Afleveringen
-
Meer meta dan dit moet het niet worden. In je eigen podcast als gast optreden en zelf geïnterviewd worden. Maar kijk, hier zitten we nu toch. Toen de voorbije maanden een aantal mensen los van elkaar vroegen waarom ikzelf nog niet te gast geweest was, antwoordde ik steevast dat ik dat wat vreemd vond. Maar Liesbet Peeters, die hier zelf al eerder langskwam, bood aan om mij te interviewen. En zo geschiedde het, in een lokaaltje aan de UHasselt, vlak naast de kantine op het middaguur. Ik wist niet wat ze ging vragen, en liet het op mij afkomen. Het waren nochtans de vragen die ikzelf ook stelde aan mijn gasten die ik nu als een boomerang terugkreeg. Het resulteerde in een fijne, lange, babbel over wie ik ben, hoe ik in gezondheidszorg rolde, het verhaal van BlueHealth, data, AI en de vele petjes die ik momenteel draag. En uiteraard de toekomst.
Bizar is het minste wat ik kan zeggen, om mezelf te moeten aankondigen – met dank aan Liesbet voor het interview. -
We kunnen er niet omheen, data in gezondheidszorg is een meer dan een hot topic. Je kan geen gesprek meer voeren of het woord AI, data, interoperabiliteit, FAIR, dataspace, en nog zoveel meer termen worden door elkaar gebruikt.
Deze keer zit ik samen met Filip Pattyn, in een niet zo ver verleden werkzaam bij Ontoforce, maar daarvoor onderzoeker aan de universiteit in Gent, waar hij nu ook gastprofessor is. Maar vandaag is hij vooral bezig met zijn nieuwe geesteskind FAQIR, samen met partner in crime Hans Constandt.
Samen willen ze onze medische data openstellen en laten spreken. En dat vergt heel wat samenwerking. Ze stonden ook samen aan de wieg van de HDA, de Health Data Agency. Als je nu al iets te veel termen gehoord hebt, geen probleem. In dit gesprek overlopen we uitgebreid een aantal termen en proberen die zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. We hadden nog content voor meer dan een uur, maar dat is misschien voor een volgende keer.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Deze keer een andere aanpak, want mijn gast deze maand is Engelstalig. Leo Exter, is de oprichter, bezieler, pleitbezorger en drijvende kracht achter HackBelgiumLabs. In het verleden organiseerden ze enkele malen HackBelgium, een grote hackathon om de maatschappelijke uitdagingen van ons land te tackelen.
Ik ben ook al jaren een groot voorstander van hackathons, en dus gaat deze babbel, hoe kan het ook anders, over hackathons. En voor wie niet weet wat dit precies inhoudt, geen probleem, we leggen het haarfijn uit. En neen, het heeft niets te maken met slechte bedoelingen of inbreken in computers. We hebben het uitgebreid over wat een hackathon is, waarom het bijna magie is en of er zo iets bestaat als de hackers mindset.
Eind oktober staat de volgende editie van HackHealthcare gepland, waar gedurende 2 dagen gewerkt wordt aan concrete uitdagingen rond preventie, datadeling, en nog zoveel meer…
Zet dus alvast 23 en 24 oktober in de agenda.
-
Mijn gast deze maand is moeilijk in één functie omschrijving te vatten. Het lijkt wel of zijn dagen 48 uur bevatten. Deze keer praat ik met Pascal Verdonck. Overdag is hij professor aan de universiteit van Gent, ’s avonds voorzitter van AZ Maria Middelares, maar daarnaast ook nog in vele raden van bestuur en andere functies. Geboren en getogen in Gent, en dat is moeilijk te verstoppen.
We praten uitgebreid over zijn visie op gezondheidszorg, opgroeien in een nest van ondernemers, zijn keuze voor ingenieur, met daaraan gekoppeld een warm pleidooi voor meer ingenieurs. Maar we praten ook over leiderschap in de zorgsector, de rol van technologie en zijn droom rond meer preventieve geneeskunde, gestuurd door technologie.
Als we het hebben over innovatie, legt hij de vinger op de wonde waarom innovatie zo moeilijk is in ons systeem van gezondheidszorg, met verwijzingen naar Clayton Christensen, maar ook hier weer, het draait om leiderschap.
Een uitermate boeiende babbel die begint met de vraag naar wie Pascal is. En daarmee zijn we vertrokken voor de eerste 20 minuten.
