Afleveringen
-
Zijn leiders die overtuigd zijn van zichzelf succesvoller? En is overschatting een mannending?
Zelfvertrouwen en een goede babbel overtuigen in het selectieproces. Het lukt kandidaten daardoor vaak om op leidinggevende functies terecht te komen, maar ben je dan ook een betere, goede leider? Ook hoor je dat het impostor-syndroom niet bestaat.
-
Wat te doen als je het niet eens bent met de baas? En wat als je ook nog eens ambtenaar bent en de koers van de regering verandert? Je hebt immers een eed afgelegd.
Janka Stoker en Harry Garretsen nemen je in deze aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden mee in de wereld van makke schapen en stervolgers.
Ook bespreken ze met presentator Edwin Mooibroek de verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten. Natuurlijk hebben ze ook weer een leestip.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Wat is dat toch met de witte man? In de nasleep van de verkiezingen in de VS en de winst van Trump gaat het veel over hem. Wie is hij en wat zeggen de wetenschap en de cijfers? Om het een beetje te verklappen: Het is meer dan ’the economy, stupid!’
In deze nieuwe aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden zoeken Janka Stoker en Harry Garretsen samen met presentator Edwin Mooibroek weer de fijne nuance.
-
Wat is nodig om president van de Verenigde Staten te worden? Er worden dezer dagen veel podcasts gemaakt over de verkiezingen in Amerika; wordt het Trump of Harris? In deze podcast geen voorspelling.
In deze nieuwe aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden met Janka Stoker en Harry Garretsen hoor je welke kwaliteiten de leider van het machtigste land ter wereld nodig heeft.
-
Nederland ervaart een asielcrisis, zegt premier Dick Schoof. Al veel langer maakt de politiek in ons land beleid op basis van beleving, terwijl de feiten iets anders zeggen, schreef de Groene Amsterdammer. Sommige politici gaan nog een stap verder en liegen glashard.
Wat betekent het voor een land dat op deze manier wordt bestuurd en hoe zorg je ervoor dat het stopt?
-
Sneeuwvlokjes, boomers, millennials, … Er woedt een discussie op de werkvloer.
Is er een verschil tussen generaties of is klagen over de jeugd van tegenwoordig van alle tijden?
Het definitieve antwoord hoor je in deze aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden met Janka Stoker, Harry Garretsen en presentator Edwin Mooibroek.
Luister en bespaar jezelf een dure cursus.
-
Het kabinet zoekt bewust de randen van de wet en het staatsrecht op om de asielmigratie terug te dringen, zo bleek afgelopen week bij de presentatie van het regeerprogramma, Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen. Tegelijkertijd waarschuwen de drie planbureaus dat de samenhang en een toekomstvisie in de kabinetsplannen ontbreken.
Maakt dat van dit kabinet een duur experiment of is het snel proberen op te lossen van 'ervaren' problemen een knap staaltje leiderschap?
-
Met spanning wordt gekeken naar Prinsjesdag en hoe de ministers het hoofdlijnenakkoord van de coalitie vertalen naar werkelijke plannen. Worden het korte termijn-oplossingen of krijgen we doordachte stappen met visie naar een verdere toekomst?
Aan de universiteiten heerst ondertussen al groot chagrijn over de voorgenomen bezuinigingen. Hoe ga je hiermee om? Wat betekent dat voor het verdienvermogen van Nederland? En heeft Pieter Omtzigt met zijn pleidooi voor meer kinderen een punt?
-
Hoe kan het dat eens succesvolle bedrijven de realiteit uit het oog verliezen en blijven volharden in hun koers ondanks alarmerende signalen? Waarom zijn ze zo doof en blind dat ze uiteindelijk hun reputatie op bijna fatale manier te grabbel gooien?
Aan de hand van schoolvoorbeeld Boeing analyseren Janka Stoker en Harry Garretsen in deze aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden dit fenomeen - Boeing is zeker niet de enige - en ze vertellen hoe je dit voorkomt.
-
Zijn we stuurloos en loopt Nederland langzaam vast? En is bestuurlijk en politiek Nederland niet te veel losgezongen van de inwoners van het land.
Volkskrant-journalist Kustaw Bessems schreef het boek Stuurloos. Hij is onze speciale gast in deze extra lange aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden. De boodschap is gelukkig niet alleen somber, maar er is wel werk aan de winkel.
Kustaw, Janka Stoker en Harry Garretsen bespreken samen met presentator Edwin Mooibroek de stand van het land en mogelijke oplossingen. Die zijn soms verrassend simpel.
-
"Bijna de helft van alle banen wordt in de nabije toekomst geraakt door AI. Over 10 jaar is 30 procent van alle banen geautomatiseerd." Onderzoekers duikelen over elkaar heen met voorspellingen. Kloppen de voorspellingen en wat betekent kunstmatige intelligentie voor leiderschap? En verdwijnt de zogenaamde leemlaag van middelmanagers? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden met Janka Stoker, Harry Garretsen en presentator Edwin Mooibroek.
