Afleveringen

 • Afl. 146 - De acute neuroloog

  In de ambulance kijkt de neuroloog binnenkort mee via een camera bij het vervoer van een neurologische patiënt voor de primary survey. Naast deze innovatie heeft de neurologie recent veel meer nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van acute zorg.
  Samen met Nyika Kruyt, vasculair neuroloog, en Hanneke Sartorius, AIOS neurologie, hebben we het over de diversiteit die het vak kent, de eigenschappen die je als neuroloog ontwikkelt en waarom zij voor de neurologie hebben gekozen.

  👉 Verschillende subspecialisaties: kinderneurologie, klinische neurofysiologie en algemene neurologie
  👉 Samenwerken met SEH-artsen, radiologen en ambulances
  👉 Veel keuzevrijheid tijdens de opleiding

  Benieuwd hoe Nyika en Hanneke hun koffie drinken? Luister de aflevering nu!

  🎙️ Interviewers: Teuntje Dop en Noor Vrouenraets
  🎞️ Montage: Anastasia Gustavo

 • Afl 6 - het Zorglandschap

  Na meer dan 100 artsen geïnterviewd te hebben is het tijd om één van de belangrijkste beroepen in de zorg te belichten: de verpleegkundige. Dit doen we met Geertien Kreek, na 18 jaar ervaring als verpleegkundige, nu werkzaam als verpleegkundig specialist. Met deze frisse blik krijgen we een goed beeld van de zorg vanuit een ander onmisbaar perspectief. Van ziekenhuis tot huisartsenpraktijk, van SEH tot asielzoekerscentrum, Geertien heeft er gewerkt.


  👉 Verpleeghuizen komen 14.200 mensen tekort in 2024
  👉 Geertien is voorstander van interdisciplinair opleiden
  👉Wat kan je als coassistent of jonge dokter leren van een verpleegkundige?

  Benieuwd hoe Geertien haar koffie drinkt? En haar kijk op de zorg? Luister nu! ✨

  🎙️ Interviewers: Li Ling Ho en Philippine Peters
  🎞️ Montage: Miles Brown


  #koffiecodepodcast #koffieco #verpleegkundige #verpleegkundigespecialist #VS #nursing #samenwerking #coassistent #geneeskunde #zorglandschap

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Afl. 145 - In deze special spreken we Prof. Dr. Meta Roestenberg, internist-infectioloog én onderzoeker, over een belangrijk onderwerp: het malaria vaccin. Zo benoemt ze zelf: “Ik ben niet bereid om malaria te verlaten totdat malaria ons in de wereld verlaten heeft.”
  Door haar grote interesse voor tropische infectieziekten heeft ze al veel van de wereld gezien. In wat voor opzichten verschilt de zorg daar met die van Nederland? Hoe gaat de ontwikkeling van zo’n malaria vaccin in zijn werk?

  Dit en nog veel meer hoor je in de nieuwe special! ✨

  👉 Jaarlijks sterven meer dan 250 duizend kinderen onder de 5 jaar aan malaria
  👉 Dr. Roestenberg is hoogleraar “humane modellen voor vaccin ontwikkeling”
  👉 Met haar proefschrift “Helden en antihelden” benadrukt ze het belang van de wetenschap

  🎙️ Interviewers: Noor Vrouenraets en Li Ling Ho
  🎞️ Montage: Gijs van Stek

  #koffiecodepodcast #koffieco #special #malaria #vaccinatie #coassistent #geneeskunde

 • Afl 5. Het Zorglandschap - In deze aflevering spreken we met Walter Balestra, de oprichter van ZorgDomein. Wat begon met een simpele papieren klapper is uitgegroeid tot hét digitale verwijssysteem in de eerstelijnszorg. We bespreken het belang van transparantie, standaardisatie en patiëntgerichte innovaties om de zorg toekomstbestendig te maken. Ontdek de drijvende krachten achter medische innovatie en hoe jonge dokters kunnen bijdragen aan een innovatieve toekomst voor de zorg.

  Interviewers: Teuntje Dop en Mare Köllen

  👉 Waarom verwijzen het duurste moment in de zorg is;
  👉 Wat zijn de drijvende krachten achter medische innovatie?
  👉 Hoe draag jij als jonge dokter bij aan innovatieve toekomst voor de zorg?

  #koffiecodepodcast #koffieco #zorglandschap #zorginnovatie #medischeinnovatie #coassistent #geneeskunde #ondernemen #buitenland

 • Afl. 144 - Het leven van een neurochirurg, wat moeten we ons daarbij voorstellen? De hele dag opereren zonder tijd voor familie en vrienden? In deze aflevering van de KoffieCo podcast duiken we in deze vragen met dr. Tristan van Doormaal, neurochirurg in het UMC Utrecht, onderzoeker en ondernemer. Hij biedt ons een unieke kijk in zijn bijzondere vak, deelt memorabele patiëntenverhalen, en ontkracht veel van de spookverhalen die wij als jonge dokters over zijn beroep hebben.

  👉 Wat zijn de drijfveren van een neurochirurg?
  👉 Hoe kun je als arts in het buitenland gaan werken?
  👉 Het combineren van een onderneming met je beroep als medisch specialist

  Interviewers: Olivier Banus en Mare Köllen

  #koffiecodepodcast #koffiecopodcast #neurochirurg #hersenoperatie #medischspecialist #coassistent #geneeskunde #ondernemen #buitenland

 • Afl. 8 Huisartsenserie - Een ‘holistische zithoek’ zonder bureau zorgt voor betere communicatie met zijn patiënten: in deze aflevering spreken we met praktijkhoudend huisarts, SCEN-arts en kleinkunstenaar Sebastiaan van Beek. Volgens hem bestaat er geen ‘one size fits all’, zeker niet in de eerste lijn. Hoe houd je oog voor individuele verschillen? Waarom vraagt hij zijn patiënten naar hun eigen vermoedens? En waarom is het juist als huisarts zo belangrijk om je eigen ervaringen mee te nemen de spreekkamer in?

  👉 Welke vrijheden heb je als praktijkhoudend huisarts?
  👉 Wat doet een SCEN arts precies?
  👉 Hoe ben je arts en blijf je mens in de spreekkamer?

  Benieuwd naar Sebastiaan’s inspirerende verhaal en waardevolle adviezen? Luister nu naar 8e aflevering van de serie ‘Geen huisarts is hetzelfde’.

  Interviewers: Bente Gijsberts en Teuntje Dop
  Montage: Miles Brown

  #koffiecodepodcast #koffiecopodcast #huisarts #geenhuisartsishetzelfde #scenarts #coassistent #geneeskunde

 • Afl. 4. Het Zorglandschap - Samen met de voorzitter van de Raad van Bestuur Amsterdam UMC, Hans van Goudoever, bespreken we de positie van het ziekenhuisbestuur in het web van het Zorglandschap. Hoe maken ziekenhuizen een plan voor de toekomstbestendigheid van de zorg? Van gedreven neonatoloog tot baas van het grootste ziekenhuis van Nederland, Hans is een ambitieuze man met meer dan 24 uren in een dag, zo lijkt het. Als ziekenhuisbestuurder reiken zijn taken verder dan alleen financiële zaken; een pleidooi geven in de rechtszaal, een lekkage oplossen op de afdeling en met de burgemeester in gesprek over de stakingen op de snelweg voor het ziekenhuis.

  🎙️ Interviewers: Mare Köllen en Noor Vrouenraets
  🎞️ Montage: Gijs van Stek

  #koffiecodepodcast #koffiecopodcast #RaadvanBestuur #Zorglandschap #coassistent #geneeskunde

 • Afl. 7 Huisartsenserie - In deze aflevering schuift Pieter Barnhoorn, huisarts-seksuoloog aan bij ons aan tafel. Tijdens zijn specialisatie tot huisarts heeft hij ook nog de opleiding tot seksuoloog gevolgd. Hoe is het om deze twee vakgebieden te combineren? Hoe gebruikt hij de seksuologie in de spreekkamer als huisarts?
  Naast zijn grote passie voor het huisartsenvak geniet hij ook van het lesgeven in de collegezaal aan Leidse studenten en is hij ambassadeur zingeving in de zorg.