-
De eerste Pupcast is een feit. Deze keer hebben we het namelijk over honden. Niet zomaar honden, maar speciaal opgeleide viervoeters die mensen helpen met motorische beperkingen, maar ook voor mensen met epilepsie, autisme alsook emotionele zorghonden. Ik ben te gast bij vzw Hachiko en heb een gesprek met Sandra Demeester, de directeur van het centrum.
Heel vaak denken we bij medische hulpmiddelen aan toestellen of software, maar ook dieren kunnen heel wat betekenen voor de zorg. Een heel nobel doel, soms wat onderbelicht, en daar willen we dus verandering in brengen.
We praten over haar traject, het proces van selectie tot plaatsing, het belang van het gezelschap van de dieren voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Zoals Sandra na ons gesprek nog meegaf: “We trainen de hond en coachen de mens.”
Als je na het luisteren zin hebt om te helpen of om gastgezin te worden, bezoek zeker eens hachiko.org. Want ze zijn toch oh zo schattig, en dat komt van een kattenmens.
-
De prijs voor de meest enthousiaste reactie op een podcast vraag is ongetwijfeld voor mijn gast deze maand, Liesbet Peeters. Op dit moment werkt ze als assistent professor aan de UHasselt, en houdt ze zich vooral bezig met data in gezondheidszorg. Eén van haar onderzoeksdomeinen is Multiple Sclerose, een chronische auto immuun ziekte van het centraal zenuwstelsel. Tot op heden is er geen genezing mogelijk. Daar hoopt ze met data het verschil te kunnen maken.
Dus uiteraard hebben we het uitgebreid over data, maar ook over wat er moet gebeuren om systemische veranderingen aan te brengen en haar visie op de verschillende types van mensen. Een aantal jaar geleden bracht Simon Sinek een boek uit over the infinite game, het oneindige spel, en daar spreken we ook over. Gezondheidszorg is per definitie een infinite game, we gaan nooit klaar zijn, er zijn geen winnaars en verliezers, maar we moeten vooral doorzetten.
Een podcast met een fan is altijd leuk. Daardoor kent ze dus ook de eerste vraag op voorhand: wie is Liesbet?
-
Toen ik een aantal jaar geleden met deze podcast begon, maakte ik een lijst van mensen die ik graag eens te gast wou hebben. Eén van de eerste namen op dat lijstje is mijn gast van vandaag, Peter Hinssen. Tech entrepreneur, auteur van verschillende boeken, graag geziene gast in de media, collega bij Nexxworks, gepassioneerd verteller of keynote spreker, zo je wil,… Maar ook één van de meest fervente verzamelaars in de wereld van Apple computers en alles wat er mee te maken heeft. Zo veel spullen heeft hij al, dat hij een aantal jaar geleden een kapel kocht in Mater, een heel klein dorpje in het midden van de Vlaamse Ardennen. En daar hebben we een lange babbel, in zijn Apple Chapel.
Een gesprek over technologie, uiteraard. Maar ook over de mens in dat verhaal, over AI, over hoe het ons juist kan helpen. We spreken over technologie in healthcare en hoe we meer tijd kunnen vrijmaken om echt van mens tot mens te connecteren. Leidraad in dat alles is leiderschap. Zijn onze organisaties klaar voor een toekomst die vol zit met technologie?
-
Deze keer heb ik opnieuw 2 gasten, Isabelle François en Roel Smolders. Zonder het te beseffen, hebben ze een heel gelijkaardig traject gelopen: afgestudeerd aan KU Leuven, gedoctoreerd, wat blijven hangen aan de unief, werken bij een startup, om na een aantal omzwervingen samen bij Medvia te belanden. Medvia is de clusterorganisatie voor gezondheidszorg in Vlaanderen.
Dus hebben we het uiteraard over hun huidige job, maar ook over een aantal zaken uit hun vorige jobs. Isabelle was jarenlang de drijvende kracht achter Health House en Roel heeft met zijn start-up Memoride getracht beweging bij ouderen te moderniseren.
Stof genoeg dus voor een gesprek over ondernemen, onderzoek in Vlaanderen, wat we wel kunnen en niet kunnen. En uiteraard is de Europese of Belgische link nooit ver weg.
En misschien weten we nu of Vlaanderen al dan niet een afrondingsfout is, en of we lessen dienen te trekken uit het buitenland.
