Afleveringen
-
Kat is een dierenliefhebber, schilder en studente orthopedagogiek, en vertelt in deze aflevering haar jeugdzorgervaring helemaal vanuit Slovenië. De jeugdzorg kwam voor het eerst in haar leven toen ze op haar 13e vanwege automutilatie werd opgenomen in een Belgische psychiatrische inrichting. Daar verbleef ze twee jaar, waarna ze in verschillende internaten woonde. Kat praat o.a. over studeren in Slovenië, water- en acrylverven, haar liefde voor architectuur schilderen, haar reactieve vader en heftige ruzies thuis, depressief zijn op jonge leeftijd, peer pressure op groepen, haar diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis, het vinden van een plek om thuis te noemen, haar motivatie om zelf een ‘opvoeder’ (begeleider) te worden, de veranderingen die ze graag in de zorg wilt aanbrengen én welke stappen zij heeft ondernomen om de band met haar ouders te onderhouden, met ruimte voor haar eigen gevoelens en belevenissen.
TW: automutilatie, depressie, kindermishandeling
Timestamps:
Iets over Kat - 2:15
De Ervaringen van Kat - 9:30Wil jij met iemand praten over zelfbeschadiging? Hopelijk is
WijZijnMind iets voor jou (chat via de site of whatsapp 06 13 86 38 03 en of bel naar 0900 1450)! Of check de site van zelfbeschadiging.nl
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
-
Wilco Beks kan je misschien herkennen uit het viral filmpje van Alles Kids, waarin de 'zas'-jarige Brabander verschillende vragen moest beantwoorden met een 'leugendetector' op zijn hoofd. Wat niemand toen had kunnen weten is dat Wilco zes jaar later uit huis zou worden geplaatst in verband met een mentaal en fysiek onveilige thuissituatie. In deze aflevering praat Wilco o.a. over zijn baan als manager bij de Indonesische Toko in Den Bosch, gamen met vrienden, zijn favoriete gerecht rendang, de positieve en negatieve impact van zijn deelname aan Alles Kids, de heftige uithuisplaatsing, geheime opvangplekken, de ontzettend fijne groep waar hij van zijn 14e tot 18e gewoond heeft, sensitieve hulpverleners die hem écht zagen en hielpen, boosheid verwachten en begrip ontvangen, de stap zetten om naar de psycholoog te gaan, grenzen stellen en contact verbreken met familie, de onvoorwaardelijke steun en liefde van de Unforgettables & Het Vergeten Kind én altijd blijven focussen op het positieve.
TW: dood van een vriendin
Timestamps:
Iets over Wilco - 3:45
De Ervaringen van Wilco - 18:00Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
Volg Jeugdzorgen op Instagram voor extra's van de gasten!
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering zit ik samen met Faith Bruyning, lid van de Tweede Kamer voor de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Faiths ervaring met de jeugdzorg begon vóór haar geboorte, toen haar moeder onder toezicht werd gesteld in verband met haar jonge moederschap. Faith praat o.a over haar liefde voor boeken en kunnen vluchten in een andere realiteit, haar vroege jeugd bij haar oma, de sociale cohesie van de Bijlmer, gepest worden, de civielrechtelijke plaatsing in een jeugdgevangenis, corrupte en liefdevolle begeleiders, de impact van het puntensysteem en conditionering van gesloten en open groepen, de toeslagenaffaire, het belang van meer verbinding in de huidige samenleving en de hardheid van de politiek.
Timestamps:
Iets over Faith - 4:05
De Ervaringen van Faith - 7:15
Q&A - 34:50
Gastaflevering bij KOPPKOVFESSIONSVolg Jeugdzorgen op Instagram voor extra's van de gasten!
-
In deze aflevering zit ik samen met Lisa Westerveld om de allereerste Jeugdvraag te beantwoorden van het tweede seizoen!
Lisa Westerveld, lid van de Tweede Kamerfractie GroenLinks-PvdA, strijdt al sinds 2017 voor de rechten van jongeren, ouders en hulpverleners in de jeugd(zorg). Ze vertelt o.a over haar rol als volksvertegenwoordiger, het debat ‘Begrotingsonderdeel Jeugd’ uit november, de aankomende hervormingsagenda én haar dromen voor de jeugdzorg voor aankomend jaar!
