Afleveringen
-
In het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma moeten pluimvee- en varkenshouders een grotere bijdrage leveren dan de melkveehouderij. De Tweede Kamer worstelt bij de wijziging van de Meststoffenwet met de balans tussen ‘solidariteit en eerlijkheid’.
Op verzoek van de Kamer haalt Wiersma een nieuwe brede beëindigingsregeling naar voren. De discussie over grondgebondenheid stelt de bewindsvrouw nog even uit.
In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema en Peter Smit van Nieuwe Oogst het debat over Meststoffenwet. Daarnaast bespreken we ook een speerpunt van dit kabinet: doelsturing. Een Gelderse varkenshouder heeft de primeur.
-
Het kabinet Schoof zet in het regeerprogramma in op een ander landbouwbeleid, maar over de 5 miljard euro die het daar voor uitrekt bestaat nog veel onduidelijkheid. Het CDA wil dat bedrag verdubbelen, maar krijgt daar de handen niet voor op elkaar.
De mestplannen van minister Femke Wiersma komen hard aan bij de varkens- en pluimveehouderij. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas tempert daarom de verwachtingen. Ze erkent dat het met twee BBB-bewindslieden op het ministerie niet alleen ‘polonaise lopen’ is. Tijdens de algemene politieke beschouwingen probeerde ze Wiersma’s voorstellen bij te sturen.
In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema, René Bouwmeester en Peter Smit van Nieuwe Oogst de ontwikkelingen rond het regeerprogramma, de mestplannen en de algemene politieke beschouwingen.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Een eerste plan van het nieuwe kabinet is uitgelekt: het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het nieuws domineerde het landbouwdebat van afgelopen woensdag en zorgde in de landbouwcommissie in de Tweede Kamer voor een fel begin van het nieuwe politieke jaar.
In deze aflevering van Haagse Oogst, de politieke podcast van Nieuwe Oogst, duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en politiek redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst de uitkomst van het debat.
Een opvallende constatering is dat coalitiepartijen VVD en NSC er niet gerust op zijn dat de alternatieve plannen van dit kabinet voldoende zullen zijn om de gestelde doelen voor stikstofreductie en waterkwaliteit te halen. Daarnaast is er in de Tweede Kamer grote bezorgdheid over de toekomst van PAS-melders. Komt het nog goed met de legalisatie van deze boeren?
-
Hoe onvriendelijk de sfeer was tijdens het debat over de regeringsverklaring zo collegiaal verliep het commissiedebat over de mestcrisis. De aanloop naar het debuut van de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma verliep echter wel rumoerig, stellen Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo en -redacteuren René Bouwmeester en Peter Smit in deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast.
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wilde haar minister ‘sparen’ en niet binnen een dag na haar benoeming al blootstellen aan kritische vragen. Het mestdebat werd met steun van de nieuwe coalitiepartijen vlak voor aanvang afgeblazen. Dit leidde tot grote verontwaardiging bij de oppositie.
Die boosheid sloeg over naar de plenaire zaal waar Van der Plas zich fel verdedigde voor de ongebruikelijke gang van zaken. Te elfde uren besloot minister Wiersma zelf het debat over de mestcrisis wel aan te gaan. Met een dag vertraging maakte ze een prima debuut.
-
Er gebeurde afgelopen week een hoop op het gebied van landbouwpolitiek. Femke Wiersma en Jean Rummenie gaan namens BBB het nieuwe ministerie van LVVN leiden. Welke opgaven liggen er voor hen? Wat brengen zij mee?
In Luxemburg stemden de Europese milieuministers door een opmerkelijke Oostenrijkse twist in met de veelbesproken Natuurherstelwet. Wat betekent dit voor ons land? Verder werd in Europees verband bekend dat BBB en NSC toetreden tot de EVP, de Europese fractie waar ook CDA deel van uitmaakt. Dat ging niet zonder slag of stoot, of was dit voor de bühne?
Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema en Jasper Schel en hoofdredacteur Esther de Snoo praten hierover in de nieuwste aflevering van Haagse Oogst, de politieke podcast van Nieuwe Oogst.
-
Dick Schoof kwam dinsdag als nieuwe premier uit de hoge hoed van PVV, VVD, NSC en BBB. Wat kan deze topambtenaar in zijn nieuwe rol als minister president betekenen voor de landbouw?
Over dat en de kritiek van de oppositie op het schrappen van het transitiefonds praten hoofdredacteur Esther de Snoo en politiek redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst u bij in deze aflevering van Haagse Oogst.
In deze podcast is ook aandacht voor het mestplan van demissionair landbouwminister Piet Adema dat naar verwachting vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Krijgt dit een vervolg als straks zijn opvolger aantreedt?
