Afleveringen

 • De Franse president Macron baarde opzien door Westerse troepen - 'boots on the ground' - niet langer uit te sluiten als blijkt dat dat in de toekomst noodzakelijk is. Bondskanselier Scholz reageerde hier fel op en wil de Taurusraketten niet leveren. EuroparlementariĆ«r Bart Groothuis (VVD) maakt zich boos over deze verdeeldheid in Europa. En vindt de opmerkingen niet slim. 'Wat ons bindt is die eenheid, dat is onze grootste kracht.'

  Luister ook | Bert Koenders (AIV): 'Europa, let op uw zaak!'

  Europa-verslaggever Geert Jan Hahn peilde de stemming in Brussel en zag ook veel bijval voor Macron en dat het mogelijk ruimte over kan laten in de toekomst voor als er een eventueel staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

  Groothuis zelf houdt zich op dit moment ook bezig met de bescherming van Europa tegen dreigingen van buiten, met name gericht vanuit China, Iran en Rusland. Hij ziet dat Amerika binnenkort ook met exportcontroles in de quantum- en biotechnologie gaat komen. Sectoren waar in Europa juist Nederland in uitblinkt.

  Twee jaar noodhulp aan OekraĆÆne

  In de twee jaar die de oorlog in OekraĆÆne duurt heeft ondernemer Jeroen Ketting het land zien veranderen. Het optimisme is langzaamaan verdwenen en de verschillen tussen oost en west worden weer zichtbaarder. Ketting lanceerde twee jaar geleden de hulpactie Lifeline Ukraine die inmiddels meer dan 9 miljoen euro aan hulp heeft kunnen bieden en nog steeds volop doorgaat.

  Luister ook | Amerika Podcast

  Biden hoeft geen cognitieve test | Postma in Amerika

  President Biden heeft zijn jaarlijkse check up weer gehad, maar opvallend: hij hoefde geen cognitieve test te doen. Het Witte Huis reageerde dat het presidentschap iedere dag al een cognitieve test is voor Biden, legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De OekraĆÆense krijgsmacht claimt tien Russische vliegtuigen in tien dagen te hebben neergehaald; hoe hebben ze dit bereikt? Zelensky is weer op pad om te spreken met de internationale gemeenschap en sprak Erdoğan, morgen komt Lavrov daar aan. Hoe is het met de Arabische verhoudingen ten opzichte van het conflict? En zijn de berichten uit TransnistriĆ« reden tot zorgen over de situatie in MoldaviĆ«? Vandaag spreekt Putin het Russische volk toe, Bernard blikt vooruit.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Als Joe Biden gelijk krijgt, begint volgende week een gevechtspauze van zes weken tussen IsraĆ«l en Hamas. Veertig gijzelaars, vrouwen, jongeren, bejaarden en zieken, worden uitgeleverd, in ruil voor 300 Palestijnse gevangenen. Ruim vĆ³Ć³r de ramadan, door beide kanten gezien als een logische periode om de wapens neer te leggen. Het is goed nieuws, maar vooralsnog verre van een oplossing.

  Beide partijen verpersoonlijken de oorlog enorm. Israƫl maakt jacht op Hamasleider en het brein achter 7 oktober, Yehija Sinwar, die waarschijnlijk ergens in het honderden kilometers lange tunnelcomplex in zuid-Gaza zit, afgeschermd door een schild van gijzelaars. De kans om hem, dood of levend, op te pikken is gering, en de vraag is wat het zou uitmaken. Niet veel, denken westerse strategische experts. Heel veel, denken de Israƫliƫrs, het zou een doodklap voor Hamas zijn. Het is een belangrijke reden waarom Israƫl vasthoudt aan een offensief in Rafah, tot ergernis van Amerika en andere bondgenoten. Voor Hamas is het een argument om gijzelaars vast te houden.

  Hamas eist dat de vrijgelaten Palestijnse gevangenen niet alleen vrouwen en teenagers zijn, maar ook prominente persoonlijkheden die veroordeeld zijn wegens zware misdaden en dus in Israƫlische ogen terroristen zijn. Om die vrij te laten is voor de Israƫliƫrs een gruwelijk offer, terwijl ze tegelijkertijd vinden dat geen moeite te groot is om de gijzelaars vrij te krijgen. Het is een duivels dilemma.

