Afleveringen
-
Veerle, ofwel @vinoveer, schuift bij ons aan voor een podcast over haar regio: Beaujolais. Ze woont en werkt er al een tijdje en weet dus alles te vertellen over het land van gamay.
In deze podcast hebben we het over allesbehalve Beaujolais Nouveau, die morgen weer wordt gelanceerd.
We proeven:
Dupré Goujon Le Clos des Muriers Beaujolais Villages (via Rieslinghuis & restaurant De Matroos & Het Meisje) Domaine Lachat - Rookie N2 - 2023 (via Daixivin & Platenburg) Domaine Oedipoda Juliénas 2022 (via Platenburg) Domaine Lachat - Trois Copains 2022 (via Daixivin & Platenburg) Domaine Lachat - Regnié 2022 (via Daixivin & Platenburg) Yann Bertrand - Cuvée de Chaos 2022 -
Als razende reporter trok JJ naar het zonnige zuiden, op persreis naar Pays dâOc â het mega-diverse wijngebied waar 58 druivenrassen en een IGP-label zorgen voor zowel bulkfabrieken als briljante domeinen. In deze aflevering bespreken we wat de regio te bieden heeft: van innovatieve toppers zoals Domaine Gayda tot de massaproductie die soms blijft hangen in de vorige eeuw. Hoe zit het met die toekomstvisie? En wat maakt de wijnen uit Pays dâOc geschikt voor beginners Ă©n boeiend voor gevorderden? Pak je glas erbij en luister mee!
Dank aan Buro On/Off en Pays d'Oc wijnen voor de organisatie.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Het begon met een avondje Proef bij Platenburg en resulteerde in een proefsessie voor de podcast met een zestal wijnen van Raul Perez uit Bierzo. We hebben de beste man al een keer geïnterviewd voor de podcast en nu gaan we zelf aan de slag met deze proefcast. We blijven z’n grootste fans! Bram (@winestabram) schuift ook aan.
Op de proeftafel:
De wijnen zijn verkrijgbaar bij de winkels van Les Généreux.
Raúl Pérez Bierzo Ultreia Godello 2021
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína La del Vivo 2021
Raúl Pérez Bierzo Ultreia Mata Los Pardos Mencía 2020
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína Las Gundiñas 2019
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína La Poulosa 2019
Raúl Pérez Bierzo La Vizcaína El Rapolao 2021 -
WIJNMAKER RAUL MORENO
Hij begon als keukenmedewerker in Londen, werd sommelier in de Verenigde Staten en belandde later in Australië. Daar startte hij als duikinstructeur en volgde ondertussen een studie Wine Science aan de Universiteit van Melbourne. Na zijn afstuderen bleef hij aan als docent sensorische analyse en reisde van wijngaard naar wijngaard om ervaring op te doen. Op een gegeven moment deed hij zes oogsten per jaar, waaronder in Australië (vroeg en late oogst), Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Bourgogne (bij Domaine Dujac), Portugal, Oostenrijk, Georgië en Spanje.
De wijnen zijn verkrijgbaar bij Wijnkoperij Europa voor consumenten en bij â Karakter Wijnimportâ voor restaurants en wijnwinkels.
