Afleveringen
-
Geert Jan Hahn en Rusland-correspondent Joost Bosman zijn te gast bij The Daily Move en bespreken de ramp op MH17. Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat die vlucht boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een Russische Boekraket. 298 mensen kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Joost deed toen al verslag op de grond. Geert Jan volgde de gebeurtenissen vanuit de studio in Amsterdam. Zij blikken terug op deze vreselijke terreurdaad en de naschokken.
Vandaag zal BNR ook aanwezig zijn bij de herdenking van de vliegramp. Daarover hoor je meer van verslaggever Michal van der Toorn op BNR en onze website.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Op het eerste gezicht lijken Denemarken en Nederland best op elkaar. Mensen fietsen, het is plat, mensen eten aardappels, haring en drop. Toch zijn er ook veel verschillen. Eén van die verschillen: de speciale regels die Denemarken heeft weten los te peuteren bij de Europese Unie. Denemarken hoeft zich niet te houden aan de Europese regels voor bijvoorbeeld de euro, politie en … migratie. Opt-outs hebben ze. Een mooi voorbeeld voor Nederland - vindt de coalitie PVV-VVD-NSC-BBB. Maar hoe is de speciale positie van Denemarken ontstaan?
Hoogleraar migratie Thomas Gammeltoft-Hansen, verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen, weet er alles van. Als directeur van het Centre of Excellence on Global Mobility Law, geeft hij les en adviseert hij politici en diplomaten over dit soort zaken. En, zo legt hij uit, de Deense opt-outs waren eigenlijk alleen bedoeld om Denemarken in de Europese Unie te houden.
In 1992 stemden de Denen namelijk in een referendum tegen goedkeuring van het verdrag van Maastricht. Paniek brak uit in Brussel, en uiteindelijk stemde Denemarken een jaar later vóór een lidmaatschap met opt-outs. Het uiteindelijke resultaat wat betreft migratie: zo ongeveer het strengste asielbeleid van Europa.
Eva Singer, directeur van de afdeling asiel bij de Danish Refugee Council ziet dagelijks welk effect het beleid van afschrikking heeft op vluchtelingen en migranten. Vooral het tijdelijke karakter van de verblijfsvergunningen zorgt voor veel stress, ziet ze. Verder zijn er strenge regels voor gezinshereniging en de asielzoekerscentra liggen in afgelegen gebieden.
In deze aflevering wordt de Deense uitzondering onder de loep genomen. Hoe ziet die opt-out precies in elkaar, wat zijn de effecten, en gaat Brussel ooit hetzelfde doen voor Nederland?
Over de maker
Michal van der Toorn werkt als buitenlandredacteur en Europa-verslaggever voor BNR Nieuwsradio. Ze is wekelijks te horen in de rubriek Blik op de Wereld in BNR Zakendoen en werkt mee aan de geopolitieke programma’s.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg schoven aan bij Bas van Werven in De Ochtendspits. Ze bespreken Senator JD Vance, de running mate van Donald Trump, die bekendstaat als zeer conservatief. Daarnaast gaan ze in op de nieuwe vredestop die Zelensky in november wil organiseren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Morgen is het tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Jennes de Mol was één van de Nederlanders die naar Oekraïne werd gehaald om te helpen bij de nasleep van die ramp. Nu is hij aan zijn laatste werkweek in Kyiv begonnen, als Nederlands ambassadeur in het land. Geert Jan Hahn zocht hem op.
Wil je het hele gesprek terugluisteren? Ga dan naar onze BNR-app of je favoriete podcast-app en download de nieuwste aflevering van BNR's Perestrojkast.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is de week van de NAVO Top in Washington. Op die top is gesproken over de veiligheid van Europa en Oekraïne. En in Oekraïne is onze Europaverslaggever Geert Jan. Ondanks 2,5 jaar oorlog draait het land echter nog steeds door? Maar hoe?