-
Het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB donderdag presenteerden spreekt heel veel boeren aan. Voor het wensenlijstje van de beoogde coalitie is echter wel de medewerking van Brussel nodig. Dat roept de vraag op hoe realistisch de voorstellen zijn.
Boerenorganisaties reageren voorzichtig enthousiast. Positief is dat de vier partijen het belang van de agrarische sector en de voedselproductie onderstrepen. In deze aflevering van Haagse Oogst bespreken Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo en -redacteuren René Bouwmeester en Peter Smit het hoofdlijnenakkoord.
Voor het eerst bespreken we in deze podcast reacties van luisteraars. Zo is een boer blij met de terugkeer van rode diesel, maar had hij het beter gevonden als de korting was geboden voor blauwe diesel. Een andere luisteraar vindt de voorstellen goed, maar vraagt zich af of boeren geen 'valse belofte' wordt voorgehouden.
Volg de berichtgeving over de formatie op nieuweoogst.nl/formatie. -
De plannen van Landbouwminister Piet Adema om de mestcrisis te bezweren kregen vrij gemakkelijk een meerderheid in de Tweede Kamer. Dit wil echter niet zeggen dat Kamerleden er geen moeite hebben om opnieuw met een opkoopregeling te komen.
In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast kijken hoofdredacteur Esther de Snoo n redacteuren Martijn van Rossum en Peter Smit terug op het debat. De mestcrisis vraagt om een snelle en voortvarende aanpak, maar lukt dat wel met de voorstellen.
Een vraag die hier ook speelt is wat voor melkveehouderij Nederland straks overhoudt. ‘Zijn dat wel het type bedrijven die we graag zien?’, vraagt Van Rossum zich af. -
Landbouwminister Piet Adema slaat de noodklok over de mestproblematiek. De Tweede Kamer is verdeeld over de plannen die hij vorige week presenteerde. Vooral de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen er nu nog niet aan. Al wil dit niet zeggen dat ze allemaal tegen een opkoopregeling zijn.
In deze Haagse Oogst praten Nieuwe Oogst-redacteuren René Bouwmeester na over het EU-debat dat dinsdagavond plaatsvond. Tijdens dit debat voerde ook de vastlopende mestmarkt weer de boventoon.
Nieuwe Oogst-redacteur Martijn van Rossum duidt in dit licht het onderzoek van LTO Melkveehouderij dat vrijdag op deze website is gepubliceerd. De helft van deze boeren heeft er nog vertrouwen in dat de overheid met een oplossing komt. -
Dierenwelzijn was afgelopen weken een heet hangijzer in politiek Den Haag. Dankzij aangenomen amendementen is een zwart scenario voor de veehouderij afgewenteld. Desondanks ligt er nog wel een zware opgave voor de sector.
Verder praten Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren René Bouwmeester en Peter Smit u in deze Haagse Oogst bij over de formatie. Informateur Kim Putters benoemde landbouw, stikstof en voedselzekerheid als een onderwerp waarop de vier partijen een akkoord moeten sluiten.
Daarnaast praten we nog even na over College Boer met landbouwminister Piet Adema. De bewindsman zoekt naarstig naar een oplossing voor de vastgelopen mestmarkt.
-
Boerenprotesten en de overvolle mestmarkt wierpen hun schaduw over het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In deze Haagse Oogst-podcast vertellen Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema, René Bouwmeester en Peter Smit wat hen het meest is opgevallen.
Zo was er tijdens het debat een botsing tussen de Kamerleden Harm Holman (NSC) en Caroline van der Plas (BBB). Eerstgenoemde stelde een ‘gepaste kleine krimp’ van de veestapel voor om het mestprobleem op te lossen.
Op zijn beurt heeft landbouwminister Piet Adema maar weinig instrumenten om op korte termijn de druk van de mestmarkt te verlichten. Hij ziet zijn missie om met een landbouwvisie te komen mislukt door de val van het kabinet. In Brussel leiden de boerenprotesten wel tot versoepelingen in het landbouwbeleid.
-
De Tweede Kamer debatteert deze week over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 2024. In deze Haagse Oogst-podcast blikken de Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema, Jasper Schel en Peter Smit vooruit op het debat.
De nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer zorgt voor een andere meerderheid die zal proberen in de LNV-begroting andere prioriteiten te stellen. Daarnaast hebben de ministers Van der Wal (Stikstof en Natuur) en Adema (Landbouw) zelf ook voorstellen ingebracht.
Verder bepreken we in deze podcast de lobby die minister Adema in Brussel voert voor een versnelde toelating van kunstmestvervangers (renure) uit dierlijke mest. Op de lange termijn kan dat voor verlichting van de overvolle mestmarkt zorgen.
