Afleveringen
-
Gaan de enorme bezuinigingen op onderwijs en wetenschap door? De kritiek op de plannen neemt toe, ook vanuit de Eerste Kamer. We bespreken het met Wouter de Winther, Eva Brandemann en Marcel Levi.
Voor haar nieuwe podcast 'Het Laatste Gesprek' spreekt Antoinnette Scheulderman openhartig met zes mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Roger Oomen is een van de gasten uit haar podcast en schuift met haar aan.
Waar sommige artiesten altijd dromen van groter, hoger, verder is er voor Danny Vera maar één ding echt belangrijk: zijn gedachten omzetten in liedjes. Vanavond zingt hij bij ons aan tafel een twintig jaar oud liedje. -
Nog geen drie weken na zijn benoeming van Trump wordt er al een streep gezet door een van de strafzaken tegen hem. Ondertussen zit Trump niet stil en heeft hij zijn kabinet rond. We spreken erover met Laila Frank en Koen Petersen.
Je kán er niet omheen: al die reclameborden op straat en online advertenties als je op social media scrollt: Black Friday komt eraan. Al die koopgekte kent een keerzijde: fraude en nepaanbiedingen liggen op de loer. We bespreken het vanavond met presentator Antoinette Hertsenberg en digitaal ondernemer Ben van der Burg.
Gebaseerd op de nummers uit de Top 2000, trekt presentator Leo Blokhuis er al jaren op uit om reportages te maken over de verhalen achter de songs uit de lijst der lijsten. Vanavond is hij te gast en neemt hij zijn mooiste bijdrages mee uit ruim twintig jaar aan interviews.
Het vorige album van Eefje de Visser werd met gejuich en vijfsterren recensies ontvangen. Dan is een nieuw album uitbrengen ongelofelijk spannend, maar ze heeft het nogmaals voor elkaar: alleen maar enthousiaste reacties. Vanavond speelt ze haar nieuwe nummer 'Vlug'. -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Vandaag blijkt uit onderzoek dat over 25 jaar bijna twee derde van de Nederlanders overgewicht zal hebben. Wat moet er gebeuren om dit tegen te gaan? We bespreken het met Teun van de Keuken en kinderarts Erica van den Akker.
Komen Lyle en Erik Menendez binnenkort op vrije voeten? De broers schoten in 1989 hun ouders dood en werden tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Maar nu buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Tom van 't Einde en Veerle Hammerstein praten ons bij.
Recensies als ‘de heetste film van het jaar’ en een staande ovatie van zeven minuten op het filmfestival van Venetië. Halina Reijn regisseerde de film Babygirl met Nicole Kidman in de hoofdrol. Vanavond vertelt ze er bij ons over.
Marcel Veenendaal en Jan van Duikeren leerden elkaar kennen bij Di-Rect, maar ze delen nog een andere liefde: jazz. Samen zijn ze de studio ingedoken en hebben een volledig jazz album opgenomen. Vanavond spelen ze live bij ons in de studio. -
Sinds Donald Trump opnieuw is verkozen tot de president van de Verenigde Staten, lijken de cryptokoersen geen grenzen meer te kennen. Bitcoin klimt steeds verder richting de honderdduizend dollar. Maar wat zit hierachter, en wat betekent dit voor de toekomst? Daarover praten we met hoofdeconoom Marieke Blom en Amerikaverslaggever Tom van ’t Einde.
Per toeval ontdekt Stephanie Biesheuvel dat haar familie fout was in de oorlog. Na vijf jaar onderzoek is de waarheid boven tafel: een groot deel van haar familie was lid van de NSB. Vanavond vertelt ze openhartig over het verzwegen verleden van haar voorouders bij Eva.
Wekelijks staan de kranten er vol mee: sterrenrecensies van films, voorstellingen en albums. Maar wat zijn die kritieken allemaal waard? Daarvoor hebben wij ons eigen sterrenpanel op pad gestuurd. Vanavond bespreken we Gladiator II, het nieuwe album van The Cure en de fototentoonstelling van Viviane Sassen. -
Vooral na de geweldsuitbarsting in Amsterdam lijkt Nederland verdeelder dan ooit. De polarisatie is niet alleen zichtbaar in de politiek maar ook steeds meer in de samenleving. Waar komt die extreme tweedeling eigenlijk vandaan? Waarom is de maatschappelijke discussie zo verhard en wat kunnen we leren van Amerika, waar alleen nog de meest extreme uitingen aandacht krijgen? In een speciale thema-uitzending van Eva vanavond wordt een antwoord gezocht op deze vragen.
