Gerelateerd aan
-
-
Hoe haalbaar is tijdig en voorspelbaar recht? Welke rol kunnen rechters, juridisch- en administratief medewerkers, en anderen binnen de Rechtspraak hierin vervullen? Daarover zijn de meningen verdeeld.
Presentator Stefan Weijers praat met verschillende gasten van binnen en buiten de Rechtspraak over wat tijdig en voorspelbaar recht nu eigenlijk inhoudt. Gezien de tekorten in de Rechtspraak is het geenszins een vanzelfsprekendheid. Wat is ervoor nodig om het proces naar tijdig en voorspelbaar recht te versnellen? Wat betekent het voor rechtzoekenden, maar ook voor het eigen werkplezier?
Stefan Weijers zoekt het voor je uit: voor iedereen op tijd goed recht. -
-
Verborgen paardenvlees, ziekmakend babymelkpoeder, bedorven kaas, illegale bloembollen en verboden groeihormonen. Duik samen met Ben Prins in de spannende verhalen achter deze true crime-zaken van de NVWA-IOD; de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De rechercheurs van de NVWA-IOD krijgen dagelijks te maken met dit soort vreemde, verrassende en ingewikkelde onderzoeken. Van verstopte zenders in een afgekeurde kaas, tot een spectaculaire achtervolging met zes dienstauto's: het zal je nog verbazen hoe spannend het werk van deze rechercheurs is...
'Roet in het eten' is een podcast over en van de NVWA-IOD, geproduceerd door PodWorkz en ikbenprins.
Wil je meer informatie over het werk van de NVWA-IOD? Of ben je zelf geïnteresseerd in een functie als rechercheur? Ga dan naar NVWA.nl/IOD. Hier vind je alles wat je moet weten, inclusief de nieuwste vacatures. Ook kan je op de website melding doen van fraude.
Heb je vragen? Over de NVWA-IOD, of over de zaak rondom het babymelkpoeder? Mail dan naar [email protected].
Meer van dit? Beluister de podcast 'Werken voor Nederland: De Nieuwe Dijkbewakers' op Spotify: https://open.spotify.com/show/0w8sJgvazKV8RtEVcx3PCn. -
Voor een officier van justitie is geen dag hetzelfde. Zo kan de week beginnen met een telefoontje van de politie over een zojuist gepleegde misdaad. Gevolgd door het op locatie inschatten van een potentieel gevaarlijke situatie. Om daarna in de middag toestemming geven voor het plaatsen van een tap in een vakantiehuisje. Met in het achterhoofd altijd de overweging: gaat het allemaal wel volgens de wet, volgens de regels? En minstens net zo belangrijk: staat iedereen in z’n persoonlijke recht?
In de podcast ‘Het Oordeel van de Officier’ nemen vier officieren van justitie host Ben Prins mee door vier spraakmakende misdaadzaken. Welke beslissingen moet een OvJ allemaal maken, voordat een zaak in een rechtszaal terechtkomt? ‘Het Oordeel van de Officier’ is een podcast van het Openbaar Ministerie, geproduceerd door PodWorkz en ikbenprins.
-
-
De Kroongetuigen is de HLN-podcast over moord in Vlaanderen. In elke aflevering vertellen advocaten, speurders en betrokkenen over spraakmakende moorden uit de moderne Vlaamse geschiedenis. Beluister de podcast exclusief in de app van HLN.
Een abonnement op HLN geeft je exclusieve toegang tot de spannende podcast "De Kroongetuigen," waar je de meest intrigerende misdaadverhalen uit de eerste hand kunt horen. Klik hier om je abonnement af te sluiten en niets te missen.
-
In Cocaïnekoorts onderzoekt misdaadverslaggever Jan Meeus hoe Nederland is uitgegroeid tot de draaischijf van de cocaïnehandel in West-Europa. Onder welke omstandigheden groeien criminelen uit tot cocaïnebaronnen?
In het eerste seizoen onderzoeken Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr hoe een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen kon uitgroeien tot cocaïnebaron. Welke rol heeft onze samenleving daarin? En waarom wordt Ridouan Taghi gelinkt aan de moord op Derk Wiersum?
In het tweede seizoen onderzoeken Jan Meeus en Elze van Driel waarom de politie Piet Costa verdenkt van het oprichten van de martelcontainer die werd gevonden in Wouwse Plantage. Hoe groeide hij uit tot echte Nederlandse narco? Wat zegt dat over hem? En vooral, wat zegt dat over Nederland? .
-
-
Crimejournalist en programmamaker Kees van der Spek gaat in gesprek met vakgenoten over de wereld waar zij verslag van doen. Met hen praat hij over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Welke zaken zijn tot op heden het meest bijgebleven? Waar zijn zij het meest trots op en zijn er momenten geweest waarbij zij zelf serieus in de problemen kwamen? Daarbij wordt een unieke inkijk gegeven in hoe het er achter de schermen aan toegaat en worden verhalen gedeeld die tot op heden onbekend waren voor het grote publiek. Dit seizoen gaat Kees in gesprek met Alberto Stegeman, Mick van Wely, Saskia Belleman, Thijs Zeeman en Nicole Buch. Deze podcast is onderdeel van Topcast Media. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar: [email protected]
Voor deze podcast heeft Kees ook met Peter R. de Vries gesproken, kort voor de aanslag op zijn leven. Een bijzondere special met dat gesprek is te bekijken via Videoland, getiteld ‘Het Laatste Interview met Peter R.’. Alle gesprekken in deze reeks zijn opgenomen in de A’DAM Toren in Amsterdam, kort vóór de aanslag op Peter.
-
Een vrouw die een week voor haar huwelijk op mysterieuze wijze verdwijnt. Twee tieners plannen een moord via sms. Een paar vriendinnen op de vlucht voor de politie van Finland naar Denemarken. Moorden in het Noorden vertelt de verhalen van de meest sensationele, huiveringwekkende en spectaculaire moordzaken in Scandinavië.
Tekst en onderzoek: Anne Niluka Iversen
Geproduceerd voor Podimo door: Dag en Nacht Media
Montage en mixage door: Jeroen Sturing
Vertaald door: Studio Lentes
Verteld door: Hanneke Hendrix
-
-
In juni 2010 maakt Sjoerd Kooistra, de bekendste horecamagnaat van Nederland, onverwachts een einde aan zijn leven. Kooistra was eigenaar van het succesvolle horecaconcept de Drie Gezusters. Hij bezat op het hoogtepunt van zijn carrière meer dan 85 horecazaken in heel Nederland en werd geschat op een vermogen van 130 miljoen euro.
Maar wie was deze flamboyante man die vooral bekend stond om zijn meedogenloze manier van zakendoen? Hoe raakte hij verwikkeld in een miljoenenconflict met bierbrouwerij Heineken? En waarom maakte hij in 2010 plots een einde aan zijn leven?
Dit is Na Sluitingstijd, gemaakt door Myrthe Klaus en Geesje Oostland voor Dagblad van het Noorden. Een zesdelige podcast over het geheimzinnige en turbulente leven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra.
-
Als de politie écht geen andere mogelijkheid ziet om een zwaar misdrijf op te lossen, is er nog een laatste strohalm: de inzet van undercoveragenten. Maar hoe ver mag dat gaan? In Grijs gebied duikt Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker in de schimmige wereld van infiltratie, misleiding en (valse) bekentenissen.
Grijs gebied is een podcast van de Volkskrant. Kijk voor meer informatie op volkskrant.nl/grijsgebied
-
-
-
iO en Nationaal Monument Kamp Amersfoort presenteren de inmiddels achtdelige podcast: De Verdwenen SS’er. Een zoektocht naar de mysterieus verdwenen SS-kampcommandant Walter Heinrich van Kamp Amersfoort.
Heinrich is een oorlogsmisdadiger, een massamoordenaar en de grondlegger van één van de gruwelijkste concentratiekampen in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In februari 1945 verdwijnt Walter Heinrich. Spoorloos. Wat is er met hem gebeurd? In deze podcast gaan podcastmaker Jordy Hubers en Floris van Dijk, Hoofd Onderzoek bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op zoek naar het antwoord. Ze onderzoeken zijn mogelijke voetsporen en komen tot verrassende ontdekkingen.
Wil jij meer weten over Nationaal Monument Kamp Amersfoort of over Walter Heinrich? Kijk dan op kampamersfoort.nl of bezoek het vernieuwde museum over het voormalige concentratiekamp.
In samenwerking met: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Producent: iO
Eindmixage: Podcastguru
Muziek: Bouke Hennipman
-
Hoe en waardoor wordt iemand slachtoffer van nepnieuws?
De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.
Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt. -
In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.
-