Afleveringen
-
Jan Dirk van der Burg is onze Fotograaf des Vaderlands, maar wat ben je dan eigenlijk? En wat doet hij? Niet alleen eigen werk tonen, maar ook geamuseerd orde scheppen in de 'beeldtsunami' die over ons heen komt. En niet alleen foto's maken, hij is immers ook de maker van 'tweetbundels' en andere teksten. Alleen zichzelf fotograferen, dat wil hij niet.
-
Hij is inmiddels 60, maar oud worden bevalt hem niet. Daarom een nieuwe plaat, een nieuwe tournee en een nieuwe band. Jan Rot vaart mee op de golven van het leven, vertelt hoe hij zijn interesse in jongens kreeg én weer kwijtraakte, en over zijn gezinsleven als vader van vier. Aan Gijs Groenteman, in de nieuwe aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Ben je iemand die het maar onzin vindt om zich op te dirken voor een bijzondere gelegenheid? Volgens Cécile Narinx, de nieuwe stijlredacteur van de Volkskrant, doe je daarmee niet alleen jezelf maar ook anderen tekort. Narinx legt in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de Kast uit waarom, vertelt over haar eigen kledingkamer (ja, kamer) en over het kruispunt in haar leven waarop ze zich nu bevindt.
-
De een ging door een moeilijke periode, de ander kon zijn geluk niet op. Stof voor een nieuw album dus, vonden de tweelingbroers van Tangarine. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast hoor je hoe ze hun tegengestelde emoties hebben vervlochten in hun nieuwe muziek én spelen ze nog een kleine toegift in de archiefkast.
-
Welke liedjes vormden Spinvis als muzikant? Hij zou er 1000 kunnen kiezen, of 10.000, maar voor deze aflevering van Met Groenteman in de kast koos hij er 10. En hij legt op de burelen van zijn platenlabel Excelsior uit waarom ze voor hem van waarde zijn.
-
‘Onverbiddelijk’ - dat woord had schrijver Marieke Lucas Rijneveld op de muur boven haar bureau geschreven toen ze werkte aan haar debuutroman De avond is ongemak. Haar boek werd onverbiddelijk, voor haarzelf en haar familie, en het succes was ook onverbiddelijk. Hoe is haar leven nu, een half jaar nadat haar boek uitkwam? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.
-
Zijn lange tong leverde hem de bijnaam 'de kameel' op, hij werd beroemd door zijn wonderlijk acts bij de tv-show De Slimste Mens, en ontregelde afgelopen theaterseizoen het Nederlandse publiek met zijn debuutshow Erg Heel: Stefano Keizers. Maar wie is hij nou echt, de dorpsgek of het genie? In deze aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast probeert Gijs Groenteman daar achter te komen.
-
Dat kanten kraagje, die handschoen, en die onmiskenbare oogopslag. Dat móet gewoon een Rembrandt zijn, dacht kunsthandelaar Jan Six. En het bleek waar: voor het eerst in 40 jaar werd een onbekend schilderij aan de Hollandse grootmeester toegeschreven. En in deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift Jan Six aan in de archiefkast om te praten over zijn monomane liefde voor Rembrandt en schilderkunst.
-
Vraag je je ook wel eens af of je kind in Nederland nou het best mogelijke onderwijs krijgt? De van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson besloot het tot op de bodem uit te zoeken, samen met haar man en een recorder. In de aangrijpende, soms deprimerende, maar vooral boeiende podcast 'Opgejaagd' leggen zij het schoolsysteem bloot én hun eigen relatie. En in deze aflevering van Met Groenteman in de kast zijn ze bij Gijs om daarover te praten.
-
Babi Gangbang, dat is de naam van de show die Alex Klaasen en Henry van Loon dit jaar op de Parade spelen. Lekker ontspannen, zo’n showtje daar doen, want ze hadden het allebei erg druk in de theaters dit jaar. Genoeg reden voor Gijs Groenteman om ze allebei uit te nodigen in de archiefkast voor een goed gesprek. Dat hoor je in deze kersverse aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast.
