Afleveringen
-
"Het is vaak zo dat de complexiteit van de situatie en de onuitgesproken verwachtingen van de klant pas duidelijk worden wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze verwachtingen zijn medebepalend voor het behalen van een blijvend resultaat".
Zo maar een quote uit het gesprek dat ik had met Steven van den Heuvel over zijn visie op de 7 eigenschappen van een succesvolle veranderaar. -
In deze aflevering duiken we in een fascinerend en moreel complex hoofdstuk uit de geschiedenis: de relatie tussen Douglas MacArthur en keizer Hirohito na de Tweede Wereldoorlog.
Waarom besloot MacArthur Hirohito aan de macht te laten, ondanks zijn dubieuze rol tijdens de oorlog? Welke lessen kunnen we hieruit halen – niet alleen over leiderschap, maar ook over hoe we oordelen over de complexe keuzes van anderen?
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In een roman zijn de personages essentieel, net zoals de medewerkers, teams en andere belanghebbenden dat zijn in een organisatie.
Als schrijver moet je de motivaties en onderlinge relaties van de personages begrijpen om een geloofwaardig verhaal te creëren. Evenzogoed moet je als adviseur de dynamieken en belangen binnen een organisatie doorgronden om effectief te kunnen adviseren.
Luister naar de paralellen die ik met Eric ten Hulsen, auteur van "De wezen van Amsterdam", trek tussen een roman schrijven en een organisatie doorgronden. -
Prins-regent Karel van België is een wat tragisch persoon in de Belgische geschiedenis. Ondanks zijn inspanningen om het land te stabiliseren, werd hij al snel na de oorlog aan de kant geschoven toen zijn broer, koning Leopold III, terugkeerde. Zijn latere leven was eenzaam en vol frustratie, omdat hij nooit volledig werd gewaardeerd voor zijn inzet, resultaten en opofferingen als tijdelijke vorst.
Weer erg leerzaam voor moderne leiders. -
Wat begon als een interimopdracht om tijdens een ziekte- en herstelproces samen directeur te zijn. En gericht was op een soepele terugkeer.
Dat werd KINTSUGI, een traditionele Japanse techniek waarbij iets dat gebroken is wordt gerepareerd met lak vermengd met goud, zilver of platina. De breuklijnen worden benadrukt als een deel van de geschiedenis en de schoonheid van het geheel neemt toe. -
Jobcrafting is het op eigen initiatief kleine veranderingen aanbrengen in je taken en verantwoordelijkheden, zodat deze beter aansluiten bij je sterke punten, interesses en behoeften.
Wie wil dat nou niet? -
Voor velen niet de meest bekende historische leider, maar Jan Sobieski staat symbool voor de aanpak van "direct in actie komen".
In de aanloop naar de Slag bij Wenen handelde hij zonder aarzeling toen hij hoorde van het Ottomaanse beleg. Hij verzamelde zijn troepen en marcheerde in recordtijd naar Wenen om de stad te redden. Zijn vermogen om snel beslissingen te nemen en direct in actie te komen, redde niet alleen Wenen, maar ook Europa van een mogelijke Ottomaanse expansie.
Het luisteren waard! -
Geluk is aanvaarden dat je niet altijd gelukkig bent. En gaat het meer om een soort tevredenheid. Herkennen waarover je tevreden bent, waarover je je gelukkig kunt voelen en wat je echt ongelukkig maakt is daarbij heel belangrijk.
-
Deng Xiaoping moderniseerde de Chinese economie door marktelementen te introduceren en decentralisatie te bevorderen, terwijl hij de politieke macht van de Communistische Partij stevig handhaafde. Onder zijn leiding werd China getransformeerd tot een economische grootmacht.
Maar hij is ook bekend vanwege zijn harde optreden tegen dissidenten, zoals bleek tijdens het Tiananmen-pleinprotest van 1989. -
Te laat komen is voor velen niet oké.
Je kunt laatkomers proberen te overtuigen waarom het niet oké is. En wat het ze kost.
Maar je kunt ze ook eens vragen wat dat te laat komen ze eigenlijk oplevert.
Een mooie passage uit het gesprek dat ik had met Pauline Jonker over motivatie.
Wat is motivatie wèl en wat is het niet?
Het antwoord is verrassender dan je zou denken. Een beetje ongrijpbaar, maar wel degelijk veranderbaar!
-
Dat je op dit moment gelijk hebt, wil niet zeggen dat je altijd een beter mens bent.
Bisschop Desmond Tutu was betrokken bij een van de grootste omwentelingen in de recente geschiedenis. De afschaffing van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.
Zijn doortastende, maar ook milde, aanpak was een sleutel tot de successen van destijds.
Leer van zijn overtuigingen, zijn aanpak en zijn manier van werken in deze leiderschap snack. -
Problemen oppakken, ook als ze niet per se op jouw bordje liggen.
Rust creëren in een organisatie, een afdeling of een wereld die niet primair onder jouw verantwoordelijkheid valt, siert je als mens. Maar kan ook de sleutel zijn om rust te brengen in datgeen waar je wel verantwoordelijk voor bent.
Leer van Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden begin 16e eeuw. - Laat meer zien