-
Deze maand niet één maar twee centrale gasten. Twee van de meest innemende, ondernemende en positieve mensen die ik de voorbije jaren heb ontmoet. Caydie van Brabant en Niels Vermeire leerden mekaar kennen aan de universiteit van Gent tijdens hun opleiding tot biomedisch ingenieur. Na een bezoek aan de nefrologie afdeling van een ziekenhuis, ontbrandt een vlam in hen om iets te doen voor mensen met nierdialyse. Het idee van Hay Health is geboren. Maar na 2 en een half jaar ploeteren, vallen en opstaan, besluiten ze om het idee even te begraven. Het is niet gelukt… Nog niet… zoals ze zelf zeggen. En nu lonkt New York. Over het najagen van dromen gesproken.
We hebben een lange babbel over ondernemerschap, positieve naïviteit, tegenslagen, het hobbelig parcours, maar vooral over de droom voor een betere gezondheidszorg. En als je zin hebt om hen te steunen, ze zoeken nog wat introducties in New York, of de Oostkust van de VS bij uitbreiding. (Stuur gerust een mailtje naar [email protected] als je hen wil helpen)
-
Deze keer ben ik te gast bij Nico De fauw, letterlijk, in de living. En dat zal je merken aan de kat die zich af en toe laat horen. Maar gezellig is het wel.
Opgeleid als psycholoog, jarenlang jongerentherapeut geweest, gewerkt op kabinetten en bij koepelorganisaties. Nico is de voorbije 6 jaar de drijvende kracht achter in4care, een community van mensen uit en voor de zorg die graag de boel een beetje vooruitstuwen. Recentelijk lanceerden ze een nieuw concept rond de toekomst van de zorg, de Health Arena. Want als het systeem niet wil veranderen, dan bouw je toch gewoon een nieuw systeem? En daar zitten we nu aan…
We hebben het over zijn pad, sport met de paplepel meekrijgen, preventie, de rol van het onderwijs in mentaal welzijn, onze honger naar kennis en hoe ons dit op de lange termijn nekt. Maar ook over ondernemerschap, en de nood eraan, zeker in nieuwe systemen. Een lange babbel, gebaseerd op visie, soms dromen, maar wel met heel veel realiteitszin.
-
Aan het woord is Sofie Staelraeve. Een gedreven persoon met een achtergrond als politicologe. Door persoonlijke redenen werd gezondheidszorg haar domein. Ze is ook gewezen federaal parlementslid, was jarenlang de trekker van de VOKA Health Community tot ze zelf ondernemer werd.Met DashPlus wil ze een community bouwen van mensen die samen impactvolle projecten opzetten om de gezondheidszorg van vandaag en morgen concreet vorm te geven. Dus uiteraard hebben we het over ondernemen en haar persoonlijk verhaal hoe ze in gezondheidszorg terechtkwam. Maar meer dan gepland hebben we het vooral over ons Belgisch gezondheidszorg systeem en wat er nodig zou zijn om dezelfde kwaliteit te kunnen bieden in de toekomst, zonder het budget te doen ontploffen. Er passeren veel ideeën: meer ondernemerschap, value based healthcare,… Kortom een gesprek over ondernemen in het complexe systeem dat België heet. Geniet van deze aflevering van HealthNerd: die met Sofie Staelraeve.
-
Deze keer heb ik een risico genomen. Wat als je de microfoon geeft aan een advocaat die nog gepleit heeft voor de rechtbank en die gekend staat om graag en met veel kennis en kunde te praten. Gooi er dan nog eens haar favoriet topic over, zijnde privacy en GDPR, en we zijn vertrokken voor een podcast van meer dan een uur.
Al jaren lang is Magali Feys, mijn go-to persoon voor alles wat betreft GDPR en privacy in healthcare. 5 jaar geleden startte ze haar eigen kantoor op en we spraken dan ook daar af. Haar 2 trouwe viervoeters zijn nooit ver weg, en dus als je af en toe geblaf hoort, er is niets mis met je gehoor.
We hebben het over het ontstaan van GDPR, over het opstarten van een eigen kantoor, over data in gezondheidszorg en hoe we het wantrouwen dat er nu leeft kunnen proberen counteren. Meer dan voer genoeg voor een lange babbel.
Mijn eerste vraag is steevast: Wie ben jij?
