Afleveringen
-
Vandaag te gast in de podcast Istahil, geboren in Somalië waar het normaal werd gevonden om als jong meisje besneden te worden. De vreselijke herinnering aan het ritueel dat zij op 6 jarige leeftijd onvrijwillig onderging, heeft zij nog helder voor ogen. Nu wil ze het taboe doorbreken en meiden en jonge vrouwen inspireren om samen een vuist te maken tegen meisjesbesnijdenis.
Support de podcast door abonnee te worden https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe
-
Op 26 december 2004 voltrok zich een van de grootste natuurrampen in recente geschiedenis: Een zeebeving in de Indische Oceaan veroorzaakte een verwoestende vloedgolf en die tsunami eiste meer dan 230.000 levens in verschillende landen.
Een van de overlevende is Ayla, die op 9-jarige leeftijd met haar familie op vakantie is op Sri Lanka. Zij wordt meegesleurd door de vloedgolf maar wordt gelukkig op tijd uit het water getrokken.
Makkelijk om erover te praten is het niet en daarom des te meer respect dat zij in de podcast te gast is.
Support de podcast door abonnee te worden <a href="https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe" rel="ugc noopener noreferrer" target="_blank">https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe</a>
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Dina-Perla groeide op in een streng orthodox joodse omgeving in Amsterdam. Thuis wordt ze geterroriseerd door haar psychische zieke moeder en halfbroer. Als ze de gemeenschap om hulp vraagt vanwege jarenlang huiselijk geweld, stuit ze op een muur van stilzwijgen. Op haar 15de besluit ze ‘het Cheider’ (de joods-orthodoxe school in Nederland) te verruilen voor een normale middelbare school, op haar 18de vlucht ze uit huis en verbreekt al het contact.Kindermishandeling in een gesloten gemeenschap zijn toch onderwerpen waar weinig over gesproken wordt, daarom erg blij dat zij te gast is. Mocht je meer over haar verhaal willen lezen, haar boek heet 'Exodus uit de vuurtoren'.
Iedereen heeft een eigen verhaal en er zijn nog zoveel verhalen die verteld moeten worden.. In de serie 'Held in Eigen Verhaal' staan verschillende inspirerende gasten centraal met een bijzonder verhaal.
Support de podcast door abonnee te worden
<a href="https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe" rel="ugc noopener noreferrer" target="_blank">https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe</a> -
Mijn gast deze week - onder de pseudoniem Merel - komt uit een gebroken gezin en werd na slechte schoolresultaten op haar 15e in een internaat geplaatst. De 11 jaar oudere Mike geeft haar de aandacht en liefde waar zij naar snakt, maar dat ze verstrikt raakt in het web van een loverboy heeft op dat moment niet in de gaten. Plotseling is ze van hem, lijkt er geen uitweg en stond ze als minderjarige te werken achter de ramen. Toch heeft Merel op tijd kunnen ontsnappen maar wanneer ze (als getraumatiseerde tiener) na deze nare periode terugkeert naar het internaat is het haar mentor die de kwetsbare tiener misbruikt (te bizar voor worden). Ze kiest ervoor dit verhaal te vertellen om andere slachtoffers van loverboys te kunnen waarschuwen en een hart onder de riem te steken, maar ook grensoverschrijdend gedrag en misbruik bespreekbaar te maken.
Support de podcast door abonnee te worden <a href="https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe" rel="ugc noopener noreferrer" target="_blank">https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe</a>
Merel
-
Edward vertrok met de grootste spirituele ambitie naar Nepal, maar al snel veranderde deze droomreis in een nachtmerrie. Zijn beste vriend viel van het balkon en stierf, en Edward werd verdacht en opgepakt. Hij bracht 6 maanden door in een overvolle gevangenis die oorspronkelijk was gebouwd voor 70 mensen maar waar 480 gevangen zaten. Hij leerde al snel dat in Nepal geld regeerde: niemand was te vertrouwen, zelfs de rechters niet. Na het omkopen van allerlei mensen kwam Edward vrij en kon hij terugkeren naar Nederland.
