Afleveringen
-
Donald Trump heeft opnieuw zijn onvrede over Poetin geuit. Na drie nachten van Russische aanvallen op Oekraïne noemt de president Poetin ‘knettergek’. Wat gaat dit betekenen? We bespreken het met Derk Sauer, Daphne Wesdorp en Tom van ‘t Einde.
Frankrijk is in rep en roer om beelden van Emmanuel Macron en zijn vrouw. Op de beelden is te zien dat de Franse president een duw in zijn gezicht krijgt, vlak voordat ze het vliegtuig uitstappen in Hanoi. Stefan de Vries schuift aan om ons bij te praten.
Het moederbedrijf van Facebook en Instagram staat op het punt om alle informatie van jouw profiel te gebruiken om hun AI-modellen te trainen. Waarom doen ze dit en hoe stop je het? Ben van der Burg schuift aan.
Ze is een literaire grootheid met een popsterrenstatus: Chimamanda Ngozi Adichie. In 2015 werd ze door Time Magazine uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Haar boeken zijn vertaald in tientallen talen en haar TED Talks zijn miljoenen keren bekeken. Vandaag is ze speciaal bij ons vanuit de VS. -
Topdirigent Jaap van Zweden wordt in een nieuwe aflevering van het onderzoeksprogramma Pointer door meer dan vijftig musici en stafleden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in de klassieke muziekwereld. Presentator Jos de Groot schuift bij ons aan om te vertellen over zijn onderzoek naar Jaap. Violist Myrthe Helder speelde twintig jaar lang bij meerdere orkesten en deelt haar ervaringen.
De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan zo snel, dat we het vaak nauwelijks doorhebben. Daarom schuift Alexander Klöpping regelmatig aan om ons bij te praten. Vanavond is hij er weer, maar dit keer niet aan tafel, maar op het podium. In een minicollege neemt hij ons mee naar de toekomst. Hoe ziet die eruit als AI slimmer is dan wij?
Vanavond het allerlaatste Boekenpanel van dit seizoen! Roxane van Iperen, Paul de Leeuw en Rob Kemps vertellen je welke boeken je absoluut aan je leeslijst voor deze zomer moet toevoegen. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
De vermissing van Jeffrey en Emma hield de afgelopen dagen het hele land in zijn greep. Vanmorgen kwam het verdrietige bericht dat de lichamen die gisteren in een auto in het water bij Winschoten werden aangetroffen, inderdaad die van de twee kinderen zijn. Politiechef van Noord-Nederland Martin Sitalsing en rechtbankverslaggever Saskia Belleman schuiven aan.
Het is inmiddels een maand geleden dat BOOS met de spraakmakende aflevering over familievloggers kwam. Vandaag presenteert staatssecretaris Jurgen Nobel nieuwe regelgeving voor het inzetten van kinderen in deze video’s. Vanavond schuift hij aan, samen met psychiater Esther van Fenema en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein, om te praten over de aanpak van familievloggers.
We kennen Tom Odell van zijn hits zoals ‘Another Love’, ‘Heal’ en ‘Black Friday’. Binnenkort gaat de zanger de wereld rond met zijn ‘Don’t Let Me Go Tour’. Vanavond hebben wij een primeur: Tom Odell speelt zijn gloednieuwe single ‘Don’t Cry, Put Your Head on My Shoulder’. -
Hij noemde zichzelf de beste premier die Nederland nooit gehad heeft. VVD-icoon en oud-commissaris van de koning Hans Wiegel overleed gisteren op 83 jarige leeftijd. Onder zijn leiderschap groeide de VVD tot recordhoogte. Vanavond bespreken we zijn overlijden met Wouter de Winther, Neelie Kroes, Sybrand Buma & Christianne van der Wal.
Een schokgolf ging door Nederland heen toen chef-kok Jonnie Boer eind april plotseling overleed. Hij bracht de Nederlandse keuken naar wereldniveau door ruim 20 jaar lang 3 sterren vast te houden voor zijn restaurant De Librije. Vanavond schuiven zijn vrouw Thérèse samen met hun kinderen Jimmie en Isabelle en head-chef Nelson aan om herinneringen aan Jonnie op te halen.