-
Luca is op diens 4e geadopteerd uit China. Ongeveer vier a vijf jaar later liep het niet lekker en kreeg het gezin hulp in huis. Ook zijn ze naar gezinstherapie gegaan. Omdat er thuis meer vervelende dingen gebeurde, is Luca om het weekend gaan logeren in een logeerhuis. De weekenden waren fijn, totdat Luca als 'verrassing' te horen kreeg dat ze naar een groep werd gestuurd… Luca praat o.a. over haar vrijwilligerswerk in verscheidene jongerenpanels, zeilen en Luca’s favoriete plek op een een boot, dansen en diens favoriete muziekgenre, botsen met leeftijdsgenoten op een groep, hechtingsproblematiek, hechten aan fijne groepsleiders, een gezinsgroep, de relatie met haar ouders enn hoe het nu is op een zelfstandigheidsgroep
TW: suïcide gedachtes
Timestamps: Iets over Luca - 4:10
De Ervaringen van Luca - 13:10Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
-
Cyara woonde tot haar vierde bij haar moeder, totdat haar moeder door persoonlijke problemen in het ziekenhuis terecht kwam. Toen is ze een tijdje bij haar oma gaan wonen, maar moest ze helaas ook hier weg nadat haar oma een hartstilstand kreeg en de zorg niet meer kon dragen. Zo begon Cyara’s reis de Jeugd- en Pleegzorg, waarin ze veel moest verhuizen en uiteindelijk terecht kwam op een fijne woongroep. Cyara praat o.a over haar studie facilitair medewerker, liefde voor koken, bakken en schoonmaken, EZG en hardcore muziek, haar favoriete recept Oreo cheesecake, veel en plotseling moeten verhuizen, leeftijdsverschillen op een gesloten groep en de effecten daarvan, een seksueel grensoverschrijdende situatie, het huidige contact met haar moeder en trots zijn op wat je allemaal hebt bereikt.
TW: seksueel grensoverschrijdend gedrag (vanaf minuut 19)
Timestamps: Iets Over Cyara - 2:05De Ervaringen van Cyara - 10:00Als je met iemand (anoniem) wilt praten over jouw ervaring met seksueel misbruik, kan je hier klikken om naar de site van slachtofferhulp te gaan.
Volg Jeugdzorgen op Instagram voor extra's van de gasten! -
In deze aflevering deelt Helin haar positieve en liefdevolle ervaring met haar (pleeg)gezin. De Jeugdzorg kwam voor het eerst in haar leven toen zij samen met haar broertje uit huis werd geplaatst nadat haar ouders niet goed voor hen konden zorgen. Na een korte crisisopvang werd Helin in het pleeggezin geplaatst waar ze tot haar 20e heeft gewoond. Niet alles was rozengeur en maneschijn, maar de onvoorwaardelijke liefde van haar pleegouders en pleegfamilie én de stabiliteit van haar voogd en pleegzorgmedewerker zorgden ervoor dat dit gezin haar familie is geworden en ook zo zal blijven. Helin praat o.a over haar studie leisure en eventmanagement, de scouting, berg- vs zonvakanties, haar lieve vriendinnen, de band met haar pleegbrussen, de goede ondersteuning van haar voogd en pleegzorgmedewerker, de blijvende relatie met haar biologische broertje en moeder, muren opzetten en goed weer spelen, de lastige maar leerzame periode van therapie, fijne en niet zo’n fijne voogden, vrijwilligerswerk bij Jongwijs en het proces om haar achternaam te veranderen.
Timestamps:Iets over Helin - 8:30
De Ervaringen van Helin: 20:00Luister hier mijn gastaflevering bij Mascha Struijk van 'Professional vanuit je hart'
Vergeet Jeugdzorgen niet de volgen op Instagram voor extra's van de gasten!
-
In deze podcast praat ik (in het Engels) samen met Yogesh over zijn ervaringen met de Jeugdzorg. Zijn ervaring begon op zijn 12e toen hij niet meer naar school ging. De overgang van een kleine basisschool naar een grote middelbare school was zwaar en de school bood te weinig uitdaging. In plaats van school, bracht hij zijn tijd online door, waar hij een wereld van vrijheid én isolatie creëerde, met negatieve gevolgen voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Samen met zijn moeder en een jeugdbeschermer zocht hij naar andere opties en koos uiteindelijk vrijwillig voor een plaatsing in een besloten groep. In deze aflevering praat Yogesh o.a over (simpel) leven in een gemeenschap, zelfontwikkeling, teachings van Osho, zijn werk als leerkracht, ontsnappen in een online wereld, zijn tijd op de besloten groep, een rehabilitatie programma in Frankrijk, reizen door Azië, en hoe zijn moeder hem altijd bleef benaderen met openheid, respect en empathie.
Timestamps:
Iets over Yogesh - 4:44
De Ervaringen van Yoges - 22:00
Yogesh' Toevoeging - 59:25Check hier de Jeugdzorgen Playlist
Volg Jeugdzorgen op Instagram voor extra's van de gasten!
