Afleveringen

  • Als je iemand bent die graag koopjes scoort in winkels, is deze aflevering iets voor jou. Vandaag duiken we diep in het merk Action, een van de grootste retailmerken van Europa. Maar hier komt de twist—je ontdekt hoe ze niet alleen lage prijzen bieden, maar ook hoe ze slimme tactieken gebruiken om jouw perceptie van hun producten te beïnvloeden. Aan het einde van deze podcast weet je precies hoe Action haar winkels, assortiment en prijsbeleid zo inricht, dat jij altijd maar blijft kopen. Is Action een schatkist of een grote val? Na het luisteren weet je precies waarvoor je naar de Action moet gaan en waarvoor niet. Don't be a Penguin is een productie van Merkelijkheid. Een B2B marketing bureau dat deze podcast gebruikt om te praten over alledaagse merken en hier de lessen uit haalt die jij ook in de praktijk kan toepassen. Je lacht, leert nieuwe feitjes en krijgt inzichten in hoe het succes van deze merken tot stand kwam.

  • Als je serieus bent over je huidverzorgingsroutine, is dit gesprek een must-see. We duiken diep in de verborgen waarheden achter populaire huidverzorgingsmerken—dingen die de meeste consumenten niet weten, maar absoluut zouden moeten weten. Tegen het einde van deze aflevering zou je perspectief op de huidverzorgingsindustrie compleet veranderd kunnen zijn. Maar als je afhaakt, loop je het risico om door te blijven gaan met het vallen voor de misleidende tactieken die deze bedrijven gebruiken, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor je huid met producten die niet zijn wat ze lijken.Don't be a Penguin is een productie van Merkelijkheid. Een B2B marketing bureau dat deze podcast gebruikt om te praten over alledaagse merken en hier de lessen uit haalt die jij ook in de praktijk kan toepassen. Je lacht, leert nieuwe feitjes en krijgt inzichten in hoe het succes van deze merken tot stand kwam.

  • Zijn er afleveringen die ontbreken?

    Klik hier om de feed te vernieuwen.

  • Stofzuigen: we hebben er allemaal mee te maken. Maar wat is nu de beste stofzuiger? En is het je geld waard om een Dyson te kopen in plaats van een Miele, Bosch, Philips of Samsung van honderden euro's minder? Wij bespreken in deze aflevering de markt van stofzuigers aan de hand van topmerk DYSON, van Sir James Dyson. Na het luisteren weet jij precies welke keuze je moet maken en ken je de waarheid achter DYSON. Don't be a Penguin is een productie van Merkelijkheid. Een B2B marketing bureau dat deze podcast gebruikt om te praten over alledaagse merken en hier de lessen uit haalt die jij ook in de praktijk kan toepassen. Je lacht, leert nieuwe feitjes en krijgt inzichten in hoe het succes van deze merken tot stand kwam.

  • De Efteling is de trots van Nederland als het gaat om pretparken. Het is zelfs een van de grootste pretparken van Europa als het gaat om bezoekersaantallen. Maar wist je dat de Efteling, net als vele andere parken, allerlei methodes gebruikt om jou te misleiden? In deze aflevering hoor je alles over de manieren waarop pretparken jou laten betalen om te wachten en iedere keer weer terug te laten komen. Van plan om naar de Efteling te gaan? Luister eerst even deze podcast, zodat je in ieder geval weet waarvoor je gaat....Don't be a Penguin is een productie van Merkelijkheid. Een B2B marketing bureau dat deze podcast gebruikt om te praten over alledaagse merken en hier de lessen uit haalt die jij ook in de praktijk kan toepassen. Je lacht, leert nieuwe feitjes en krijgt inzichten in hoe het succes van deze merken tot stand kwam.

  • Tandpasta is bijna een magisch goedje. Heeft het wel zin om zonder tandpasta te poetsen? En hoe zit het met al die alternatieve tandpasta's zoals de zwarte houtskool tandpasta die populair is onder influencers?In deze aflevering duiken we in de wereld van de grote tandpastamerken en hoe wij allemaal beïnvloed worden door de grote bedrijven erachter.Don't be a Penguin is een productie van Merkelijkheid. Een B2B marketing bureau dat deze podcast gebruikt om te praten over alledaagse merken en hier de lessen uit haalt die jij ook in de praktijk kan toepassen. Je lacht, leert nieuwe feitjes en krijgt inzichten in hoe het succes van deze merken tot stand kwam.