Amy Winehouse was de queen van soul én jazzmuziek. Met nummers als Valérie en Rehab veroverde ze de hitlijsten. Tot ze in 2011 overleed. Haar originele bandleden speelden door en touren nu over de hele wereld. Vanavond zijn ze bij ons en spelen ze één van Amy’s klassiekers. -
Claude vertegenwoordigde ons land afgelopen weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Hij is vanavond bij ons om terug te blikken op zijn grote avontuur.
Het zet de wereld weer helemaal op scherp: het telefoongesprek tussen Trump en Poetin van vanmiddag. Helga Salemon en Jort Kelder vertellen ons wat deze directe lijn tussen Washington en Moskou betekent.
Collega's omschrijven haar als de meest gevreesde Haagse verslaggever van dit moment. Ze heeft een ongekende drive en dat levert met regelmaat spraakmakende televisie op. Dit jaar zit ze tien jaar in de Haagse journalistiek, na jaren in het buitenland te hebben gewerkt.
Peter Pannekoek heeft deze maand weer verschillende voorstellingen bezocht en vertelt vanavond over de shows die de meeste indruk op hem hebben gemaakt. Ook neemt hij een bijzondere act van de cast van Hadestown mee naar de studio. -
Een nieuw hoofdstuk in de oneindige onderhandelingssoap tussen Oekraïne en Rusland. Zelensky toonde zich bereid tot een vredesoverleg, maar Poetin liet gisteravond weten dat zijn stoel vandaag leeg blijft. Een blunder van Oekraïense zijde? Of toch een goede zet? We bespreken het met toponderhandelaar Maarten van Rossum en Ruslandkenner Helga Salemon.
Een ongekende plottwist in de Eredivisie: waar wekenlang Ajax er met de kampioenstitel vandoor leek te gaan, maakte PSV gisteren een comeback waar de scenaristen hun vingers bij aflikken. Er werd gevochten en gehuild in de Euroborg in Groningen, terwijl het Philipsstadion van PSV uit elkaar barstte van pure euforie.
Vijf jaar geleden stierf George Floyd door politiegeweld. Beelden van zijn dood gingen de wereld over en maakten hem het symbool van politiegeweld en institutioneel racisme. Daarna volgde een wereldwijde protestgolf met één duidelijke boodschap: Black Lives Matter. Met Sylvana Simons, Amber Kortzorg, Akwasi en Tom van 't Einde kijken we wat die beweging heeft betekend. -
Het COA en de Nederlandse gemeenten laten vandaag een duidelijk geluid horen: de spreidingswet móét er komen. Daarmee keren zij zich tegen het voornemen van asielminister Faber, die de wet juist wil schrappen. Wat betekent deze kritiek? Joost Vullings praat ons bij.
Nederland keek gisteravond massaal hoe Claude zich naar de finale van het Eurovisie Songfestival zong. Samen met Maurice Wijnen en Carolien Borgers blikken we terug op deze bijzondere avond. Zij vertellen ons ook op welke acts we morgen moeten letten tijdens de tweede halve finale. Daarnaast schuift Olivier aan, die de jonge Claude speelt in ‘C’est La Vie’.
Het is de oudste, meest prestigieuze televisieprijs van het land: de Zilveren Nipkowschijf. Vandaag wordt beslist welke drie genomineerden kans maken. Juryleden Renate van der Bas en Angela de Jong maken de namen bij ons bekend. -
Na 22 jaar in de Tweede Kamer heeft NSC-frontman Pieter Omtzigt vandaag afscheid genomen van de Haagse politiek. Wat deze 'pitbull' en 'dossiervreter' nu gaat doen, weet hij zelf ook nog niet. Met Gerdi Verbeet, Jort Kelder, Wouter de Winther en toeslagenouder Janet Ramesar blikken we terug. Heeft hij de politiek blijvend veranderd? En hoe moet het nu verder bij NSC zónder hun oprichter?
Splinter Chabot heeft een sterke fascinatie voor kunst en deelt die vanavond weer met ons. Dit keer neemt hij ons mee naar Casa Battló van architect Gaudí.