Ook onthullen zij wie de speciale gast in de volgende aflevering is.
-
Een nieuwe regering betekent nieuwe plannen. Waar in de ene sector gejuich klinkt, slaat in de ander de onzekerheid toe. Voor sommigen is de ommezwaai heel fors.
Hoe voorkom je paniek, doe je de juiste dingen en zorg je ervoor dat talent dat de bui ziet hangen niet alvast wegloopt?
Ook hoor je waarom het als organisatie niet zo slim is om alleen te letten op het terugdringen van kosten als je bezuinigingen voor je kiezen krijgt.
-
Johan Remkes: De partijen in het politieke midden moeten weer terug naar hun eigen kernwaarden, inclusief zijn eigen VVD. In deze speciale aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden praat hij frank en vrij over de formatie, onze democratie, de teloorgang van het politieke midden en het gebrek aan zuiverheid in de politieke arena.
Luister naar Remkes in gesprek met Janka Stoker, Harry Garretsen en presentator Edwin Mooibroek en hoor wat volgens hem nodig is om de grote dossiers van deze tijd op te lossen en wat dat vraagt van de politieke en bestuurlijke leiders van nu. En wat vindt hij van de beoogde premier en het optreden van de leider van de VVD, die ook nog demissionair minister van Justitie is?
De podcast namen we op met publiek in het Grand Theatre in Groningen op 15 mei 2024, de dag dat een nieuw coalitie-akkoord werd bereikt tussen PVV, BBB, NSC en VVD.
-
We leven in een bijzondere en voor velen onzekere tijd. De roep om sterke leiders is groot. Ferme taal vliegt ons om de oren. Zelfs de waarheid wordt door verschillende politici geweld aangedaan.
Hoe effectief is autocratisch leiderschap?
En hoe gaan we om met politici die onwaarheden vertellen?
-
Het ene na het andere succesvolle bedrijf dreigt Nederland te verlaten. Het heerst. Maar is het wel erg als ondernemingen die stap zetten en naar elders verkassen? Over fiscale krokodillentranen, de verwevenheid tussen de top in het bedrijfsleven en de politiek, operatie Beethoven en Hazes en moreel leiderschap.
In deze nieuwe aflevering van de podcast Leiderschap in Onzekere Tijden ontrafelen Janka Stoker en Harry Garretsen samen met presentator Edwin Mooibroek de discussie en wijzen het werkelijke probleem aan.
-
Extraparlementair kabinet, programkabinet of een zakenkabinet? De formatie is bijna een half jaar onderweg, maar een nieuwe regering nog niet in zicht. Krijgen we met ministers van buiten de politiek nu echt mensen met verstand van zaken aan het bewind of hebben we toch meer behoefte aan politieke dieren? En is het nieuwe kabinet straks dan wel in staat om de noodzakelijke keuzes te maken?
In deze aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden fileren Janka Stoker en Harry Garretsen onder leiding van Edwin Mooibroek de formatie.
-
Agnes Koops is na 130 jaar de eerste vrouw aan de top van PwC Nederland.
In deze extra lange aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden spreekt zij met Janka Stoker en Harry Garretsen vrijuit over opklimmen in een door mannen gedomineerde wereld, omgaan met verandering en de disruptie door AI. Ook hoor je hoe haar Groningse roots haar helpen als de accountancy wereld weer eens onder vuur ligt. Edwin Mooibroek leidt zoals altijd het gesprek.
Luister en doe je voordeel met de ervaringen van Agnes Koops.
-
In de wereld van leiderschap is er een nieuw fenomeen: zombie-leiders en zombie-ceo’s. In deze nieuwe aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden alles over deze nieuwe soort. Wat en wie zijn het? En waarom zijn sommige mythes zo hardnekkig?
Edwin Mooibroek bespreekt het met Janka Stoker en Harry Garretsen.
-
Snoeihard waren de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. Het kabinet, de Tweede Kamer, de Rechterlijke macht en ook de media waren blind voor mens en recht.
Waarom is het zo moeilijk om een afwijkende mening te hebben, gehoord te worden en de rug recht te houden?
In deze aflevering van Leiderschap in Onzekere Tijden bespreken Janka Stoker en Harry Garretsen hoe je kunt roeien tegen de stroom in en dat luisteren juist een vorm van daadkracht is.
-
Thuiswerken lijkt een blijvertje.
Maar hoe wenselijk is dat en wat doet het met onze productiviteit? En wat is de invloed op je carrière?
Janka Stoker en Harry Garretsen bespreken met Edwin Mooibroek de thuiswerkrevolutie en opmerkelijke details uit nieuw onderzoek.
- Laat meer zien