Afleveringen
-
De stromende Veluwe is het meest zichtbaaraan de randen waar het water in beken en sprengen naar beneden bruist. Ruim 150 van deze waterlopen liggen vertakt over de Veluwe.
Hoe zijn beken ontstaan? Wat was en is defunctie ervan? En waar stromen ze naartoe?
Bij Jan Harm Bosch voert een beek over heterf. Hij vertelt hoe zijn voorgeslacht stroom opwekte in de beek.
Flip Witte legt uit welke weg het water aflegt om in een beek te stromen.
En Wim Eikelboom ontmoet een humoristische beekliefhebber bij een bezoek aan de Oude Beek in Beekbergen.
-
Uitgestrekte bossen zijn kenmerkend voor de Veluwe. Sommige boomsoorten hebben een slechte naam. Naaldbossen worden bijvoorbeeld gezien als boosdoeners inde verdroging van de Veluwe.
Boswachter Henk Jan Zwart van gemeente Ermelo kijkt daar anders tegenaan. Wim Eikelboom gaat met Zwart het bos in.
Samen bezoeken ze ook een bejubeld nat natuurreservaat dat niet toegankelijk is voor publiek: de leemputtenin de bossen van Ermelo.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Het Beekbergerwoud is de geschiedenis ingegaan als het allerlaatste ongerepte oerbos van Nederland. Het was hetgrootste moerasbos dat we ooit hebben gekend. Klopt de beeldvorming over dit bos?
Botanicus Eddy Weeda doet al jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar het veelbesproken Veluwse woud dat in 1871 is vernietigd. Zijn conclusie is dat de opgeklopte verhalen over het Beekbergerwoud de romantiek dienden over de Veluwe.
-
Teun en Gerrit Jan Spek groeiden op in de bossen van de Veluwe in Gortel, waar hun vader in dienst was als boswachter bij Kroondomein Het Loo.
Teun werkt op het provinciehuis van Gelderland aan plannen voor gezonde watersystemen.
Broer Gerrit Jan zet zich in voor meer evenwicht en variatie in de natuur van de Veluwe.
Tijdens een boswandeling vertellen ze over hun dromen voor de Veluwse bossen.
-
De Veluwe levert niet alleen maar mooie streken, maarook voortreffelijk drinkwater.
Drinkwaterbedrijf Vitens wil met respect water ontrekken aan de Veluwe. Anky Spanjers en hydroloog Jelle van Sijl van Vitens geven uitleg over de manier waarop dat gebeurt.
-
Is het water dat uit de Veluwe stroomt duizenden jaren oud? Kan de Veluwe lek raken?
Ecohydroloog Flip Witte uit Oosterbeek geeft antwoordop veelgehoorde feiten en fabels over water op de Veluwe.
-
Al in de oertijd vond landbouw plaats op de hoge zandgronden op Drie bij het Speulderbos. Evert van de Beek schrijft hier geschiedenis, want hij was de allerlaatste boer op Drie. Hij maakte plaats voor natuur.
Met Wim Eikelboom gaat Evert terug naar zijn oude boerderij om te vertellen hoe het was om boer te zijn op de droge gronden van de Veluwe.
Daarna zakken we af naar de lage natte randenvan de Veluwe voor een bezoek aan Wim Muller. Hij boert op een natuurvriendelijke manier in de Hoenwaard bij Hattem, in de uiterwaarden van de IJssel.
-
Van het allergrootste moerasbos van de Veluwe tot de laatste boer op Drie.
In 'De Veluwe stroomt' duikt Wim Eikelboom de diepte in op zoek naar boeiende waterverhalen die je niet 1-2-3 verwacht op Veluwse zandgronden.
De verhalen horen bij de Atlas van de Veluwe, waarin aan de hand van oude kaarten de ontwikkeling van Veluwe tot leven komt van de ijstijd tot de dag van vandaag.
Muziek: Ernst van der Sloot
Audio nabewerking: Reinout Meijer