Afleveringen
-
TRIGGER WARNING SEKSUEEL MISBRUIK Gemiddeld 2 kinderen in een klas krijgen te maken met seksueel misbruik. Het overkwam ook Mandy Sleijpen, zijn werd van haar achtste tot haar veertiende seksueel misbruikt. Door een bekende. Van haar leed maakt ze nu haar kracht. Met stichting Wij Zijn M probeert ze het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken. Naast haar verhaal besteden we in deze aflevering aandacht aan hulpinstanties, de rol van een huisarts en het weerbaar maken van kinderen.
-
In deze aflevering deel 2 van de anticonceptieserie: hormonale anticonceptie. Jojanneke en Anouk lopen alle varianten langs in deze aflevering, denk aan de pil, hormoonspiralen, maar ook prikken en staafjes. Er is voor ieder wat wils.
Wil je alles horen over niet-hormonale anticonceptie? Luister dan naar aflevering 15 van De Vragendokter Podcast op je favoriete podcastkanaal.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering behandelen Jojanneke en Anouk de niet-hormonale anticonceptie: condooms, pessarium, de koperspiraal en natuurlijke anticonceptie (o.a. Sensiplan). Op welke wijze werken deze anticonceptie en welke methoden zijn het meest betrouwbaar? En welke fabels kan Jojanneke ontkrachten over natuurlijke anticonceptie? Je hoort het in deze aflevering.
In aflevering 16 behandelen we hormonale anticonceptie.
-
Deze aflevering komt online vlák voordat jij je nieuwe zorgverzekering voor 2025 mag kiezen. Is het nou verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken? Waar let je dan op? Waar betalen we eigenlijk voor en waar hebben we dan "recht" op? Marco Varkevisser (hoogleraar Marktordening in de gezondheidszorg bij Erasmus School of Health Policy & Management) vertelt er in deze aflevering alles over.
Wil je de leerpunten over deze aflevering in je mail ontvangen? Ga naar @devragendokter op instagram en schrijf je via de link in de bio in voor de nieuwsbrief.
Met speciale dank aan Lunchroom Ons Genoegen in Voorschoten voor de opnamelocatie.
-
Aambeien. Daar wilden de volgers van @devragendokter instagram graag een aflevering over luisteren. U vraagt, wij draaien. Wat blijkt? 85 procent van de vrouwen heeft tijdens óf na de zwangerschap een aambei! Zijn die nou gevaarlijk of vooral heel ongemakkelijk? Wat is het verband tussen neusspray en de anus? En werken al die smeersels eigenlijk wel? Jojanneke en Anouk komen ook in deze aflevering direct ter zake en winden er geen doekjes om. Hooguit een rubber bandje.
-
Antibiotica! Waartegen helpt het nou wel en waartegen niet? Waarom is het belangrijk om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken? Wat is de (on)zin van het nemen van probiotica tijdens een antibioticakuur? En waarom is maar 5% van de mensen die zéggen allergisch te zijn voor het middel, ook daadwerkelijk allergisch? Jojanneke heeft zich goed voorbereid en Anouk krijgt soms verrassende antwoorden in deze aflevering over antibiotica.
Volg ons op Spotify! En op instagram natuurlijk.
Interesse in deelname aan het wetenschappelijk onderzoek naar synbiotica? Lees hier meer: https://www.wur.nl/nl/project/tobbi-studie.htm
-
Sophie heeft myalgische encefalomyelitis, beter bekend als ME. Sophie heeft altijd een gevoel van uitputting. Na de kleinste activiteit kan ze dagen en soms zelfs weken uitgeschakeld zijn. Of en wanneer dat gebeurt, dat weet ze niet. Wat doet deze multisysteemziekte met Sophie haar lijf en hoofd? Waarom heerst het stigma dat ME tussen je oren zit? Wat is PEM en wat is de link tussen ME en longcovid? En hoe kijkt Sophie naar haar toekomst? Luister nu deze belangrijke aflevering.
Dank aan Anil van der Zee en Guus Liebrand voor het meedenken over de inhoud van deze aflevering.
-
Met de bloesem in bloei, is hooikoorts al volop aanwezig. Wat is het precies? Welke klachten kun je ervaren en op welke leeftijd ontwikkel je hooikoorts? En wat doe je ertegen?
Ook de tijd voor insectenbeten is in aantocht. Voor velen oncomfortabel, maar onschuldig. Voor anderen letterlijk levensgevaarlijk. Wat is een normale reactie op een insectenbeet? Helpen crèmes tegen jeuk, of blijven we kruisjes zetten in onze muggenbulten? En wanneer bel je 112?
