Afleveringen
-
Nani Jansen Reventlov schreef het boek 'Radicale rechtvaardigheid', een bundeling van haar essays over hoe wij als samenleving functioneren. Ze put daarbij uit haar ervaringen als mensenrechtenadvocaat en laat zich inspireren door grote denkers op het gebied van antiracisme en sociale rechtvaardigheid. Jansen Reventlow is de oprichter van Systemic Justice; een organisatie die zich via strategisch procederen inzet voor gemarginaliseerde gemeenschappen.
Presentator: Andrew Makkinga -
Aileen Esther Middel is als graffiti kunstenaar beter bekend als Mick la Rock. Begonnen in de jaren '80, is ze uitgegroeid tot een van Europa’s bekendste vrouwelijke graffitikunstenaars. Inmiddels maakt ze werk in opdracht, muurschilderingen en is haar werk vooral binnen de muren van musea te zien. De documentaire 'Grote namen in een kleine stad', over de graffitiscène in Groningen waar Middel ooit begon, is vanaf volgende week te zien.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Zenzy Blindeling is illustrator, motion designer en net afgestudeerd als kunsthistoricus. Ze studeerde eerder in 2021 af aan AKV St Joost in Breda. Haar werk bestaat uit het ontwerpen van posters, zeefdrukdesigns, digitale prints en het maken van animaties. Inspiratie voor haar illustraties haalt ze uit streetwear, haar leven als student en maatschappelijke thema’s.
Presentatie: Tirsa With -
Griet Op de Beeck, één van de succesvolste auteurs van ons taalgebied, schreef haar nieuwe boek ‘Het wordt beter’. Hierin deelt ze haar persoonlijke zoektocht naar heling en zelfinzicht. Ze beschrijft hoe ze, na jarenlang op zoek te zijn geweest naar verbetering, besloot om naast schrijver ook therapeut te worden. Op de Beeck schreef eerder onder meer de veelgeprezen romans ‘Vele hemels boven de zevende’, ‘Kom hier dat ik u kus’ en ‘Jij mag alles zijn’, waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Lucky Fonz III schreef zijn debuutroman ‘Van de goden vervuld’. In deze filosofische roman onderzoekt hij thema's als liefde, geloof en persoonlijke zoektocht. Het verhaal volgt muzikant Mikah, die op een eiland de mysterieuze Hadassa ontmoet. Lucky Fonz III is een van Nederlands bekendste tekstdichters, componisten en performers. Eerder dit jaar stond hij met zijn theatershow ‘Moederland’ in het theater.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna (Benjamin Ankomah) schreef, in samenwerking met de Nationale Opera, de hiphop-opera ‘Lennox’. Een avontuurlijk verhaal voor jong en oud over moed, vriendschap en het ontdekken van de wereld. Ook bracht Ankomah onlangs zijn debuutalbum ‘ECHOES OF PRAYER’ uit. Dit album weerspiegelt zijn geloof, zijn jeugd in Amsterdam Zuidoost en invloeden van soul, highlife en hiphop.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Nina van Tongeren (1999) is een toneelschrijver en dramaturg met een grote voorliefde voor jeugdtheater. Ze is vaste dramaturg bij de Toneelmakerij en schrijft voor diverse theatergezelschappen. Afgelopen week ging haar eerste grotezaalvoorstelling, Giselle, in première, die ze samen met Joachim Robbrecht schreef. Eerder dit jaar ontving ze de jeugd- en jongerentoneelschrijfprijs voor haar voorstelling Koekoeksnest.
Presentator: Tirsa With -
Peter van Rooijen is singer-songwriter, theatermaker en cabaretier. Hij won in 2012 de Wim Sonneveldprijs en maakte succesvolle cabaretvoorstellingen. Samen met zijn band maakte hij drie liedprogramma's ‘Liefde, dood & zwaartekracht’, ‘Liefde, dood & Bob Ross’ en ‘Liefde, dood en taart’. Voor de laatste in die trilogie won hij de Poelifinario Kleinkunstprijs. Naast zijn theaterwerk is Peter stemacteur en schrijft hij voor programma's als Het Klokhuis en Spijkers met Koppen.
Presentatie: Nicole Terborg -
De tentoonstelling ‘PHOSPHOR: Art & Fashion’ toont ruim dertig jaar aan werk van kunstenaar Viviane Sassen. Dit is haar eerste grootschalige overzichtstentoonstelling in Nederland, met meer dan 200 kunstwerken. De expositie is te zien in Foam en omvat werken variërend van fotografie en collages tot beschilderde prints en videokunst. In zowel haar modecampagnes voor merken als Miu Miu en Louis Vuitton, als haar autonome kunst, verkent Sassen thema’s als dood, seksualiteit en menselijke verbondenheid.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Schrijver en zorgmedewerker Thomas van der Meer biedt in zijn boek ‘Zullen we dan maar heel lang leven’ een inkijk in de wereld van verpleeghuizen en psychiatrische klinieken. Hij beschrijft de dagelijkse realiteit van de meest kwetsbare patiënten en de impact van jarenlange bezuinigingen in de zorg. Het boek gaat over de uitdagingen in de sector, maar vooral over menselijkheid. Van der Meer werd eerder bekend met zijn debuutroman ‘Welkom bij de club’, en schrijft columns voor de Volkskrant.