-
Eli had al op vroege leeftijd contact met de Jeugdzorg. Zijn ouders kregen toen hij c.a. twee jaar was hulp in huis omdat zijn vader agressief kon zijn tegenover zijn familie (moeder en broers). Maar ook met zijn moeder kon het flink botsen. De situatie werd er namelijk niet beter op nadat zijn ouders gingen scheiden... Eli praat o.a. over zijn leven als bezig bijtje, zijn werk in de horeca, detectives schrijven, rouwen om het vermoorden van karakters in het boek, zijn favoriete gerechten, mooie en niet zo'n fijne momenten in de pleegzorg en in groepen, antidepressiva slikken en omgaan met de werkingen daarvan, veel groepsverhalen, fijne begeleiders en zijn inzet in verscheidene jeugd(zorg)organisaties voor een betere Jeugdzorg.
Timestamps:
Iets Over Eli - 2:50
De Ervaringen van Eli - 14:25TW: kindermishandeling, huiselijk geweld
De Podcastparade - Jeugdzorgen
-
Jasmin liep op haar 10e weg van huis om in Utrecht naar de Raad van Kinderbescherming te gaan. Dat is haar niet gelukt, maar zo is het jeugdteam, en zo ook de Jeugdzorg, in beeld gekomen. Op haar 14e is ze weer weggelopen en na een gesprek met haar moeder, hulpverleners, leerkrachten én een huisarts is er besloten dat ze zich beter kon ontwikkelen als ze uit huis werd geplaatst. Haar moeder had namelijk bepaalde ideeën over Jasmins opvoeding en haar toekomst die haar niet vrij lieten om te zijn wie ze was (en is). Hierna volgde een crisisopvang, gezinshuis, een pleeggezin en een KTC. Jasmin praat o.a. over haar vrienden vinden bij concerten, haar favoriete artiesten SZA en Kendrick Lamar, haar strenge stiefvader, de vervelende tijd bij haar gezinshuis, haar pleegouders die ze als haar tweede ouders beschouwd, healen in dat gezin én haar concrete plannen om weer terug bij haar moeder te wonen om deze band weer verder te herstellen en versterken.
Timestamps:
Iets over Jasmin - 8:02
De Ervaringen van Jasmin - 18:18
Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur een bericht naar Jeugdzorgen op Instagram of stuur een mail naar [email protected]
-
Voor zover Delano weet is de Jeugdzorg sinds zijn geboorte in zijn leven. Zijn ouders zijn beide laagbegaafd (LG) waardoor er veel extra hulp in huis werd gehaald. Zo kwam Delano op jonge leeftijd al in aanmerking met veel dagopvangen, naschoolse opvangen en logeerhuizen. Delano praat o.a. over zijn liefde voor zijn oranje kater, zijn obsessie met Billie Eilish en Yungblud, vijftien uur lang met een katheter in 32 graden staan wachten voor de deuren van een BE concert, gepest worden op groepen en scholen, zijn eetstoornis en zelfbeschadiging, Harreveld en ZIKOS, hoe Jason (Bhugwandass) de eerste persoon was die het voor hem opnam in zijn identiteit als trans man, het harde leven na de jeugdzorg, een hernia oplopen door slopend werk en praten we in het begin uitgebreid over Delano’s kledingstijl.
Timestamps:
Iets over Delano - 5:33
De Ervaringen van Delano - 18:05TW. Suïcide gedachtes, zelfbeschadiging, eetstoornis
Wil jij met iemand praten over zelfbeschadiging? Hopelijk is WijZijnMind iets voor jou (chat via de site of whatsapp 06 13 86 38 03 en of bel naar 0900 1450)! Of check de site van zelfbeschadiging.nl
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
Wil jij met iemand praten over eetstoornissen? Hopelijk is Stichting Kiem iets voor jou! Check hier de website of neem een kijkje op de Instagram pagina!
Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur een bericht naar Jeugdzorgen op Instagram of stuur een mail naar [email protected]
-
Volgende week weer een nieuwe aflevering!
Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur een berichtje naar @Jeugdzorgen via Instagram of stuur een mail naar [email protected]
-
Bernards Jeugdzorg ervaring is er niet een van pleeggezinnen, groepen of uithuisplaatsingen. De Jeugdzorg bleef in zijn leven voornamelijk aan de zijlijn. In deze aflevering vertelt Bernard over zijn jeugd en op wat voor manier de Jeugdzorg bij hem in het leven kwam... Bernard praat o.a. over sporten, zijn eigen bouwbedrijf, je vriendenkring klein houden, het huwelijk en de scheiding van zijn ouders, het leven met een ouder met verslaving, je ouder (proberen te) helpen met stoppen, zijn veerkracht, de impact van zijn jeugd op zijn relatie en hoe je je verleden kan omzetten in brandstof.