Vandaag is Geert Jan in de regio en gelijknamige stad Sumy. Een grensregio die zwaar onder druk staat van Russische drones en hele zware zweefbommen. En met name de energie-infrastructuur heeft daar flink onder te lijden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Onze Europaverslaggever Geert Jan Hahn spreekt met Bernard Hammelburg over zijn bezoek deze week aan Oekraïne. Hij zag de impact van de aanvallen op Oekraïne, waaronder het getroffen kinderziekenhuis in Kyiv, en de vele defensieve werken die het land heeft opgezet. Deze gruwelijkheden, georkestreerd vanuit het Kremlin, zorgen ook voor het hervatten van het debat rondom 'boots on the ground'.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is de week van de NAVO Top in Washington. Op die top is gesproken over de veiligheid van Europa. Europaverslaggever Geert Jan Hahn is momenteel in Oekraïne. Ondanks 2,5 jaar Russische oorlog draait dat land nog steeds door. Maar hoe?
Vandaag bezoekt Geert Jan het kinderziekenhuis van Tsjernihiv. Daar is de verslagenheid groot na de aanval eerder deze week op hun collega's van het kinderziekenhuis in Kyiv. Geert Jan spreekt met directrice Tetyana Lebedeva en met de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting.
Wil je meer weten over hoe het Oekraïne vergaat? Ga dan naar bnr.nl en lees de uitgebreide verhalen die Geert Jan daar deze week maakt.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Joe Biden belooft op de NAVO-top meer luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne, een land waar we deze week extra op inzoomen. Ondanks 2,5 jaar oorlog draait het land nog steeds door. Maar hoe?
Onze Europaverslaggever Geert Jan Hahn is ter plaatse in Oekraïne met humanitair ondernemer Jeroen Ketting en bezoekt een kraamziekenhuis in de stad Cherson. Daar zijn de mensen de beschietingen zo zat dat ze hebben besloten hun ziekenhuis ondergronds uit te breiden. En dat is niet de enige plek waar ze onderduiken voor de Russische raketten.
Op bnr.nl vind je de uitgebreide verslagen van de reis die Geert Jan door Oekraïne maakt, waaronder het verhaal van vandaag over hoe Oekraïne ondergronds gaat.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oostenrijk valt om meerdere redenen op binnen de Europese Unie. Het land stemt vaak rechts, tot de uiterste flank aan toe. En het land hanteert als één van de weinigen nog een echte neutraliteitspolitiek. Het is één van de weinige EU-lidstaten die niet lid is van de NAVO. Sinds kort in tegenstelling tot Zweden en Finland.
Dat bespreek ik in deze aflevering met Theresa Kuhn, hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, en zelf ook Oostenrijkse.
Door die neutraliteitspolitiek hebben Russen met banden tot het Kremlin makkelijk voet aan de grond kunnen krijgen in Oostenrijk. Hoe beïnvloedt dit de positie van Oostenrijk binnen de Europese Unie? En wat betekent dat weer voor de buitenlandpolitiek die de EU graag als één blok wil voeren, ondanks dat dat nationaal beleid is?
Luister ook | 4. Nieuwe landen niet democratisch genoeg voor EU-toetreding
Over de maker
Geert Jan Hahn is BNR's Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast. In Dossier Europa tilt hij de thematiek uit een EU-lidstaat naar Europees niveau met een deskundige of (Europese) politicus. Van elke serie over een land maakt hij een afsluitende en samenvattende aflevering in Dossier Europa.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Op de NAVO-top in Washington wordt gesproken over de veiligheid van Europa en de situatie in Oekraïne. Want daar is het allerminst veilig. De raketregen van gisteren was daar het nogal vervelende bewijs van.
In Oekraïne is ook onze Europaverslaggever Geert Jan. Ondanks 2,5 jaar oorlog en die vele luchtaanvallen draait het land nog steeds door? Maar hoe?
Vandaag doet Geert Jan verslag vanuit Stepanivka, een voorstadje van Cherson. Daar bezocht hij daar een Nederlandse mobiele tandartskliniek.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is de week van de NAVO-top in Washington. Op die top wordt gesproken over de veiligheid van Europa. Maar 8.000 kilometer verderop ligt Oekraïne. Daar IS het al onveilig. En daar is ook onze Europaverslaggever Geert Jan Hahn.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot ronddrijvende mijnen.
