Afleveringen
-
Na al het feestgedruis van onze jubileum-podcast is het nu weer back to normal, Nou ja, normal? We gaan in deze 51ste podcast gewoon weer een heel gaaf thema behandelen. Wijnen uit de Amerikaanse staat Oregon, met de focus op Chardonnay en Pinot Noir. Verfijnde terroir-wijnen met een hoog aanzien die vaak worden vergeleken met de top uit Bourgogne. Misschien in Nederland niet zo bekend, maar daar gaan wij verandering in brengen. Dus ga er maar weer eens goed voor zitten, dit is de Klare Wijn Podcast 51: Oregon, het Bourgogne van de VS.
-
Je gaat luisteren naar een wel hele bijzondere podcast, het is namelijk onze 50ste editie en dat gaan we groots vieren. Misschien klinken de opnames wat rumoerig, dat kan kloppen, want we hebben publiek. 175 vrienden van de show luisteren mee in restaurant Post in Dordrecht. En wat doe je als je wat te vieren hebt? Eten en drinken natuurlijk! Daarom is het thema wijn/spijs, hoe combineer je de juiste wijn bij een gerechtje, waar moet je op letten, wat zijn de valkuilen? We gaan het bespreken met een absolute kenner. Verder kijken we terug op 50 podcasts. Welkom bij podcast 50: Een jubileum met wijn en spijs.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In deze podcast gaan we naar onze Oosterburen en we behandelen twee specifieke gebiedjes. Qua omvang niet groot, maar er komen wel grootse wijnen vandaan. Het gaat over de wereldberoemde Rheingau en in de slipstream nemen we ook nog het minder bekende Mittelrhein mee, waar ook veel fraais vandaan komt. Wat maakt deze wijngebieden zo uniek? Hoe zit het nou toch met al die Duitse wijnregels en welke ontwikkelingen zien we in deze regio. We gaan het allemaal bespreken én natuurlijk drinken we daarbij een aantal mooie wijnen. Luister nu naar podcast 49: De Rheingau en Mittelrhein.
-
Het is er sprookjesachtig mooi, het is er vaak zonnig en warm en er komen uitzonderlijke wijnen vandaan. In deze editie gaan we het hebben over de Elzas, in het noord-oosten van Frankrijk. Een geweldige regio om te bezoeken, maar waar moet je beginnen? We gaan het je natuurlijk vertellen. Welke wijnen worden er gemaakt, wat zijn de trends en ontwikkelingen in dit gebied? Je hoort het van niet één maar twee gasten die de regio door en door kennen: Magister Vini en adjunct-hoofdredacteur van Perswijn Lars Daniëls en auteur Ruud Couwenhoven. Dus luister nu naar podcast 48: de Elzas!
-
Het begrip terroir: je wordt er in de wijnwereld mee doodgegooid. En ook op cursussen en bij proeverijen gaat het er vaak over. Klimaat, bodem, ligging, het heeft allemaal invloed op de wijn. Maar wanneer heeft een wijn nou wél terroir en wanneer niet? Waar komt het vandaan, is het nou echt zo belangrijk en misschien wel de belangrijkste vraag: wat moet ik ermee? In deze podcast nemen we een ‘deep dive’ in de wereld van terroir. Het wordt een soort masterclass, door Magister Vini Joep Speet. Dus na podcast 47 weet je alles over terroir!
-
In podcast 46 ontvangen we een bijzondere gast: de Oostenrijker Lenz Moser, een man die het beroemde familiebedrijf besloot te verlaten. In 2015 richtte hij Lenz Moser Projects op met het doel om speciale projecten in de nieuwe wijnwereld te starten. Zijn bekendste project is Chateau Changyu Moser XV in China, een samenwerking met het grote doel om de beste en belangrijkste wijnen van China te produceren. Over dit project en nog een paar andere projecten gaan we het uitgebreid hebben, dus stay tuned voor podcast 46: Lenz Moser en zijn Chinese avontuur.