Vanaf dit seizoen zal elke nieuwe aflevering een week gratis te beluisteren te zijn en daarna (samen met de vorige seizoenen) voor de abonnees. Join de community en abonneer je voor 1,99 via deze link: <a href="https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe" rel="ugc noopener noreferrer" target="_blank">https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe</a>
-
Vandaag te gast Wilbert van Haneghem, die in 2014 midden in de nacht op open zee schipbreuk lijdt in Indonesië. Om vervolgens samen met 24 andere drenkelingen 40 uur lang te zwemmen om te overleven. Zonder eten, drinken, bescherming of apparatuur om alarm te slaan.
Het is een gebeurtenis die enkele luisteraars wellicht bekend voor kan komen - en dat klopt - gezien op dezelfde boot Els Visser zat die ook te gast is geweest in deze podcast. De grootste vraag bij Els haar interview was dan ook ‘wat is er gebeurd met de rest?’ Daar krijgen we uitgebreid antwoord op gezien Wilbert een van de overlevenden is die met de rest van de groep de zwemtocht voort zetten met de sloep. Dezelfde ramp maar een heel ander verhaal en daarom mega interessant om te gast te hebben.
Vanaf dit seizoen zal elke nieuwe aflevering een week gratis te beluisteren te zijn en daarna (samen met de vorige seizoenen) voor de abonnees. Join de community en abonneer je voor 1,99 via deze link: <a href="https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe" rel="ugc noopener noreferrer" target="_blank">https://anchor.fm/iris-enthoven/subscribe</a>
-
Deze week heb ik Anette Herfkens te gast in de podcast. In 1992 vloog het vliegtuig waar zij in zat tegen een berg en crashte in Vietnamese jungle. Enkele passagiers overleefden de klap, maar stierven voordat zij gered konden worden. Haar verloofde was op slag dood. Annette Herfkens overleefde 8 dagen in de jungle bij het wrak terwijl zij zwaargewond was en hield zichzelf in leven door regenwater te drinken.
-
Deze week te gast Stephanie-Joy die als slechthorend meisje met een gehandicapte voet op haar 14de uit huis werd geplaatst. Na enkele opvanghuizen werd ze dakloos en zwierf over straat. Alles ging de verkeerde kant op: ze kerfde haar armen open met een mes, had anorexia, deed zelfmoordpogingen en raakte zwaar verslaafd aan de drugs. Tot Stephanie-Joy besloot het gevecht met haar verslaving aan te gaan en haar leven op de rit te krijgen. Veel obstakels zijn overwonnen maar littekens van de straat blijven. En die zet ze nu in om met haar verhaal andere verslaafde, zieke of afgeschreven dakloze te helpen.
-
Een onwerkelijk verhaal wat in één klap wereldnieuws werd bekend als ‘Kinderen van Ruinerwold’ - over een gezin dat jarenlang (deels ongeregistreerd) onder de radar leefde op een boerderij. In de familie onderwierp/predikte vader Gerrit Jan zijn 9 kinderen aan zijn strenge godsdienstige regime waar vrijheidsberoving en mishandeling onderdeel van was.
Vandaag in de podcast E-dino, een van de oudere die in 2010 wegliep en jaren met een groot geheim moest leven tot de dag dat de situatie werd ontdekt door de ontsnapping van zijn ongeregistreerde broertje.
-
Deze week in de podcast te gast Anne die op haar 22e een herseninfarct kreeg van een operatie die bedoeld was om er een te voorkomen. Daarna kon ze niks meer: ze was verlamd, kon alleen haar ogen bewegen en zat in het locked-syndroom. Tegen alle verwachtingen van de artsen ontstond er na 4 weken beweging in de voet. Nu kan ze het na heftige maanden revalideren navertellen.
-
Deze week ga ik in gesprek met Renaldo Ishaak die als marechaussee-biker eerste ter plaatse was bij de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Hij moest zorgen voor cruciale informatie tijdens een terreuraanslag met grote maatschappelijk impact. Daarvoor was hij aanwezig bij de Schipholbrand en vliegtuigramp met Turkish Airlines. En deze rekening wordt gepresenteerd, jaren later komt naar boven dat hij PTSS heeft en vind het daarom belangrijk om hierover te praten en de mens achter het uniform zichtbaar te maken.