Vandaag doet hij verslag vanaf een verlaten vakantiepark aan de Zwarte Zee. Op bnr.nl kun je de verhalen nog eens rustig nalezen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De steun voor Oekraïne blijft in Europa onverminderd hoog. En dat is belangrijk met de NAVO-top in Washington die in aantocht is komende week. Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlanders denkt dat de NAVO en Rusland met elkaar in oorlog komen, beschrijft Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De druk op president Biden neemt alleen maar verder toe.Twee Democraten in het Amerikaanse Congres hebben inmiddels Biden opgeroepen om de handdoek in de ring te gooien. En ook Reed Hastings, mede-oprichter van Netflix, én de afgelopen jaren een van de grootste donoren van de Democratische Partij, ziet het niet meer zitten. Toch is er ook een groep Democratische gouverneurs die zeggen dat ze ondanks hun zorgen nog wél achter Biden staan. Je hoort buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Cyprus ligt dichterbij Turkije en Syrië dan bij de rest van de Europese Unie. Toch is het geopolitiek gezien een belangrijk land. Sterker nog, het is het ‘oog in de storm’, zegt politicoloog Hubert Faustmann vanuit Nicosia.
Onze verslaggevers nemen je in De Oostflank mee naar de oostgrens van Europa. Cyprus is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Van alle landen die we voor deze serie bezoeken, ligt Cyprus het verst van Rusland vandaan. Maar een Russische afhankelijkheid was er tot voor kort zeker. Financieel maar ook psychologisch hebben de Cyprioten een enorme omslag moeten maken om afscheid te nemen van hun affectie voor Rusland.
Oligarchen
Van oudsher zijn de banden tussen Cyprus en Rusland en voorheen de Sovjet-Unie goed. Oligarchen en ook kleine ondernemers weten hun weg naar het eiland te vinden. Hoe zit dat nu, na veertien sanctiepakketten waar Cyprus als EU-lidstaat mee heeft ingestemd? En áls rijke Russen hun heil zoeken tot Cyprus, naar welk deel van het eiland gaan ze dan?Cyprioten sympathiseren met de Oekraïners; ze weten immers zelf hoe het is om bezet en onderdrukt te worden, aangezien Turkije al een halve eeuw het noorden van Cyprus overheerst. Toch leidt dat juist ook tot dilemma’s: Brussel staat pal achter Oekraïne, maar waarom niet achter Turkije?
Goederen naar Gaza
En dan is er nog die geografische factor. Cyprus - geen NAVO-lid overigens - grenst dan misschien niet aan Oekraïne, maar is wel degelijk een Oostflank voor de EU. Turkije dus maar ook Syrië, Libanon en Israël liggen dichterbij Cyprus dan het Europese vasteland. Cyprus probeert met al die landen in het Midden-Oosten een goede relatie te onderhouden. Cyprus faciliteert een maritieme corridor voor hulpgoederen richting Gaza, maar probeert ook een brug tussen de EU en Israël onder leiding van Netanyahu te slaan.De ligging van Cyprus leidt tot lusten en tot lasten; rijke Israëli en Libanezen, vermogende Oekraïners en Russen, maar maar ook armere Syriërs - die doorreizen vanuit Libanon. Mede om die reden trekt Cyprus ook weer de banden met Brussel verder aan.
Allemansvriend
Kortom, Cyprus is een allemansvriend in de Middellandse Zee. Hoe doet Cyprus dat, dat koorddansen aan de zuidoostflank van Europa, omringd door al die oorlogen? Om die reden reisde BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn naar Cyprus af. Daar sprak hij met professoren, politici en bezocht hij beide kanten van het eiland.Wil je na deze aflevering weer te weten komen over Cyprus? Abonneer je dan alvast op Dossier Europa - waar deze zomer nog een podcastserie online komt over de ‘Cypriotische Kwestie’; een oorlog zonder schieten.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oostenrijk is lid van de Europese Unie, maar geen lid van de NAVO. Daarmee nemen ze een bijzondere positie in Europa in. De Oostenrijkers zijn sinds 1955 neutraal. Van oudsher heeft Wenen warme betrekkingen met Moskou. Maar door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden de betrekkingen met Rusland op de proef gesteld. Toch reisde de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer (ÖVP) als eerste Europese regeringsleider naar Moskou om met Poetin te praten. Overigens zonder veel succes.