  Metafoor is Marwan Barghouti, bijgenaamd de Palestijnse Mandela. Hij zit al ruim twintig jaar in de gevangenis wegens massamoord, als oprichter van de al-Aqsa brigades, die reeksen aanslagen op bussen, hotels en restaurants hebben uitgevoerd. Maar hij erkent IsraĆ«l, spreekt vloeiend Hebreeuws en Engels, heeft inmiddels gestudeerd, is voor de tweestaten-oplossing en wordt zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza de hemel in geprezen. Ook het corrupte, disfunctionele Fatach en het moorddadige, dictatoriale Hamas dragen hem op handen. Hij zou onmiddellijk als leider van de beide delen van Palestina worden erkend. Kreten als ā€˜from the river to the seaā€™ zul je van hem niet horen ā€“ integendeel.

  Koele, westerse realpolitik zou zeggen: laat Barghouti de macht overnemen op de Westbank en in Gaza, zodat er een raamwerk ontstaat voor serieuze onderhandelingen met Israƫl. Dat marginaliseert Hamas en roverhoofdman Sinwar. Maar de Levant is niet zo van de realpolitik. Die is meer van temperament, monsters en wraak. Extra reden om te hopen dat de gevechtspauze doorgaat en stand houdt.

  Wil je meer van Bernard Hammelburg? Hier vind je al zijn bijdragen

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Volgens de Franse president Macron moet Rusland worden verslagen in OekraĆÆne. Dat zei hij vannacht na afloop van een informeel werkdiner met regeringsleiders... En daar werd nogal veel besproken, zoals het eventuele sturen van Europese grondtroepen richting OekraĆÆne.

  Ook in Gaza zijn ontwikkelingen. Want de Amerikaanse president Joe Biden is hoopvol gestemd over een staakt-het-vuren. Hij verwacht dat die maandag komt.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlog in OekraĆÆne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dĆ© gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in deze vierde en voorlopig laatste aflevering een vooruitblik op het komende oorlogsjaar.

  Luister ook | De Alliantie

  De geopolitieke kopstukken van BNR

  Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De WereldRob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en maker van Boekestijn & De WijkGeert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastFloris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast

  Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning

  Jaar van overbrugging

  De heren zijn het erover eens dat 2024 een overbruggingsjaar wordt. Mogelijk dat OekraĆÆne in 2025 met nieuwe Westerse wapens weer terug kan slaan. In de tussentijd zal Poetin nog pogingen ondernemen om verder op te rukken in OekraĆÆne. Bernard Hammelburg wijst ook op alle verkiezingen die er in onder meer Amerika zijn. Rob de Wijk sluit niet uit dat Rusland op een gegeven moment wĆ©l wil praten.

  Luister ook | Dossier Europa

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nederland moet zich actief voorbereiden op verschillende scenario's rond de oorlog in OekraĆÆne en de verdediging tegen Rusland. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Die pleit onder meer voor een Europese Veiligheidsraad en een Europese pijler binnen de NAVO. Bernard Hammelburg constateert dat dit advies een reactie is op twee mannen: Vladimir Poetin en Donald Trump. Koenders beaamt dat. 'Europa let op uw zaak!'

  Luister ook | Hoekstra: 'Wat er in OekraĆÆne op het spel staat valt niet te onderschatten'

  Europa-verslaggever Geert Jan Hahn schuift ook aan in de studio en vraagt Koenders naar de verschillende scenario's en hij heeft het over MoldaviĆ«. Want iet alleen in OekraĆÆne is de Russische dreiging op dit moment voelbaar, ook in MoldaviĆ« groeit de onrust rond de regio TransnistriĆ«.

  Luister ook | De Alliantie: Twee jaar oorlog in OekraĆÆne

  Hennis na vijf jaar weg uit Irak

  Jeanine Hennis, gezant voor de Verenigde Naties in Irak, zal haar functie dit voorjaar na ruim vijf jaar neerleggen. In de afgelopen maanden heeft ze gezien hoe de onrust als gevolg van de oorlog in Israƫl en Gaza doorwerkt in het hele Midden-Oosten en dus ook in Irak. Ook gaat ze in op wat ze in de afgelopen jaren heeft weten te bereiken in haar functie als gezant.