Presentatie: Sacha Bronwasser -
Historicus en auteur Martin Bossenbroek, tweevoudig winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs, schreef het boek ‘Kolonialisme!’. In dit boek bespreekt hij hoe Nederland op een eenzijdige manier omgaat met zijn koloniale en slavernijverleden. In plaats van te focussen op excuses en boetedoening, stelt hij voor om de geschiedenis op een manier te vertellen die mensen verbindt, zonder dat het de verdeeldheid nu vergroot.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Presentator Stijn de Vries interviewt acteur Fjodor Jozefzoon vanuit het Nationale Theater in Den Haag, waar hij op dit moment te zien is in de voorstelling Stepping Stones van Orkater. De acteur studeerde in 2021 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij speelde de hoofdrol in Edward II – The Gay King, was te zien in de dramaserie Modern Love Amsterdam, en maakt deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater.
-
De film 'Bloedband' is het nieuwste project van beeldend kunstenaar Anaïs López. De film vertelt het ongelooflijke verhaal van haar oma die in 1946 haar twee kleine kinderen achterliet en met haar Nazi-liefje naar Zuid-Amerika vertrok. Om grip te krijgen op haar verleden, deed Anaïs intensief onderzoek naar haar familiegeschiedenis. López is vooral bekend om haar langlopende en veelvormige kunstprojecten. Haar meest omvangrijke project was 'The Migrant'. Een film, een graphic novel en een fototentoonstelling over de myna; een klein zwart vogeltje dat alleen in Singapore voorkomt.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Actrice, schrijfster en theatermaakster Dilan Yurdakul speelt haar solovoorstelling ‘Alter’. Ze onderzoekt de diepe wonden van migratie en de pijn die, hoewel vaak verzwegen, doorwerkt in volgende generaties. Eerder maakte Yurdakul in samenwerking met Likeminds de solovoorstellingen ‘Door de schaduw heen’ en ‘Niet gezien, niet gehoord’. Afgelopen jaar debuteerde ze ook als romanschrijver met ‘Maskerziel’.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Vijf jaar na het overlijden van Rutger Hauer maakte peetdochter en filmmaker Sanna Fabery de Jonge de documentaire ‘Like Tears in Rain’. Met nooit eerder vertoonde privébeelden, gefilmd door Hauer zelf, geeft de film een kijk in het leven van een van Nederlands grootste acteurs. Hauer is bekend van films als ‘Blade Runner’, ‘Turks Fruit’ en ‘Soldaat van Oranje’. ‘Like Tears in Rain’ is het regiedebuut van Fabery de Jonge.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Actrice Liz Snoijink staat samen met acteur Porgy Franssen in het theater met de komedie ‘Doek’. Een stuk over een kibbelend acteurspaar dat na jaren weer eens samen op de planken staat. Snoijink speelde vele rollen in series, films en musicals.
Presentatie: Frénk van der Linden -
Donna Senders is zangeres en radio-DJ. Ze studeerde journalistiek en presenteert op maandag tot en met donderdag haar show The Block op FunX . Ze zingt daarnaast ook: ze schrijft zelf nummers, treedt op op events en geeft zangles.
Presentatie: Tirsa With -
Journalist, filmmaker en presentator Ikenna Azuike presenteert de zesdelige serie ‘De Afro-Europeaan’ bij de VPRO. Hij reist langs verschillende Afro-Europese gemeenschappen in Europa, zoals Somalische Finnen en Kaapverdische Portugezen, op zoek naar hoe zij een thuis hebben gecreëerd in hun nieuwe omgeving. Azuike, van Nigeriaans-Britse afkomst, verkent in de serie zijn eigen ‘culturele gespletenheid’ en probeert het evenwicht te vinden tussen de Afrikaan en de Europeaan in zichzelf.
Presentatie: Willemijn Veenhoven -
Cabaretier en schrijver Katinka Polderman brengt haar kinderboek ‘Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl’ uit. Polderman is ‘Beslisbomenmaker des Vaderlands’ met een eigen rubriek in De Volkskrant en Onze Taal. Daarnaast is ze regelmatig te horen in het cabaretteam van Spijkers met Koppen en is ze columnist voor verschillende televisieprogramma’s en theatervoorstellingen. Polderman maakte dit boek samen met illustrator Merel Corduwener.
Presentatie: Andrew Makkinga -
Binnenkort verschijnt de biografie ‘Geef me de ruimte’, waarin literair journalist Vivian de Gier het leven en werk van kinderboekenschrijfster Thea Beckman tot leven brengt. Beckman, bekend van klassiekers als ‘Kruistocht in Spijkerbroek' en ‘Hasse Simonsdochter', inspireerde generaties lezers met haar avontuurlijke verhalen en eigenzinnige, vrijgevochten personages. De Gier toont de kinderboekenschrijfster zoals ze was: een vrouw die, ongeacht wat anderen daarvan vonden, altijd haar eigen weg koos.
Presentatie: Willemijn Veenhoven - Laat meer zien