  • Deze video bespreekt de grootste verborgen geheimen achter het merk Coca Cola. Dit drankje, waar ooit cocaine in zat, is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van de 21e eeuw.

    Maar wat veel mensen niet weten is hoe groot de invloed van dit megamerk is op onze samenleving. Wij bespreken in deze video-podcast de geschiedenis van Coca Cola, hoe het drankje in de vroege jaren moest concurreren tegen alcoholische dranken, de strijd tegen Pepsi en nog veel meer. Tijd om het vloeibare bruine goud van Warren Buffet onder de loep te nemen: allemansvriend Coca Cola.

    Verder

    Heb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.

    Moet het korter maar ook leuk? Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid

    Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Diamonds are forever. Heb je deze zin wel eens gehoord?

    Bijna iedereen kent deze woorden. Marilyn Monroe zong erover en het was de titel van één van de bekendste James Bond films aller tijden. Diamanten zijn niet meer weg te denken uit ons leven en veel mensen vergelijken diamant met de grootste luxe, ultieme perfectie en de hoogst haalbare status.

    Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Nou, wij hebben nieuws voor je: het complete beeld dat jij van diamanten hebt komt bij één bedrijf vandaan: De Beers. Dit merk is al meer dan 100 jaar actief in de diamant industrie en heeft er eigenhandig voor gezorgd dat er een markt is zoals die er nu is.

    Maar de diamantmarkt staat onder druk. In de afgelopen drie decennia kwam aan het licht dat de diamant industrie een betrekkelijk smerige is, maar ondanks deze ontdekking is de wereldwijde vraag naar diamanten niet afgenomen. Wat wel zorgt voor problemen zijn de aanvoer van nieuwe soorten gesteende die erg op diamant lijken en de ontdekking van de kunstmatig gemaakte diamanten, ook wel 'lab diamanten' genoemd. De Beers, van oudsher een monopolist in deze markt, voelt nattigheid en grijpt om zich heen om controle te behouden.

    In deze podcast kijken wij naar de ijzersterke, ijzingwekkende marketingstrategie van De Beers en hoe zij er, met een klein team, eigenhandig voor zorgden dat diamanten gemeengoed werden in de liefde van vele westerse huishoudens. Ook bespreken wij hoe dit marketingsucces ervoor zorgde dat de diamanthandel oplaaide in talloze Afrikaanse landen, met gruwelijke burgeroorlogen als gevolg, omdat de vraag naar diamanten in het westen zo hoog werd, dat de natuurlijke verkregen diamanten de naam 'bloeddiamanten' verkregen.

    In deze nieuwe aflevering van 'Don't be a penguin' kijken wij naar een bewonderenswaardig en beangstigend marketingverhaal van een bedrijf wat zich kan meten met de Rockefellers. Wij bespreken de invloed van De Beers in haar landschap, haar invloed op onze samenleving en de manier waarop wij met elkaar leven.

    We bespreken de krachtige positionering van de diamant in de rap-scene, de invloed van de edelsteen op mensen die gaan trouwen en hoe de diamant zo'n groot en belangrijk onderdeel heeft kunnen worden van onze cultuur. We kijken ook naar welke invloed de marketing van een van 's werelds succesvolste luxury brands ervoor heeft gezorgd dat een tamelijke veelvoorkomend gesteente, diamant, het imago heeft gekregen van 'schaars' en 'moeilijk te verkrijgen'.

    Luister en kijk mee en leer alles over het bijzondere merk en product: de diamant!

    Verder

    Heb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.

    Moet het korter maar ook leuk?

    Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid

    Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!

    Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Er zijn grote problemen in de dating-wereld. Steeds meer mensen zijn klaar met het gebruik van dating apps en verlangen weer naar meer fysieke, real-life interactie met anderen. In de afgelopen jaren zijn dating apps als Tinder, Happn, Breeze, Bumble en Inner Circle steeds groter geworden. Maar er is wat aan de hand: we zien dat de populariteit van deze apps de laatste maanden steeds meer af neemt. Waarom is dat?Op deze vraag zoeken wij met elkaar, in deze nieuwe 'Don't be a penguin', een antwoord. Dat doen we door te kijken naar het gedrag van de consumenten in de markt van dating apps, de daters, maar met name ook naar de bedrijven die ervoor zorgen dat wij elkaar digitaal kunnen ontmoeten: de dating apps. Wat begon bij traditionelere bedrijven als Parship, Lexa en Match.com, die je de liefde van je leven beloofden, heeft geleid tot een wildgroei aan nieuwe merken, zoals Tinder, die allemaal een ander deel van de dating-markt bedienen. Maar hun belofte blijft nagenoeg hetzelfde: zij beantwoorden jouw behoefte. Bij Tinder is dat een eenvoudige hook-up en vieren ze dat je zonder schaamte single mag zijn en er van mag genieten. Bij Feeld kan je terecht als je richting wil geven aan je diepste verlangens en gekste kinks. Bumble legt het initiatief bij de vrouw en Happn laat mensen elkaar ontmoeten op basis van locatie. Kortom, voor elk wat wils. Maar steeds meer mensen beginnen zich te beseffen dat ze door deze dating apps juist minder in verbinding komen met de mensen om zich heen; en dit besef werkt door in de business van deze dating-apps. Wij bespreken de oprichters van de bekendste dating-apps, slogans, strategieën en succesverhalen, maar nemen onze trouwe luisteraars ook mee in onze eigen date-leven. We bespreken de verhalen van mensen die testen of je echte liefde kunt vinden via apps en wat de meest efficiënte manier is om verliefd te worden. En zoals je van ons gewend bent, kijken we naar het verdienmodel van de dating-apps, de marketing hierachter en wat de drijvende krachten zijn achter de meest succesvolle apps. Want moet je eigenlijk als niet op dating apps zit? Ben je dan aan de goden overgeleverd of juist op het goede pad? Luister en kijk mee!VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Dat is wat mensen tegenwoordig doen. Voor 500 euro 200 kledingstukken kopen en 80% weer weggooien. Geen fast fashion, maar ultra fast fashion. Met de opkomst van merken als SHEIN en TEMU is de kledingindustrie op haar grootste dieptepunt ooit terechtgekomen. In een tijdsbestek van enkele jaren leven we nu, in plaats van in een fast-fashion maatschappij, in een wereld gedomineerd door ultra fast-fashion, waar merken als Zara, H&M, GAP en Primark het onderspit delven. De alarmbellen zouden bij ons allemaal af moeten gaan, maar toch blijft het stil. Sterker nog: de consument draagt er, als onderdeel van het marketingapparaat van deze merken, aan bij. En dat is ons, van 'Don't be a Penguin' opgevallen. Ties, Tal en Bob maken zich zorgen over Fast Fashion. En zoals je dat van ons gewend bent, maken we ons zorgen zonder in paniek te raken. Maar we kijken er zeker niet van weg. Daarom duiken we in deze aflevering in de wereld van fast-fashion, maar dan vanuit een marketingbril. We zoeken naar de drijvende krachten in deze industrie, leggen consumentengedrag bloot, kijken naar de rol van social media in deze snelgroeiende markt en bespreken de industrie als geheel. Wat zijn de trends op deze nieuwe Chinese platforms, zoals SHEIN en TEMU? Welke rol hebben de traditionele fast-fashion merken nog in deze industrie? Welke positie kan je als kledingmerk nog innemen? Allemaal vragen die wij elkaar ook stellen. Wist je dat het kiezen van een kledingstijl ervoor zorgt dat je significant minder kleding verspilt? En wist je dat er trends zijn op TikTok die je vertellen dat je goedkoop kleding moet kopen, om het direct na het laten zien in een video, weer weg te gooien?Luister en praat mee in deze nieuwe podcast van Merkelijkheid en onthoud: 'Don't be a penguin'. Ook niet als het gaat om shoppen bij SHEIN, TEMU, ZARA en Primark! VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • We worden massaal belazerd door goede doelen en de grootste boef is de Nederlandse Loterij. Dus vonden wij van 'Don't be a penguin' het tijd om eens flink gas te geven, om uit te zoeken hoe het precies zit met de positionering van de grote goede doelen merken in Nederland. Aan de hand van Oxfam Novib, Amnesty International, de Nederlandse Loterij en een aantal andere bekende merken, kijken wij naar het structuur en strategie van goede doelen merken met wereldwijde invloed. Miljoenen euro's pompen jaarlijks door deze bedrijven en wij wilden uitzoeken waar dat geld precies vandaan komt, maar zeker ook waar het uiteindelijk heen gaat! Zoals je van ons gewend bent zoeken we dit uit vanuit het perspectief van de merkstrategen Tal Gonen en Ties Morskate en zij kijken, samen met Bob Morskate, kritisch door een marketingbril naar het landschap van deze charitatieve instellingen. Zijn de doelen echt zo goed? Of zitten er andere motieven achter deze organisaties?Oh ja! We komen er ook achter dat Tal al 30 jaar vast zit in het systeem van de Nederlandse Loterij. In totaal heeft hij al meer dan €16.000 uitgegeven, zonder iets te winnen! Daarom gaat hij nu, tijdens onze opname, zijn loten opzeggen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot....Luister en kijk mee en laat ons weten wat je vindt! Wij blijven scherp en optimistisch, dus blijf nog even hangen. VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • PROOST! Jij hebt wat te vieren!Of heb je niks te vieren? Maakt niet uit. Want ook dan mag je champagne drinken. In deze nieuwe aflevering van 'Don't be a penguin' verzuipen we in de wereld van Champagne, een van 's werelds meest luxueuze merken. We kennen Champagne allemaal als een vorm van alcohol, maar dit Franse drankje is eigenlijk veel meer dan dat. Het is namelijk een internationaal mega merk. Wij bespreken in deze aflevering van 'Don't be a penguin' de positionering van het merk Champagne en een aantal grote Champagnemerken zoals Moët & Chandon, Ruinart, Armand de Brignac en nog veel meer. Onder het genot van een aantal glaasjes Champagne die Tal heeft meegenomen, bespreken we samen hoe Champagne heeft kunnen uitgroeien tot het merk dat het vandaag de dag is, maar ook hoe spelers op het hoofdtoneel en kleine Franse boertjes, werken aan hun gepercipieerde merkidentiteit. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 15.000 boeren druiven en sap leveren aan slechts een paar honderd champagnehuizen? En dat er hele strenge regels verbonden zijn aan het dragen van de naam 'Champagne'? Nee? Wij ook niet. Nu wel. Schenk jezelf, net als wij, een glaasje in. Tal heeft namelijk een proeverij meegenomen voor Ties en Bob en is benieuwd of het hen lukt om de goedkope van de dure champagne te onderscheiden!VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Is het merk BITCOIN te vertrouwen?Hier geen verhalen over mensen die vroeger pizza's kochten met honderden bitcoins of schandalen van handelsplatforms die plots verdwenen met crypto's van trouwe klanten: wij hebben het over 'het merk BITCOIN'. Bitcoin is een cryptocurrency of cryptovaluta, maar het is ookveel meer dan dat. In deze nieuwe aflevering van 'Don't be a penguin' bespreken Tal, Ties en Bob de positionering van het merk BITCOIN en welke factoren meewegen in het succes en falen over de afgelopen jaren. De meesten van ons kennen bitcoin van het nieuws. Vaak omdat de koers van de munt de lucht in schiet of afstevent op een enorm dal. Maar BITCOIN is veel meer dan een digitale munt die te verhandelen is op cryptobeurzen: het is een merk. Een merk dat bestaat bij de gratie van het vertrouwen dat wij als consumenten er in hebben. Vertrouwen. Dat blijkt dan ook het kernwoord van deze aflevering. Maar hoe bouw je aan je vertrouwen, als merk? Dat is wat wij samen bespreken. Wat weet je bijvoorbeeld van het Lindy-Effect? En wat hebben religie, geld en merken met elkaar gemeen?We praten over de oprichters van BITCOIN, de veelbesproken 'whitepaper', wie daadwerkelijk de merkidentiteit bedacht heeft en wat het beoogde is met de technologie. Ties en Tal zijn het niet met elkaar eens en gaan met elkaar de strijd aan om hun ideeën te verdedigen. Laat ons weten wat je van onze content vindt door een comment achter te laten op YouTube of te reageren via de mail of onze socials. Vinden we leuk! We maken dit immers samen met jullie!VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Naar de LIDL! Doe jij dat? Of blijf je er liever weg?Wij bespreken vandaag de positionering van deze Duitse topsupermarkt, wat onderdeel is van de Schwarz Group. Lidl heeft de afgelopen jaren een toppositie in het landschap verworven en is bij uitstek de grootste supermarkt van Europa. Wij kijken naar de successen van LIDL, maar ook naar de verborgen strategieën en de manieren hoe we als consument voor de gek worden gehouden. Wist jij dat die graaibakken met klusspullen in de LIDL, op het internet, de 'Aisle of shame' heet? Nee? Nou, in aanloop naar deze podcast hebben we ook alledrie wat meegenomen van deze plek. Niet ons beste moment....Wij kijken naar de marketingstrategie van LIDL en bespreken wat jij als luisteraar kan leren van deze positionering. Ook vragen wij ons hardop af wat de toekomstplannen van LIDL zijn en hoe zij zo goedkoop kunnen blijven produceren en verkopen. Heeft het alleen te maken met schaalvoordelen of zit er eigenlijk een hele slinkse visie achter dit merk?VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • De trots van Frankrijk wankelt: Renault. Dit automerk worstelt al enige tijd met welke koers het moet varen. Na vele succesvolle uitvoeringen zoals de Clio, Megane, Twingo en velen meer, raakt het merk de laatste jaren een beetje uitgehold. Volgens merkspecialisten Tal Gonen en Ties Morskate zijn ze hun koers een beetje kwijtgeraakt. Of sterker nog: ze hebben nooit écht een koers gehad. Vandaag bespreken wij de positionering van het franse automerk Renault aan de hand van hun nieuwste model: de Renault 5. Dit modelletje is een revival van de oude Renault 5 en hun antwoord op de nieuwe wind die waait in autoland. We bespreken en bevragen elkaar over de toekomst van dit merk en of dit nieuwe model ook daadwerkelijk zorgt voor een opleving van Frankrijk's trots. Na het luisteren weet je alles over Renault, haar nieuwe strategie 'Nouvelle Vague' (wat ook 'vaag' betekent) en de lessen die we kunnen leren op marketinggebied van een van de bekendste merken van Frankrijk. Gaat Renault het redden door dit nieuwe model? Wat vinden onze positioneringsexperts ervan? En zou jij hem zelf willen hebben? Luister en praat mee in deze nieuwe aflevering van 'Don't be a penguin'! VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Crocs. Loop jij er al op? En durf je ervoor uit te komen, of draag je ze enkel binnenshuis, zoals het hoort volgens merkstrateeg Ties. We bespreken dit keer een schoenenmerk dat al meerdere keren aan het randje van de afgrond heeft gestaan, maar nu in noodgang haar schulden afbetaalt. Crocs gaat beter dan ooit, maar wij vragen ons af hoe lang dit nog zo door kan gaan. Waar is het succes van Crocs van afhankelijk en wat kunnen we leren van de marketingstrategie die het merk toepast?In deze 'Don't be a penguin' bespreken we de positionering van een wel heel aparte schoen. Tal en Ties komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en verdedigen beiden hun visie op de toekomst van Crocs. Ties heeft zelfs een van zijn befaamde 'lijstjes' opgesteld en Tal komt met een wel heel bijzonder marketingidee...Wat vind jij van onze visie op dit merk? En waar denk jij dat dit merk over 5 jaar staat? Laat het ons weten en praat mee over de positionering van Crocs!VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en luisteren en tot de volgende!