-
Een nieuwe naam! Vanaf nu gaan we door onder de naam Met Groenteman in de kast. En in deze kersverse aflevering is fotograaf Harold Strak te gast bij Gijs in de archiefkast. Hij vertelt over zijn magnum opus: het fotograferen van alle archeologische vondsten bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.
-
#34: De mooiste kinderliedjes van Henny Vrienten by de Volkskrant
-
Verloren gewaande opnames die tóch nog uitkomen zijn altijd spannend. Des te meer als ze van de legendarische jazzsaxofonist John Coltrane zijn. Wat maakt dat zo speciaal? En wat was Coltrane voor man? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur van muziekjournalist Gijsbert Kamer en jazzsaxofonist Benjamin Herman.
-
Wanneer raakt voetbal aan het literaire? En wanneer is een voetbalboek eigenlijk goed? Literair recensent Arjan Peters schrijft tijdens het WK iedere dag een column over voetbal en boeken, en zit in deze podcast bij Gijs Groenteman in de archiefkast om over de mooiste verwoordingen van het spelletje te praten.
-
Marcel van Roosmalen weet in zijn verhalen de lulligheid van de mens altijd te treffen. Of het nou gaat om de koningin, Pim Fortuyn of Adriaan van Bassie en Adriaan. Van Roosmalen schept een eigen wereld, waar de betrokkenen zich niet altijd in thuis blijken te voelen. En deze aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid Cultuur praat hij daarover met Groenteman. En in deze aflevering het Volkskrantgeluid Cultuur praat hij erover met Gijs Groenteman.
-
Of het nou met Lil Kleine, Ronnie Flex of Boef is, alles wat uit zijn handen komt lijkt in goud te veranderen. Producer Jack $hirak scoort de ene hit na de andere. Hij zit in onze archiefkast voor onze podcast om het met Gijs Groenteman over die gouden formule te hebben.
-
Bernard Haitink (89) heeft een bijna onaantastbare status. En volgende week staat hij 'godzijdank' weer voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Bijzonder, want de afgelopen decennia was de relatie tussen die twee stormachtig. In deze podcast praat Gijs Groenteman met klassieke muziekjournalist Biëlla Luttmer over waarom het telkens weer magisch is als Haitink de bok beklimt, en met contrabassist Wilmar de Visser, die tot tranen toe geroerd was na met hem gewerkt te hebben.
-
Waarom is het Nederlands elftal er nou wéér niet bij? Pieter Zwart, VI-journalist, heeft er wel een verklaring voor. Hoe? Goed kijken naar de statistieken. Hij schreef er een boek over en is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast om erover te praten.
-
Wie kent ‘m niet, de blowende en bowlende niksnut ‘The Dude’? Deze week is het 20 jaar geleden dat de cultfilm der cultfilms, The Big Lebowski, verscheen. In de archiefkast praat Gijs Groenteman daarom met Huib Stam, nu voedingsjournalist, maar destijds filmrecensent van de Volkskrant. Ze hebben het even zijn boek over zijn maagverkleining, maar Gijs probeert vooral te begrijpen waarom hij maar matig enthousiast was en is over de film van de Coen Brothers.
-
Pollock, Picasso, Mondriaan: allemaal gebruikten ze titaanwit bij het maken van hun meesterwerken. Maar als dat wit van de ‘verkeerde’ soort is, zo blijkt, gaat het na verloop van tijd verpoederen. Kunnen we dus over 50 jaar nog wel genieten van al die kunst? Birgit van Driel ontwikkelde een test om zo snel mogelijk die schilderijen te herkennen, zodat er wat aan gedaan kan worden. Ze promoveerde afgelopen week op haar onderzoek aan de TU Delft met dit baanbrekende onderzoek en schuift in deze aflevering aan bij Gijs in de archiefkast.
- Laat meer zien