  Luister ook | Amerika Podcast

  Biden krijgt compliment van Fox News | Postma in Amerika

  Fox News valt op deze dagen. Naast een interview met president Zelensky heeft dit toch rechtse medium een compliment gemaakt aan president Joe Biden. Wat hier gaande is hoor je van Amerika-correspondent Jan Postma.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nu de Amerikaanse president Biden heeft uitgesproken dat hij Mark Rutte wel ziet zitten als nieuwe NAVO-baas, is de verwachting dat de resterende 'mopperende' landen uiteindelijk overstag gaan, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlog in OekraĆÆne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dĆ© gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de derde aflevering aandacht voor het OekraĆÆense moreel.

  Luister ook | De Alliantie

  De geopolitieke kopstukken van BNR

  Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De WereldRob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en maker van Boekestijn & De WijkGeert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastFloris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast

  Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning

  'Ik heb geen lift nodig, maar wapens'

  President Zelensky werd aan het begin van de oorlog geroemd om de manier waarop hij een ballingschap van de hand wees. 'Ik heb geen lift nodig, maar wapens.' Het moreel en de OekraĆÆense strijdlust zijn er voor verantwoordelijk geweest dat OekraĆÆne de Russische aanval voor een groot deel heeft afgeslagen en veel terrein heeft teruggewonnen. Toch is vijftien procent van OekraĆÆne nog altijd bezet door Rusland. Nu de oorlog twee jaar duurt ziet Floris Akkerman het moreel afnemen bij de OekraĆÆners.

  Luister ook | Dossier Europa

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Om twee redenen kijken we knarsetandend naar de liquidaties van tegenstanders van Poetin: hij laat die openlijk uitvoeren, en wij zijn machteloos. Hij heeft ook wel eens gezegd dat hij met de vijanden van het moederland afrekent, waar die zich ook bevinden. Aleksei Navalny is de zoveelste in een lange rij.

  Misschien was de arrestatie van vier Russische spionnen in Den Haag, in 2018, het meest illustratief. Het ging om een sullige poging om het gebouw van de OPCW te hacken. Dat mislukte. Ze reisden onder hun eigen namen, hadden paspoorten met opeenvolgende nummers, hadden een taxibonnetje op zak met het adres van de Russische geheime dienst, maakten in Den Haag fotoā€™s van elkaar. Het Kremlin leek te schreeuwen: ja, ja, wij zitten hier achter.

  De moord op de journalist Anna Politkovskaja in 2006 leidde tot een onderzoek door de overgelopen oud-KGB-spion Aleksander Litvinenko, die vervolgens in Londen werd vermoord met een kopje thee waarin radioactief polonium zat. Hetzelfde overkwam Pussy Riot oprichter Pjotr Verzoliv, die op het nippertje overleefde. Net als oud-spion Skripal en zijn dochter. Idem Vladimir Kara-Muzra, een invloedrijke oppositiefiguur, die zelfs twee vergiftigingen overleefde.

  En natuurlijk Boris Nemtsov, oud-vicepremier en later keiharde Poetin-criticaster, die op een brug, vlak bij het Kremlin, in een zee van kogels om het leven kwam toen hij met zijn vriendin een wandeling maakte. Of Prigozjin, de baas van huurlingenleger Wagner, die voortdurend openlijk tekeerging tegen Poetin, een staatsgreep probeerde, en vervolgens in zijn eigen vliegtuig werd opgeblazen.

  Het is een incompleet overzicht, maar iedereen kent de voorbeelden en de waarschuwingen. Drink in Rusland geen thee, kom niet in de buurt van een open raam, denk niet dat je in het buitenland veilig bent. En denk vooral aan het woord van Poetin: we vinden je overal.

  Wat ons terugbrengt op onze frustratie: Poetin doet dit allemaal openlijk, arrogant, zelfovertuigd, provocerend. De EU komt niet verder dan het Mensenrechtensanctieregime ā€“ een soort sanctiereglement ā€“ naar Navalny te noemen. Daar slaapt Poetin geen minuut korter door. ā€˜Wie doet me wat?ā€™ straalt hij uit. Het antwoord is: niemand ā€“ helemaal niemand.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlog in OekraĆÆne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dĆ© gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de tweede aflevering aandacht voor het afgelopen oorlogsjaar met het mislukte OekraĆÆense tegenoffensief.

