Afleveringen
-
Mangrovebossen zorgen wereldwijd voor bescherming van kustgebieden, het voortbestaan van dieren én is een super ecosysteem voor mensen. Sacha de Boer trekt samen met expert Pieter van Eijk de Biesbosch in en bespreekt wat zulke natuurgebieden uniek maakt. Hoe draagt het bij aan het voortbestaan van dieren, planten, de CO2-opslag én bescherming van de lokale bevolking en hun economie? En waarom zijn die mangroves wereldwijd ook voor Nederland van belang?
Ook kun je zelf met een paar kleine dingen al verschil maken voor de natuur. Anne Wiegers (@anne_wieggers) geeft tips hoe je in je (stads)tuin of balkon een thuis biedt aan kleine dieren om ons heen.
Greenchoice werkt graag met en vóór de natuur. Samen met Wetlands International dragen ze wereldwijd bij aan het herstel van mangrovegebieden, zoals in Guinnee-Bissau.
-
Waarom wordt veenmos ook wel de krachtpatser in de strijd tegen klimaatverandering genoemd? Sacha de Boer trekt de laarzen aan en gaat dit keer op pad met expert Maarten Breedveld. Hij zet zich in voor het herstel van bijzonder veengebied dat een thuis biedt aan allerlei dieren en plantensoorten, maar ook nog eens werkt als een spons bij heftige regenval. Wat zijn de gevolgen van jarenlange drooglegging van veen en waarom is herstel en behoud van groot belang voor de toekomst?
Ook vanuit je eigen achtertuin of balkon kun je de natuur een handje helpen. Anne Wiegers (@anne_wieggers) geeft tips hoe je eenvoudig compost kunt maken of voor duurzaam geteelde potgrond kiest.
Greenchoice werkt graag met en vóór de natuur. Met dit veenproject herstellen ze de 'superkracht' van de natuur, in samenwerking met Zuid-Hollands Landschap.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Voedsel is een belangrijke bron van energie, maar kost in veel gevallen ook veel energie. Behalve als je het dichterbij de bron zoekt, zoals in een voedselbos. Hoe werk je samen met de natuur in het belang van herstel en behoud van biodiversiteit en het klimaat? Daarom trekt Sacha de Boer de laarzen aan met pionier Wouter van Eck om het oudste voedselbos van Nederland te verkennen en te ontdekken welke planten, dieren en fruitsoorten hier samenleven.
En hoe kun je zelf je steentje bijdragen? Anne Wiegers (@anne_wieggers) geeft tips hoe je eenvoudig de biodiversiteit in je woonomgeving vergroot, ook vanaf je stadsbalkon of met een kleine tuin.
Al meer dan 25 voedselbossen zijn met financiering van Greenchoice ondersteund, in samenwerking met verschillende partners, waaronder Stichting Voedselbosbouw NL, Natuurmonumenten, Rotterdam de boer op! en St. ReGeneratie.
Bron: Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen