Afleveringen
-
Initiatieven in wijken, het Groene IdeecafƩ, de donut economie en vele andere onderwerpen zullen in deze aflevering besproken worden! Onze duizendpoot Ant vertelt in deze aflevering over manieren waarop zij zich inzet voor het gezonder en leefbaarder maken van onze omgeving. Als wandelcoach, struikrover, bestuurskundige en natuurgids. Laat je inspireren en verken mogelijkheden om zelf in actie te komen.
-
Energie ligt aan de basis van onze maatschappij. We gebruiken energie om te koken, om te wassen, om ons huis behaaglijk te houden. Nu gebeurt dat op de smalle basis van fossiele brandstof, en dat levert schaarste op, maar ook schade. Het is hoog tijd onze energie anders te organiseren, en gebruik te maken van verschillende bronnen, uit zon, wind en water. Vandaag vertelt Anne Marieke Schwenke alles over hoe dat kan, wat er nodig is en hoe zij daarin een rol speelt.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Waar sta jij voor? Wat zijn jouw idealen? Waar droom je van? Hoe houd je dat vuur in jezelf wakker? Vandaag vertelt Martine over haar idealen, dromen en hoe zij vorm geeft aan het verwezenlijken van wat zij belangrijk vindt (en de rest van de wereld hopelijk ook). De natuur is niet bedoeld als instrumenteel middel om onze behoeften te bevredigen. Het is zoveel meer waard dan dat. Vind jij het ook belangrijk dat idealen niet ondergesneeuwd raken in de waan van de dag? Luister dan naar deze aflevering en als jij ook actief worden, stuur ons een bericht op [email protected] Laat je stem horen!
-
Wat leeft er in onze grachten? Welke schatten liggen er verscholen onder water en in het slijk? Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Al deze vragen worden beantwoord door Aaf Verkade, adviseur stadsgrachten en als enige persoon gemachtigd om in de Leidse grachten te zwemmen met haar snorkel. Laat je meenemen op avontuur onder water en zwem met haar mee.
-
Middenin de stad ligt een groene oase waar mensen hun eigen groenten, bloemen, kruiden en fruit oogsten. Naast lekker eten, levert de tuin ook een schat op aan kennis over gezonde voeding, het belang van een rijke bodem en zorg voor de natuur en onszelf. Luister naar Jessica Zwartjes - tuinder van het Zoete Land - over oogstplanning, kinderhandjes in zwarte aarde en moeilijke gewassen.
-
Wat vliegt daar? Is het een meeuw, een kauw of een ..... Er leven diverse soorten vogels in Leiden en zonder vogels is onze lucht leeg, missen wij hun gezang en zien we ze niet meer op het water dobberen. Vandaag hebben we het over vogels in onze sleutelstad. Wat moet je doen als je een gewonde vogel ziet en waarom moeten wij de eenden geen brood voeren (omdat het heel ongezond is!)? Ga met ons mee de lucht in, naar de wereld van Eef van Meerten, coƶrdinator van het vogelsasiel.
-
Veel Leidenaren willen een kleurige tuin en stoppen bollen in de grond voor mooie bloemenpracht in de lente. Allerlei beestje drinken het nectar van de planten om zich te voeden. En zo ontstaat er een mini ecologisch systeem, waar organismen naast en met elkaar bestaan. Hoe bewust zijn wij van het complexe en intelligente leven van planten? Zien wij hen niet enkel als decorstukken van onze wereld? In de aflevering van vandaag staan we bij deze vragen stil met Norbert Peeters, en leren wij meer over de geschiedenis van de botanie en waarom onkruid niet bestaat.
-
De wereld verstedelijkt, met alle gevolgen voor mensen en dieren van dien. Opwarming van de stad zorgt ervoor dat bomen en andere organismen zich moeten aanpassen. Als aanpassing niet lukt, staat de overleving van het soort op het spel. Uit onderzoek blijkt dat dieren die leven op het platteland ander gedrag vertonen dan hun soortgenoten in de stad. Vandaag staan wij stil bij vragen over de evolutie van dieren en planten in steden, over wat zij nodig hebben om te overleven en wat Darwin zou opvallen als hij de trein uit zou stappen en opgehaald zou worden door Menno Schilthuizen.
-
In het Plantsoen staan magistrale bomen. Het is dan ook niet voor niets dat het Plantsoen ƩƩn van de mooiste stadsparken van Nederland is. Ook elders in Leiden staan indrukwekkende bomen, die Dick de Vos hebben geinspireerd tot het schrijven van een bijzonder boekje. In deze aflevering vertelt hij daar meer over, en staan we stil bij de wijze waarop we naar de natuur kijken. Is onze omgang met de natuur nog wel gezond of kan het anders?
-
De Beestenmarkt is een druk plein in Leiden, omringd door restaurantjes, een bioscoop en een fontein waar kinderen spelen in de zomer. Maar weten zij wel waar de naam Beestenmarkt vandaan komt? En waarom er een grote bel tussen twee panden hangt? Cor Smit legt uit dat dit te maken heeft met de geschiedenis van de Leidse Veemarkt, die ontstond op de Beestenmarkt en eindigde in de Groenoordhallen. Wij maken een reis door de tijd. Hoor je daar de schapen blaten?
-
Door ons drukke bestaan vergeten wij weleens dat wij niet alleen leven. We leven met alle andere wezens samen en we kunnen niet zonder elkaar. Wij vinden dat het perspectief, de schoonheid en de waarde van onze omgeving meer aandacht nodig heeft, en besloten Leidenaren met een bijzondere betrokkenheid bij onze stad te interviewen. In deze podcast serie zul je meer leren over het leven in de stad Leiden vanuit het perspectief van bomen, planten, vogels en veel meer!