-
In deze podcast bespreken we geen bepaald wijngebied, druif of chateau, maar we gaan het hebben over een stad! De stad waar Ernst-Jan en Antoin wonen: Dordrecht. Wat veel mensen niet weten is dat Dordrecht eeuwenlang het centrum van de wereldwijde wijnhandel was. De Wijnstraat, de wijnhaven, de Kuipershaven: Dordrecht ademt wijn en daar valt heel veel over te vertellen. Dat gaan we dan ook doen met speciale gasten, Yannick de Vlieger van wijnkoperij Frans van den Hoogen en historisch journalist Jaap Bouman. Dus luister naar podcast 45: Dordrecht, historische wijnstad.
-
We gaan eilandhoppen, hoe leuk is dat! Want veel eilanden beschikken over vruchtbare, vaak vulkanische bodems, waar onze geliefde druifjes maar al te graag op groeien. Het levert unieke wijnen op, met specifieke kenmerken. En vaak van hoge kwaliteit. Uiteraard gaan we dat allemaal bespreken en proeven. Het zijn ook eilanden waar veel toeristen naartoe gaan, om te genieten van de zon en de zee. Maar een bezoekje aan een wijnhuis kan daar vaak ook, dus wellicht doe je in deze podcast wat inspiratie op voor je volgende vakantie. Van Griekenland, tot Portugal en van Italië tot Madeira. Dit is Podcast 44: eilandwijnen en vulkanische wijnen.
-
In deze podcast gaan we helemaal maar het zuiden van Spanje, om precies te zijn: Jerez de la Frontera, de bakermat van sherry! En nou niet gelijk wegzappen, dit wordt echt een leuk en interessant verhaal. Want sherry is super veelzijdig, er zijn ontzettend veel stijlen en er komen ook steeds meer onversterkte wijnen uit deze regio. Van beendroog tot mierzoet, alles komt voorbij, en dat doen we met iemand die alles weet van Sherry. Dus zet je schrap voor podcast 43: make sherry great again.
-
In deze podcast vliegen we naar de andere kant van de wereld, helemaal naar Californië, één van de grootste staten in de USA. En overal vind je er wijngaarden, aan de kust, in het binnenland, in koele gebieden, maar ook op bloedhete plekken. Er komt nog steeds veel bulk vandaan, maar daar staan we niet te lang bij stil. Nee, wij gaan ons focussen op de pareltjes, want ook uit Amerika komen mooie, verfijnde en complexe wijnen. Gelukkig hebben we voor deze aflevering een echte Californië-kenner uitgenodigd die ons op sleeptouw neemt. Dus hou je vast voor een lange podcast 42: California dreaming!
-
In de eerste podcast van 2024 gaan we naar Spanje, naar het prachtige wijngebied Ribera del Duero, bekend van de karaktervolle rode wijnen, maar er komt ook wit, rosé en zelfs mousserend en versterkt vandaan. Het is een ruige regio met koude winters en korte hete zomers. Uiteraard gaan we het hebben over de geschiedenis, de belangrijkste wijnhuizen komen aan bod, leuke tips voor als je er eens naartoe wilt en uiteraard gaan we hele mooie exemplaren proeven. We beginnen het nieuwe jaar dus goed! Podcast 41: Ribera del Duero.
-
In de 40ste Klare Wijn podcast gaan het over Super Tuscans: de krachtige en vaak peperdure wijnen met Franse druivenrassen uit Toscane. Voor de één het hoogst haalbare, voor de ander de verloochening van dit historische wijngebied. We hebben het er al best vaak over gehad, maar nog nooit uitgebreid. En dat gaan we nu dus wel doen. Hoe zijn Super Tuscans ontstaan, wat was de eerste, waarom zijn ze zo populair en hoe zit het met de toekomst? Het komt allemaal aan bod én er worden er veel geproefd. Dus zet je schrap voor de laatste podcast van 2023: Super Tuscans!
-
In deze aflevering gaan we naar de bekendste wijnstreek van Spanje: Rioja. Bekend om z’n heerlijke, zachte, houtgelagerde Tempranillo’s: altijd goed, altijd lekker. Maar er worden tegenwoordig ook andere stijlen rioja’s gemaakt. Deze klassieke wijnregio is volop in beweging. En in dit prachtige gebied staat een hele bijzondere bodega: Marques de Murrieta. De oprichter: Markies Murrieta zag de potentie van wijnen uit Rioja, want hij was de eerste wijnmaker die z’n wijnen exporteerde, de grondlegger dus van de wijnhandel in Rioja. Tijd om hier eens uitgebreid bij stil te staan, dus luister nu naar podcast nummer 39: Rioja en Marques de Murrieta
-
In deze podcast maken we een enorme reis, we gaan namelijk helemaal naar Zuid-Afrika. Over dit oude, nieuwe wijnland valt heel veel te vertellen. Bijvoorbeeld over de Nederlandse invloeden, de apartheid, de vele prachtige wijnhuizen, de natuur, de cultuur en ga zo maar door. We doen dat niet alleen, maar met een echte Zuid-Afrika kenner die het land al meerdere malen heeft bezocht: Martijn Roos van wijnbar Pinot in Breda.