Gaat Claude de finale halen? Vanavond vertegenwoordigt hij Nederland live tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. We blikken vanavond vooruit op een avond vol vocale uithalen en vuurwerk, met Sander Lantinga, April Darby en Dave von Raven. -
Gaan Poetin en Zelensky elkaar deze week ontmoeten? De Oekraïense president stelt voor om in Istanboel te onderhandelen over een mogelijk einde aan de oorlog. Maar hoe groot is de kans dat Poetin daadwerkelijk verschijnt? We bespreken het met Tim de Wit en Tom van ’t Einde.
Bijna niets stond een kampioenschap voor Ajax in de weg, maar na dit veelbesproken voetbalweekend waarin ze verloren en PSV juist won, voelt Ajax de hete adem in de nek van PSV. Hoe funest is de titelstress bij Ajax? We bespreken het met Michel van Egmond.
Vandaag kwam er een einde aan het mei-reces. Met een belangrijk debat over Gaza belooft het weer een spannende week te worden in Den Haag. Marleen de Rooy vertelt wat we kunnen verwachten.
Hij werkte samen met de groten der aarde, werd de jongste concertmeester in de geschiedenis van het Concertgebouworkest en was de eerste Nederlander die het legendarische New York Philharmonic leidde. Jaap van Zweden is voor het Mahlerfestival terug in Nederland en schuift bij ons aan.
Stevie Wonder wordt morgen 75 jaar. In zijn lange carrière heeft hij vele artiesten geïnspireerd, waaronder Trijntje Oosterhuis. Vanavond zingt ze ‘Isn’t She Lovely’. -
Tijdens onze uitzending kwam er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel: na twee dagen conclaaf is de nieuwe paus, Leo XIV, gekozen. Nadat de NOS onze uitzending onderbrak met live nieuws vanuit het Vaticaan, spraken we verder met Coks Donders, Paul van Geest, Tom van ‘t Einde & Maarten van Rossum.
-
Terwijl de aandacht bij ons vooral uitgaat naar Oekraïne, Israël en Gaza, escaleert het conflict tussen India en Pakistan snel. De spanningen tussen deze twee atoommachten lopen op na de aanval van India afgelopen nacht. We bespreken de situatie met Stefan de Vries, Carolien Stolte en Haroon Ali.
Het is zover: de zoektocht naar de nieuwe paus is van start! Theologen Paul van Geest en Andries Knevel beleven hun hoogtijdagen en vertellen er vanavond over.
Ellie Lust en haar zus Marja zijn al hun hele leven grote fans van ABBA. Vanavond delen ze hoe de muziek van de band hun jeugd heeft gevormd en maken we hun grootste droom waar: het ontmoeten van Björn Ulvaeus.
Vanavond ontvangen we een wereldster in de studio: Björn Ulvaeus. Als lid van ABBA verkocht hij meer dan 200 miljoen albums en maakte hij deel uit van een van de meest succesvolle popgroepen aller tijden. -
Den Haag in lockdown en ons luchtruim deels op slot. De Randstad maakt zich klaar voor misschien wel de grootste logistieke operatie in Nederland ooit. In juni komen regeringsleiders bijeen om te onderhandelen over de toekomst van de NAVO. Wat gaan wij daar van merken? We bespreken het met Maarten van Rossum, Laila Frank en Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond.
Ze zijn elkaars collega's en grote liefde. Al decennialang runnen Carry en Geert-Jan Knoops een succesvol advocatenkantoor met cliënten als Geert Wilders, Marco Borsato en Inez Weski. Maar niet alleen dat, het grootste deel van de tijd helpen ze mensen die in de knel zitten. Geheel belangeloos, maar mét passie en succes. En intussen brengt Geert-Jan deze week ook nog een nieuw boek uit. Vanavond zijn ze bij ons.
Deze week begint het wereldberoemde Mahlerfestival in Amsterdam. Waarom was ons land zo belangrijk voor de Oostenrijks-Tsjechische componist Gustav Mahler? Tijl Beckand vertelt zijn verhaal. -
Met rookbommen, spandoeken en leuzen werden de 4 en 5 mei bijeenkomsten verstoord door demonstranten. Wat zit er achter deze incidenten en wat betekent vrijheid vandaag de dag volgens De Veldheren, Peter van Uhm en Mart de Kruif, en voormalig diplomaat Tessa Terpstra?