Timestamps:
Iets over Bernard - 3:26
De Ervaringen van Bernard - 9:00TW: huiselijk geweld, ouder met verslaving
Wil jij jouw ervaring ook delen? Alles is welkom! Stuur een berichtje op Instagram naar Jeugdzorgen of mail [email protected]
-
Suus was één van de vele jongeren die begin jaren '00 op civielrechtelijke basis in de jeugdgevangenis terecht kwamen, samen met jongeren die hier voor strafrechtelijke redenen naartoe werden gestuurd. Civielrechtelijk betekent dat je geen strafbaar feit hebt gepleegd. Ondanks het verschil in titel, werden de jongeren door de groepsleiders aka voormalige bewakers, hetzelfde behandeld... In deze aflevering praat Suus o.a. over haar ervaring in de jeugdgevangenis, solo reizen door Zuid-, Centraal-Amerika en Azië, terugkeren om te zorgen voor haar moeder, hoe het was om de jongste te zijn met veel oudere zussen, weglopen en spijbelen, de impact van isoleercellen, gesloten inrichtingen en holistische therapie.
Timestamps:
Iets over Suus - 2:32
De Ervaringen van Suus - 12:40TW: (seksueel) kindermisbruik, suïcide van groepsgenoten, ouder met kanker
Als je met iemand (anoniem) wilt praten over jouw ervaring met seksueel misbruik, kan je hier klikken om naar de site van slachtofferhulp te gaan.
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
Volg Jeugdzorgen op Instagram voor extra's van de gasten!
-
De Jeugdzorg kwam voor het eerst in Jay's leven toen Jay vanuit de HIC naar Harreveld werd gestuurd. Een niet al te beste introductie tot de Jeugdzorg… Jay praat o.a. over theater, de jonge trans en queer organisatie WILD, hun super unieke schoenen, EBK’s, school en educatie op gesloten groepen, hoe dat laatste niet helpt om een fijne leeromgeving te creëren, moeten liegen over je herstel uit angst om langer in Harreveld te zitten, flashbacks en herbelevingen, de functionele neurologische stoornis (FNS) en hoe rolstoel(on)toegankelijk Nederland is.
TW: suïcide (gedachtes), zelfbeschadiging
Timestamps:Iets over Jay: 4:04De Ervaringen van Jay - 8:40Check HIER de speeldata voor de theatervoorstelling HET VERHAAL DAT NOOIT van WILD Productions!
Wil jij met iemand praten over zelfbeschadiging? Hopelijk is WijZijnMind (chat via de site of whatsapp 06 13 86 38 03 en/of bel naar 0900 1450) iets voor jou!
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
-
Toen TJ vijf was en zijn vader hem wilde ophalen voor visitatie, werd hij door zijn moeder verstopt in de slaapkamer, omdat zij niet wilde dat TJ naar zijn vader ging. Nadat de politie werd gebeld en het huis binnenging, vonden zij spullen in het huis wat, samen met de geschiedenis van het gezin, leidde tot THJ’s uithuisplaatsing. Zo kwam de Jeugdzorg voor het eerst (echt) in TJ’s leven. TJ praat o.a. over zijn passie voor feestjes en evenementen organiseren, zijn vader die pas op TJ’s derde van zijn bestaan afwist, gesloten groepen, de ups en downs maar de onvoorwaardelijke band met zijn moeder, zijn ervaring met soms dakloos zijn, de Jeugdzorg uitgaan zonder diploma in verband met alle gesloten plaatsingen en zijn doel om te strijden voor een betere Jeugdzorg.
Timestamps:
Iets over TJ - 1:07
De Ervaringen van TJ - 4:30TW: kindermishandeling, suïcide(gedachtes), ouderverstoting
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur een berichtje naar @Jeugdzorgen op Instagram of mail naar [email protected]
-
*Merlijn en ik hebben deze podcast opnieuw opgenomen omdat de audiokwaliteit niet goed was, waardoor je Merlijn slecht kon verstaan. De nieuwe versie is vanaf minuut 7:50 te horen.