  Volgens Pieter staat het contact met de patient op de eerste plaats en daarna pas het oplossen van de puzzels. ‘ Uit de doe-stand en in de zijn-stand’ is dan ook wat hij wil meegeven.

  Wat is er zo bijzonder aan huisarts zijn? Wat is professionaliteit in de zorg? Hoe zorg je dat de patiënt op de eerste plek staat en diens ziekte een tweede plek krijgt? Waarom is zingeving zo belangrijk? Dit en nog veel meer tijdens de 7e aflevering van de miniserie ‘Geen huisarts is hetzelfde’!

  👉 Hoe zorg je dat je geen monteur maar mens bent als arts?
  👉 Hoe maak je seks en relaties bespreekbaar in de spreekkamer?
  👉 Hoe krijgen we meer zingeving in de zorg en wat is dat eigenlijk?

  Interviewers: Noor Vrouenraets en Philippine Peters

  #koffiecodepodcast #koffiecopodcast #huisarts #geenhuisartsishetzelfde #seksuoloog #zingeving #coassistent #geneeskunde

 • Afl. 143 - Wat ooit begon als gesprekken in de avonduren tijdens de coronapandemie, groeide uit tot een grootschalig initiatief waarmee ze inmiddels al honderden artsen op weg hebben geholpen naar een leven met meer balans, veerkracht en vertrouwen. In deze special spreken we met acute internist én intensivist Maarten Nuver en organisatiewetenschapper/coach Milou de Graaf, oprichters van Arts in Balans: een initiatief gericht op het vinden en versterken van een duurzame balans in jouw drukke artsenleven. Hun doel? Iedere arts in zijn beste vorm aan het bed van zijn patiënten krijgen, om zo de best mogelijke patiëntenzorg te leveren. Dat kan écht, aldus Maarten en Milou.

  Naast dat we ingaan op het mooie doel van Arts in Balans, komen we nog veel meer te weten. Want hoe ben je arts én ondernemer? Hoe wapen je jezelf als coassistent of jonge dokter tegen prestatiedruk? Waarom zouden juist artsen in goed balans moeten zijn t.o.v. andere beroepen? Benieuwd naar deze antwoorden én goede tips voor je privé- en professionele leven? Luister dan nu naar de nieuwste special van KoffieCo de podcast!

  👉 Zo’n 24% van de jonge artsen kampt met burn-out klachten
  👉 Het taboe op coaching nemen als arts is verdwenen in de afgelopen jaren
  👉 Met een duurzame balans kan je meer uit je dagelijks leven halen

  Interviewers: Bente Gijsberts en Noor Vrouenraets

 • Afl. 3. Het Zorglandschap - De Nederlandse zorg moet toegankelijk en betaalbaar blijven, ondanks toenemende gezondheidsverschillen, stijgende premies, wachtlijsten en vergrijzing. In de derde aflevering van de serie ‘Het zorglandschap’ gaan wij in gesprek met Georgette Fijneman, directievoorzitter van het Zilveren Kruis. We zullen praten over hoe we deze problemen kunnen aanpakken door middel van creatieve oplossingen en gestroomlijnde samenwerkingen: de zorgverzekeraar heeft immers net als artsen een zorgplicht waardoor het waarborgen van de toegankelijkheid van de zorg én het leveren van zinnige zorg minstens zo belangrijk is voor de zorgverzekeraar.

  Maar wat doet de zorgverzekeraar eigenlijk? Hoe wordt de hoogte van een premie bepaald en hoe wordt dit geld vervolgens uitbesteed? En wat kan de zorgverzekeraar doen om de administratieve lasten van artsen te verminderen?

