Afleveringen
-
Deze speciale editie van Overlezen in de Kuub maakt deel uit van het driedaagse officiële openingsfeest van de Turnhoutse bibliotheek. De bib trakteert met literaire en andere inspirerende ontmoetingen, met muziek en gekke bekken tussen de rekken, met boeiende lezingen en vrolijke kinderactiviteiten én met schrijver Stefan Hertmans op de sofa van Overlezen. Die heeft ook wat te vieren, zijn 70ste verjaardag. Tijd over een uitgebreid gesprek over leven en werk. Hertmans leest ook voor en signeert.
Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose is een fervent boekenliefhebster én een grote fan van Hertmans. Maar wat leest ze verder nog? We vragen het haar.
Folkmuzikant Andries Boone, bekend van het kwartet MANdolinMan, maakt het feestje compleet.
-
Els Moors was Dichter Des Vaderlands in 2018. Poëzie wisselt ze af met proza. In de zonet verschenen roman 'Mijn nachten met Spinoza' worstelt het vrouwelijke hoofdpersonage met een relatiebreuk. De affecten van Spinoza brengen structuur in haar verhaal, maar ook in haar leven?
Historicus Marc Reynebeau kennen we van radio en televisie en als journalist van De Standaard. Maar wie kent zijn boekenkast? We krijgen een exclusieve inkijk.
Jos Geysels en Karl van de Broeck zijn geknipt en gewassen voor het dertiende seizoen van Overlezen en muzikant Andries Boone is ingespeeld. Waar wachten we nog op?
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Wanneer hij aanschuift voor Overlezen is Walter van den Broeck net 80 geworden én heeft hij pas een nieuw boek uit. In ‘Crossroads’ mijmert de auteur over een dramatische gebeurtenis in Olen, het dorp van zijn jeugd.
Annelies Verbeke is op haar best als schrijfster van korte verhalen. De lockdowns in coronatijd deden haar naar de klassiekers van de wereldliteratuur grijpen. Die inspireerden haar voor de bundel ‘Treinen en kamers’.
Voeg er de melancholische muziek van Trastiempo nog aan toe, en je weet dat we weer voor een heerlijk literair avontuur staan.
-
Auteur Peter Terrin heeft een nieuwe passie: de fotografie. Wellicht daardoor schrijft hij loepzuiverder dan ooit. In zijn nieuwe roman “Al dat blauw” krijgt een jongen van 19 een passionele relatie met de 20 jaar oudere uitbaatster van de cafetaria van een zwembad. Haar echtgenoot heeft een duister kantje. Als dat maar goed afloopt.
Vanessa Vanhove presenteert elke zondagavond The Rat Pack op Radio 2, een programma vol crooners en bigbandmuziek. Tussendoor droomt ze graag weg bij een goed boek. Haar literaire smaak is onbegrensd: van Harry Potter tot Turks Fruit. Ook een boekenkast mag swingen.
Er is ook live muziek. Het duo Trastiempo overgiet deze Overlezen weer met een zuiders sausje.
-
Hoe houdt de liefde stand wanneer de waanzin toeslaat? Met die vraag kan je ‘Ik ben er niet’ samenvatten, het nieuwe superspannende boek van Lize Spit.
De liefde staat overigens centraal in deze online editie van Overlezen. 14 februari is immers Valentijnsdag. Het zuiderse muziekduo Trastiempo heeft een paar romantische songs in petto.
En Lize Spit brengt haar lief mee; de Nederlandse schrijver Rob van Essen. Van hem lezen we de kortverhalenbundel ‘Een man met goede schoenen’.
Liefde is … samen wakker worden met Overlezen.
-
Fikry El Azzouzi laat een jonge allochtone stem horen in de Vlaamse letteren. 'Alleen zij' is ondertussen al zijn vierde roman. El Azzouzi schrijft ook voor theater, heeft een column in De Morgen en kreeg in 2015 de Arkprijs van het Vrije Woord.
Antropologe Marita de Sterck schrijft zowel voor kinderen als volwassenen. Haar werk is meermaals bekroond. Zopas verscheen 'Wreed schoon', een verzameling volkssprookjes.
De Tilburgse Rockacademie stuurt singer-songwriter Nick Pilmeyer naar Overlezen en zoals gewoonlijk overladen Jos Geysels en Karl van den Broeck je met leestips. -
Overlezen start het nieuwe jaar met Jeroen Olyslaegers, die uitpakt met de langverwachte opvolger van zijn succesroman ‘Wil’. In ‘Wildevrouw’ neemt hij ons mee naar Antwerpen ten tijde van de Spaanse overheersing. Zoals dat gaat in een goede historische roman is een knipoog naar de actualiteit nooit ver weg.
Layla El-Dekmak ken je van het Radio 1-programma ‘Zandman’, waarin Bekende Vlamingen laat op de avond met verrassende teksten zwaaien. Wij zijn benieuwd naar haar eigen favoriet.
Het muzikale duo Trastiempo legt nog wat extra zuiderse accenten. Zo verjaagt Overlezen de winterkou.
-
In de Republiek der Letteren zijn Jos Geysels, Karl van den Broeck en Johny Geerinckx ervaren gidsen. Elke maand nemen ze literatuurliefhebbers mee op een verrassende tocht langs de nieuwste publicaties.
Onderweg houden ze enkel halt voor een boeiend gesprek met een schrijver, die dan meteen mag voorlezen, én om de boekenkast van een bekende landgenoot te bewonderen. Uitrusten doen ze bij een stukje muziek. Iedereen mag mee! Wandelschoenen zijn niet verplicht.