De line up:
Destellos â 2022 â palomino & 15% arino El Dia â 2022 â chardonnay El PropĂłsito â 2022 â palomino La RetahĂla â 2022 â perruno La InflexiĂłn â 2022 â pinot noir & syrah La Femme d'Argent â 2022 â palomino & syrah La Quimera â 2022 â pinot noir Dark n Stormy â 2022 â tintilla -
150 afleveringen & 5 jaar de podcast
Le Club & Sommeljj de Podcast bestaat vijf jaar! Wat ooit - 20 september 2019 - begon met een simpele huis-tuin-en-keuken microfoon in een kamer die meer galmde dan een kathedraal, is uitgegroeid tot een plek waar wij, @leclubdesvins en @sommeljj , onze liefde voor wijn al 150 AFLEVERINGEN LANG delen met duizenden luisteraars â€ïžâ â De eerste aflevering in 2019 ging over het WSET Diploma, de wijnopleiding waar we elkaar ontmoetten en al snel beste vrienden werden. Zonder precies te weten waar het heen zou gaan, begonnen we gewoon. En nu, vijf jaar later, geldt nog steeds wat we toen al dachten: we raken niet uitgepraat over wijn!â â In die vijf jaar is er van alles gebeurd. We reisden naar talloze wijnregioâs, behaalden onze WSET Diploma en deelden onze wijnverhalen met de luisteraars. Ondertussen heeft Jan Jaap een eigen wijnbar geopend en is Le Club des Vins verhuisd naar een groter kantoor (in plaats van de opslag annex âpodcaststudio zonder zuurstofâ die luisteraars van het eerste uur zich misschien nog kunnen herinneren).â â Wat de toekomst brengt? Zeker nog veel meer afleveringen. EĂ©n ding is zeker: de liefde voor wijn blijft de onuitputtelijke bron van inspiratie voor Le Club & Sommeljj de Podcast. We kunnen er geen genoeg van krijgen.â â Proost op vijf mooie jaren en op nog vele meer!â
https://leclubdesvins.nl/fanshop/proeverij/24-nov-le-club-sommeljj-5-jaar/
-
Marcel Arentz uit Nijmegen schuift nog een keer aan en dit keer praten we over burgundersorten.
We gaan weissburgunder, grauburgunder, chardonnay en spatburgunder proeven uit Duitsland.
Rondje wit:
Bernhard Schweigen Grauburgunder Kalkmergel Weingut Bischel Weissburgunder 2022 Bischel Chardonnay Reserve 2022 Wasenhaus Chardonnay 2022Rondje rood:
Weingut JĂŒlg QbA SpĂ€tburgunder 2022 Weingut JĂŒlg Schweigen SpĂ€tburgunder 2022 Weingut JĂŒlg Wormsberg SpĂ€tburgunder (= Erstes GewĂ€chs) 2022 Weingut JĂŒlg Kammerberg (= Grosses GewĂ€chs) 2022 Weingut Kunstler Rheingau Assmannshausen Hollenberg 2019 Paul Schumacher Ahr Trotzenberg 20205 JAAR LE CLUB & SOMMELJJ DE PODCAST
Kom je op 24 november 2024 naar onze proeverij ter ere van ons 5 jarig bestaan? Scoor hier je tickets.
-
Niemand minder dan Marcel Arentz van Arentz Wijnen uit Nijmegen schuift bij ons aan voor een podcast over rieslings uit de Moezel. In deze podcast hoor je alles over de streek, de druif en waarom een goede riesling geen petrole heeft.
We proeven:
Fritz Haag Riesling QbA trocken 2023 Fritz Haag Riesling Brauneberger J Erste Lage 2023 Fritz Haag Riesling Brauneberger Juffer Sonnenuhr GG 2023 Fritz Haag Riesling Juffer Feinherb 2022 Fritz Haag Riesling Juffer Sonnenuhr Auslese 2023 Fritz Haag Riesling Juffer Sonnenuhr Auslese 2001Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij Arentz Wijnen in Nijmegen.
Bonuswijn:
Van het Duits Wijninstituut krijgen we Georg Breuer Berg Rotland 2019 uit de Rheingau.
Le Club & Sommeljj de Podcast bestaat dit jaar 5 jaar. Op 20 september 2019 plaatsten we onze eerste podcast online. We gaan het vieren op 24 november met een proeverij van onze favorieten bij Wijnbar Vindict. Kom je ook?
-
Voor deze aflevering moesten we even door de zure appel heen bijten. Sietze van The Art of Tasting zit weer bij ons aan tafel, en dit keer gaan we het hebben over wijnfouten. Pak je notitieboek er maar vast bij, want we strooien weer met termen. Van kurk tot brett en muisâhet komt allemaal voorbij; we gaan het bespreken en, erger nog, we gaan het ook proeven. YIKES! Maar ja, alles voor de wetenschap.
