Afleveringen
-
Afgelopen oktober werd een mailtje uit 2021 ineens weer weer aangehaald: hier stond een een klein getypt verhaal, waarin Juul van den Reek aan gaf dat ze zoveel aan de podcastserie Arts, Of Toch Niet? had gehad. En waarom? Het had haar doen inzien dat er ook andere mogelijkheden zijn na je artsendiploma, zonder daarbij medisch specialist te worden.
Ze was er klaar voor om samen met Machteld van Egmond openlijk te spreken over het gevoel van in de “artsenkast” zitten. Een kleine 10 jaar geleden heeft Juul de opleiding tot dermatoloog en Machteld de opleiding tot KNO-arts afgeslagen. Respectievelijk voor de ene om vervolgens de onderzoekswereld in te gaan en voor de ander om advocaat te worden.
Hoe voelden zij zich toendertijd en was het moeilijk om deze switch te maken? Wat waren de reacties vanuit de omgeving? Wat was uiteindelijk de motivatie om de knoop definitief door te hakken en hoe wisten ze wat ze dan wél wilden worden?
Ben jij benieuwd naar hun verhaal, waarin we openlijk hun twijfels en gemaakte afwegingen vanuit de ’Artsenkast’ met ze bespreken? En wat hun drive was om toch voor iets anders te kiezen? Luister dan nu de nieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast!
-
Afl. 12 - Hematoloog of documentairemaker?
Dat was de keuze waar Ruben Terlou zo'n tien jaar geleden voor stond. Twee beroepen die ver uit elkaar staan, maar stiekem toch veel overeenkomsten laten zien. Als jonge geneeskundestudent reisde Ruben al de wereld af en werd hij gegrepen door de bijzondere verhalen uit onder andere China. Dit werd al duidelijk toen hij direct na het behalen van zijn VWO-diploma als kersverse student besloot om alleen naar China af te reizen en in twee jaar de taal Mandarijn eigen te maken. Daarnaast reisde hij in de jaren daarna af naar Afghanistan en Irak voor zijn fotografie wat hem diverse prijzen opleverde.
Met zijn documentaireserie: 'Langs de oevers van Yangtze' en de binnenkort nieuw uitkomende serie 'Dokter Ruben' combineert hij zijn passie voor het reizen met de geneeskunst. Zijn onrust, gedrevenheid en eigen bril op de wereld maakt dat Ruben Terlou bijzonder en goed is in zijn werk.
220 dagen per jaar op reis en een studiebeurs voor zijn promotieonderzoek naast zich neer leggen om vervolgens een reisserie te maken, zijn niet alledaagse keuzes die Ruben Terlou met volle overgave neemt.
Ben jij benieuwd naar zijn verhaal, waarin hij met oprechtheid zijn twijfels en onzekerheden in zijn loopbaan vertelt? Luister dan nu de nieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast!🎙️Interviewers: Mare Köllen en Olivier Banus
#KoffiecodePodcast #Arts-of-toch-niet #RubenTerlou #Documentairemaker #Fotograaf #Coassistent #Geneeskunde
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Afl. 11 - Heb jij soms ook het gevoel dat de rol van co-assistent niet op je lijf is geschreven? Luister dan dit interview van ‘arts, of toch niet’ waar wij in gesprek gaan met 'het-roer-om' expert Tineke Plat. Zij deelt de twijfels en onzekerheden waarmee zij worstelde als co-assistent en als jonge dokter. Ze neemt ons mee in de keuzes die zij heeft genomen in haar carrière en de obstakels waar zij tegenaan is gelopen. Door het volgen van haar intuïtie lukte het Tineke Plat toe te geven dat de studie geneeskunde voor haar niet de juiste was. Omdat zij niet de enige is die hiermee worstelt kan zij met haar roer-om-methode andere artsen goed helpen een bewustere keuze te maken. Ben jij benieuwd naar de weg die Tineke bewandeld heeft of heb jij zelf wel eens twijfels of jij je op het goede pad bevindt? Luister dan deze week naar een gloednieuwe aflevering van Arts, of toch niet?
-
Afl. 10 - Vandaag hebben we voor jullie weer een nieuwe aflevering van ‘Arts, of toch niet?’ Dit keer schuift Philip Bos bij ons aan achter de microfoon. Philip is head of Customer success bij Nicolab - wat dit precies inhoudt vertelt hij ons uitgebreid tijdens dit interview. Nog belangrijker, hoe is hij hier terecht gekomen? Hij deelt zijn twijfels die hij tijdens de studie geneeskunde had met ons, hoe hij daarmee omging en hoe hij besloot zijn witte jas aan de kant te hangen. Hij wilde meer bezig zijn met het beleid en financiën van zorg, “het grotere plaatje” en besloot geen arts te worden. In deze aflevering hoor je alles over het bedrijfsleven, traineeships, en een baan in Sri Lanka. Hoe waardevol het is om een kopje koffie met mensen te drinken - dit keer níet met de specialist - en hoe je als arts je weg vindt in het bedrijfsleven. Luister nu naar de wijze adviezen van een ervaringsdeskundige!
-
Afl. 9 - Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van ‘Arts, of toch niet?’.
Dit keer bij ons aan tafel een jonge dokter die er recent voor heeft gekozen om uit het ziekenhuisleven te stappen: Isha ten Have. Wij praten met haar over de eerste baan als dokter, hoe zij het vond om als arts aan het werk te zijn en waarom zij toch ging twijfelen of het ziekenhuis voor haar de juiste plek was. De bureaucratie en de beperkte (keuze)vrijheid hebben haar doen besluiten een ander pad in te slaan. Zij besloot dit te delen met de wereld en na één LinkedIn bericht werd ze overspoeld met reacties en nieuwe inzichten. Heel wat kopjes koffie verder, heeft ze een baan buiten het ziekenhuis gevonden die bij haar past. Benieuwd naar haar verhaal en waar Isha is gaan werken? Luister nu de nieuwe aflevering van AOTN. -
Afl.8 - Van scalpel naar bakkersmes, een overstap die je niet vaak hoort. Mirjam van der Mark deed het: ze hoefde nog maar drie maanden van haar opleiding tot neurochirurg te voltooien, maar besloot uiteindelijk om haar OK-klompen aan de kant te zetten en op zoek te gaan naar haar echte passie.
Na een lange zoektocht naar wat voor arts ze wilde worden, is ze op bijzondere wijze bij de neurochirurgie terecht gekomen. Alhoewel in het begin opgelucht dat ze haar roeping had gevonden, werd ze gaandeweg toch geconfronteerd met ontevredenheid over haar carrière en heeft ze lang met twijfels rondgelopen. Wij gaan met haar in gesprek over deze twijfels, over de ongelukkigheid die zij toen voelde en hoe zij uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om een punt te zetten achter haar carrière als arts. Ze bespreekt met ons hoe zij "heeft geproefd van dat ze kan worden wat ze wilt". Nieuwsgierig geworden naar haar verhaal? En hoe haar leven er nu uit ziet als ondernemer in een bakkerij? Luister dan snel naar de nieuwste aflevering van Arts, of toch niet? -
Afl. 7 - Tijdens deze aflevering horen wij het bijzondere verhaal van Els Visser. Als zij tijdens een coschap in Indonesië een schipbreuk overleeft, verandert haar leven compleet. Ze ontdekt dat haar lichaam en geest meer kracht en doorzettingsvermogen hebben dan zij had gedacht en besluit hier meer mee te doen. Het idee ontstond om deel te nemen aan de Iron Man, één van de pittigste triatlons die er is. Inmiddels kan zij zichzelf namelijk één van de beste sportvrouw en van de wereld noemen. Terwijl zij druk bezig was met het promoveren bij de chirurgie begonnen er bij haar twijfels te ontstaan. Twijfel of zij wel arts wil worden en twijfel of zij zich niet volledig wil focussen op het sporten. We bespreken haar twijfel en de dilemma’s waar ze tegenaan loopt. Nieuwsgierig naar haar verhaal en welke keuzes zij uiteindelijk maakt? Luister nu snel de aflevering bij KoffieCo de podcast.
-
Afl. 6 - Een nieuwe aflevering van Arts, of toch niet? staat nu online en knalt door de KoffieCo speakers. Deze keer praten wij met Maran Jansen, dokter (niet praktiserend) en op dit moment werkzaam als ondernemende vrouw in de zorg. Maran is gestart als arts en binnen het bedrijf Me-doc in een management functie doorgegroeid. Zij verzorgt o.a. coachingstrajecten voor jonge artsen, vervult een interim-manager positie binnen Amsta en werkt daarnaast bij twee verschillende start-ups. Maran heeft niet stilgezeten nadat zij afscheid nam van het doktersberoep. Zij vertelt ons aan de hand van voorbeelden waarom artsen volgens haar uitstekende ondernemers zijn. Door haar positieve kijk op dingen zag zij al snel de charme van een ander soort rol binnen de medische wereld en is zij uiteindelijk op voor haar de juiste plek terecht gekomen. Benieuwd naar haar verhaal? Luister de nieuwste Arts, of toch niet!
-
Afl.5 - In deze aflevering van ‘Arts of toch niet’ interviewen Tessa en Doris maar liefst twee gasten: Martijn Scholtemeijer en Féline Scheijmans. Beiden zijn zij zeer getalenteerde jonge dokters en deelnemers aan de Denktank 2019. Waarom zij naast dokters ook ’denkers’ wilden worden? Dat zullen wij in ruim 40 minuten boven tafel proberen te krijgen! Waar in de medische wereld alles volgens protocollen moet gaan, *gooit de Denktank alle regels overboord om zo op andere wijzen na te denken over bestaande problemen en dilemma’s. De boodschap die zij willen overbrengen is: als je iets doet, doe het vol overgave én onderschat niet wat je als arts met deze levensinstelling allemaal nog méér kunt. Waar zij nu staan en of zij nog verder willen binnen de muren van het ziekenhuis? Dat hoor je nu in deze nieuwste aflevering van Arts of toch niet.