  Dit en nog veel meer hoor je in de nieuwste aflevering!

  🎙Interviewers: Teuntje Dop en Olivier Banus

  Link Spotify:
  Link Apple podcast:

  #KoffieCodePodcast
  #Zilverenkruis #Zorgverzekering #Zorglandschap #Toekomst #Zorg #MedischContact #Coassistent #Geneeskunde

 • Afl. 2. Het Zorglandschap - Alweer de tweede aflevering van onze nieuwe serie 'Het Zorglandschap’! Vorige aflevering gingen we in op de farmaceutische industrie, en vandaag slaan we weer een hele andere hoek in. Namelijk: het rechtssysteem binnen de gezondheidszorg! Als geneeskundestudent lijkt het erg ver van je af te liggen, maar het is wel degelijk een heel groot onderdeel van de zorg. We gaan hierover in gesprek met Michel de Ridder, BIG-geregistreerd advocaat gespecialiseerd in het tuchtrecht, civiele recht en strafrecht. Wat houden deze verschillende soorten recht nou in voor een arts of patiënt? Kan een coassistent in aanraking komen met een zaak? Wat voor specifieke zaken komt een zorgadvocaat tegen? Hoe kijkt het rechtssysteem aan tegen de gezondheidszorg en andersom?
  Vanuit een ander optiek kijken we weer naar de complexiteit van de gezondheidszorg en hoe we op dit vlak de zorg toekomstbestendiger kunnen maken. Dit en nog veel meer komen we te weten in de aflevering met Michel de Ridder!

  👉Elk ziekenhuis heeft een juridische afdeling waar je als arts terecht kan
  👉Een patiënt heeft 10 jaar de tijd om een klacht in te dienen tegen een zorgverlener
  👉De Claimcultuur vanuit Amerika komt niet naar Nederland

  Luister nu naar de tweede aflevering van ‘Het Zorglandschap’!

  Interviewers: Benjamin Lorié en Noor Vrouenraets

 • Afl. 142 - Linda De Mol stelde een aantal jaar geleden dat de overgang simpelweg niet sexy is. Een stelling waar Dr. van Dijken het niet mee eens is. Volgens haar is de overgang onontkomelijk verbonden met het oud worden. 'We willen allemaal ouder worden, maar niemand wil oud zijn'.
  Dr. van Dijken is al bijna 30 jaar gynaecologe in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en zet zich sinds het begin van haar carrière in om de overgang van vrouwen meer aandacht te geven binnen én buiten de spreekkamer. Zo stelt ze luchtig: 'Vrouwen onderscheiden zich met name in drie dingen van mannen: we worden ongesteld, we kunnen kinderen krijgen, en we komen in de overgang'. Over de eerste twee punten is binnen de medische wereld veel bekend, punt drie blijft echter achter. Juist hierom laat Dorenda van Dijken zien waarom zij een bevlogen arts is met een duidelijke missie: de overgang is geen taboe en moet bespreekbaar zijn voor iedereen.

  Wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Bestaat er bij mannen ook een penopauze? Welke fabels worden in de tijd van nu nog altijd geloofd rondom de menopauze? Waarom wordt vandaag de dag nog steeds de link gelegd tussen hormoontherapie en borstkanker? Komt je seksleven onder druk te staan wanneer je in de overgang komt?
  Al deze vragen, en veel meer, komen aan bod, dus luister nu de nieuwste aflevering van KoffieCo de podcast met Dr. Dorenda van Dijken.