-
In deze nieuwe podcast gaan we naar Oostenrijk, een fantastisch wijnland, dat we vooral kennen van de Gruner Veltliner en de Wachau. Maar er is nog zo veel meer te vinden! In deze podcast gaan we helemaal naar het oosten, naar de Sloveense grens. Daar vind je het kleine, maar zeer fijne wijngebied Süd-Steiermark. De regio waar het voor Antoin -lang geleden- allemaal is begonnen. En wat komen hier schitterende vandaan! We gaan er in deze aflevering een record aantal proeven. Luister nu naar podcast 37: De Oostenrijkse wijnregio Süd-Steiermark.
-
Het is zomer! Dus tijd voor een zonnige podcast. Met wijnen uit een gebied waar de zon vaak schijnt en waar wij Nederlanders graag naar toe gaan: Toscane in het mooie Italië. Een geweldig wijngebied, maar ook best ingewikkeld om te doorgronden. Daar gaan we verandering in brengen. Na het luisteren ben ook jij een beetje Toscane kenner! We gaan het hebben over de druiven, de gebieden, de wijnhuizen, de geschiedenis en mooie anekdotes. Dat doen wij niet alleen, nee, we hebben weer een topgast.! - Joep Speet
-
Uit Bordeaux komen de meest schitterende wijnen, maar veel mensen vinden het ook een lastig en moeilijk te doorgronden gebied. In deze podcast gaan we het uitgebreid hebben over het allerberoemdste wijngebied ter wereld. De geschiedenis, de geografie, en met name de wijnen. En dan vooral: hoe stap ik in? Hoe kan ik Bordeaux wijnen gaan verzamelen? We krijgen tips and tricks van twee echte kenners. Eén tip kunnen we alvast verklappen. En dat is ook gelijk de titel van podcast 35: Bordeaux 2022, het jaar om in te stappen.
-
In deze speciale editie hebben Ernst-Jan en Antoin een exclusief interview met René Barbier jr, wijnmaker in de Spaanse Priorat en Montsant en vooral bekend van zijn wereldberoemde Clos Magador wijnen. René was half mei in Nederland op uitnodiging van de importeur Grandcruwijnen.nl uit Dordrecht. Eigenaar Rolf Ketelaar is ook te gast in deze podcast. Dus geniet van deze extra aflevering -gewoon omdat het kan- en laat je onderdompelen in de wijnen van René. Maak kennis met dit unieke stukje Spanje!
-
Eindelijk is het lente, en wat past daar goed bij? Mousserende wijn! Lekker bubbelen in de zon. Maar ja, welke moet je pakken, want er is tegenwoordig zoveel keus. Champagne natuurlijk, altijd goed, maar dat past misschien niet altijd binnen het budget. Gelukkig zijn er heel veel andere mogelijkheden en die gaan we bespreken en proeven. Vertellen we ook nog wat over de geschiedenis en de verschillende methodes, en dan is het verhaal weer helemaal rond. Dus pak je sabreer-sabel erbij voor de 33ste Klare Wijn Podcast: Mousserende wijn.
-
Het is een wijngebied waar je niet zoveel over hoort, maar daar gaan wij verandering in brengen. Alto Adige, ook wel SüdTirol genoemd. En even voor de duidelijkheid: dan hebben we het over Noord-Italië. en gebied met een eigen karakter, met heel veel goede coöperaties en kleine wijnboertjes die de meest schitterende pareltjes produceren. Bekende druiven, onbekende druiven. Je vindt er alles! We gaan het bespreken met twee echte Alto Adige fans, dus ga er maar weer lekker voor zitten en luister naar aflevering 32: Alto Adige!
- Laat meer zien