-
Chaos bij NSC, nu Kamerleden Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk opstappen. Wat betekent dit voor de partij van Pieter Omtzigt en de toekomst van het kabinet Schoof? We bespreken het met Marleen de Rooy en Sander Heijne.
Malala Yousafzai en Greta Thunberg gingen haar al voor, en nu staat de 17-jarige Afghaanse Nila Ibrahimi in de schijnwerpers als winnaar van de Kindervredesprijs. Met haar zangvideo, die viral ging, gaf ze Afghaanse meisjes een stem en inspireerde ze duizenden om op te staan voor hun rechten. In de donkerste tijden voor Afghaanse meisjes en vrouwen biedt Nila hoop, kracht en een stem aan hen die niet gehoord worden. Vanavond schuift ze samen met Kinderombudsman Marc Dullaert aan.
De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie ontwikkelen zich in razend tempo. Het is bijna niet bij te houden. Gelukkig gidst Alexander Klöpping ons erdoorheen. Vanavond praat hij ons bij over de laatste ontwikkelingen van smart glasses.
HAEVN is één van de meest populaire bands van Nederland, maar dan vooral in het buitenland. 97% van hun luisteraars komt uit het buitenland. Daar gaan we verandering in brengen. Vanavond spelen ze hun nieuwe single 'One Day'. -
De scherven na de kabinetscrisis van afgelopen vrijdag zijn nog niet geraapt of het belooft alweer een rumoerige politieke week te worden. We bespreken het met Wouter de Winther en Joost Vullings.
Een vrouw hoort kinderen te krijgen. Als dat niet zo is, klopt er iets niet. Het is een eeuwenoude overtuiging, waar je als vrouw zonder kinderwens van af moet wijken. Dat Julika Marijn en Liesbeth Rasker geen nageslacht willen, leidt vaak tot onbegrip en vragen. Vanavond vertellen ze erover aan tafel bij Eva.
Ruim 11 jaar lang deed Sander van Hoorn verslag vanuit het Midden-Oosten. In kogelwerend vest bracht hij het nieuws recht vanuit de frontlinie. Vanavond vertelt hij over die indrukwekkende periode en deelt hij zijn visie op de recente ontwikkelingen. -
Met het verwijderen van de vernislagen is fase twee van Operatie Nachtwacht begonnen. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, vertelt over de monsterklus die restaurateur Ige Verslype en haar team de komende jaren aangaan.
De veel besproken gokwet werkt niet. Het aantal online gokverslaafden blijft toenemen. Luuk is één van hen en vertelt vanavond samen met Bas Brons, behandelaar in verslavingszorg, zijn verhaal.
Onze nationale theaterdominee Peter Pannekoek heeft weer een maand lang doorgebracht in het theaterpluche en komt vanavond vertellen over het beste wat hij gezien heeft. En natuurlijk neemt hij ook een voorstelling mee. -
Vandaag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de geweldsincidenten in Amsterdam. We bespreken het met Sander Heijne en Wouter de Winther.
Je kan van alles kopen op de Chinese webshop Temu: van sloffen om de vloer mee te dweilen tot een monsterachtige droogkap voor je haar. Maandelijks struinen miljoenen Nederlanders rond om van alles in huis te halen. Maar zo onschuldig is het shoppen op de webshop niet. Europese toezichthouders hebben het platform op hun vingers getikt, want ze houden zich niet aan de regels. Antoinette Hertsenberg en Teun van de Keuken laten hun licht erop schijnen.
Met haar 900.000 luisteraars is 'Sara's Mysteries' van Sara de Monchy de koningin van de kinderpodcasts. Iedere aflevering zoekt ze met een kind antwoorden op vragen als: waarom verhuisde mijn beste vriendin zonder afscheid te nemen? Wie zijn mijn vreemde buren? En: wat doet dat rare luik in mijn school? Het levert zulke bijzondere verhalen op dat ook ouders ademloos meeluisteren. Vanavond vertelt ze over het succes en treedt ze op! -
Vandaag kwam de Amsterdamse gemeenteraad bijeen voor een spoeddebat over de geweldsincidenten in de hoofdstad. Burgemeester Femke Halsema stond de raadsleden te woord. Joost Vullings, Chantal Runne en Tim Wagemakers praten ons vanavond bij.