Als reactie op de Russische invasie legde Brussel Moskou sancties op: Het is verboden voor Europese bedrijven om zaken te doen in Rusland of met de Russen. Toch is de lijst met bedrijven uit Oostenrijk, die nog altijd in Rusland actief is, lang. In totaal zijn er 35 Oostenrijkse bedrijven actief in Rusland, zo onthulde tijdschrift Eco dit voorjaar. Waaronder chemiebedrijf ÖMV, Raiffeisen Bank en Red Bull.
Ook op een andere manier is het lastig om los te komen van Rusland. Zo’n 93 procent van de totale behoefte aan aardgas in Oostenrijk is afkomstig uit Rusland. De afhankelijkheidspositie van Oostenrijk brengt een groot risico met zich mee. Zijn de Oostenrijkers niet bevreesd dat er een gasstop zoals in Duitsland komt?
Dan zijn er nog de Oostenrijkse communisten. In steden als Innsbruck en Graz, dat zelfs een communistische burgemeester heeft, scoren de kameraden goed. In Salzburg, de vierde stad van het land, wist de communistische partij KPÖ te groeien van 0 naar 10 zetels. Met slogans zoals ‘Wohnen statt Kanonen’ (wonen in plaats van kanonnen) bereiken de kameraden een jong publiek.
Maar wat zijn nu precies de banden met het moderne Rusland? Hoe kijken de Oostenrijkse communisten aan tegen de Russische invasie van Oekraïne, een soeverein buurland? En weigert de KPÖ de Oekraïners te bevoorraden met wapens, zelfs als daardoor de veiligheid van de rest van Europa op het spel staat?
Over de maker
Guy Hoeks werkt in Berlijn als Duitsland-correspondent voor Nederlandstalige media, waaronder het Algemeen Dagblad, de Belgische zakenkrant De Tijd en radio en tv. Sinds de zomer van 2021 volgt hij de laatste politieke en economische gebeurtenissen. Hij reist door Duitsland om verslag te doen van onder meer de Reichsbürger, de moeizame wederopbouw van het overstromingsgebied in de Duitse Eifel en de massale protesten tegen de opgeleefde kolenwinning
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Hongaarse premier Orbán is op de lunch geweest bij president Zelensky van Oekraïne. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waar het over ging en waarom Orbán juist nu op bezoek kwam.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De exportvergunning voor onze F16's naar Oekraïne is rond, machtswisselingen in Europa - en mogelijk ook in de VS - zorgen voor zenuwen bij Zelensky en de zijnen, en er is ook deze week weer van alles aan de hand in Israël. Je hoort het van buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Franse president Macron is met een kater wakker geworden na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Toch hoeft de nachtmerrie voor hem niet zo te blijven. Daarvoor is de tweede ronde van zondag cruciaal, schetst Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Elke vrijdagmiddag een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.
Op vrijdag 28 juni met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland.
Volt Volgen:
BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt sinds oktober 2023 de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkte naar de Europese verkiezingen in juni 2024 en nu positie kiest in het Europees Parlement.
Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?
Contact?
Hahn at BNR punt nl
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Europese top in Brussel is het laatste Europese kunststukje van Mark Rutte als premier van Nederland. Het lijkt erop dat de poppetjes verdeeld zijn in de nieuwe Europese Commissie. Toch ziet VVD-Europarlementariër Bart Groothuis nog veel weerstand tegen Ursula von der Leyen. 'Ik durf er nog geen fles wijn op te zetten', zegt Groothuis in gesprek met Geert Jan.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Laat meer zien