-
Afl. 4 - Deze week een nieuwe aflevering van ‘Arts, of toch niet’ met een totaal andere lading. In een kerk in Naarden, spraken wij af met Giliam Kuijpers. Zij werkte als kinderarts tot ze op jonge leeftijd tweemaal werd getroffen door een hartinfarct. Intuïtief wist zij al langer dat ze het pad wat zij bewandelde, moest veranderen. Nadat zij zichzelf was kwijtgeraakt, als patiënt en als kinderarts, was het tijd voor een nieuw hoofdstuk en hing zij haar stethoscoop aan de wilgen. Wat haar overkwam, vormde de basis voor een nieuw initiatief. Wij praten met haar over ‘connecting the dots’, hoe belangrijk het is dat patiënten goed begeleid worden in het ziekenhuis en Giliam leest haar brief voor, die ze schreef aan alle artsen en patiënten van Nederland.
Vanwege een technische storing is de geluidskwaliteit helaas niet wat jullie van ons gewend zijn, toch hebben wij besloten dit mooie verhaal van Giliam wel met jullie te delen.
-
Afl. 3 - Dit keer een interview met Tom van ‘t Hek. Voor de sportliefhebbers onder ons geen onbekende: hij heeft een carrière als tophockeyer, bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam en sportcommentator achter de rug. Maar aanvankelijk koos hij voor een ander vak: het huisartsenvak. Als geneeskundestudent pingelde hij met zijn hockeystick de wereld over en wist hij het zelfs tot de Olympische Spelen te schoppen. In deze derde aflevering deelt hij zijn twijfels, beschrijft hij hoe het was om zijn twee passies jarenlang te combineren en waarom hij uiteindelijk tussen beiden moest kiezen. Hij koos voor de huisartsgeneeskunde, maar merkte al snel dat dit bestaan niet voor hem was weggelegd. Er volgde een persoonlijke zoektocht die gepaard ging met verwarring en nachten lang woelen, hetgeen hem uiteindelijk bij het juiste eindpunt heeft gebracht. Want, zegt Tom "Als je van A naar B moet, is via C misschien niet de snelste maar zeker wel de leukste weg". Benieuwd welke omwegen hij heeft genomen om te komen waar hij nu is? Jij hoort het in de nieuwe aflevering van 'Arts, of toch niet?'!
-
Afl. 2 - In de tweede aflevering van ‘Arts, of toch niet?’ zijn twee gasten aan het woord. Bas is nog maar net uit de collegebanken en Wessel was in opleiding tot internist maar koos definitief voor zijn zorgconsultancybedrijf Kinase. Beiden besloten zij, op verschillende momenten, hun doktersjas en stethoscoop aan de wilgen te hangen en te verruilen voor het jasje van de zorgconsultancy.
Daar waar de meeste mensen voornamelijk verschillen zien, ziet Bas juist overeenkomsten: ‘Eigenlijk werk je als arts ook als consultant en word jij met jouw specifieke kennis in consult gevraagd om te helpen.’ Voor Wessel was het een zoektocht naar waar hij het beste op zijn plek zou zijn. Hij heeft twee werelden vijf jaar lang gecombineerd omdat hij het artsenvak eerst in de volle breedte van het ziekenhuis wilde beleven voordat hij zijn keus kon maken.KoffieCo spreekt dit duo over de stappen die zij hebben gezet, over de verschillen en overeenkomsten tussen dokter en consultant en komt te weten hoe het is om te werken in een leuk en jong zorgconsultancybedrijf.
-
Afl. 1 - Arts, of toch niet? Iedereen twijfelt weleens, wil ik wel echt arts worden? En wat als ik géén arts wordt, kán dat wel? Wij spreken in deze serie met verschillende bekende en minder bekende mensen die uiteindelijk tóch iets anders zijn gaan doen na het behalen van hun artsdiploma.
Zes jaar studie geneeskunde versus konijn uit de hoge hoed, zegt ú het maar. In deze eerste aflevering van ‘Arts, of toch niet?’ spreken wij met niemand minder dan Victor Mids, arts niet praktiserend en illusionist. Het begon al vroeg met de goocheldoos die hij van zijn opa kreeg en de vele uurtjes in boeken neuzen in de bibliotheek. Hoewel hij tijdens zijn studie geneeskunde nooit precies wist wat voor arts hij wilde worden, waren de trucs altijd ‘een secundair iets’ geweest. Bij zijn eindpraatje voor neurologie combineerde hij voor het eerst neurowetenschap met illusies. Het werd ‘een soort magic show’ en hij kreeg er een ‘uitstekend’ voor. Toen begon het idee hier meer mee te doen te leven. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft.
Wij spreken met Victor over wat er nodig is om zo’n andere weg in te slaan en daar succesvol uit te komen en hoe geneeskunde en illusionisme soms ook samenkomen en of er misschien toch nog een arts in hem huist. Luister naar de lessen, de twijfels en successen, van deze arts die tóch iets anders ging doen.
-
Vanuit KoffieCo de podcast is dit de serie Arts, of toch niet? In deze serie krijgen wij mensen te gast die met hun geneeskunde diploma op zak toch een andere weg gekozen hebben.