Afleveringen
-
We praten met Paul Mijksenaar, bewegwijzeringslegende en handleidingsgoeroe, over wat ontwerpen bruikbaar maakt en hoe hij gebruiksgericht ontwerpen aanpakt. Paul is oprichter van Bureau Mijksenaar, bekend van de bewegwijzering in vele openbare gebouwen, waaronder Schiphol. Maar daarnaast is hij voormalig hoogleraar ontwerpen van visuele informatie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft, waar hij les gaf aan zowel Ianus als Jasper. Wat komt er aan bod? Waarom bewegwijzering met alleen pictogrammen gebruiken absoluut niet gebruiksvriendelijk is, apps niet helpen en waarom de architect de ’natuurlijke vijand’ is van de bewegwijzeringsontwerper.
Lees/kijk verder:
Open Here, het boek van Paul Mijksenaar en Piet Westendorp over de kunst van de handleiding Paul Mijksenaar Award for Functional Design Het blauwe bord op station Utrecht: blog van Spoorwegmuseum, plus opname van het bord op YouTube Video-interview met Paul: Dutch Profiles op YouTube Geschreven interview met Paul door Paul Graham Bureau Mijksenaar, opgericht door Paul en nog steeds leidend in ontwerp van wayfinding -
In deze tweede aflevering gaat het naar aanleiding van Hoofdstuk 2 over de urgentie en waarde van gebruiksgericht ontwerpen. We praten met Maarten van Zaane, hoofd overheidsincasso bij het Centraal Justitieel Incassobureau (het CJIB). We bespreken wat de effecten zijn van (niet) gebruiksgericht werken, waarom gebruiksgericht werken binnen de overheid specifieke uitdagingen met zich meebrengt en hoe ontzettend gebruiksvriendelijk de verkeersboetes van het CJIB zijn.
Meer informatie:
- Decolumn over overheids-ICT die voor Maarten de aanleiding was om Jasper bij het Innovatiebudget te trekken.
-Website van het Innovatiebudget Digitale Overheid, de 'durfinvesteerder' voor digitale overheidsinnovaties.
- Uitleg over de 'designer-user gap' door gebruiksgoeroe Jakob Nielsen die heel goed uitlegt hoe je als ontwerper te veel (en te weinig) weet om echt een gebruiker te kunnen zijn.
- DocumentaireSchuldig, van Human, waarin duidelijk wordt hoe de gefragementeerde schuldeninninig door de overheid kan leiden tot grote problemen bij burgers.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze eerste aflevering kijken we naar het introductiehoofdstuk, samen met Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. Ionica ontdekt dat ze ontwerpt, en nog gebruiksgericht ook, maar het gaat ook over escape rooms en kwantitatieve argumenten voor kwalitatief onderzoek.
Meer weten:
- Ionica Smeets bij de Universiteit Leiden en haar persoonlijke pagina
- Delfts Blok op YouTube
- Documentaire Cracking Covid van de Australische documentairemaker Sonya Pemberton
- Over de treinramp in Griekenland, bij Larissa, waar het boek mee opent
- Meer over het boek 'Hoe makkelijk kun je het maken?'
- Host Ianus Keller
- Jasper van Kuijk's website