  • Bananen. Je eet ze waarschijnlijk dagelijks. Maar wist je dat er een vrij donkere kant aan bananen zit? En dan doelen we niet op het rijpen van de vrucht...In deze aflevering van 'Don't be a penguin' bespreken Tal, Ties en Bob de bijzondere geschiedenis en ijzersterke positionering van megabedrijf Chiquita. Chiquita is eigenhandig verantwoordelijk voor het alom vertegenwoordigd maken van bananen in ons Europese dieet en heeft ons als consument geleerd hoe we bananen kunnen gebruiken in de keuken. Chiquita werkt al sinds 1899 aan haar positie als fruitgigant, maar deed dat eerst onder de naam 'United Fruit'. Ties en Tal doken in de geschiedenis van united fruit, maar wat ze vonden hadden ze nooit verwacht: Chiquita werkt al 125 jaar aan haar positionering als 'blij' merk, maar doet dat door over lijken te gaan....Toch zouden wij onszelf niet zijn als we niet ook kijken naar wat we kunnen leren van merken. En, geloof het of niet: er valt hier veel te leren. Wist je bijvoorbeeld dat Chiquita het gekoeld transport voor fruit heeft bedacht? En dat Chiquita het eerste fruit of groentemerk is dat haar product een identiteit heeft gegeven?Dit en nog veel kennis en marketing strategische inzichten in deze nieuwe aflevering van 'Don't be a penguin' VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • MOËT, HENNESY, LOUIS VUITTON zijn slechts enkele merken van het luxe-concern LVMH, een van de grootste bedrijven ter wereld, geleid door de rijkste man op aarde: Bernard Arnault. Wij bespreken dit conglomeraat en haar mega succesvolle strategie aan de hand van Louis Vuitton: het flagship brand van LVMH. Wij vragen ons namelijk af wat er te leren valt van een bedrijf dat het ene na het andere succesvolle luxury brand uit de grond stampt. Want naast MOËT, Hennesy en Louis Vuitton zijn ook merken als DIOR, Sephora, Tag Heuer en nog vele andere onderdeel van LVMH. Maar hoe kan een bedrijf zo succesvol zijn in het opzetten van tientallen luxury-brands? En waarom is de consument vatbaar voor hun marketing? Welke strategie hanteert LVMH bij Louis Vuitton en wat kunnen andere merken hiervan leren?We duiken in de geschiedenis van LVMH, maar kijken ook naar de opkomst van luxemerken in het algemeen en proberen te voorspellen waar het naartoe gaat. We krijgen interessante inzichten van merkstrategen Ties en Tal en verwonderen ons over de diepgaande teksten van rappers en artiesten, waarvoor Hennesy en Louis Vuitton instituten zijn. VerderHeb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert.Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!Dank voor het kijken en tot de volgende!