Komende maand wordt Jeroen Krabbé 80 jaar. Hij blikt bij ons terug op zijn rijke leven vol succes in binnen- en buitenland. Aan de hand van zijn biografie en zelfgemaakte plakboeken neemt hij ons mee langs zijn hoogte- en dieptepunten. -
Na een grimmige nacht in Amsterdam met een klopjacht op Joodse mensen en een weekend met verboden demonstraties, is er maar één vraag die boven alles uit blijft steken: hoe kon dit gebeuren? En hoe moeten we verder?
Een verlaten hotel in Hongarije, een bunker in de Franse Alpen en een 17de-eeuws massagraf met doodshoofden in Genua. Het zijn stuk voor stuk bizarre locaties waar de tijd heeft stilgestaan. Presentator Jeroen van Koningsbrugge heeft al van kinds af aan de droom om op zoek te gaan naar dit soort plekken en dat deed hij samen met urban explorer Bob Thissen voor hun programma Jeroen's Abandoned Adventures. -
Asielminister Marjolein Faber verdedigde vandaag haar begroting in de Tweede Kamer. Ze vond een kritische oppositie tegenover zich. Vanavond schuiven Marleen de Rooy, Wouter de Winther en Sander Heijne aan.
Een dag na de verkiezingswinst van Trump komen alle grote leiders van Europa bijeen in Budapest. Trump zijn herverkiezing staat dan ook bovenaan de agenda van het Europees topoverleg. Hoe moet Europa zich verhouden tot Trump? Jort Kelder en Coks Donders praten ons bij.
Bracha van Doesburgh en Elise Schaap delen samen één missie: de klassieke komedie naar de Nederlandse bioscopen brengen. Met hun nieuwe film De Z van Zus, die vanaf vandaag te zien is, hopen ze het genre op de kaart te zetten. Vanavond vertellen ze er alles over bij Eva aan tafel. -
Er was een zenuwslopende strijd voorspeld tussen Kamala Harris en Donald Trump, maar het bleek alles behalve een nek-aan-nek race. Amerika heeft gekozen: Donald Trump is de overtuigende winnaar en wordt de 47e president van de Verenigde Staten. We bespreken wat dat betekent voor Amerika, de rest van de wereld, en voor ons in Nederland.
-
We staan aan de vooravond van één van de spannendste Amerikaanse verkiezingsuitslagen uit de geschiedenis. Harris en Trump hebben hun laatste speeches gehouden, de stembussen zijn geopend en alle ogen zijn gericht op de swing states. Vanavond bespreken we het laatste nieuws met Laila Frank, Sylvana Simons en Jort Kelder en schakelen we live naar North Carolina waar Tom van 't Einde verslag doet.
Vandaag legt de Tweede Kamer minister Faber het vuur aan de schenen over de asiel begroting. Waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland Hugo de Jonge maakt zich grote zorgen over het mogelijk afschaffen van de spreidingswet. Wat zijn de gevolgen voor de regio?
Het Belgische Oscar and the Wolf heeft alle grote festivals van Nederland en België plat gespeeld en nu is er een nieuw hoofdstuk in de indrukwekkende carrière: een nieuw album. Vanavond spelen ze live 'Angel Face'. -
Vandaag is het nieuwe boek van Sander Schimmelpenninck verschenen, waarin hij vertelt hoe opzettelijke onwetendheid volgens hem een politieke strategie is geworden.
In de Verenigde Staten gaan Donald Trump en Kamala Harris nog altijd nek-aan-nek. Met Eus, Joost Vullings en Coks Donders nemen we het laatste nieuws door!
Rondé bestaat tien jaar en is succesvoller dan ooit. Wat is hun geheim? Vanavond vertellen ze het en spelen ze hun nieuwe single. -
Zitten we straks nog wel met het bord op schoot voor de buis om voetbal te kijken bij de NOS? Nu de NPO 106 miljoen euro moet bezuinigen, is ons land een nationale discussie rijker: moeten we stoppen met voetbal bij de Publieke Omroep of niet? We bespreken het met Jan Slagter en Sjoerd Mossou.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen spelen zich steeds meer af op TikTok. Welke gevolgen heeft dit? Huib Modderkolk, Coks Donders en Dan Hassler-Forest schuiven aan.