  👉 Jaarlijks 1.6 miljoen vrouwen in de overgang met een gemiddelde leeftijd van 51.2 jaar
  👉 25% van de vrouwen ervaart 'ernstige' overgangsklachten
  👉 Anti-pil-beweging onder vrouwen op tiktok
  👉 Feiten en fabels rondom de menopauze
  👉 Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar inspanningen omtrent aandacht en bespreekbaar maken van de menopauze en vrouwengezondheidszorg

  Interviewers: Teuntje Dop & Olivier Banus


  #KoffieCodePodcast #Koffiecopodcast #Gynaecoloog #Menopauze #Overgang #Gynaecologieenverloskunde #Tiktok #MedischContact #Coassistent #Geneeskunde

 • Afl. 1. Het Zorglandschap - De farmaceutische industrie met Ruud Dobber, AstraZeneca. Vandaag lanceren we onze nieuwe serie 'Het Zorglandschap', waarin we de complexiteit van de gezondheidszorg verkennen en kijken hoe we de zorg meer toekomstbestendig kunnen maken. Onze eerste gast is Ruud Dobber, uitvoerend (vice)president van de biopharmaceuticals business unit van AstraZeneca. Samen duiken we in de farmaceutische wereld: wat drijft deze industrie en hoe draagt het bij aan de duurzaamheid en ontwikkeling van de zorg? We bespreken het slechte imago wat aan de farmaceutische sector kleeft. Is het echt alleen maar winst behalen, of zijn er diepere lagen die we moeten begrijpen?
  Wat kunnen (para)medici en wij als coassistenten doen om de samenwerking met de farmaceutische industrie te verbeteren?

  De farmaceutische industrie speelt een grote rol in het zorglandschap van vandaag en morgen en in deze aflevering ontdekken we hoe dit precies zit.

  Luister nu de allereerste aflevering van deze gloednieuwe serie! 🌅

  Interviewers: Teuntje Dop en Mare Köllen

  #KoffieCodePodcast #farmaceutische #industrie #AstraZeneca #HetZorglandschap #MedischContact #Coassistent #Geneeskunde

 • Afl. 141 - De eerste intensivist die na 5 jaar bij KoffieCo aan tafel schuift. Haar naam luidt dr. Helga Hart! Dr. Hart heeft tot en met haar 34e in Suriname gewoond, waar ze basisarts werd en de helft van de opleiding tot anesthesioloog heeft gevolgd. Vervolgens jaagde ze haar droom na, kwam definitief naar Nederland om intensivist te worden en belandde uiteindelijk in het OLVG. Wat doet een intensivist precies? Hoe handel je in acute situaties en hoe zorg je voor patiënten met levensbedreigende aandoeningen? Kan iedereen intensivist worden of moet je er echt voor gebouwd zijn?

  1 januari 2020 werd dr. Hart hoofd van de intensive care, waarna 3 maanden later direct de corona pandemie begon. Hoe heeft zij deze periode ervaren? De torenhoge werkbelasting, de vele overuren, de overvolle afdelingen, maar ook de saamhorigheid, het verantwoordelijkheidsgevoel binnen het gehele team en echt het verschil kunnen maken. Hebben we als gezondheidszorg geleerd van deze periode? Naast dat ze in deze periode veel aan haar collega’s had, speelt het Christendom ook een grote rol in haar leven. Hoe verbindt zij de plichten van een arts in de gezondheidszorg met haar geloofsovertuigingen?

  Dit en nog veel meer komt aan bod tijdens het nieuwe interview met dr. Hart!

  👉 Een moederopleiding tot anesthesioloog waarna de 2-jarige vervolgopleiding tot intensivist

  👉 In 2020 de Black Achievement Award voor Zwarte Rolmodel in de zorg

  👉 Dr. Hart gaat nog steeds terug naar Paramaribo, waar ze webinars en onderwijs geeft in de ziekenhuizen

  👉 In de kerk zet ze zich in om te praten over onderwerpen waarbij het christendom, gezondheid en medische zorg elkaar raken

  Interviewers: Olivier Banus en Noor Vrouenraets

 • Als jonge dokter zette hij de eerste afdeling Medische Oncologie in Nederland op in de tijd dat zelfs het woord kanker niet werd uitgesproken omdat het een groot taboe was. Later in zijn carrière richtte prof. Dr. Bob Pinedo ook het VUmc Cancer Center op, waar hij afdelingshoofd werd. Hij heeft alle prestigieuze prijzen binnen de oncologie mogen winnen, maar het belangrijkste blijven zijn patiënten. Op 80-jarige leeftijd is hij dan ook nog steeds niet uit het veld te slaan; zijn BIG-registratie is net weer met 5 jaar verlengd en nog elke vrijdag heeft hij een spreekuur in Amsterdam.