  • Je weet dat je het wil.....Met ons in de wereld van LEGO duiken!

    Want wie heeft niet mee gespeeld of misschien doe je dat wel nog steeds.

    Hoe kan het dat LEGO zo succesvol is en waarom zien we het overal?

    Welkom bij een nieuwe 'Don't be a penguin!' waar we deze keer het kleurrijke en blokkerige universum van LEGO verkennen. In deze aflevering bespreken we de geheimen achter het wereldwijde succes van dit iconische merk, hun slimme marketingstrategieën en verkennen we de toffe samenwerkingen met andere merken zoals Fortnite en Star Wars.We beginnen met het verkennen van de diepgewortelde nostalgische waarde van LEGO.

    Voor velen van ons zijn LEGO-blokken meer dan alleen speelgoed; het zijn kostbare herinneringen aan dromerige bouwuren en eindeloze verbeelding. In deze aflevering nemen we een reis door de tijd en ontdekken we hoe LEGO erin slaagde een tijdloos merk te worden dat generaties overspant.Luister en kijk hoe Ties, Tal en Bob de bouwstenen van LEGO's succes verkennen in deze nieuwe aflevering. Of je nu een LEGO-fan bent of geïnteresseerd bent in de zakelijke strategie van het merk, deze aflevering biedt inzichten, humor en een nostalgische reis door de kleurrijke wereld van LEGO.

