Afleveringen
-
Wat je eet. Hoe laat je opstaat. Iedereen wil zo lang mogelijk zelf kunnen beslissen. Als jij zorgt voor iemand met dementie, hoe reageer je dan op een ‘nee'? En hoe weet je nou zeker wat die ander wil? Diana vertelt wat ze geleerd heeft bij de zorg voor haar moeder. Internist Rozemarijn laat zien wat mantelzorgers en zorgprofessionals goed (en fout!) kunnen doen.
Ken jij dit liedje nog? Roel en Robin laten een prachtige cover horen. En ze vertellen over hun bijzondere werk als artiestenduo ‘De Gouden Herinnering’. Want dementie of niet, muziek blijft raken.
-
Zo lang mogelijk (fijn) thuis wonen als je dementie hebt. Hoe doe je dat? Henk stortte zich vol op het leven, ook nadat hij de diagnose dementie kreeg. Zijn vrouw Roos en dochter Danielle halen herinneringen op en delen hun tips. Wat kan de lokale buurtsuper doen om mensen met dementie te helpen? Jarina van Samen dementievriendelijk vertelt. Tot slot: hebben optimistische mensen minder kans op dementie?
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Hoe komt het dat mensen met dementie vaker struikelen? En hoe kun je omgaan met incontinentie? Dementie zit in je hoofd, maar komt ook met lichamelijke problemen. Wat kun je doen en hoe ga je om met schaamte? Melita vertelt over haar moeder Loes. Professioneel zorgverlener Esther geeft uitleg over het brein én het lichaam bij dementie.
-
Je doet het niet ‘even’: de juiste zorg en de geldzaken regelen bij dementie. Dat is veel papierwerk en het kan ingewikkeld zijn. Terwijl je al genoeg aan je hoofd hebt. Waar begin je, waar moet je op letten en hoe vind je de juiste route? Mantelzorger Elroy en thuisbegeleider Mariska en nemen je in deze aflevering mee in alles wat je moet regelen.
-
Hoe houd je feestjes leuk voor iedereen, met of zonder dementie? In deze bonusaflevering van de podcast Door met Dementie vertellen partners en kinderen van mensen met dementie hoe ze kerst, oudejaarsavond, verjaardagen en andere feesten vieren. Zorgprofessionals geven tips. Eten, muziek en rituelen: alles komt voorbij!
-
‘Dementie? Met mij is niks mis, hoor!’ Hoe help je iemand die zelf niet inziet wat er mis is? Lilian van dementie.nl geeft tips: 'Blijf er niet op hameren. Dat gevoel dat er niets aan de hand is, is geen ontkenning. Het voelt echt zo.’ Monique vertelt hoe ze haar vader zover kreeg dat hij stopte met autorijden. ‘Soms haalt hij een bos bloemen voor me.’ Tot slot: is dementie nou erfelijk of niet? Vera vertelt.
-
Kunnen we nog wel op vakantie? Jazeker! Heleen van Rootselaar vertelt hoe ze dat doet. Haar man heeft de ziekte van Alzheimer. ‘We gaan weekendjes weg, daar heb ik een hele routine voor ontwikkeld...’ En moet je dan wekenlang herhalen dat jullie op vakantie gaan? Gerontoloog en casemanager Renske Leistra geeft tips. Tot slot: Op je kop staan, is dat goed voor je hersenen? Vera van Alzheimer Nederland over de zin en onzin van de hoofdstand.
-
Soms duurt het lang voor je een diagnose hebt. Aroosa Khan (40) vertelt over haar vader. Pas na jaren bleek dat zijn ‘stress’ Lewy body dementie is. ‘Het begon met onrust. En zijn handschrift werd anders.’
Hoe gaat dat aan de andere kant van de tafel? De ervaren huisarts Jacques Berden vertelt hoe hij dementie herkent.
Tot slot: Vera van Alzheimer Nederland over vitamine D en sociale contacten. Helpen ze dementie voorkomen?
-
In deze aflevering: ‘Ik was niet mezelf. Dat was meneertje
Alzheimer.’
Ton in ‘t Veen vond een dagboekje van zijn (inmiddels overleden) vrouw Hester. ‘Ze schreef excuses aan mijn jongste dochter.’ Ook casemanager Netty Dronkert schuift aan. Zij vertelt hoe je (moeilijke!) gesprekken over de toekomst kunt voeren.
Tot slot: Van Schubert tot Beyoncé: wat doet muziek voor hersenen met dementie? De bekende neuropsycholoog Erik Scherder legt het uit. -
Als iemand van wie je houdt de diagnose dementie krijgt, zit je vol vragen. Hoe doen anderen dit? Wat moet je regelen? In Door met Dementie praat Beau Schneider met mensen die verstand hebben van dementie en mensen die dementie van dichtbij ervaren. Luister mee!
In deze aflevering: zorgen voor iemand terwijl je een baan hebt, hoe dan? Moeder Marijke en dochter Agnes schuiven aan. Zij kregen hartverwarmende hulp uit onverwachte hoek. Hoogleraar Marjolein de Vugt bespreekt de grootste valkuil van mantelzorgers. En hoe jij die valkuil ontwijkt.
-
In deze aflevering vertellen broer en zus Marlon en Daan Smeitink, beide in de 20, over hun moeder, die alzheimer kreeg toen zij nog op de basisschool zaten. Rouwdeskundige Heleen van den Hurk legt uit dat je kunt rouwen om iemand die nog leeft.
Meer weten over een onderwerp uit de podcast? Hier staat alles op een rijtje:
https://www.dementie.nl/nieuws/vierde-aflevering-door-met-dementie
-
In deze aflevering vertelt Irene hoe ze zelf leuke dingen blijft doen, terwijl ze voor haar man met alzheimer zorgt. Verder vertelt Joop (80) wat hem hielp toen zijn vrouw dementie kreeg.
Meer weten over een onderwerp uit de podcast? Hier staat alles op een rijtje:
https://www.dementie.nl/nieuws/derde-aflevering-door-met-dementie
-
In deze aflevering vertellen Jolanda en Yvonne hoe het is als je partner op jonge leeftijd dementie krijgt. Ook Gerben Jansen schuift aan. Hij is casemanager en weet precies welke hulp je kunt krijgen als je dementie hebt.
Meer weten over een onderwerp uit de podcast? Hier staat alles op een rijtje: https://www.dementie.nl/nieuws/tweede-aflevering-door-met-dementie
-
Als iemand van wie je houdt de diagnose dementie krijgt, zit je vol vragen. Hoe doen anderen dit? Wat moet je regelen? In Door met Dementie praat Beau Schneider met mensen die verstand hebben van dementie en mensen die dementie van dichtbij ervaren. Luister mee!
In deze aflevering vertellen de broers Richard en Jeffrey over de zorg voor hun vader, die de diagnose alzheimer kreeg. Hoe zorg je voor iemand als je ver weg woont? Onderzoeker Lizzy Boots vertelt over het verschil tussen alzheimer en dementie. En hoe je omgaat met schaamte.
Meer weten over een onderwerp uit de podcast? Hier staat alles op een rijtje:
https://www.dementie.nl/nieuws/alzheimer-nederland-maakt-podcast-door-met-dementie
-
Als iemand van wie je houdt de diagnose dementie krijgt, staat je wereld even stil. Je zit vol met vragen waarvan de antwoorden niet meteen te vinden zijn. Beau Schneider en Alzheimer NL geven antwoorden op de vragen, direct na diagnose. We gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en professionals. Hierdoor krijg jij handvatten en praktische tips- zodat jij, ook als naaste, door kan met dementie.