  Luister ook | De Alliantie

  De geopolitieke kopstukken van BNR

  Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De WereldRob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en maker van Boekestijn & De WijkGeert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastFloris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast

  Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning

  Tegenoffensief

  OekraĆÆne probeerde kostte wat het kost een doorbraak te forceren in 2023. Maar in tegenstelling tot een jaar eerder lukte dat deze keer niet. Het grootste succes van OekraĆÆne was het toebrengen van zware verliezen aan de Russische vloot op de Zwarte Zee. Op het land was het juist Rusland wat toesloeg na zware gevechten in Bachmoet en Avdiivka. Bij het opnemen van deze podcast was Avdiivka nog niet gevallen, maar dat is inmiddels wel gebeurd.

  Toch kunnen we onszelf ook de vraag stellen of de doelen wel realistisch waren. Hebben we de Russen niet stelselmatig onderschat en OekraĆÆne toch ook overschat? Feit is wel dat de Westerse steun vaak te laat kwam en te weinig was.

  Luister ook | Dossier Europa

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De oorlog in OekraĆÆne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dĆ© gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de eerste aflevering aandacht voor de Westerse steun voor OekraĆÆne.

  Luister ook | De Alliantie

  De geopolitieke kopstukken van BNR

  Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De WereldRob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en maker van Boekestijn & De WijkGeert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR PerestrojkastFloris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast

  Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning

  Brozere steun vanuit het Westen

  Het afgelopen jaar bewees dat de Westerse steun brozer is geworden. Europese landen doen er langer over om tot akkoorden te komen en we lopen tegen de grenzen op van wat we kunnen doen. In de Verenigde Staten is ondertussen te zien dat president Biden steeds moeilijker geld vrij weet te krijgen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben.

  Als je alle steun bij elkaar optelt zie je dat Europa meer doet dan de Amerikanen, maar die doen dan weer meer op militair vlak. In Europa is Nederland het vijfde land qua steun voor OekraĆÆne, voor een groot land als Frankrijk.

  Luister ook | Dossier Europa

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zesentwintig van de 27 Europese lidstaten roepen gezamenlijk op tot een 'onmiddellijke humanitaire gevechtspauze' in Gaza. Dat zegt EU-buitenlandchef Joseph Borell. Daarmee schaart Europa zich achter de Verenigde Staten, die van plan zijn een resolutie voor te leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin staat de oproep tot een tijdelijke gevechtspauze.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De vooraanstaande Russische oppositievoerder Aleksej Navalny is op 47-jarige leeftijd overleden. De strafkolonie waar Navalny gevangen zat meldt dat hij onwel werd tijdens een wandeling. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. Vanuit de hele wereld stromen de reacties binnen.

  In deze extra uitzending praat Liesbeth Staats met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en makers van de BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn en Floris Akkerman.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De jaarlijkse veiligheidsconferentie in MĆ¼nchen is begonnen! Veel grote landen en organisaties zijn weer aanwezig in de Beierse stad om gedachten uit te wisselen over alles wat met veiligheid te maken heeft. Op de agenda staan onder andere de conflicten in OekraĆÆne en Gaza. In alle waarschijnlijkheid zal het ook veel gaan over de discussie rond de 2% norm van de NAVO, die heeft Trump na een bijzondere uitspraak namelijk weer aangezwengeld.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Wopke Hoekstra mag zich nu vier maanden Eurocommissaris voor klimaatactie noemen. Maar net als in zijn vorige functie als minister van Buitenlandse Zaken, blijft de oorlog in OekraĆÆne hem ook in zijn nieuwe rol bezighouden. Wat Hoekstra betreft moet heel Europa werken aan een langjarige visie op de OekraĆÆnesteun. 'Je moet je over dictators geen enkele illusies maken.'

  Luister ook | Boerenprotesten in Europa: 'Met de kalkoen over het Kerstdiner praten is lastig'

  Het grote thema voor Hoekstra in zijn functie als klimaatcommissaris was de klimaattop in Dubai. Daar werd in december voor het eerst een deal bereikt over het 'weg bewegen' van fossiele brandstoffen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn peilde de stemming in Brussel onder Europarlementariƫrs en zij zijn vrijwel unaniem lovend over Hoekstra in zijn huidige rol. Zeker in deze periode in Europa, waarin de Green Deal en de natuurherstelwet weer onder vuur liggen door de Europese boerenprotesten.

