Afleveringen
-
Van neutronensterren tot zwarte gaten; Van zwaartekracht tot licht; Van zandkorrels tot sterrenstelsels; Deze aflevering gaat over de oneindige complexiteit van het heelal. En het gaat ook een beetje over mij, want ik houd van complexiteit. Mijn brein komt daarvan tot leven, van het besef dat iets zo complex is dat ik het nooit volledig kan begrijpen of bevatten. En dat ondanks dat, we toch steeds meer leren, en we met elke stap we weer een nieuw stukje van die oneindige complexiteit ontrafelen.
-
De octopus is een vreemd en slim beestje. Het lijkt wel een aliën, en op een bepaalde manier is hij dat ook. Zijn brein heeft een totaal andere blauwdruk dan dat van ons. Wat weten we over hoe een octopus denkt, en over zijn bewustzijn? En kunnen we daar iets van leren? Dit en meer in deze bovengemiddeld filosofische aflevering over de Octopus en Bewustzijn.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Bronvermelding onder tekst. . . . . Het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen lijkt eindeloos. En steeds weer wordt de wereld er in meegezogen. Waar komt dit conflict vandaan? Waarom ging het mis? En wat betekent die geschiedenis voor de situatie van nu? Deze aflevering gaat over het verhaal van Israëliers en Palestijnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Belangrijkste bronnen
- A history of the modern middle east. William L. Cleveland, Martin Bunton. Fifth edition (2012).
- The Population of Palestine: Population History and Statistics of the Late Ottoman Period and the Mandate (1990). Columbia university press. New York.
- Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian territories occupied since 1967. United Nations general assembly special rapporteur (2022).
- Mensenrechten organisaties: Amnesty International, Human Rights Watch, B’tselem, Yesh Din, Breaking the Silence.
- Historisch verhaal: Kenniscentrum Israel Palestina, MidEast Web en Historisch nieuwsblad
- Uiteenlopende perspectieven: Middle East Monitor, Christenen voor Israel, the Rights forum, Centrum Informatie en Documentatie Israel.
- Andere aanraders zijn de online explainers van universiteit van Nederland, Crash Course en de NOS. -
Een liefdesverklaring aan muziek van een nerd.. Dat is min of meer de inhoud van deze aflevering. Wanneer kan je iets nog muziek noemen? Waarom vinden we sommige klanken mooi en andere lelijk? En verder: gitaar spelen, samples, boventonen, Arabische instrumenten, lievelingsliedjes, 12-TET en waarom elke piano altijd vals is. Het wordt allemaal besproken in deze aflevering.
-
Wereldwijde politiek is als een schaakspel. Maar door de komst van de atoombom werd het schaakbord met een ruk ondersteboven gegooid. Lukt het de mens om zijn eigen creatie onder controle te houden? Deze afllevering gaat over de Atoombom.
-
De mens is ontwikkeld, van stokken en stenen naar ruimteschepen en atoombommen. Komt hier ooit een einde aan? Blijven we door ontwikkelen, worden we steeds slimmer en machtiger? Of bereiken we de grens? Sterft de mens misschien ooit uit, en zullen andere soorten het stokje van ons overnemen? Deze aflevering gaat over het tijdperk van de mens.
-
86 miljard hersencellen die naadloos samenwerken in mijn hoofd en mij maken tot wie ik ben. En als dat mis gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Deze aflevering gaat over onze hersenen en hersenletsel.
-
Mijn land heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan slavernij en slavenhandel. Hoe kon dat gebeuren? Hoe zag het leven van een tot slaaf gemaakte er uit? En wat moet ik nu met deze geschiedenis? Dat en meer in deze aflevering van 'Mijn Wereld, Jouw Wereld'.
-
Bestaan aliens? Is er intelligent buitenaards leven? Lijken ze op ons? En waar moeten we dan zoeken naar dat leven? Of vinden zij ons eerder dan wij hen? Al deze vragen komen voorbij in deze aflevering van Mijn Wereld, Jouw Wereld. Belangrijkste bron voor deze aflevering is het boek 'Where is everybody' van Stephen Webb.
-
Nadat rond 1520 Pater Alvares als eerste westerling het stadje lalibela in Noord Ethiopië bezocht, durfde hij niet te beschrijven wat hij had gezien, omdat hij bang was dat mensen hem niet zouden geloven. Deze aflevering vertelt het verhaal van Ethiopië en Lalibela. Zo'n plek die je verandert als persoon als je het bezoekt.
-
Mensen kunnen enorm verstrikt raken in het web van verslaving. Maar waarom is het zo moeilijk om van een verslaving af te komen? Hoe werkt verslaving in je hersenen? En hoe beinvloed het de naasten, vrienden, familie en kinderen? Dit alles is het onderwerp van deze aflevering.
-
Deze aflevering gaat over het wonderlijke scheppingsverhaal in de Bijbel. Het verhaal, de geschiedenis, de waarde en hoe het relateert aan andere scheppingsverhalen...
-
Complottheorieën lijken de laatste tijd overal op te duiken.. Maar is het iets nieuws of waren ze er altijd al? Waarom geloven we eigenlijk in complottheorieën? En is het totale onzin of kan er een kern van waarheid in zitten? Het zal je niet verbazen dat er meer dan genoeg wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze vragen..
-
Reizen naar de maan.. Waarom eigenlijk? Hoe kwamen de Apollo missies tot stand? En waarom wil NASA in de komende jaren opnieuw naar de maan? Daarover gaat deze aflevering van 'Mijn Wereld, Jouw Wereld'. Belangrijkste bronnen: Wernher von Braun; raketgeleerde tussen oorlog en ruimtevaart (Sam van Clemen. Uitgeverij Aspekt. 2016). Www.nasa.gov
-
Midden in de eerste wereldoorlog werd in Nederland een project in gang gezet om de dreiging van de Zuiderzee in te dammen. In dit megaproject werd de Zuiderzee omgevormd tot een zoet binnenmeer. Daarnaast zouden vier stukken ingepolderd worden. Één van deze polders is tegenwoordig nog steeds het grootste door mensen gemaakte eiland ter wereld.
-
Welkom bij Mijn Wereld, Jouw Wereld!