  --> Welke drijfveren had de grondlegger van de Nederlandse oncologie?
  --> Waarom ging prof. Dr. Pinedo geneeskunde studeren?
  --> Tips voor de nieuwe generatie dokters
  Benieuwd? Luister dan nu de nieuwe aflevering van KoffieCo de podcast.

  🎙Interviewers: Mare Köllen en Teuntje Dop

 • Afgelopen oktober werd een mailtje uit 2021 ineens weer weer aangehaald: hier stond een een klein getypt verhaal, waarin Juul van den Reek aan gaf dat ze zoveel aan de podcastserie Arts, Of Toch Niet? had gehad. En waarom? Het had haar doen inzien dat er ook andere mogelijkheden zijn na je artsendiploma, zonder daarbij medisch specialist te worden.

  Ze was er klaar voor om samen met Machteld van Egmond openlijk te spreken over het gevoel van in de “artsenkast” zitten. Een kleine 10 jaar geleden heeft Juul de opleiding tot dermatoloog en Machteld de opleiding tot KNO-arts afgeslagen. Respectievelijk voor de ene om vervolgens de onderzoekswereld in te gaan en voor de ander om advocaat te worden.

  Hoe voelden zij zich toendertijd en was het moeilijk om deze switch te maken? Wat waren de reacties vanuit de omgeving? Wat was uiteindelijk de motivatie om de knoop definitief door te hakken en hoe wisten ze wat ze dan wél wilden worden?

  Ben jij benieuwd naar hun verhaal, waarin we openlijk hun twijfels en gemaakte afwegingen vanuit de ’Artsenkast’ met ze bespreken? En wat hun drive was om toch voor iets anders te kiezen? Luister dan nu de nieuwe aflevering van KoffieCo de Podcast!

 • Afl. 139 - Een dokter die dagelijks te maken krijgt met hele zieke kinderen en de ziekte kanker. Een kinderoncoloog, specifieker een kinderneuro-oncoloog, fungeert voor een kind en zijn of haar familie frequent als strohalm in onzekere en verdrietige tijden. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen (0 tot 18 jaar) de diagnose kanker. Er is een groot verschil tussen kanker bij volwassenen en kinderen waarin erfelijkheid bij kinderen een grote rol speelt.

  Sinds 2018 worden alle kinderen met kanker in Nederland behandeld in één nationaal kinderoncologisch centrum: het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Ook de thuisbasis van Dr. van Vuurden.

  Hoe is het om dagelijks te werken met zieke kinderen en welke behandelingen zijn er beschikbaar voor kinderen met kanker? Hoe zit het met de langetermijneffecten van deze behandelingen? Hoe ga je om met de dood? Hoe zwaar is de psychische belasting binnen de kinderoncologische zorg? En welke bijzondere casuïstiek en succesverhalen heeft Dr. van Vuurden en komen aan bod in het interview? Al deze vragen en meer komen aan bod in dit inspirerende interview met Dr. van Vuurden.

  KoffieCo gaat in gesprek met Dr. Dannis van Vuurden, kinderoncoloog, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met hersentumoren, in het Prinses Máxima Centrum, te Utrecht.

  👉 Kinder-neuro-oncoloog met een speciaal aandachtsgebied in kinderen met hersenstamkanker

  👉 Gemiddeld overlijdt 30% van de kinderen met kanker, voor hersenstamkanker is dat 100%

  👉 Afwisseling tussen het doen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntencontact

  👉 Psychische belasting van het vak en het volgen van psychotherapie

  Nieuwsgierig geworden naar wat een kinderoncoloog doet en waar hij of zij dagelijks tegenaan loopt in een groot kinderziekenhuis dat zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van kinderen met kanker? Luister dan nu onze nieuwste aflevering met topdokter Dr. Dannis van Vuurden!