Overlezen is thuiskomen voor Koen Sels, die opgroeide in het Turnhoutse gehucht Zevendonk. Hij is één van meest opvallende nieuwe stemmen in de Nederlandse letteren. Zijn eerste boek (Generator) werd meteen genomineerd voor De Bronzen Uil en de Debuutprijs. Zijn tweede boek (Gloria) haalde onlangs zelfs de shortlist van de prestigieuze Boekenbon Literatuurprijs. Sels vertelt daarin over het wonder van het vaderschap. Een persoonlijk relaas over nieuw leven, geluk en verlossing in een tijd van depressie en onzekerheid.
Alicja Gescinska komt het nieuwe nummer van het literaire tijdschrift DW B aanprijzen. Als curator van deze publicatie selecteerde de filosofe Kempense schrijvers als Leo Pleysier, Koen Peeters, Leen Huet en Toon Horsten. Waarom maakte ze deze opvallende keuze? En aan welk Kempens boek heeft ze zelf haar hart verloren?
Florejan Verschueren schuift achter de piano voor de muziek.
-
Tijdens het Openingsfeest start het nieuwe seizoen van onze literaire talkshow Overlezen. Jos Geysels, Karl van den Broeck en Johny Geerinckx overstelpen je met leestips, ontvangen één van Vlaanderens topauteurs en piepen in de boekenkast van een bekende Vlaming.
Zo openen we met Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans en Margot Vanderstraeten die haar nieuwe boek ‘Mazzel tov’ meebrengt. Vader en zoon Stef & Josse Van Den Bogerd zorgen voor muziek.
-
Het werk van Chris De Stoop werd meermaals bekroond. Het boek Daniël reconstrueert de hallucinante roofmoord door een groepje hangjongeren op zijn oom in een Waals plattenlandsdorpje.
Chris Van Camp maakt kans op haar eerste grote prijs. ‘De kus van Dabrowski’, waarin zij als bastaardkind op een niets verhullende wijze de moeilijke relatie met haar moeder in haar levensdagen neerschrijft, is genomineerd voor De Bronzen Uil.
De auteurs vertellen, lezen voor en signeren. Jos Geysels en Karl van den Broeck pakken weer uit met boeiende leestips én er is livemuziek van pianist Florejan Verschueren.
-
Walter van den Broeck schreef een tijdje geleden zijn “laatste roman”. Blijkbaar moesten we dat met een korreltje zout nemen, want hij heeft toch weer een nieuw boek klaar : De Babyboom Boogie. De Turnhoutse ereburger heeft dus iets uit te leggen.
De Leuvense burgemeester Louis Tobback zal aandachtig luisteren. Ooit redde hij samen met van den Broeck een krant; bij Overlezen halen ze herinneringen op aan die heldendaad en praten ze over hun favoriete boeken.
Met panellid Jos Geysels zitten er op de sofa maar liefst twee ministers van Staat, die VTM-journalist Patrick Van Gompel allebei nog kennen uit de Wetstraat. Hij maakt zijn Overlezen-debuut in de Warande.
Voor de muziek tekent de Nederlandse singer-songwriter Nick Pilmeyer.
-
Editie nummer één van het twaalfde seizoen overlezen, alsook editie nummer één sinds corona. Erwin Mortier stelt vanop veilige afstand zijn laatste nieuwe roman voor: "De onbevlekte". Een opvolger, of aanvulling van zijn 20-jarige debuut “Marcel”. Er wordt nog dieper gegrasduind in het bevlekte verleden van Marcel en de geheimen die zijn naam met zich meedragen.
Stadsdichteres van Eindhoven en maker van poëtische pop, Iris Penning, maakt van deze podcast een drieluik met enkele van haar verzen en haar gitaar. In het laatste luik vinden we mogelijks de Rechtvaardige Rechters terug.
-
Herman Brusselmans is 60 jaar geworden, maar geldt nog steeds als enfant terrible in de Nederlandse letteren. De schrijver heeft dus de eeuwige jeugd. Hij viert zijn verjaardag met een vuistdikke roman én een passage bij Overlezen.
Gerda Dendooven, die we kennen als illustratrice en schrijfster van kinder- en jeugdboeken, publiceert voor het eerst werk voor volwassenen. “Tabac” laat zich omschrijven als een roman over schuld en boete.
Josse en Stef Van Den Bogerd zorgen voor aangepaste muziekjes, Jos Geysels en Karl van den Broeck overladen je met nieuwe leestips én er is uiteraard weer een boekentombola, zodat je kans maakt om zelf ook nog wat literatuur mee naar huis te nemen.
-
Dimitri Verhulst is na 15 jaar moedertaal-armoede weer een tijd in eigen land. De haat-liefde voor de Vlaamse taal is toch net iets meer naar liefde gekanteld. Hij schreef zijn nieuwe dichtbundel “Stoppen met roken” vanuit die liefde, samen met andere warrige liefdes.
Guido Belcanto komt hem vergezellen met zijn laatste album “Liefde en devotie”.
Samen hebben ze het over het belang van de tristesse en het feit dat ze in essentie geen vrolijke jongetjes zijn. En humor compenseert dat allemaal. Gelachen zal er dus ook zeker worden.
Stef en Josse van den Bogerd voorzien samen met Jef van den Broeck een muzikaal intermezzo. Probeer alvast eens “Grinds Hans´ jässpôdspolska efter Börjes Olle” uit te spreken.
-
Dit keer komen er niet louter twee schrijvers ons panel vermenigvuldigen, het zijn ook zowaar twee natuurkundigen. Toevallig is het niet. In Nederland vond net de Boekenweek plaats, wat dit jaar als thema Natuur had. Jan Terlouw en Kader Abdolah, beide natuurfanaten die al wel eens de schrijverspen durven hanteren, komen rechtstreeks van het Boekenbal afgezakt om het nog meer te hebben over natuur, maar ook over politiek, toegankelijkheid die niet oppervlakkig is en kipganzen.