Volg @artoftasting op instagram voor veel nerdy info over wijnaroma's.
Boekentips:
Post Modern Winemaking van Clark Smith Wine Flaws van Jamie Goode -
In deze aflevering vertelt Jan Jaap alles over zijn 'studiereis' naar Piemonte, waar hij vijf producenten bezocht die hij ook schenkt in zijn wijnbar. Voor wie pas net luistert, dat is. natuurlijk wijnbar Vindict in Amsterdam Noord.
Seghesio Conterno Fantino Monchiero Carbone Rizzi Olim BaudaAlle wijnen zijn verkrijgbaar bij de winkels van Les Genereux.
Daarnaast noemen we ook Burlotto nog een paar keer. Dat was Nadien's favoriet, toen ze de streek een paar jaar geleden bezocht. Meer over haar reis lees je in deze blog of deze podcast.
PROEVERIJEN
De proefagenda is weer lekker aangevuld. Kom je een keer meeproeven? Check de website van Vindict of die van Le Club voor meer info.
-
Groetjes uit Condrieu en CĂŽte RĂŽtie. Jan Jaap en Nadien reisden vorige week af naar het zonnige zuiden, waar we onze lieve vriendin Rianne opzochten.
Zij werkt hier op de steile hellingen van de RhĂŽne. Hoe dat is en wat ze allemaal meemaakt, hoor je in de nieuwe aflevering van @leclubsommeljjdepodcast. â
Geproefd en genoemd in de podcast:
âXavier GĂ©rard Condrieu L'Arbuel 2022âXavier GĂ©rard CĂŽte RĂŽtie 2009âGeorges Vernay Coteau de Vernon 2021âGangloff Saint Joseph 2022âVerschillende wijnen van Yves Cuilleron, waarvan Saint Joseph 2012 onze absolute favoriet.Leukste wijnbar van Condrieu:
Les Enfants du Rhone
Dorpen van Condrieu:
Condrieu, VĂ©rin, Saint-Michel-sur-RhĂŽne (allen AOC sinds 1940), Chavanay, Malleval, Saint-Pierre-de Boeuf en Limony
Restaurant recensie:
ĂphĂ©mĂšre in Vauxrenard, het pop-up restaurant van Gusta (partner van Bojo-icoon Yvon Metras). Elk jaar twee maanden in de zomer geopend en een absolute aanrader om te bezoeken.
-
We zijn uitgenodigd door Sofie & Marnix van Landgoed Heenwerf om mee te helpen bij het bepalen van de dosage voor hun mousserende wijnen. Een eer, maar ook een serieuze taak, want die paar gram suiker kunnen het verschil maken tussen een perfecte wijn en eentje die nét uit balans is.
De wijnen van Landgoed Heenwerf zijn te koop bij Wijnwinkel Bob in Amsterdam Noord.
-
Deze aflevering gaat over.... JAPANSE WIJN! Wie dacht dat er alleen sake en shĆchĆ« werd gemaakt, heeft het mis. Er wordt al 140 jaar wijn gemaakt op dit eiland.
Dankzij Herman Wines kunnen we een zestal wijnen van Grace Wine proeven. De proefnotities hoor je in de podcast.
1. Grace Koshu 2022
2. Grace Koshu Hishiyama Vineyard 2022
3. Grace Koshu Toriibira Vineyard Private Reserve 2022
4. Grace Koshu Akeno Misawa Vineyard 2021
5. Grace Koshu Akeno Cuvée Misawa 2014
6. Grace Akeno 100th anniversary 2020
Meer lezen over Grace Wine?
Er staat een goed artikel op Decanter (zie: https://www.decanter.com/premium/grace-wine-from-the-foothills-of-mount-fuji-524509/)
Restaurantrecensie
We gaan naar de haven van IJmuiden. Hier eet je de beste sushi van Nederland. Nadien is groot fan en heeft ook het boek gescoord. Dikke tip!