Voor meer info, ga naar www.acontrario.law
-
Hans Constandt is iemand die al lang op de lijst stond om eens wat langer de tijd te nemen en een podcast op te nemen, maar agenda afspraken en het leven in het algemeen kwamen er steeds tussen. Tot nu… We vonden meer dan een uur de tijd en hadden een lang gesprek over ondernemen, data en impact, de rode draad in alles wat hij doet. Of het nu zijn ondernemersavontuur als founder van Ontoforce is, als de bezieler van de Belgian Health Data Authority of binnen zijn nieuwe startups Medex en Faqir.
Een man met vele petjes, maar hier spreekt hij als zichzelf, zijn persoonlijke drive, gewoon als Hans. Dus neem niet alles wat hij zegt als spreekbuis voor de Belgische overheid, of als aandeelhouder van gelijk welk bedrijf, maar van mens tot mens. En het raakt soms diep: het verlies van zijn zoon, of meer recentelijk de ziekte van een goeie vriendin.Hierin vindt hij de moed en de energie om verder te gaan: één patiënt tegelijk. En aan energie heeft hij geen gebrek. Dat zal je wel merken.
-
Ik wil eens iets proberen. Een ander format. Ook dat is ondernemerschap. Maar laat gerust weten wat je ervan vindt.Recentelijk viel me namelijk iets op. De Britse startup Babylon Health zit in financieel slechte papieren. ‘Gebeurt wel vaker’, denk je dan, ‘het is nu eenmaal de startup wereld.’ Maar dit is er zo ééntje die zo groot geworden is, met een waardering van meer dan 4 miljard in 2021, dat je je toch afvraagt hoe dit is kunnen komen. Dus ik ben er even ingedoken. Om te ontdekken wat er precies gebeurd is, maar vooral, welke lessen kunnen we daaruit trekken? Hoe komt het dat startups die bijna too big to fail zijn, toch in zo’n vaarwater terechtkomen?In deze is het een combinatie van verschillende factoren: mijn vermoeden is een combinatie van leiderschap, commerciële drive, druk van de beurs en hongerige investeerders.
Deze keer dus een iets andere podcast dan je gewend bent. En als dit de eerste aflevering is die je beluistert, dan heb ik niets gezegd.
Laat gerust weten wat je van dit format vindt. Stuur een bericht via LinkedIn of via [email protected].
-
Enige tijd geleden kwam ik in contact met Lauro Vanderborght, één van de oprichters van Digita, een startup actief in databeheer aan de hand van Solid. Solid is een nieuw technologieplatform, ontsproten onder andere uit het brein van Tim Berners Lee, de bedenker van het wereldwijde web. Maar ook Vlaanderen, meer bepaald UGent, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze technologie.
We hebben het uiteraard over Solid, maar vooral over de toepassing van dit. Wat het kan betekenen in healthcare en hoe we data beter kunnen ontsluiten ten behoeve van de patiënt. Maar we hebben het ook over Digita, hun ondernemerstraject, een kantoor openen een paar dagen voor de eerste lockdown, en over hun impact. Ondertussen werken ze al buiten België en trekken ze mee aan de kar voor meer data ownership.
Een boeiende, bij momenten wat technische babbel over data en Solid, maar vooral vol ambitie.
-
Rik Vera, inspirator, keynote speaker, auteur, grumpy old dude, maar in eerste instantie grootvader. Hij was samen met Peter Hinssen en Steven Van Belleghem één van de oprichters van Nexxworks, waar hij – zo zegt hij zelf – een poging doet om mensen te inspireren over hoe ze zelf kunnen omgaan met de toekomst, of de Day After Tomorrow.
We praten een uur lang over hoe hij tot hier geraakt is, de boeken die hij ondertussen heeft geschreven, maar ook over de magie van Assepoester. Zijn grootvaderschap heeft heel wat in gang gestoken bij hem. Maar we hebben het ook over leiderschap in verandering, over durven dromen. Voor hem staat de mens altijd centraal, of het nu patient centricity is of customer centricity. De organisatie is daar een gevolg van, nooit het begin.
Het is zo één van die babbels waar je op een bepaald moment moet stoppen, of we zaten nu nog altijd in de studio.