Merlijns vroege jeugd was best fijn, totdat zijn vader overleed toen Merlijn 7 was. De beste vriend van zijn vader maakte misbruik van deze kwetsbare situatie, en samen met andere mannen misbruikten zij Merlijn seksueel. De jeugdzorg kwam voor het eerst in zijn leven toen hij (toen 13) van de HIC naar een besloten groep werd gestuurd. Hij kwam op de HIC terecht omdat hij tegen zijn moeder aangaf dat het hem niet meer lukte en hij niet meer wilde leven… Merlijn praat o.a. series bingewatchen, HIC, aan veel nieuwe en heftige dingen blootgesteld worden, gesloten groepen, slechte ervaringen binnen ZIKOS, goede en slechte begeleiders, 2 op 1 behandeling en therapie.
TW: seksueel misbruik, zelfverwonding, suïcide (gedachtes)
Timestamps:Iets over Merlijn - 7:50
De Ervaringen van Merlijn - 11:50Wil jij met iemand praten over zelfbeschadiging? Hopelijk is
WijZijnMind (chat via de site of whatsapp 06 13 86 38 03 en of bel naar 0900 1450) iets voor jou!
zelfbeschadiging.nl
Als je met iemand (anoniem) wilt praten over jouw ervaring met seksueel misbruik, kan je hier klikken om naar de site van slachtofferhulp te gaan.
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113. -
De Jeugdzorg kwam met een klap in Jaydens leven toen hij op zevenjarige leeftijd van de een op de andere dag uit huis werd geplaatst. De reden voor de uithuisplaatsing was voor hem toen niet bekend, wat het extra heftig voor hem maakte. Met zijn zussen en broertje werd hij in een gastgezin gezet, maar de vier bleven helaas niet lang bij elkaar. Na het gastgezin kwamen zijn zus, broertje en hij in een crisisopvang. Hierop volgde een pleeggezin voor alleen hij en zijn broer. Zijn pleegouders hadden ook een uitwerkhuis, een soort gastgezin, met nog zes andere pleegkinderen. Zowel in het pleeggezin als in het uitwijkhuis heerste een angstcultuur… Jayden praat o.a. over zijn deelname als speechschrijver aan de Op weg naar Het Lagerhuis debatwedstrijd, de tv-finale, zijn liefde voor (hiphop) dansen, zijn studie rechten, het leven in een angstcultuur, de samenhorigheid en veerkracht van alle pleegbrussen, beschadigde en gebroken familiebanden, de beperkte omgangsregeling met zijn zusje en de terugkeer naar zijn moeder
TW: kindermishandeling
Tiimestamps:
Iets over Jayden: 0:45 EN 8:50
De Ervaringen van Jayden: 13:20Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur een berichtje naar @Jeugdzorgen op Instagram of mail naar [email protected]
-
Jouw Ingebrachte Mentor, wat is dat eigenlijk?
In deze aflevering praat ik met Saad en Suzanne van stichting JIMwerkt over de oprichting van de stichting, de waarde van een JIM én hoe jij zelf ook aan een JIM kan komen!
Saad, content creater en acteur, vertelt ons hoe het was om zelf een JIM te hebben én later een JIM te zijn voor zijn zusje. Suzanne, onderzoeker en oprichter van JIMwerkt, praat over wat een JIM nou betekent voor een jongere, de ouders en de hulpverleners.
Wil jij zelf ook een JIM maar weet je nog niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? https://jimwerkt.nl/ helpt jou om aan Jouw eigen Ingebrachte Mentor te komen!
-
Isa werd op haar 5e uit huis geplaatst omdat haar ouders niet meer voor haar konden zorgen. Zij en haar broertje werden in een pleeggezin gezet wat liefdevol had moeten zijn, maar helaas niet was. Op haar 9e moest ze daarom ook dit gezin verlaten. Hierna volgde een traject vol met verhuizingen, loze beloftes en gesloten groepen. Isa praat o.a. over de reden voor haar deelname in de Miss Beauty verkiezingen in Friesland, haar creatieve uitlatingen, zich op jonge leeftijd uitspreken tegen onrecht, angststoornissen, uit je comfort zone gaan, weer 'integreren' in de samenleving na het leven in groepen en haar dankbaarheid voor haar tweede liefdevolle pleeggezin.
Timestamps:
Iets over Isa: 6:40
De Ervaringen van Isa: 10:10
TW: seksueel misbruik, suïcidegedachte
Als je met iemand (anoniem) wilt praten over jouw ervaring met seksueel misbruik, kan je hier klikken om naar de site van slachtofferhulp te gaan.
Denk jij aan suïcide of ken je iemand die dat doet? Bij 113 kan je (anoniem) chatten met iemand die voor je klaar staat, of bel gratis naar 0800-0113.
Volg @Jeugdzorgen op Instagram voor meer van de gasten!
- Laat meer zien