Over precies vijftig dagen vindt in Den Haag misschien wel de spannendste NAVO-top ooit plaats. Na 80 jaar vrede staat de Europese veiligheid onder druk. De spanningen aan de oostgrens in Europa nemen toe en de dreiging komt dichterbij. De roep om onvoorwaardelijke steun van Amerika klinkt steeds luider. Maar kunnen we nog op Amerika als bondgenoot rekenen? We praten erover verder met Beatrice de Graaf.
Gisteren repeteerde Claude voor het eerst zijn nummer ‘C’est La Vie’ op het Eurovisie Songfestival-podium in Bazel. Hoe zag dat eruit? En wat kunnen we de komende tijd verwachten? We bespreken het met Maurice Wijnen en journalist Lara Zevenberg. -
Na maandenlang onderhandelen zijn beide partijen eindelijk akkoord, de controversiële grondstoffendeal tussen de VS en Oekraïne is ondertekend. Is de deal zo briljant als Trump beweert? Of wordt Oekraïne voor de ogen van Europa opgelicht? We bespreken het met Europa-deskundige Stefan de Vries en Ruslandkenner Helga Salemon.
Philip Freriks mag op 4 mei de herdenkingsspeech verzorgen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, hierin eert hij zijn broer die tijdens de oorlog overleed.
Wandelen is voor veel mensen levensveranderend. Het verbetert je geheugen, vermindert stress en er komen stofjes vrij die je gelukkig maken, kortom : het is dé weg naar ultiem geluk. Vanaf vandaag is de verfilming van het boek The Salt Path, over wandelen in de natuur, te zien. Loes Haverkort, Masja de Jong en Dennis Jansen zijn fanatieke wandelaars en vertellen wat deze nieuwe manier van leven hen heeft gebracht.
Hitmachine Rondé is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muzieklijsten. Dit jaar is de band Ambassadeur van de Vrijheid en vliegen ze op 5 mei per helikopter langs alle bevrijdingsfestivals van ons land. Maar vanavond is Rondé bij ons en spelen ze voor de allereerste keer hun nieuwe nummer: How Do I Feel. -
Donald Trump is vandaag precies 100 dagen terug aan de macht, en in die korte tijd is er veel gebeurd. Van een enorme clash met president Zelensky en het plan om van Gaza de 'Rivièra van het Midden-Oosten' te maken, tot wereldwijde importheffingen waar geen econoom een touw aan vast kan knopen. Vanavond maken we met Tim de Wit, Marike Stellinga en Jeroen Smit de balans op van zijn eerste periode als president van de VS.
Stel je voor: nooit meer maanden op de wachtlijst voor een operatie en geen eindeloze zoektocht naar een huisarts die plek voor je heeft. Volgens zorgminister Fleur Agema gaat AI dé oplossing zijn om het personeelstekort en de regeldruk in de zorg op te lossen. Is deze hoop terecht? We bespreken het met Marcel Levi, Jessica Workum en Bas Bloem.
Van Hugh Grant tot Angelina Jolie, en van George Clooney tot Julia Roberts: filmjournalist René Mioch interviewde de grootste sterren van Hollywood. Dit jaar zit hij veertig jaar in het vak en daarom schuift hij vanavond bij ons aan om terug te blikken op de meest bijzondere momenten uit zijn carrière. -
Het was de grootste stroomstoring in de geschiedenis. Gisteren ging in Spanje en Portugal het licht uit. Urenlang konden inwoners en toeristen geen kant op. Het lucht, trein en metroverkeer kwam tot stilstand en zaten mensen in het donker. Hoe het nu verder gaat, vertellen hoogleraar energietechnologie David Smeulders, Spanje correspondent Carlijn Teeven en journalist Huib Modderkolk.
Thuis testen of je kanker hebt of met een buisje speeksel achterhalen of je glutenintolerant bent. Volgens huisartsen schieten de zelftesten als paddenstoelen uit de grond, maar een positieve ontwikkeling is dat niet per sé. Antoinette Hertsenberg, Fons Hendriks en Irene van de Vorst leggen uit hoe de Nederlandse samenleving zichzelf overdiagnosticeert.