  Lees ook | Poetin heeft liever Biden dan Trump als president

  Poetin is in zijn nopjes

  Waar OekraĆÆne het moeilijk heeft in de oorlog zit president Poetin er rustig bij. Hij maakt zich vooral druk over het interview wat hij vorige week gaf aan Tucker Carlson. Hij vindt het teleurstellend dat Carlson niet met scherpere vragen kwam, dan had hij daar ook scherper op kunnen antwoorden. Ruslandkenner van Raam op Rusland Hubert Smeets vindt het interview ook een gemiste kans voor Poetin. Volgens Smeets is er in Rusland wel degelijk onvrede over de oorlog, maar niet in Moskou.

  Luister ook | 3. Moldaviƫ wil uit de Russische wurggreep

  Valentijnsdag met Trump | Postma in Amerika

  President Trump spendeerde ook aandacht aan Valentijnsdag, in de hoop dat zijn kiezers dat dan weer aan hem terugbetalen. Hij kwam met een opvallende oproep richting zijn vrouw Melania, maar of je daarna toch even wat over wil maken. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma over dit en meer.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Steeds meer Westerse landen roeren zich, omdat ze klaar zijn met de manier waarop IsraĆ«l oorlog voert in Gaza. Enkelen dreigen zelfs met sancties. En Vladimir Poetin heeft liever Joe Biden als Amerikaans president dan Donald Trump. Dat zegt Vladimir Poetin zelf.

  Het laatste nieuws krijg je van buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europaverslaggever Geert-Jan Hahn.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Toen het plan werd ontwikkeld voor de bouw van de F35, als opvolger van de F15 en F16, konden geĆÆnteresseerde landen inschrijven als productiepartner. Voordelen: meewerken aan het ontwerp, en korting in de vorm van orders voor de eigen industrie. Vandaar de bijnaam Joint Strike Fighter, of JSF. Nederland koos voor de optie van het partnerschap. Wij zijn dus een soort juniorpartner van het Amerikaanse Lockheed-Martin. Het is volkomen logisch dat Nederland prototypes testte, en dat Amerikaanse onderdelen van de F35 op een door de VS gebruikte Nederlandse basis liggen. Daar gaan regering en parlement over.

  Het Gerechtshof vonniste dat Nederland geen onderdelen mag doorsturen naar Israƫl, omdat de Israƫliƫrs de F35 in Gaza mogelijkerwijs gebruiken bij schending van het oorlogsrecht.

  Wat voor rol de F35 in de oorlog met Gaza speelt wist het hof niet precies. Die rol is vermoedelijk gering, want het is een peperduur en voor deze missie erg overgekwalificeerd wapen. De belangrijkste strategische reden om het toestel in te zetten is dat het verborgen kan blijven voor vijandelijke radar, wat bij de bombardementen in Gaza totaal niet relevant is. De bulk van de Israƫlische luchtmacht is de F15 en F16.

  Na 9/11 riep de NAVO voor de eerste, en tot dusver enige keer Artikel 5 in: een aanval op een is een aanval op allen. Amerika had er niet om gevraagd, het was een spontane reactie van de bondgenoten. De inval in Afghanistan draaide uit op een twintig jaar durende catastrofe, waaraan Nederland deelnam en waarbij tienduizenden onschuldige burgerslachtoffers vielen. Geen actiegroep die de krijgsmacht voor de rechter sleepte wegens schending van het oorlogsrecht. Na de pogrom van 7 oktober, kwam Joe Biden met een verstandige maar genegeerde waarschuwing aan Bibi Netanyahu: maak niet de fout die wij hebben gemaakt. Met andere woorden: stuur je leger niet als wraak een oorlog in waarvan je het eind niet kunt voorspellen en die je niet kunt winnen.