 • Afl. 138 - Een primeur; een nefroloog bij KoffieCo de Podcast! Niemand minder dan Dr. Renate Bosma dronk een kopje koffie met ons om te praten over alle mooie aspecten van haar vak. Na haar studie in Groningen is ze vertrokken naar Amersfoort, waar ze al lange tijd als nefroloog werkzaam is in het Meander MC. Naast een grote passie voor opleiden geniet ze ook van de variatie aan patiënten; van jong en oud, acuut of chronisch.

  Hoe zien de dagen van een nefroloog eruit? Naast de poli en dialyse staat Dr. Bosma ook één dag per week op de SEH als acute internist.

  👉 Wat hebben imkers te maken met de nefrologie?

  👉 Waar mag je Dr. Bosma ’s nachts wakker voor maken?

  👉Promoveren op het gebied van obesitas en dialyse

  Dit en nog veel meer komen aan bod in het gesprek met Dr. Bosma, luister hem nu!

 • Dr. van Dielen is al lange tijd werkzaam als bariatrisch-colorectaal chirurg in het Máxima MC te Veldhoven. Dagelijks opereert hij mensen met extreem overgewicht, waarbij hij ervoor zorgt dat de kwaliteit van leven sterk verbeterd. Hoe wordt er beoordeeld of iemand met obesitas wel of niet een bariatrische ingreep mag ondergaan? Hoe zit het met kinderen en obesitas? Wat is de toekomst op het gebied van bariatrie, gezien de toename in mensen met obesitas? Dit en nog veel meer bespreken we met deze topdokter Van Dielen in deze aflevering!

  👉Dr. van Dielen was de eerste arts die promoveerde in de bariatrie

  👉De bariatrische ingreep is slechts een klein deel van het traject

  👉Het obesitascentrum is van topklinisch niveau waarbij naast de chirurg ook fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en casemanager werkzaam zijn

 • Afl.136 - Als arts werkzaam zijn zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Een arts integrative medicine biedt een moderne visie op de huidige gezondheidszorg. Middels het bio-psychosociaal model, met roots gelegen in Amerika, kijkt een arts integrative medicine breder dan alleen naar de gezondheid van de patiënt. Naast de fysieke gezondheid, is er juist ook aandacht voor de emotionele, mentale en spirituele kant van elk persoon.

  Welke factoren spelen er in het leven van een patiënt die invloed hebben op zijn gezondheid? Wordt er in de huidige maatschappij teveel nadruk gelegd op het behandelen van de ziekte en daarin de patiënt, of beter de persoon, achter de ziekte te kort gedaan? Bestaat er een toenemend wantrouwen van patiënten richting de gezondheidszorg? Heerst er in de medische wereld een gebrek aan inlevingsvermogen en persoonlijke aandacht? Dit zijn allemaal vragen die ter discussie worden gesteld binnen de integratieve geneeskunde.

  We gaan in gesprek met dr. Eva Noorda, arts integrative medicine en oncologisch chirurg, in het Isala ziekenhuis te Zwolle, die tijdelijk de chirurgie naast zich neer heeft gelegd om vol passie een ander pad te bewandelen.
  👉 Arts binnen én buiten het ziekenhuis
  👉 Een 2-jarige opleiding - Academy of integrative medicine
  👉 Alternatieve behandelingen volgens het evidence-based medicine principe
  👉 Wisselwerking tussen lichaam en geest

  Nieuwsgierig geworden naar de integratieve geneeskunde, een thema dat steeds meer aandacht krijgt onder een steeds groter publiek in Nederland? Luister dan snel onze nieuwste aflevering!

  🎙️Interviewers: Olivier Banus en Nina Buisman