Afleveringen
-
Voor Omroep Flevoland onderzoekt de Ghanees-Nederlandse programmamaker Nathan de Vries welke lessen hij kan leren van de oer-Hollandse geschiedenis van het voormalig eiland. In deel 3 gaat Nathan op zoek naar ‘spullen vol betekenis’. In 2025 is Schokland dertig jaar UNESCO Werelderfgoed.
-
Voor Omroep Flevoland onderzoekt de Ghanees-Nederlandse programmamaker Nathan de Vries welke lessen hij kan leren van de oer-Hollandse geschiedenis van het voormalig eiland. In deel 2 verdiept Nathan zich in ‘oude pijn’. In 2025 is Schokland dertig jaar UNESCO Werelderfgoed.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Voor Omroep Flevoland onderzoekt de Ghanees-Nederlandse programmamaker Nathan de Vries welke lessen hij kan leren van de oer-Hollandse geschiedenis van het voormalig eiland Schokland. In deel 1 zet hij voor het eerst voet op Schokker bodem. In 2025 is Schokland dertig jaar UNESCO Werelderfgoed.
-
De Nederlands-Ghanese programmamaker Nathan de Vries (30) onderzoekt welke lessen hij kan leren van de oer-Hollandse geschiedenis van Schokland. In 2025 is het dertig jaar geleden dat het voormalige Zuiderzee-eiland werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
Nathan de Vries groeide op in Groningen als zoon van een Nederlandse moeder en een Ghanese vader. Zijn vader verdween uit zijn leven toen Nathan nog een baby was. Hij heeft zijn Ghanese kant nooit goed leren kennen. De programmamaker vraagt zich af of dat erg is. Wat bepaalt je identiteit? Waar hoor je bij? Hoe komt het dat je je ergens thuis voelt?
In deze podcastserie gaat Nathan over deze vragen in gesprek met nazaten van Schokland. Zij voelen zich als vanzelfsprekend verbonden met hun voorouders die nog op het eiland hebben gewoond.
Zo spreekt Nathan bijvoorbeeld met een twintiger die met haar familie de as van haar grootvader heeft uitgestrooid op Schokland. Hij zingt mee met het Schokker koor. En hij eet een gerookte palinkje in Brunnepe, de Kamper volksbuurt waar veel Schokkers na de ontruiming van het eiland in 1859 terechtkwamen.
De identiteitsvraag komt ook aan bod in interviews met generatiegenoten en collega’s van Nathan, zoals de presentatrice Geraldine Kemper, Dzifa Kusenuh (3 op Reis) en Crystalina Agyeman (NOS Stories).
Van de vierdelige serie verschijnt in de maand januari iedere zaterdag een aflevering. Nathan de Vries maakte de podcastserie samen met Eva Vriend uit Emmeloord, schrijver van het boek 'Het eiland van Anna.'