Een vervallen klushuis lijkt dé manier om als starter nog kans te maken op de gekte van de huidige woningmarkt. Een bouwval opknappen tot droomhuis: hoe verstandig is het? We bespreken het met Beitske de Jong van Fundamakeovers, Lokke van der Wal van Droomtekoop, en Karlijn en Michiel van Swijndregt, die zelf al meer dan een jaar klussen. -
Ze heeft samengewerkt met Lady Gaga en Pharrell Williams en heeft een repertoire van maar liefst 200.000 nummers: Hatsune Miku. Vanavond staat deze Japanse sensatie in een uitverkochte AFAS Live. Maar er is één bijzonder detail: ze is niet echt. Op dit moment staan 6.000 fans te popelen om deze virtuele superster live te zien. Radio-dj en Japankenner Mai Verbij vertelt ons alles over dit bijzondere fenomeen.
In Zuidoost-Spanje zijn door extreem noodweer tientallen doden gevallen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Welke rol speelt klimaatverandering en wat kunnen we de komende jaren verwachten? Vanavond bespreken we het met meteoroloog Gerrit Hiemstra.
Welke invloed hebben de woorden van Trump en Harris op de Nederlandse politiek? We bespreken het met NRC-journalist én voormalig Amerika-correspondent Tom-Jan Meeus.
We kennen hem natuurlijk allemaal als het multi-talent uit de Haagse schrijversfamilie Chabot. Hij schreef meerdere boeken en volgt als politieke junkie de renovatie van het Binnenhof met camera op de voet. Als hij even geen programma maakt verliest hij zich in kunst in de breedste zin van het woord en daarom neemt hij ons graag mee in zijn fascinaties. Vanavond geeft Splinter een kunstcollege over het huis van Dalí! -
De eindsprint tussen Harris en Trump naar het Witte Huis is vol ingezet. Met nog 1 week te gaan halen ze alles uit de kast om de twijfelende kiezer voor zich te winnen. Laila Frank en Jort Kelder over de laatste ontwikkelingen.
Al jarenlang is er stevige kritiek op Veilig Thuis, maar niet eerder hoorden we het verhaal van medewerkers. Vanavond doen Eline en Myrthe hun verhaal. Ze schuiven aan, samen met hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning.
Bert van Leeuwen is al 40 jaar niet van de televisie te krijgen. Hij begon ooit per ongeluk als omroeper bij de EO maar groeide uit tot de man die overal in Nederland de grootste familieruzies sust. Vanavond nemen we een duik in zijn omvangrijke televisiecarrière. -
Een nieuw hoofdstuk in de oorlog in Oekraïne: Noord-Koreaanse militairen vechten zij aan zij met Russische troepen. Wat betekent dit voor de nieuwe geopolitieke verhoudingen in de wereld? Oud-generaals Mart de Kruif en Peter van Uhm praten ons bij.
In Noorwegen willen ze de leeftijdsgrens voor social media verhogen en mogen jongeren straks misschien pas scrollen vanaf hun vijftiende. Zouden we dat in Nederland ook moeten doen? Dat bespreken we met psycholoog Mark Tigchelaar, techjournalist Daniël Verlaan en docent Nina Haanappel.
Wie o wie wil ons land vertegenwoordigen op het songfestival volgend jaar mei? Nu Joost Klein zich heeft teruggetrokken staat de selectiecommissie voor een grote uitdaging. Cornald Maas en Hila Noorzai spreken zich voor het eerst uit. -
Nederland gaat de klimaatdoelen van 2030 waarschijnlijk niet halen. Met de plannen van het huidige kabinet is de slagingskans minder dan vijf procent. Journalist Jeroen Smit legt uit waar nog winst te behalen valt. En bij techinvesteerder Eva de Mol wakkert dit nieuws juist een vuurtje aan om zich nog harder in te zetten voor klimaatvriendelijke bedrijven. Vanavond neemt ze wat hoopgevende initiatieven voor ons mee.
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: video’s op TikTok waarin vaak medische desinformatie wordt gegeven over bijvoorbeeld het stoppen met de pil en het slikken van vitamine supplementen. Uit onderzoek blijkt dat artsen minstens één keer per week te maken krijgen met patiënten die met desinformatie naar de spreekkamer komen. Hoe moeten we hiermee omgaan? Dat bespreken we met internist in het Erasmus MC, Robin Peeters, met presentator van Radar, Antoinette Hertsenberg en met presentator Teun van de Keuken.
Flemming heeft maar één doel: de komende 50 jaar nog op het podium staan. Daarom heeft hij een gloednieuw album en staat hij volgend jaar in Ahoy Rotterdam. Vanavond speelt hij voor het eerst live op tv zijn nieuwe muziek. - Laat meer zien