-
Ja, het is eindelijk weer mooi weer! Tijd om die BBQ van onder een dikke laag nattigheid te halen! Wat gaan we grillen en belangrijker nog: wat drinken we daarbij?
Dit vroegen we aan onze luisteraars op insta en we kregen van alles in onze DM geslide.
We hebben de meeste tips verwerkt in de shownotes, die vind je hier: leclubdesvins.nl/142-bbq-wijn/
Heb je vragen?
Laat je horen op instagram (@leclubsommeljjdepodcast). Suggesties, feedback, wijntips - stuur ze door!
-
Het is eventjes geleden, maar we mochten Maxi Riedel weer interviewen over de VĂ©loce-serie, de fijnste glazen van de bekende glasfabrikant uit Oostenrijk: Riedel.
We proeven vier wijnen in de daarvoor bestemde Riedelglazen:
Smith & Sheth Marlborough Wairau Cru Sauvignon Blanc Talley Vineyards San Luis Obispo Coast Estate Palliser Estate Martinborough Pencarrow Pinot Noir Campo alla Sughera Adeo Bolgheri RossoDe wijnen én natuurlijk de glazen van Riedel zijn verkrijgbaar bij de winkels van Les Généreux. Wij zijn fan!
Benieuwd welke wijnen Maxi Riedel zoals thuis klapt? Volg hem op instagram: @maxiriedel - in deze podcast geeft hij ook een vrijbrief om hem vragen te stellen via DM. Dus mocht je een vraag hebben over je glaswerk, stuur 'm vooral een bericht.
-
Toen JJ aan de côte zat, vloog Nadien weer naar Jerez. Voor Vinoble, een beurs voor versterkt en zoet, maar nu ook in het teken stond van vino de pasto. Vino de pasto zijn onversterkte witte wijnen uit de sherry driehoek, waar albariza (de kalkbodem) een rol speelt. Qua stijl kan een vino de pasto alle kanten op gaan: soms met flor, soms niet. Meestal ziltig en heerlijk dorstlessend.
We proeven en noemen van alles:
Muchada Léclapart - wij proeven de Elixer van moscatel. Binnenkort gaan we nog een podcast over deze wijnmaker opnemen.
Primitivo Collantes - iedereen is fan. De Socaire vino de pasto (ze noemen het zelf blanco de albariza) is te gek!
Bodegas Yuste Vino Crianza palomino - een stapje verder op de vino de pasto ladder, we zitten nu bijna tegen een manzanilla aan. Iets kortere flor rijping en ook maar 11,5% alcohol. Dit is zo heerlijk!
Bodegas Vinificate Mahara - ook een geweldige ontdekking. 100% palomino, korte flor rijping en tonen van gezouten amandelen, kamille, sinaasappelzest.
Alba Viticultores voor funky bubbels, Nadien proefde in Jerez een palomino/tempranillo bubbel gemaakt volgens methode ancestrale. Gekkigheid.
Een aantal van deze producenten zijn onderdeel van Territorio Albariza waar we het ook over hebben in de podcast. Op Le Club lees je meer over deze groep. https://leclubdesvins.nl/vino-de-pasto-die-je-niet-mag-missen/
Restaurant recensie:
Albariza en las venas, de nieuwe wijnbar van Jerez. Heel leuk! -
Jaja, de temperaturen waren weer haute aan de CĂŽte. Jan Jaap was weer aan het flaneren in het zuiden van Frankrijk. Tussen de bezoekjes aan Nikki Beach door heeft hij toch weer heel wat geleerd over de wijnen die deze zonnige wijnstreek te bieden heeft.
In deze podcast hoor je meer over de appellaties van de Provence en proeven we de rosé van Chateau Simone (geweldig!) uit Palette en de witte wijn van Domaine du Paternel uit Cassis.
We noemen ook nog een paar keer Clos Cibonne, een cult rosé van 100% tibouren. Niets te maken met de limonade-achtige rosés die de markt domineren, maar zeker een aanrader om een keer te proeven.
