Afleveringen
-
In deze aflevering spreken we met Esther Heijkoop, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de klachten die kunnen ontstaan bij radiotherapie (bestraling) en chemotherapie en wat je daar met voeding aan kunt doen.Handige links:
https://open.spotify.com/episode/44sbutkzV5ldupsqx0OjsN?si=iNa1pKNxSiS6vZy7GOIKFQOnze podcastaflevering over smaakverlies en smaakverandering.
https://www.goedgevoedouderworden.nl/energie-en-eiwitrijke-producten/ database met energie en eiwitrijke producten
https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/ Voeding en kanker infoRegie en interview : Maartje Brandt. Muziek en productie: Fons Flotman.
-
In deze aflevering spreken we met Yvonne Hilhorst verpleegkundig specialist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de vragen rondom slokdarmkanker: Wat zijn de symptomen? Hoe kan het behandeld worden?In het tweede deel bespreken we de voedingsadviezen in de verschillende fases van de behandeling met Nikki remer en Dianne van Schepen, diëtisten Antoni van Leeuwenhoek. Handige links: https://www.goedgevoedouderworden.nl/energie-en-eiwitrijke-producten/ database met energie en eiwitrijke producten
www.spks.nl Website SPKS
https://www.zgt.nl/media/37997/kookboek-19-1-2022.pdf recepten voor patienten met slokdarmkanker
https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/mijn-eetmeter-app-online.aspx De eetmeter
https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/ Voeding en kanker infoRegie en interview : Maartje Brandt. Muziek en productie: Fons Flotman.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze aflevering spreken we met Lisette Saveur, verpleegkundig specialist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de vragen rondom een NET: Wat is een neuro endocriene tumor precies? Wat zijn symptomen? Hoe kan het behandeld worden?
In het tweede deel bespreken we de voedingsadviezen in de verschillende fases van de behandeling met Marleen Ariens, diëtist Antoni van Leeuwenhoek.
Handige links:
stichting NET NEC kanker: https://www.netneckanker.nl/
Voedingenkankerinfo: https://www.Voedingenkankerinfo.nl
Regie en interview : Maartje Brandt.
Muziek en productie: Fons Flotman. -
Met Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde / arts palliatieve geneeskunde, werkzaam in Hospice Bardo, spreken we over de laatste fase in het leven.
Vervolgens bespreken we met Léonie Roeleveld, diëtist Antoni van Leeuwenhoek, welke rol voeding speelt als je niet meer beter kunt worden.
Links die genoemd worden of relevant zijn bij deze aflevering:
www.palliaweb.nl
www.hospicebardo.nl
De podcast van Hospice Bardo: https://anchor.fm/hospice-bardohttps://anchor.fm/hospice-bardo
www.voedingenkankerinfo.nl
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman -
Je arts vertelt dat er na allerlei behandelingen geen kanker meer waar te nemen is. Blije en opgeluchte gevoelens natuurlijk, maar misschien ook de gedachte: wat nu? Wat kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat kanker terugkomt? Met José Breedveld, diëtist en onderzoeker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds spreken we over de laatste inzichten en adviezen voor gezond leven na kanker.
Links die genoemd zijn en/of van toepassing zijn bij deze aflevering:
https://www.wkof.nl/nl/leven-met-kanker/gezond-leven-na-kanker
https://www.kanker.nl/zoeken/informatie?term=na%20kanker&caremaps%5B0%5D=168095
www.voedingenkankerinfo.nl
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
Na de behandeling van kanker kunnen er nog allerlei restklachten bestaan. Vaak is een revalidatietraject dan ondersteunend om je bijvoorbeeld fitter te laten voelen.
Met Ellen Passchier, verpleegkundig specialist Hoofdhalsrevalidatie, spreken we over de mogelijkheden en de oplossingen die revalidatie biedt.
Links die genoemd zijn en/of van toepassing zijn bij deze aflevering:
Voor zoeken naar ondersteunende zorg = heel veel omvattend van inloophuizen tot psycholoog, fysio etc.:
https://www.verwijsgidskanker.nl/
of specifiek revalidatie (daar is een verwijzing van de (huis)arts voor nodig) via het IKNL:
https://www.verwijsgidskanker.nl/zoek/revalidatieprogramma's
of ondersteuning via stOOK:
https://www.stichting-ook.nl/over-stichting-ook/
Voor ondersteuning bij het vergroten van fysieke fitheid tijdens en na kanker:
https://www.onconet.nu/
Of Stichting tegenkracht:
https://www.tegenkracht.nl/sportbegeleiding-op-maat/
Voedingsvragen:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/
Specifiek voor problemen met voeding na hoofd-hals kanker:
https://pvhh.nl/over-hoofd-hals-kanker/na-de-behandeling/eten-en-drinken/
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
Bij hoofd-halskanker, maar ook bij slokdarmkanker of bestraling van de longen kunnen slikklachten ontstaan.
Met Merel Latenstein, logopedist in het Antoni van Leeuwenhoek, spreken we over welke slikklachten er zijn en hoe de voeding aangepast moet worden om verslikken of erger te voorkomen.
