Afleveringen
-
In de podcastreeks ‘Inspirerende Erfgoedpraktijken’ willen we je inspireren om het beste uit je erfgoedorganisatie te halen. Daarvoor gaan we in gesprek met weerbare en wendbare erfgoedorganisaties. Dit zijn organisaties die creatief omgaan met de huidige uitdagingen en een inspirerende vrijwilligerswerking uitbouwen.
In deze afleveringen spreken we met Bert Vervaet en Louis Gevaert, voorzitter en ondervoorzitter van het DSMG in Gent. Samen kiezen ze bewust om zich in te zetten voor vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities.
-
In de podcastreeks ‘Inspirerende Erfgoedpraktijken’ gaan we in gesprek met erfgoedvrijwilligers die tijdens de pandemie creatief en innovatief uit de hoek komen om hun erfgoedpraktijken te kunnen beleven.
In deze aflevering ga ik in gesprek met Koen Lamberts, vrijwilliger bij de Reuzen vzw. Via uiteenlopende activiteiten en evenementen werken ze elk jaar toe naar een grote reuzenstoet in Borgerhout waarbij de vier Reuskens centraal staan. Via erfgoed worden verschillende generaties betrokken en verbonden. Ook afgelopen jaar, in tijden van corona, is het gelukt om de Reuskens levendig te houden onder de inwoners. Koen vertelt wat hoe ze dat gebolwerkt hebben.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In de podcastreeks ‘Inspirerende Erfgoedpraktijken’ gaan we in gesprek met erfgoedvrijwilligers die tijdens de pandemie creatief en innovatief uit de hoek komen om hun erfgoedpraktijken te kunnen beleven. Je luistert naar een gesprek met Luc Chalmet, voorzitter van Familiekunde Vlaanderen Regio Land van Waas. Een aantal jaar geleden maakten ze een digitale omslag in deze vrijwilligersorganisatie. Tijdens deze tweede aflevering zullen we dieper ingaan op de succesvolle vrijwilligerswerking vanuit hun kot.
-
In deze podcastreeks ‘Inspirerende Erfgoedpraktijken’ gaan we in gesprek met gaan we in gesprek met erfgoedvrijwilligers die tijdens de pandemie creatief en innovatief uit de hoek komen om hun erfgoedpraktijken te kunnen beleven. Deze aflevering vertelt Dirk Gorrebeeck van Heemkundige Kring Wissekerke hoe ze de lokale bevolking hebben weten te bereiken, verbinden en amuseren door met een tiental lokale verenigingen een onderhoudend krantje te maken: ‘ons Cruybeeks Courantje’.
Bekijk het Courantje online en lees het interview met Dirk