-
Deze week in de podcast Annemiek, wie als gepassioneerd ambulancemedewerker werkt om mensen hulp te bieden. Maar wat begon als een rustige avondshift op veranderde in een nachtmerrie. Wanneer zij aankomt bij een dodelijk ongeval herkent ze de auto van haar ex maar blijkt het slachtoffer haar 19-jarige zoon Gian te zijn.
-
Deze week in de podcast Lionel, die vanuit het hart van de ‘special forces’ op de hoogtepunten van terreurdreiging zich in heeft gezet voor veiligheid. Met gevaar voor eigen leven ging hij en zijn eenheid dag in dag uit te werk, niet wetende wanneer er achter een deur of muur een terrorist kogels af zal vuren.
-
Deze week in de podcast Nina Blom, die vanaf haar geboorte tot haar 14de slachtoffer is geweest van het Munchhausen by proxy-syndoom. Ze werd al die jaren doodziek gemaakt door haar eigen moeder die haar stiekem medicijnen gaf, in een rolstoel stopte en haar dreigde te vertellen dat ze zoveel pijn had.
-
Deze podcast duik ik in de wereld van veteraan Dominique die jarenlang in Afghanistan diende als helikopterpilote. Een deskundige opleiding en honderden trainingen bij Luchtmacht maar dan vlieg je ineens boven Afghanistan en word je helicopter beschoten door de Taliban. Alles komt op scherp te staan want neerstorten in dat gebied is ondenkbaar. Hoe handel je in zulke crisissituaties? Hoe is het als vrouw in zo’n mannencultuur? En bovenal met deze actualiteit, hoe is het om op missie te zijn geweest in Afghanistan?
-
We zijn terug met een nieuw seizoen en de allereerste aflevering trap ik af met Lale Gül die vorig jaar debuteerde als schrijfster met haar boek ‘Ik ga leven’, over haar jeugd in een conservatief islamitisch milieu in Amsterdam-West. Het boek werd een enorm succes met tegen een hoge prijs. Het contact met haar familie is verbroken, een groot deel van de gemeenschap keerde zich tegen haar en er volgen vele doodsbedreigingen binnen.
-
Deze week in de podcast Ilona die van haar geboorte onderdeel was van de Jehovah’s Getuigen. Na 33 jaar besluit ze uit de gemeenschap te stappen omdat ze zich niet meer kan vinden in de denkwijze en strenge regels van het geloof. Met alle gevolgen van dien en wordt volledig uitgesloten van haar familie die nog wél gelooft. In mijn ogen vergt het veel moed om uit zoiets te stappen wetende dat je familie moet opgeven, en daarom vind ik het enorm bijzonder dat je te gast bent en we hier over kunnen praten.
-
Deze week in de podcast, Michelle de Jong Nederlands kampioen powerliften. Niet altijd stond zij in de kracht van haar leven toen zij een paar jaar geleden getroffen werd door een zeldzame spierziekte en in een rolstoel belandde. Na een zwaar revalidatietraject tilt deze krachtpatser inmiddels met gemak 160 kilo en wil met haar verhaal anderen inspireren en motiveren!
-
Mardjan werd geboren in Iran en groeide op in een fijn gezin. Tot zij zich verzette tegen het heersende regime en op haar 17de werd opgepakt en in de gevangenis belandde. Na 1,5 jaar geleefd te hebben in onzekerheid met martelingen, werd zij vrijgelaten. In 1990 vluchtte zij naar Nederland met haar gezin. Hier begon zij weer met studeren en inmiddels zet zij zich in voor vele organisaties als directeur van Stichting voor Vluchteling Studenten UAF, voorzitter van het Humanistische Verbond en het College voor Rechten van de mens.
-
Als tiener vluchtte Deborah weg van huis, raakte verslaafd aan drank en drugs en kwam in de wereld van sekswerk terecht. Op een gegeven moment is zeer klaar mee en zegt ze vaarwel tegen de criminlaiteit, drugs en haar carrière als prostituee en pornoactrice. Met haar verhaal wil ze andere helpen en is actief in de verslavingszorg.
- Laat meer zien