Afleveringen
-
Carla zet zich schrap voor een nieuwe golf aan belletjes en appjes van José. Hoe kan je de uitkomsten van dit onderzoek goed met deze verwarde vrouw delen? En waar is ze nu?
Dat is belangrijk om te weten, want om dit verhaal af te sluiten moet de doos met ‘mijn leven’ erop een nieuwe bestemming krijgen. Het liefst wil Carla dat José zegt waar die heen moet. Zoals Carla gewend is van José, doet die het tegenovergestelde van wat Carla verwacht. Wat nu?
Iemand als José helpen lijkt soms onmogelijk, maar de neef en nicht van José zijn heel ver gekomen een paar jaar terug. Hoe kijken zij naar wat Carla ontdekt heeft? En met het nieuws dat een ander familielid van de familie Booij opgooit, wordt wel duidelijk dat de familiegeschiedenis zich echt herhaald heeft.
Ook na een gesprek met de Raad voor de Kinderbescherming blijft Carla verslagen achter. Hoeveel mag er mis gaan in jeugdzorg, die zelf blijft aandringen dat er ‘ook dingen goed gaan’?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Waarom ging jeugdzorg in 2004 zo snel over tot een uithuisplaatsing? Heeft José een eerlijke kans gekregen? Met de vondst van een belangrijk document valt een groot gedeelte van de puzzel in elkaar. Hoe zit dat met de dreigende uitspraken die José zou hebben gedaan? Dat wordt duidelijk na een gesprek met de zoon van de buurvrouw, die contact opneemt met Carla. Hoe de mensen in 2004 naar José keken, lijkt haar zaak misschien toch beïnvloed te hebben.
José stortte compleet in na de uithuisplaatsing en ze vocht in de rechtszaal om haar kind terug te krijgen. Heeft dat haar nog kunnen helpen? Of was het toen al te laat? De conclusie is pijnlijk. Tenslotte besluit Carla dat het tijd is weer contact op te nemen met José, die zich al die tijd stil heeft gehouden. Hoe ze dat het beste kan doen, bespreekt ze met een psychiater die José tijdens de cruciale eerste rechtszaken sprak over haar psychische gezondheid.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Sommige vragen in deze zaak zijn alleen te beantwoorden met een bezoek aan Elim, het rustige Drentse dorp waar José een huis koopt als ze haar leven helemaal op orde heeft. Wat zegt de buurvrouw met wie José zo’n ruzie had over haar aandeel in deze zaak? Hoe werd deze oase de plek waar José uiteindelijk brak? De gebroken José werd opgevangen door haar kleine vangnet in Elim. Ze zijn haar en haar verhaal nog lang niet vergeten en vertellen hoe José die cruciale weken en maanden nét na de uithuisplaatsing in elkaar begon te zakken.
Kan je niet wachten op de volgende aflevering? Luister exclusief vooruit op ad.nl/deverlorenzaakvanjose
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het onderzoek naar de zaken van José richt zich op de uithuisplaatsing in 2004 van José’s dochter. In dagboeken is te horen dat José met moeite verder probeert te gaan zonder haar kind. Dit roept vragen op over jeugdzorg in die tijd. Carla duikt de geschiedenis van jeugdzorg in en ontdekt hoe gevoelig uithuisplaatsingen liggen. Wat is er allemaal gebeurd om jeugdzorg beter te maken en waarom lukt dat niet?
Tegelijkertijd begint Carla aan de zoektocht naar de andere dozen-bezitters, om de stappen die José zette na het krijgen van haar dochter te volgen. Om te horen wat zij van José en dit hele verhaal vinden, nu de twijfels beginnen toe te slaan.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Carla moet bijkomen van de heftige ontmoeting met José. In de tussentijd opent Carla de verhuisdoos met ‘mijn leven’ erop en start het onderzoek naar José’s ‘eigen’ zaak.
José groeit in de jaren zeventig en tachtig op bij pleeggezinnen en in instellingen. Hoewel ze het lang fijn lijkt te hebben bij haar pleeggezin, wordt ze ook niet altijd begrepen en zit ze ver weg van haar biologische vader. Dat onbegrip lijkt alleen maar te groeien als ze in de puberteit komt. Hoe heeft haar eigen uithuisplaatsing eruit gezien? En op wat voor manier slepen José en andere kinderen uit de jeugd- en pleegzorg die gebeurtenissen mee in hun volwassen leven?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na een interview over jeugdzorg met hoogleraar Richard Gill krijgt AD-journalist Carla van der Wal een doos met het dossier van ene José Booij in de schoot geworpen. Carla schrijft al jaren over misstanden in de jeugdzorg en kijkt niet op van een verhaal waarin een ouder claimt dat een kind is ‘ontvoerd’ door jeugdzorg.
Maar iets aan het verhaal van José is anders. Ze is zelf als kind ook uit huis geplaatst en heeft hard gewerkt om haar jeugd in pleeggezinnen en instanties achter zich te laten. Als dat allemaal gelukt lijkt en ze zelf een kind krijgt, staat jeugdzorg op de stoep om haar baby mee te nemen. Volgens Richard Gill gebeurde dat onterecht. Wie is José en wat is haar overkomen? Wat is er met haar gebeurd en welke fouten zijn hier gemaakt? Hoe werd José tot waanzin gedreven?
Luister exclusief vooruit op ad.nl/deverlorenzaakvanjose
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In 2004 verhuist José Booij naar het Drentse dorp Elim. Ze heeft haar leven goed op orde, maar al snel raakt ze verzeild in een ellendige ruzie met haar buurvrouw. De spanning loopt zo hoog op dat de buurvrouw het meldpunt voor kindermishandeling belt om melding te maken over José en haar baby van zes weken oud. José heeft haar baby nooit meer teruggekregen en zoekt twintig jaar later nog steeds naar hulp.
Jeugdzorg zit niet verlegen om verhalen vol pijn en verdriet. Het is een sector waar de laatste 50 jaar tevergeefs stappen gezet zijn om de groeiende problemen op te lossen. En dat zijn 50 jaren waarin José bijna constant in aanraking blijft komen met jeugdzorg - tegen haar wil in, met alle gevolgen van dien. Journalist Carla van der Wal en podcastmaker Hannah van der Wurff treffen een gebroken vrouw. Wat is er met haar gebeurd en welke fouten zijn hier gemaakt? Hoe werd José tot waanzin gedreven?
De verloren zaak van José is een zesdelige podcast van het AD en de aangesloten regionale dagbladen. Luister exclusief vooruit op ad.nl/deverlorenzaakvanjose
See omnystudio.com/listener for privacy information.