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. HuisartsenHulp maakt de beelden voor social media.
Volg ons op instagram!
-
De overgang, welke klachten horen daarbij? Hoe lang duurt deze fase en bij welke leeftijd kun je klachten ervaren? Is het nemen van supplementen raadzaam? En is het al zover, worden wij als 40+ vrouwen al getarget op social media? Ontdek het in deze aflevering over de overgang.
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. HuisartsenHulp maakt de beelden voor social media.
Volg ons op instagram!
-
In de weekenden en avonden kun je met ziekte en letsel terecht bij de huisartsenpost (hap). Hoe werkt het daar eigenlijk? Waarom krijg je nooit direct een huisarts aan de telefoon? En als je dan een afspraak hebt, hoezo wordt iemand die later binnenkomt eerder geholpen? Luister deze aflevering voor alle antwoorden én meer!
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. HuisartsenHulp maakt de beelden voor social media.
Volg ons op instagram!
-
In deze aflevering bespreken Jojanneke en Anouk tips (géén tricks) om zwanger te worden. Kun je daar überhaupt invloed op uitoefenen en zo ja: hoe dan? Welke dingen zouden vrouwen EN MANNEN moeten doen of laten om de kans op een zwangerschap te vergroten? Kun je laten checken of je vruchtbaar bent? En het ondersteboven liggen na het hebben van seks om de bevruchting te bevorderen: feit of fabel?
De Vragendokter Podcast wordt mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. HuisartsenHulp is verantwoordelijk voor het videomateriaal op socials.
-
Acute klachten die ontstaan tijdens het sporten - oftewel sportletsel - is de meest voorkomende reden dat de huisartsenpost wordt gebeld. Maar is dat wel nodig? Wat kun je zelf doen om klachten te behandelen? En wanneer moet je wél direct contact opnemen met je huisarts? Jojanneke legt het in deze aflevering allemaal uit.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. HuisartsenHulp maakt het beeldmateriaal
-
Wist jij dat een vrouw met een hartinfarct hele andere klachten heeft dan een man? Zelfs Jojanneke leerde dat tijdens haar geneeskundestudie niet. Wat is er dan zo anders? Beluister deze aflevering en ontdek hoe jij een vrouw met een hartinfarct kunt herkennen.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters.
Zie je ons liever in actie? Bekijk onze podcast op YouTube.
-
Met de wildgroei aan influencers die via social media voedingssupplementen promoten, is deze aflevering misschien wel actueler dan ooit. Jojanneke en Anouk bespreken de fabels en feiten over vitaminen en mineralen. Is het noodzakelijk om die extra bij te slikken en zo ja: wanneer is dat wel of niet zinvol? Wie heeft er echt baat bij "voedingssupplement van het jaar": magnesium? Jojanneke maakt er korte metten mee in deze vierde aflevering.
-
Is het een noodgeval? Kun je dat zelf beoordelen en waar op het internet moet je dan zijn? Weten wanneer je de spoedpost moet bellen of wanneer je kunt wachten op je eigen huisarts: Vragendokter Jojanneke legt het je uit in de deze aflevering.
Wil je ons ook in actie zien? Bekijk de aflevering op YouTube!
Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters. De video is mogelijk gemaakt door HuisartsenHulp.
Mobiele apps om je beveiligde persoonsgegevens op te slaan en bij de hand te hebben: KopieID en MijnGegevens.
-
Gynaecologische kanker is een verzamelterm voor bekende soorten als baarmoeder(hals)kanker, eierstokkanker en bijvoorbeeld vulvakanker.
Bij welke symptomen moet je naar je dokter? Hoe belangrijk is het laten doen van het uitstrijkje? En hoe vraag je steun van je huisarts wanneer je gynaecologische kanker doormaakt?
Stichting Olijf - een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker - nam een podcastaflevering op met ervaringsdeskundige Inge van de Bor en huisarts Jojanneke Kant (de Vragendokter). Beluister de special hier! -
Wat gebeurt er eigenlijk in het lijf van verkouden kindjes? Hoe uit een verkoudheidsvirus zich? Zijn koortsstuipen te voorkomen? En wanneer moet je diréct een dokter bellen? Al deze vragen worden beantwoord door Vragendokter Jojanneke.
Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Huisartsen Eemland en Rijnmond Dokters.
-
- Mede mogelijk gemaakt door Rijnmond Dokters en Huisartsen Eemland - Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking. Zijn die bij iedereen hetzelfde? En als een huisarts gewoon direct antibiotica voorschrijft, ben je er zo vanaf. Toch? In deze aflevering rekenen we af met feiten en fabels zoals de (on)zin van cranberrypillen.