Toen Kustaw Bessems stopte als onafhankelijk journalist kon hij eindelijk zelf doen wat hij anderen jaren had aangeraden: lid worden van een politieke partij. Vanavond vertelt hij waarom hij vindt dat jij dat ook moet doen. -
Het is nu al de foto van het jaar: de ontmoeting tussen Trump en Zelensky in het Vaticaan. De twee wereldleiders spraken elkaar voorafgaand aan de begrafenis van de paus. Ondertussen kondigt Rusland vandaag een eenzijdig staakt-het-vuren af. Jan Paternotte, Helga Salemon en Eric van der Burg praten ons bij over deze ontwikkelingen.
Vandaag werd bekend dat er een datum is gekozen: op 7 mei begint het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Hoe verloopt dit proces? En wie van de 135 kardinalen zijn de belangrijkste kanshebbers om verkozen te worden? We bespreken het met Stijn Fens en Coks Donders.
Hugo Borst is al veertig jaar een vaste waarde in de voetbalwereld. In zijn nieuwe bundel ‘Borst’ blikt hij terug op zijn carrière en deelt hij de meest bijzondere voetbalverhalen. Vanavond praten we met hem over de momenten die hem zijn bijgebleven en vertelt hij over de rol die angst en bluf in zijn leven hebben gespeeld.
Een ode aan de zomer, zo omschrijft Douwe Bob zijn nieuwe single. Vanavond speelt hij ‘Funny’ live bij ons in de studio. -
In dagblad Trouw stond vanochtend een opvallende advertentie: ambtenaren van het ministerie van Marjolein Faber lijken zich te keren tegen hun eigen minister. Daarmee laait de rel rond de 'lintjesgate' opnieuw op. Hoe uitzonderlijk is deze situatie? We bespreken het met Mirjam Bikker en Wouter de Winther.
In de rubriek ‘Waarom Gaan We Niet Vaker’ bespreekt Peter Pannenkoek de theatervoorstellingen die hem hebben gefascineerd de afgelopen tijd. Vanavond neemt hij vier shows voor ons mee, waarvan we bij één wel een heel bijzonder kijkje in de keuken krijgen.
Dat het leven na je pensioen niet hoeft te bestaan uit aquagym, bingo en steunkousen bewijzen ‘De Grannies van Amsterdam’. Deze flamboyante weduwes uit Amsterdam-Zuid laten in hun nieuwe realityserie zien dat ouder worden een feest is. Vanavond schuiven ze aan om er alles over te vertellen. -
Donald Trump haalde deze week fel uit naar de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell. Trump dreigde met ontslag, maar trok dat gisteren weer in. Is het vertrouwen nog te herstellen? We bespreken het met Tom van ’t Einde, Laila Frank en Jort Kelder.
Slecht nieuws voor werknemers van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall: gisterenavond werd bekend dat er een hack is geweest bij hun moederbedrijf, waarbij persoonlijke gegevens van werknemers in handen zijn gekomen van een Russische criminele organisatie. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Daniël Verlaan en Jan Struijs praten ons bij.
Na 18 jaar stopte Guus Meeuwis met ‘Groots met een zachte G’, maar inmiddels heeft hij een nieuw avontuur gevonden in België. In de Vlaamse ‘Beste Zangers’ verraste hij met zijn onverwachte talent: het spelen van de tuba, en ook staat hij in december op het grootste podium van België. Vanavond vertelt hij alles over dit succes en treedt hij voor ons op… mét tuba. -
Nederland wordt steeds vaker getroffen door sabotage en spionage door Rusland. Zo voerde een Russische hackersgroep vorig jaar voor het eerst een sabotage-aanval uit op een publieke voorziening. We praten daarover verder met MIVD-directeur Peter Reesink en minister van Defensie Ruben Brekelmans.
Na een bloedstollende penaltyserie won Go Ahead Eagles gisteravond de bekerfinale van AZ. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de club valt de beker in handen van de Deventenaren. Aanvoerder Mats Deijl en coach Paul Simonis zijn hier om het feest met ons te vieren.
Om de winst van hun eigen club Go Ahead Eagles te vieren en het gevoel van de bekerfinale terug te halen, treden Snelle en Ammar op met hun versie van De Laatste. Vanavond zingen ze: De Finale.
Sta je weleens in de boekenwinkel en raak je overweldigd door het aanbod? Dat is vanaf nu verleden tijd! Ons Boekenpanel vertelt je welke boeken de moeite waard zijn, zodat jij weer een hele maand vooruit kan. - Laat meer zien