-
Vlak voor het kerstreces ruimt de Tweede Kamer tijd in om met landbouwminister Piet Adema in debat te gaan over een aantal heikele onderwerpen. Donderdagmiddag staan op de agenda de gebieden die zijn aangewezen voor strengere bemestingsnormen. Ook zal de Kamer de bewindsman aanspreken op de korting op de GLB-premie en de betalingen voor de ecoregelingen.
In deze aflevering van Haagse Oogst blikken Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema, Martijn van Rossum en Peter Smit vooruit op het debat. Daarnaast bespreken ze de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer die veel kritischer staat tegenover de Europese Unie.
-
In deze aflevering van Haagse Oogst bespreken hoofdredacteur Esther de Snoo en de redacteuren René Bouwmeester en Peter Smit van Nieuwe Oogst de verkiezingsuitslag.
De onvrede in de maatschappij die leidde tot de grote zetelwinst van de PVV kwam ook al naar voren uit een Nieuwe Oogst-onderzoek naar de kloof tussen stad en platteland. Verrassend genoeg gaven in Nieuwe Oogst-peiling maar weinig boeren aan op de PVV te zullen stemmen.
Welke landbouwonderwerpen liggen bij de formatie op tafel en wat kunnen we van de PVV verwachten. De BBB wil meeregeren en aast op het ministerschap voor landbouw.
-
In deze aflevering van Haagse Oogst praten hoofdredacteur Esther de Snoo en de redacteuren René Bouwmeester en Tys Hallema van Nieuwe Oogst over de meest recente peiling onder de lezers van Nieuwe Oogst waarin de stemmen voor BBB teruglopen. Redacteur Lisa Sanders van Nieuwe Oogst zocht uit waarom de steun voor BBB af neemt.
-
In deze aflevering van Haagse Oogst blikken hoofdredacteur Esther de Snoo en de redacteuren René Bouwmeester en Peter Smit van Nieuwe Oogst terug op het landbouwverkiezingsdebat van vorige week.
Tijdens het debat maakten verschillende aspirant-Kamerleden hun debuut. Hoe deden zij het? Harm Holman van de lijst van NSC gaf een eerste blijk van de landbouwparagraaf in het verkiezingsprogramma van NSC. Bieden de plannen van de partij van Pieter Omtzigt een opening voor een coalitie met BBB?
Onder meer de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee partijen komen aan bod in deze aflevering van Haagse Oogst. -
In deze aflevering van Haagse Oogst praten hoofdredacteur Esther de Snoo en de redacteuren Tys Hallema en Peter Smit van Nieuwe Oogst na over de Algemene Politieke Beschouwingen.
Tijdens eerdere grote debatten boden de andere partijen BBB-Kamerlid Caroline van der Plas een podium om haar partijprogramma te ventileren. Nu ze bij de verkiezingen een grote concurrent is, wordt ze op inhoud getest.
Verder in de podcast: maakt het CDA een revival door, de onrust bij PvdD speelt GroenLinks-PvdA in de kaart en waarom is NSC/Omtzigt niet populair onder boeren. -
Een recente peiling voorspelt een grote politieke aardverschuiving. Een tweede partij gaat met een duidelijke landbouwagenda de verkiezingen in. Wat betekent dit voor het boerengeluid in de Tweede Kamer?
En wat komt er nog terecht van de stikstofaanpak nu het kabinet demissionair is. Binnenkort bepaalt de Tweede Kamer welke voorstellen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet.
In deze aflevering van Haagse Oogst praten Hoofdredacteur Esther de Snoo en de redacteuren Martijn van Rossum en Peter Smit van Nieuwe Oogst u bij over de stand van zaken. -
Het is niet gelukt een Landbouwakkoord te sluiten. Esther de Snoo, Martijn van Rossum en Peter Smit van de redactie van Nieuwe Oogst blikken terug op de onderhandelingen.
Uit het conceptakkoord blijkt dat er best hele goede voorstellen op tafel lagen. Het kabinet was bereid ver te gaan met de financiële ondersteuning van boeren die overstappen op natuurinclusieve landbouw. Heikele punten waren een strenge graslandnorm en vage toezeggingen voor een stoffenbalans 1.0.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer de hele dag over het mislukken van het Landbouwakkoord. Wat wordt de volgende stap van minister Piet Adema? -
De verkiezingswinst van BBB heeft grote impact op de politieke verhoudingen in Den Haag. Nieuwe Oogst-redacteuren Peter Smit, Tys Hallema en René Bouwmeester constateren dat deze uitslag de coalitie niet nader tot elkaar heeft gebracht.
Illustratief is een clash tussen Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Jacco Geurts (CDA) afgelopen week over de regels voor geurhinder in de veehouderij.
En hoe gaat het verder met de gesprekken over het landbouwakkoord? En wat is de invloed van de winst van BBB hierop. Landbouwminister Piet Adema geeft een update na het opstappen van Agractie van de overlegtafel. - Laat meer zien