-
MoveUp is waarschijnlijk de meest besproken start-up in digital health in België. Als eerste kregen ze terugbetaling voor hun nieuwe zorgpad. Maar dat legt Ward Servaes zelf wel uit. Hij is deze keer de centrale gast en is co-founder en tot voor kort CEO van MoveUp. Ze maken oplossingen voor hybride zorgpaden waarbij delen van de zorg op afstand kan gebeuren. Knie- en heupprotheses was het eerste domein waarop ze actief werden, maar ondertussen werken ze rond meerdere therapeutische domeinen.
Materiaal genoeg voor een lange babbel over ondernemen, over de verantwoordelijkheid en de rol van de opleidingen, over de valkuilen en het mooie van wat ze al gerealiseerd hebben. Uiteraard hebben we het ook over het pad naar terugbetaling en toch een beetje frustratie rond de traagheid. Ik noem hem de missionaris van digital health en het positivisme waarmee Ward blijft timmeren aan de weg in binnen- en buitenland is inspirerend en lovenswaardig. Dit is er eentje om in te kaderen.
-
Ik heb de voorbije afleveringen al heel veel mensen voor de microfoon gekregen, maar nog nooit een patiënt. Tot nu… Deze keer ben ik te gast bij Karlien Hollanders, apotheker van opleiding, daarna in de IT-wereld terechtgekomen, maar vooral moeder van Marie-Lynn. Een wolk van een dochter bij haar geboorte, maar al snel blijkt ze een zorgenkind te zijn. Een zeldzame ziekte zorgt al snel voor nierfalen, meer dan 30 operaties, een levertransplantatie en meer maanden op intensieve dan thuis te zijn. Dat is niet het traject dat je als ouder voor je kind wilt.
We spreken over de rol van data en de absolute nood aan betere deling van die data, maar ook over hoe soms kleine dingen het geluk van een patiënt kunnen verbeteren. En waarom niet, een ziekenhuis als de Efteling.
Ondertussen gaat het gelukkig goed met Marie-Lynn, maar Karlien staat op de bres voor meer data uitwisseling, meer aandacht voor patiënten en heeft een heel duidelijke boodschap voor beleidsmakers.
-
Begin december 2022 gaf ik op vraag van de stad Gent een presentatie over ondernemen in gezondheidszorg. Het was in die context dat ik ook een gesprek had met Arno Penders, mede oprichter en CEO van Creative Therapy.
Het is een bedrijf en team dat ik al heel wat jaren ken en ik heb dan ook het geluk gehad hen te zien groeien van een paar studenten met een idee tot het bedrijf dat ze vandaag zijn. Toen Arno aan het doctoreren was kwam hij op het punt waar hij de keuze moest maken om te springen naar ondernemer zijn of verder doctoreren. Hij sprong, en sindsdien heeft hij niet meer omgekeken.
Creative Therapy maakt producten voor kinesisten om eerder saaie repetitieve oefeningen leuker te maken en tegelijk heel wat data te verzamelen over hoe de oefeningen worden uitgevoerd.
Het is een iets kortere babbel deze keer, maar we overlopen het traject, ondernemen in gezondheidszorg, lijstjes aanleggen en leren bellen en over hoe om te gaan met klanten. Maar het is vooral de impact die me bijblijft. Als hij vertelt over hun nieuw product en de test bij een persoon met een meervoudige beperkingen is de krop in de keel zeer aanwezig.
-
Eva Degraeuwe, een aantal jaar geleden afgestudeerd als arts aan de UGent, en ondertussen aan het specialiseren in pediatrie, aan het doctoreren en alsof je daarmee nog niet genoeg bezig bent, ook nog eens ondernemer bij EVAPP en Prior IT. Een manusje van alles en bezige bij dus. Als kind was ze al gefascineerd door wetenschap. En dan nog eens opgroeien in een ondernemend nest, heeft haar geleid tot waar ze nu staat.
Dit gesprek gaat dan ook over heel veel zaken. Meer dan een uur praten we over de arts als ondernemer en onderzoeker, de rol van technologie, opgroeien in het buitenland, limoncello, hoe ze haar prioriteiten jongleert, vrouwelijk leiderschap, coaching van talenten op jonge leeftijd en ook over haar grote voorbeeld Ada Lovelace, één van de grondleggers van de computer en in zekere zin ook AI.
Eva is een uitermate gedreven persoon, met een passie en kennis voor alles wat ze doet. En dat zal je merken in dit gesprek. Vandaar dat mijn eerste vraag ook hier is, wie zij nu echt is. - Laat meer zien