mystery politicus" aan de lijn in de rubriek Raad de Kandidaat.
-
Het was opnieuw een zware week voor corona-minister De Jonge nadat bekend werd dat gegevens van mensen die een coronatest hebben gedaan via de GGD op straat kwamen te liggen. En de kritiek op het vaccinatiebeleid van Nederland zwelt steeds meer aan. Joost en Xander vragen zich in deze Stemming af of al deze kritiek terecht is. Volgens Joost is het datalek van de GGD niet helemaal op de rekening van De Jonge toe te schrijven. Maar met het vaccineren gaat het zo traag en stroperig, daar moet De Jonge wel echt iets aan doen zegt Joost. Xander brengt wel in dat het vaccinatieschema een aantal weken geleden nog is goedgekeurd door de Kamer, en dat dat schema gevolgd wordt.
Ook bespreken de politiek verslaggevers de rellen van deze week en de politieke reacties erop. Over één ding zijn alle politieke partijen het eens: de politie komt alle lof toe.
En waarom hebben Xander en Joost toch zo'n moeite om te raden welke kandidaat ze aan de lijn hebben in 'Raad de Kandidaat'? -
Demissionair of niet, politiek Den Haag draait op volle toeren door en de Stemming dus ook. Het kabinet maakte de Tweede Kamer medeverantwoordelijk voor de instelling van de avondklok. Die tactiek werkte goed, maar leidde ook tot onduidelijkheid. Xander en Joost analyseren het politieke spel erachter. Het debat over de toeslagenaffaire en de val van het kabinet draaide uit op een evaluatie van tien jaar Rutte. In hoeverre is de premier in staat tot zelfreflectie? Xander en Joost voelden zelf ook de noodzaak tot zelfreflectie trouwens, wat heeft dat opgeleverd? En we hebben een nieuwe aflevering van het spel Raad de Kandidaat.
-
Deze Stemming kan natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de val van kabinet Rutte III. De afgelopen dagen liep de spanning op, en op vrijdagmiddag bood Rutte het ontslag aan van zijn kabinet aan de koning. Joost en Xander bespreken in deze aflevering hoe het tot dit punt is gekomen en wat de gevolgen zijn. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de bestrijding van de coronacrisis en de verkiezingen die er aan komen? Ook spelen ze een nieuwe ronde van het spel Raad de Kandidaat.
-
Nog minder dan zeventig dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen en ondanks dat we in een crisis zitten is dat al goed te merken, zeggen Joost en Xander in deze Stemming. Andere jaren zag je rond deze tijd veel lijsttrekkers boordevol plannen optreden in de talkshows. Maar nu gaat het maar over twee onderwerpen: corona en de toeslagenaffaire. Joost is bang dat andere belangrijke issues helemaal worden ondergesneeuwd. En dat is toch jammer zegt hij. "Want dan hebben mensen straks op een partij gestemd waarvan ze eigenlijk niet weten hoe die over wonen of de arbeidsmarkt denkt." Deze ontwikkeling zie je ook al terug in de Kamerdebatten. Jesse Klaver van GroenLinks pakte minister Hugo de Jonge fel aan over zijn vaccinatiestrategie. Klaver moet wel, zeggen Xander en Joost, er is ook weinig anders waar hij zich op kan profileren. Zeker nu het helemaal niet meer over het klimaat gaat.
Ook in deze Stemming: de nieuwe rubriek 'Raad de Kandidaat!' Joost en Xander proberen er achter te komen welk kandidaat-Kamerlid ze aan de lijn hebben. -
Het is een onderwerp dat steeds vaker terugkomt in De Stemming: de verbouwing van het Binnenhof. Deze week spraken voor het eerst enkele hoofdrolspelers in het openbaar over het hoogopgelopen conflict. In een gesprek met Kamerleden vlogen harde verwijten over tafel. In januari wordt besloten of de Tweede Kamer in de zomer van 2021 gaat verhuizen zodat het Binnenhof kan worden gerenoveerd. Joost doet een voorzichtige voorspelling in de podcast, hij denkt dat de verhuizing doorgaat. Verder hebben de heren uiteraard veel aandacht voor de lockdown en de speech van Rutte daarover. En welke politieke consequenties volgen er op het vernietigende rapport over de Toeslagenaffaire? Stef Bos sluit deze laatste Stemming van 2020 af met een mooi lied.
-
Gaat Wopke Hoekstra het nu doen of niet? Die vraag staat nog open, op het moment van de opname van deze aflevering van De stemming van Vullings en Van der Wulp, op vrijdagochtend. Xander en Joost bespreken de laatste ontwikkelingen. Duidelijk is dat het CDA de druk op Hoekstra flink opvoert om lijsttrekker te worden, nu Hugo de Jonge zich heeft teruggetrokken. Verder een analyse van het coronabeleid deze week en de opmerkelijke uitgelekte notitie over heropening van de horeca. En Xander en Joost worstelden zich ook nog door twee (!) rapporten over de renovatie van het Binnenhof, die tot totaal verschillende conclusies komen.
-
In deze Stemming bespreken Joost en Xander hoe lastig het soms is om premier Rutte te interviewen. Aanleiding is een scoop van Nieuwsuur deze week, dat er achter kwam dat Rutte een onderzoek naar Nederlandse steun aan Syrische rebellen heeft tegengehouden. Toen Nieuwsuur-verslaggever Jorn Jonker Rutte hem daarnaar vroeg trok de premier zijn 'verbale trukendoos' open: trucjes die het journalisten vaak moeilijk maken om Rutte echt ter verantwoording te roepen. Hij draaide er omheen, vertelt Jorn, om vervolgens een paar dagen later tóch toe te geven dat hij zich er inderdaad mee heeft bemoeid.
Verder kijken Joost en Xander vooruit naar de corona-persconferentie van dinsdag en voorspellen ze wat we daarvan kunnen verwachten. - Laat meer zien