  Veel slachtoffers is gruwelijk, maar geen bewijs van schending van het oorlogsrecht. Daarvoor is een gedegen, zorgvuldig onderzoek nodig. Je zou je kunnen voorstellen dat rechters daarop aandringen. Maar bemoeienis met een beleid dat door de regering is vastgesteld en door het parlement goedgekeurd, over materiaal dat bovendien geen eigendom is van Nederland, is politiek, bedreven door wat de onafhankelijke rechtbank zou moeten zijn. Gelukkig heeft de regering onmiddellijk cassatie aangevraagd bij de Hoge Raad, en die zal het vonnis wel vernietigen. Het kost wel eens wat moeite, maar gelukkig is Nederland nog altijd een democratie.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Demissionair premier Mark Rutte was op bezoek bij zijn IsraĆ«lische collega Benjamin Netanyahu. Hij riep hem op om Rafa niet binnen te vallen. Rutte zei dat het kan leiden tot een grootschalige humanitaire situatie.

  President Biden en koning Abdoellah II van JordaniĆ« zijn in de VS Ā°in gesprek over de vrijlating van gijzelaars Ć©n een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en IsraĆ«l.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Heel Europa is in de ban van de boerenprotesten. De boeren zijn boos over de regeldruk vanuit Brussel. Oud-landbouwminister Cees Veerman, zelf ook boer, snapt de boosheid van de boeren. Volgens hem ontbreekt het aan een duidelijke visie vanuit de politiek en dat maakt boeren radeloos. 'Boeren zijn net slagroom, hoe meer je er in roert hoe stijver ze worden.'

  Luister ook | 'De bel voor Europa heeft nog nooit zo luid geklonken als nu'

  Vanuit Brussel is het idee gekomen dat onder meer dertig procent van de landbouw ecologisch moet zijn, maar daar heb je mankracht voor nodig in plaats van chemische producten. Veerman wijst erop dat die mensen er nu vaak niet zijn. Ook moet er meer in regio's gedacht worden in Brussel. Een akkoord zoals in Nederland de bedoeling was met de sector ziet Veerman echter niet zitten. 'Met de kalkoen over het Kerstdiner praten is een lastige dialoog.'

  Lees ook | Trump niet immuun, 'kon in een moderne democratie moeilijk anders'

  Hooggerechtshof buigt zich over Trump

  Mag oud-president Trump meedoen aan de presidentsverkiezingen? Over die vraag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich. De staten Colorado en Maine besloten eerder om Trump van het stembiljet te schrappen. Amerikanist Kenneth Manusama legt uit welke overwegingen het Hooggerechtshof kan maken en waar ze met name op zullen leggen. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit hoe de zaak leeft en hoe die de campagne beĆÆnvloedt.

  Luister ook | De Oostflank

  Rutte positiever tegenover Bulgarije

  Demissionair premier Rutte is positiever gestemd over Bulgarije. Hij ontving premier Denkov en daarin ging het vooral over de positie van Bulgarije ten opzichte van Rusland en de economische belangen van Bulgarije in de EU. Zo komt het land vanaf maart deels in de Schengenzone te liggen, mede door een draai van Rutte. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was bij de persconferentie van de beide premiers.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in OekraĆÆne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen IsraĆ«l en Hamas heeft een grote impact op ons continent Ć©n mogelijk op de Russische oorlog in OekraĆÆne.

  Bernard bespreekt de ontwikkelingen omtrent de besprekingen tussen IsraĆ«l en Hamas. Netanyahu wend zich daar namelijk af van zijn enige bondgenoot; Amerika. Daar werd gisteren weer een steunpakket voor OekraĆÆne afgekeurd, Republikeinen laten zich beĆÆnvloeden door niemand minder dan Donald Trump. Steun voor OekraĆÆne van de Amerikanen laat dus op zich wachten stelt Geert Jan, een gordiaanse knoop. Het nu al beruchte Putin-interview van Tucker Carlson wordt ook besproken; is het serieuze journalistiek of propaganda materiaal? En moeten we Carlson de EU uit houden?

  Tot slot nog aandacht voor aanstaande maandag; dan vieren we het vijfjarig bestaan van de Perestrojkast in Nieuwspoort en jij kan erbij zijn! Hosts Floris Akkerman en Geert Jan Hahn, bespreken met gasten Kysia Hekster en Bob Deen tien jaar oorlog in OekraĆÆne, reizen naar het front en bieden een kijkje achter de schermen van de podcast. Er zijn nog tickets verkrijgbaar op de website van Nieuwspoort!

  https://www.nieuwspoort.nl/programma/bnr-perestrojkast-live/date/414/2024-02-12/2024-02-12

  See omnystudio.com/listener for privacy information.