Afleveringen
-
Op 3 april 1990 werd de Belgische koning Boudewijn voor één dag handelingsonbekwaam verklaard. Dit gebeurde op zijn eigen verzoek, omdat hij gewetensbezwaren had tegen de abortuswet die hij moest ondertekenen. Dit staatsrechtelijke compromis zorgde voor bewondering én kritiek. Was het een slimme oplossing of een gevaarlijk precedent? Een fascinerend vraagstuk over de rol van een koning in een democratie.
-
Bij veranderingen gaan verworven zekerheden soms verloren en is de nieuwe werkelijkheid nog niet altijd duidelijk.
De onzekerheid die mensen daarbij kunnen voelen speelt op individueel niveau, maar ook breder.
Met Sanneke Kats, maker van de podcast Ode aan onzekerheid (zie link hieronder) spreek ik over die dynamiek.
https://open.spotify.com/show/6CKcraWHPkpI8ZJluzEn2j?si=d1aed45e065141cb -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Tony Blair werd in 2001 met een grote meerderheid herverkozen tot premier van het Verenigd Koninkrijk.
Maar in plaats van tevreden te zijn over de, door de kiezer ervaren, successen zocht hij naar een methode om meer van zijn ambities waar te maken.
Hij introduceerde met de hulp van Michael Barber een methode om beleidsmakers en uitvoerders te helpen om meer te bereiken. De Deliverology.
Simpel maar doeltreffend. -
Stel je een podium voor: de lichten gaan aan, en zonder script moeten spelers inspelen op onverwachte situaties.
Herkenbaar? In organisaties voelen veranderingen vaak net zo aan. Het onvoorziene, het samenwerken in het moment, en het omgaan met weerstand zijn dagelijkse kost.Maar wat kunnen we leren van cabaret over het omgaan met chaos en onzekerheid? Hoe blijf je wendbaar én impactvol als de omgeving continu verandert?
Luister naar de podcast, maar maak ook kans op een prachtig boek over dit onderwerp. Luisteren dus!
-
Deze aflevering is onderdeel van een tweeluik waarin Paul Jan Linker en ik spreken over de wijze lessen die we beiden hebben kunnen trekken uit onze podcasts.
Hij vertelt over wat hij ziet als rode draad in zijn gesprekken met eindverantwoordelijken in de publieke sector in zijn podcast 'Topsturing'. Ik vertel over mijn inzichten uit 3,5 jaar leiderschap snacks over historische leiders, en wat je daar als hedendaagse leider van kunt leren.
Ik was te gast in zijn kerstspecial. Hij in de mijne. Een aanrader dus om naast deze aflevering ook te luisteren naar de podcast 'Topsturing'.
De podcast Topsturing (op Spotify): https://open.spotify.com/show/4u06bhEiXsTGi4268k29dJ?si=f2607ad64c5c47a9
De achterliggende gedachte achter de vragen van Paul Jan in zijn podcast vind je hier: https://www.sturingsadvies.nl/sturingsvraagstukken/multi-dimensionaal-sturen-mds/ -
Waarom hebben we vaak zo'n negatief beeld van ambtenaren en publieke sector-medewerkers? Zijn ze echt "lui", "inflexibel" en "overbetaald"? Of speelt er meer? 👀
In deze aflevering ga ik in gesprek met Gabriella Szydlowsk, onderzoeker in sociale psychologie en bestuurskunde. We duiken in de diepgewortelde stereotypen rondom de publieke sector, gebaseerd op haar internationaal onderzoek in o.a. Nederland, de VS en Zuid-Korea.
-
In deze aflevering duiken Boudewijn en Christian in het bewogen leven van Giuseppe Garibaldi, een van de meest iconische figuren van de Italiaanse Risorgimento.
Wat kunnen hedendaagse leiders leren van Garibaldi’s charisma, zijn vechtlust, en zijn compromisloze streven naar vrijheid? Luister mee naar de lessen en inzichten die deze historische figuur ons vandaag nog te bieden heeft. -
"Het is vaak zo dat de complexiteit van de situatie en de onuitgesproken verwachtingen van de klant pas duidelijk worden wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze verwachtingen zijn medebepalend voor het behalen van een blijvend resultaat".
Zo maar een quote uit het gesprek dat ik had met Steven van den Heuvel over zijn visie op de 7 eigenschappen van een succesvolle veranderaar. -
In deze aflevering duiken we in een fascinerend en moreel complex hoofdstuk uit de geschiedenis: de relatie tussen Douglas MacArthur en keizer Hirohito na de Tweede Wereldoorlog.
Waarom besloot MacArthur Hirohito aan de macht te laten, ondanks zijn dubieuze rol tijdens de oorlog? Welke lessen kunnen we hieruit halen – niet alleen over leiderschap, maar ook over hoe we oordelen over de complexe keuzes van anderen?
-
In een roman zijn de personages essentieel, net zoals de medewerkers, teams en andere belanghebbenden dat zijn in een organisatie.
Als schrijver moet je de motivaties en onderlinge relaties van de personages begrijpen om een geloofwaardig verhaal te creëren. Evenzogoed moet je als adviseur de dynamieken en belangen binnen een organisatie doorgronden om effectief te kunnen adviseren.
Luister naar de paralellen die ik met Eric ten Hulsen, auteur van "De wezen van Amsterdam", trek tussen een roman schrijven en een organisatie doorgronden. -
Prins-regent Karel van België is een wat tragisch persoon in de Belgische geschiedenis. Ondanks zijn inspanningen om het land te stabiliseren, werd hij al snel na de oorlog aan de kant geschoven toen zijn broer, koning Leopold III, terugkeerde. Zijn latere leven was eenzaam en vol frustratie, omdat hij nooit volledig werd gewaardeerd voor zijn inzet, resultaten en opofferingen als tijdelijke vorst.
Weer erg leerzaam voor moderne leiders. -
Wat begon als een interimopdracht om tijdens een ziekte- en herstelproces samen directeur te zijn. En gericht was op een soepele terugkeer.
Dat werd KINTSUGI, een traditionele Japanse techniek waarbij iets dat gebroken is wordt gerepareerd met lak vermengd met goud, zilver of platina. De breuklijnen worden benadrukt als een deel van de geschiedenis en de schoonheid van het geheel neemt toe. -
Jobcrafting is het op eigen initiatief kleine veranderingen aanbrengen in je taken en verantwoordelijkheden, zodat deze beter aansluiten bij je sterke punten, interesses en behoeften.
Wie wil dat nou niet? -
Voor velen niet de meest bekende historische leider, maar Jan Sobieski staat symbool voor de aanpak van "direct in actie komen".
In de aanloop naar de Slag bij Wenen handelde hij zonder aarzeling toen hij hoorde van het Ottomaanse beleg. Hij verzamelde zijn troepen en marcheerde in recordtijd naar Wenen om de stad te redden. Zijn vermogen om snel beslissingen te nemen en direct in actie te komen, redde niet alleen Wenen, maar ook Europa van een mogelijke Ottomaanse expansie.
Het luisteren waard! -
Geluk is aanvaarden dat je niet altijd gelukkig bent. En gaat het meer om een soort tevredenheid. Herkennen waarover je tevreden bent, waarover je je gelukkig kunt voelen en wat je echt ongelukkig maakt is daarbij heel belangrijk.
- Laat meer zien