Lieve volgers, geef ons sterren in je favo podcast-app. Zo worden we weer beter vindbaar voor andere luisteraars. Onze dank is groot!
-
Jan Jaap ging weer eens naar de Bourgogne en bezocht nu een AOC waar hij nog niet eerder was geweest: Pouilly-Fuissé. Meteen leuk, want daar is de afgelopen jaren van alles gebeurd. Vanaf jaargang 2020 mogen 22 climats in Pouilly-Fuissé zich officieel Premier Cru noemen. Het is de eerste AOC in de Mùconnais met deze upgrade. Jan Jaap vertelt meer over zijn bezoeken, de streek en de vele wijnen die hij weer heeft gedronken.
Tijdens de podcast zitten we ook niet op een droogje. We drinken Georges Burrier Pouilly-Fuissé 2008. Want ouderen, dat kan gewoon! Hij heeft nog enkele flessen op voorraad, dus kar naar die wijnbar in Amsterdam Noord!
-
In deze aflevering van Le Club & Sommeljj de Podcast bespreken we wijnaroma's met Sietze Wijma van The Art of Tasting. Met een achtergrond in zowel de bier- als wijnindustrie en een Master of Sensory Science, deelt Sietze zijn kennis over hoe aroma's de perceptie van wijn beĂŻnvloeden.
Wat maakt dat we specifieke geuren zoals vlierbloesem, (beurse) appel of vanille kunnen herkennen in een wijn? Samen met Sietze nemen we de proef op de som met een tasting kit van The Art of Tasting. Benieuwd? Bestel een tasting kit en luister de podcast.
Op Le Club des Vins vind je meer info over wijnaroma's. Check: https://leclubdesvins.nl/136-the-art-of-tasting/
-
Dankbaar voor Coravin, ja zeker! Zonder deze handige wijngadget hadden we onze WSET4 diploma misschien nooit gehaald. Coravin is een geniale uitvinding die wijnfans de vrijheid geeft om te proeven en te schenken zonder de fles te ontkurken, waardoor de kwaliteit van de resterende wijn behouden blijft. Hoe lang precies? Dat werd onlangs in Amsterdam getest met flessen die al jaren geleden voor het eerst 'gecoravind' werden. De resultaten waren indrukwekkend.
Greg Lambrecht, CEO van Coravin, was voor deze bijzondere test in Nederland, en dat was het uitgelezen moment om hem te strikken voor een interview. Hoe is hij op het idee van Coravin gekomen? En wat moeten we weten over Coravin Sparkling, of over andere spannende ontwikkelingen die eraan komen?
đš KORTING OP CORAVIN đš
20% korting op één Coravin systeem naar keuze – eenmalig per klant. Geldig t/m 15 mei 2024, alleen op coravin.nl
Code: LECLUB20
--------
â€ïž Volg de nieuwsbrief van Le Club des Vins. -
Alvast een waarschuwing vooraf: we zijn behoorlijk hyper en springen weer van de hak op de tak. Hoe dat komt? We zijn gewoon enorm fan van de Ahr en raden het iedereen aan om er een keertje naartoe te gaan. Het is maar 3,5 uur rijden van Rotterdam, dus je bent er zo.
Je kunt lekker ontstressen en tot je zelf komen op de Rotweinwanderweg. Hier en daar stop je bij een producent um Wein zu probieren. Wat wil je nog meer? Slapen doe je bij de Hohenzollern met spectaculair uitzicht over de vallei, maar qua interieur iets te veel blijven hangen in de jaren tachtig. Gelukkig trekken ze die oude lijn ook door naar de wijnkaart, dus je kunt hier wel oudere jaargangen voor schappelijke prijzen vinden.
Meer tips hoor je in deze aflevering Ă©n kun je lezen op Le Club des Vins.
Op 20 april organiseert Jan Jaap een Ahr proeverij bij Vindict. Mis het niet :) Tickets via de website.
- Laat meer zien