Links die genoemd zijn en/of van toepassing zijn bij deze aflevering:
https://www.iddsidex.nl/
https://pvhh.nl/
www.hoofd-halskanker.info
www.voedingenkankerinfo.nl
www.zachtvoedsel.nl
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
Als er een soort kanker is waarbij de invloed op je voeding heel duidelijk is, is het wel bij een tumor in het hoofd-halsgebied. Met hoofd-halschirurg Lily-Ann van der Velden, spreken we over hoe vaak het voorkomt en waardoor het veroorzaakt wordt.
Daarna vertelt Sheena Tjon-a-joe, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek, welke aanpassingen er in je voeding nodig zijn als je een tumor in het hoofd-halsgebied hebt en deelt zij ook nog een recept:
Pompoen-wortel-gember-kokossoep
Ingrediënten:
500 gram pompoen 500 gram winterwortels 1 blikje kokosmelk (400 ml) 1 ui 2 stukjes gember van circa 2 cm 2 teentjes knoflook 2 eetlepels ras-el-hanout (kruidenmix)Bereiding:
Snijdt de ui en knoflook fijn en fruit deze aan Snijdt de pompoen en wortel in blokjes van circa 2x2cm en kook deze met een laagje water in 20 minuten gaar Voeg de gember, knoflook en uien toe aan de soep Pureer de soep glad met een staafmixer Voeg de ras-el-hanout toe en roer de soep goed doorLinks die genoemd zijn en/of van toepassing zijn bij deze aflevering:
https://pvhh.nl/
www.hoofd-halskanker.info
www.voedingenkankerinfo.nl
www.zachtvoedsel.nl
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
"Let food be thy medicin and medicin be thy food", een uitspraak die vaak toegeschreven wordt aan Hippocrates. Of het nu waar is dat hij dat ooit gezegd heeft of niet, er schuilt wel iets van waarheid in deze uitspraak.
Kanker krijgen is vaak een kwestie van domme pech hebben. Maar je kunt wel het risico op het krijgen er van wel verminderen door je voedingspatroon en lifestyle.Met José Breedveld, onderzoeker en diëtist bij het Wereld Onderzoek Fonds spreken we over de nieuwste wetenschappelijke feiten en de adviezen.
Links die genoemd worden en/of zinvol zijn:
www.wkof.nl
www.wcrf.nl
www.voedingenkankerinfo.nl
www.voedingscentrum.nl
www.kanker.nl
www.verwijsgidskanker.nl
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
In deze aflevering vertelt Eric-Jan Wissink, ook wel Eric-Jan de Smaakman, over hoe je met voedingsmiddelen kunt werken om te kunnen leven met je smaakverlies en/of smaakveranderingen bij kanker.
Links die relevant zijn bij deze aflevering:
https://www.ericjandesmaakman.nl/
https://www.voedingenkankerinfo.nl/smaaksturing/
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
In deze aflevering vertelt Sara Verschure, diëtist en onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek, over het belang van voeding bij de behandeling van borstkanker.
Links die relevant zijn bij deze aflevering:
https://www.wcrf.org/dietandcancer/breast-cancer-survivors/
https://www.voedingenkankerinfo.nl/?s=borstkanker&alle=1
https://www.borstkanker.nl/
https://olijf.nl/
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
In deze aflevering vertellen Kim van Reijsen, fysiotherapeut bij het Antoni van Leeuwenhoek en Maartje Brandt, diëtist bij het Antoni van Leeuwenhoek, waarom juist beweging en voeding belangrijk zijn als je kanker hebt.
Links die relevant zijn bij deze aflevering:
www.onconet.nu
www.voedingenkankerinfo.nl
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
In deze aflevering vertelt Esther Heijkoop, diëtist Antoni van Leeuwenhoek, welke oplossingen er zijn als normale voeding niet meer lukt. Ook geeft zij tips hoe deze medische voedingen te gebruiken zijn in de voeding.
Links die relevant zijn bij deze aflevering:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/
https://www.karakteruitgevers.nl/boeken/_Sterk.html
https://www.sorgente.nl/drinkvoeding-recepten
https://www.medireva.nl/medische-voeding/recepten-met-drinkvoeding/
https://www.eurocept-homecare.nl/recepten/
https://www.mediqtefa.nl/Client/Medische%20voeding/Typen%20medische%20voeding/Drinkvoeding/Recepten%20drinkvoeding
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman
-
In deze eerste aflevering van de podcast-serie "Kanker.. wat eet je dan" vertellen Silke Hopman, Sara Verschure en Sheena Tjon-a-Joe, diëtisten van het Antoni van Leeuwenhoek, over voeding bij kanker en welke feiten en fabels er daaromtrent zijn.
Links die relevant zijn bij deze aflevering:
www.voedingenkankerinfo.nl/
www.verwijsgidskanker.nl/
https://oncologiedietisten.nl/
https://nvdietist.nl/informatie/welkom/
www.iamafoodie.nl/
www.avl.nl/
Productie en regie: Maartje Brandt
Techniek en muziek: Fons Flotman