    Enjoy! En laat ons weten wat je vindt in de comments.

    Verder

    Heb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert. Dank voor het kijken en tot de volgende!

    Moet het korter maar ook leuk?Kijk op TIKTOK: @merkelijkheid Of check onze kanaalpagina op YouTube (@Merkelijkheid) voor de nieuwste shorts over de meest uiteenlopende merken!

  • We leven in een tijd waarin muziek vrij verkrijgbaar is voor 15 euro per maand. Maar hoe zijn we hier gekomen en waar gaat de industrie naartoe?Spotify en de wereld van muziekstreamersBij de overgang naar een nieuw jaar hoort inmiddels ook het terugkijken op je jaar in muziek. Spotify heeft daarvoor een marketingconcept bedacht genaamd 'Spotify Wrapped', wat in korte tijd bijzonder populair is geworden bij de luisteraars. Wij raakten aan de praat over Spotify, omdat Ties zich behoorlijk opwindt over deze traditie en vonden het hoog tijd om eens met een onderzoekende blik te kijken naar het land van de muziekstreamers. We bespreken hoe de muziekindustrie helemaal niet zo veel is veranderd ten opzichte van vroeger, maar ook welke grote stappen er zijn gezet om muziek toegankelijker te maken voor een groter publiek. We kijken naar de grote namen zoals Apple Music en Spotify, hun positie in dit landschap, manieren waarop zij zich onderscheiden (of niet?), maar ook naar de toekomst van muziekstreaming en de komst van A.I. in dit landschap. We kijken naar het verdienmodel van streamers, labels, artiesten en belangenorganisaties en hoe zij samen deze interessante markt vormen en reguleren. VerderWe zijn altijd benieuwd naar jullie mening of ideeën en horen graag jullie feedback. Heb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert. Dank voor het kijken en tot de volgende!Moet het korter maar ook leuk?TIKTOK: @merkelijkheid #podcast #spotify #applemusic #soundcloud #tidal #music #streamer #musicstreaming #positioning #marketing #video #fyp #fypシ #fy

  • Parfum! Zo fijn om lekker te ruiken en om een echt eigen geurtje te hebben....Logisch om daar veel geld aan uit te geven. Toch...? Nou dat is dus precies wat wij willen weten. De mooie, misleidende en mysterieuze wereld van PARFUMWe duiken met jullie en elkaar in de wereld van parfum. Parfum bestaat al duizenden jaren en zelfs de oude Egyptenaren en Romeinen wisten al hoe ze van allerlei soorten materialen, dieren en planten parfums moesten maken om hun stank te maskeren. Wij, van 'Don't be a penguin' bespreken in deze aflevering uitvoerig de geschiedenis van dit product wat in onze maatschappij alom vertegenwoordigd is, maar zetten zoals gewoonlijk ook een aantal stappen verder. Daarbij bespreken we ook hoe de eerste parfummerken tot stand kwamen, synthetische geuren versus natuurlijke geuren en huidige parfummerken en hoe zij zich in het landschap begeven. We kijken naar de positionering van gevestigde parfummerken uitgegeven onder bekende modelabels zoals Chanel, Dior, Comme de Garçon en nog veel meer, maar ook naar nieuwe merken die naar eigen zeggen de markt opschudden, zoals parfumerie 'Le Labo' en een parfum huis als Skins Cosmetics. Hoe positioneren deze merken zich? En wat is voor jou als liefhebber, consument en koper goed om te weten?En wat kunnen we leren van de bewezen marketingtechnieken die deze parfummerken aanwenden? En uiteindelijk hopen we een antwoord te hebben op de vraag: worden we belazerd of niet?VerderWil je input leveren voor onze show? Wat vond je van deze extra lange podcast? Heb je suggesties voor thema's of vragen voor Ties en Tal over marketing en positioneren? Stuur ze naar [email protected] of laat een berichtje of comment achter waar je kijkt of luistert. Dank voor het kijken en tot de volgende!Moet het korter maar ook leuk?TIKTOK: @merkelijkheid #parfum #dior #chanel #perfume #lelabo #johnnydepp #natalieportman #marketing #podcast #scam #disruptors