Afleveringen
-
We moeten ons verhouden tot een nieuwe ordening in de wereld. Dus hebben we visie nodig, want onze verzorgingsstaat staat op het spel. Verder spreken we over zijn jeugd, de grens tussen realistisch en pessimistisch, en over het geloof, 'dat verklaringen en antwoorden geeft die aanvechtbaar zijn.'
-
In haar columns brengt ze het grote dichtbij en zet ze het kleine in een grotere context. We spreken over veerkracht, de eenzaamheid die je voelt als je niet mee kunt komen, de aaneenschakeling van afscheid nemen en de illusie dat je regie zou kunnen nemen over je eigen leven.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Je mag het geweldig vinden, maar ook verschrikkelijk of een mix van beiden. Het moederschap. Waarom zeggen we niet hardop wat we er écht van vinden? Dat is de gedachte achter 'De Moedermonologen'.
-
Het is heel gemakkelijk om een lastige vrouw te zijn, dus we zijn met velen. Natuurlijk spreken we over Kamala Harris en het belang van de aanwezigheid van vrouwen in je leven die laten zien dat het ook anders kan.
-
Hij zit 45 jaar in het radiovak, dus blikken we terug, en vooruit. Op werkgebied heeft hij zijn dromen verwezenlijkt, op liefdesgebied droomt hij nog even verder.
-
We spreken over humor, terwijl dat eigenlijk iets is wat je gewoon moet ondergaan. En dat andere mensen eens moeten stoppen met grappen als 'flauw' of 'slecht' bestempelen. Natuurlijk hebben we het ook over zijn grappengoeroe André van Duin. En hij slingert wat nieuwe woorden in de ether.
-
Zodra je iets vindt, is dat geen eindpunt, maar juist het startpunt voor de volgende zoektocht. Verder: hoe het spreken soms het voelen in de weg staat. Waarom levensvragen thuishoren in het domein van de vriendschap en niet in een zelfhulpboek. En tot slot: Rob de Nijs.
-
De omvang van de Brabantse criminele netwerken is jarenlang onderschat, daarover gaat zijn nieuwste boek. Verder spreken we over de aanpak van de drugsproblematiek, over moedeloosheid en zijn streven om altijd naar de menselijke kant van criminelen te kijken.
-
Hij dacht iets te maken wat maar weinig mensen zou aanspreken, maar het hardop uitspreken van een kinderwens - zeker als je homoseksueel bent en single - daar heeft blijkbaar iedereen een mening over. Verder spreken we over Thomas de Trein en - vooruit - over de liefde.
-
Het Carl Sagan-effect. Tropicana. Kurt Vonnegut. Rampjaar 2002. Complexe getallen. Ontologie. Into the wild. Om de samenhang tussen deze thema's te begrijpen, moet je toch echt luisteren.
-
Wanneer heeft iemand recht op een tweede kans? En een derde? En een vierde? Dat bespreek ik met deze mediarecht-advocaat. Verder: wat te doen wanneer je in een mediastorm belandt? Met volop praktijkvoorbeelden: The Voice, Glennis Grace, Khalid Kasem en Matthijs van Nieuwkerk.
-
We spreken over zijn jeugd, zijn liefde voor Brabant, over liedjes die raken en over inspiratie, oftewel 'zonder erg'. De verwondering, dat hij nog steeds zo benieuwd is naar wat er nog komen gaat: 'De lucht zit nog vol dagen'.
-
Ooit was hij glazenwasser. En dat vindt hij nog steeds een prachtig beroep. Inmiddels is hij voorzitter van MKB Nederland. We spreken over wat volgens hem een goede samenleving is, de kunst van het lobbyen, het tegengaan van de verhuftering en het herstellen van het vertrouwen van de overheid in de burgers en dus ook in de ondernemers.
-
Eigenlijk is hij een finfluencer, want hij kan heel goed uitleggen hoe je niet met geld om moet gaan. En hoe je jezelf weer oppakt nadat je in een ravijn bent gestort. We spreken over het tellen van je zegeningen, we worstelen met de wankelplaat. En hij reageert op de initiatiefnota van CDA en SGP om online gokken helemaal te verbieden.
-
We spreken over Arnold Karskens, Bert Huisjes, Matthijs van Nieuwkerk. Over de positie van journalisten, hoe deze beroepsgroep steeds meer onder vuur is komen te liggen en hoe het vertrouwen hersteld kan worden. Over iemand verliezen terwijl diegene er nog is en we eindigen met de wonderschone Nick Cave.
-
Disclaimer: na het beluisteren van dit gesprek ga je nooit meer op dezelfde manier naar de Smurfen en The Lion King kijken. Verder spreken we over de zogenaamde autofilms, sequels, Star Wars. En: hoe om te gaan met dingen die nu niet meer kunnen in films en series uit het verleden? Wegpoetsen of vooral intact laten?
-
Vriendschap. Daarover gaat het in zijn nieuwste roman 'Dius'. Wat de essentie is van vriendschap, hoe een dynamiek tussen twee vrienden kan veranderen, hoe diep de pijn kan zijn na het beëindigen van zo'n vriendschap. Verder spreken we over de geuren uit zijn jeugd, de maakbaarheid van je eigen geluk en over hoe je als schrijver een boek moet laten rijpen in je eigen gemoed: 'Het niet schrijven is even belangrijk als het wel schrijven.'
-
De juiste balans vinden, daar is hij jarenlang mee bezig geweest. Inmiddels weet hij: beweging komt voort uit disbalans. Dus kun je het beter omarmen. We spreken over Nick twee punt nul, over het creëren van ruimte in je hoofd en over vermaak als vehikel of als einddoel.
-
Kruimeltje. En De Kameleon. Die twee boeken gaven haar als kind houvast in jaren vol onzekerheid. We spreken over haar eigen jeugd, hoe ze diep van binnen altijd twaalf is gebleven en we besluiten de term 'kinderliteratuur' maar gewoon af te schaffen tijdens deze kinderboekenweek.
-
Volkskrant Magazine bestaat 25 jaar. Dus praat ik met de huidige hoofdredacteur over het ambacht van interviewen, de diversiteit van de redactie, de waarde van een goede column en de schoonheid van het leren van elkaars hobbels en tegenslagen.
- Laat meer zien