Afleveringen

 • Ze gingen soms al voor hun vijftiende naar zee, de matrozen, machinisten, vissers die nu met pensioen zijn. En de landrotten die hun dagen op de vaste wal hebben gesleten kunnen zich maar moeilijk voorstellen hoe het voor hun generatiegenoten was om altijd maar op zee te zijn.
  In Naar Zee kijken zeevarenden terug op hun werkende leven: het zijn verhalen van jonge, vaak rebelse jongens die het vertrouwde leven achter zich lieten zonder precies te weten waar ze in terecht zouden komen; kleine drijvende gemeenschappen, strikte discipline, verre havens, ruzies en vriendschap, stormen en schipbreuk, orde, regelmaat, doodsangst en verveling. De zee kreeg ze in haar greep en liet ze nooit meer los.

  Een documentaire van Mathijs Deen

  Eindredactie Anton de Goede

  Eindmontage Berry Kamer

  Meer weten over Mathijs Deen: http://www.mdeen.eu/

 • Weike van Koolwijk was 23 jaar oud toen haar moeder overleed. Na verloop van tijd merkte ze hoezeer de ervaring haar had veranderd en ook hoe anders ze naar haar moeder ging kijken sinds ze er niet meer was. Ze raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar andere mensen die op jonge leeftijd een ouder kwijtraakte.

  Maker: Weike van Koolwijk
  Techniek: Dennis Gaens
  Advies: Stef Visjager
  Eindredactie: Jair Stein

  Deze documentaire kwam tot stand met steun van de Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  Links:

  https://podcasts.apple.com/gb/podcast/erna/id1573266983
  Weike's 4-delige podcast Erna

  http://boterboter.nl/
  Apocalypso, het nummer dat Luc schreef na de dood van zijn vader, voorzien van uitzinnige videoclip 

  https://www.youtube.com/watch?v=2oYz9Y-PUKI
  Lopen, het nummer dat singer-songwriter Karel J. Schepers schreef toen hij hoorde over de wandeltocht van Josien na de dood van haar vader

  https:// shehikesalone.com
  Meer over Josiens ervaringen in de bergen

  https://soundcloud.com/user-879473186/03-kriekenleemte-dauw-96k24b/s-BzRAOK3gkUy?ref=clipboard&p=i&c=1
  Dauw, het nummer dat de band Kriekenleemte speciaal schreef voor Weike

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Anna was altijd al anders dan anderen. Toch duurde het jaren voor ze vastliep en zich liet onderzoeken. Hoe verandert je leven als je op volwassen leeftijd ontdekt wat je hebt en wie je bent? Wat zijn de voordelen van een label? En hoe verschilt ons beeld van een stoornis met hoe het werkelijk voelt in je hoofd?

  Maker: Anna Dijk
  Techniek: Arno Peters
  Eindredactie: Jair Stein

  Deze productie is mede tot stand gekomen door het Hendrik de Vriesstipendium van de Gemeente Groningen.

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • Veelzijdig surrealist Louis Lehmann (1920-2012) is bijna tien jaar dood en daar nog altijd tegen. Hij kon alles - maar alleen op zijn eigen manier.

  Louis was danser, tekenaar, vertaler, recensent, musicus, componist en bovendien internationaal erkend scheepsarcheoloog. Maar het meest beroemd is hij als dichter. Al voor de oorlog gold Lehmann als aanstormend poëet en wonderkind, bejubeld door Menno ter Braak en Hendrik Marsman. Zelf vond Louis daar niks bijzonders aan. Zijn verzen kwamen vanzelf, kostten geen enkele moeite.

  Maar één ding kon Louis niet: ergens in passen, ergens bij horen. Al wou hij dat zo graag, het lukte hem niet. Zijn ongemak bij mensen, vooroorlogse manier van praten, unieke denksprongen, onvermogen om te liegen en zijn onverslaanbare eruditie zaten in de weg. Zelf zag hij zijn dichterschap als grote sta-in-de-weg voor een echte baan, die hij inderdaad nooit kreeg. Mensen die dat wel lukte, waren voor hem grote tovenaars die hij benijdde. Het zat Lehmann zo hoog dat hij tenslotte zelfs geen dichter meer wilde heten.

  In de podcast 'De Perfecte Amateur' spreekt documentairemaker Marten Minkema met weduwe Alida Beekhuis, biograaf Jaap van der Bent, pianist Guus Janssen, bewonderaar Pieter Mulder en laat hij archiefmateriaal horen van Wim Noordhoek in gesprek met Lehmann. En veel muziek, want muziek was voor Louis de hoogste van alle kunsten.

   maker Marten Minkema, montage Berry Kamer, eindredactie Anton de Goede.

  Wilt u reageren? docs@vpro.nl of docs@ntr.nl

 • Hendrik Gommer heeft een hunebed gebouwd, achter zijn huis. Een half jaar deed hij erover, maar nu ziet het er uit als een grafkamer voor de eeuwigheid.

  Toen Gommer, die promoveerde op de evolutie van het recht, voor de zestiende keer geen vaste aanstelling kreeg op de universiteit, besloot hij zich op eigen houtje te storten op de megalithische bouwwerken van 7000 jaar geleden. Aldoende groeide een verbondenheid met de hunebedbouwers van weleer, en meer nog dan op de universiteit kreeg hij zicht op de herkomst van recht en religie en de wortels van onze huidige beschaving.

  Maker Mathijs Deen, eindredactie Anton de Goede, eindmix Berry Kamer

 • Vorig jaar zomer laaide de discussie rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn voor de zoveelste keer op. Tegenstanders vinden dat Coen geen sokkel verdient in het midden van de stad. Het was Coen die 400 jaar geleden op de Molukse Banda eilanden ruim 10.000 mensen om het leven bracht in een poging het monopolie op de nootmuskaat te behouden. Voorstanders menen dat Coen de welvaart naar Hoorn bracht. Hoorn zou zonder Coen niet eens hebben bestaan. Met stadsgesprekken probeerde men de partijen bij elkaar te brengen. 

  Programmamaker: Liza Titawano. Eindredactie: Ottoline Rijks, mixage door Alfred Koster. De muziek die je hoorde is gecomponeerd door Joris Titawano.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl

  Geinteresseerd in geschiedenis? Luister ook eens naar de podcast tijdgeest: https://www.nporadio1.nl/podcasts/tijdgeest

 • Een witte joodse vrouw op de bres voor Afro-Amerikaanse dichters.

  Het leven van Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in London, raakte aan vrijwel alle grote gebeurtenissen in de 20e eeuw. Vaak bevond ze zich in het oog van de storm. Als activist, socialist, vervolgde jodin en lesbische vrouw, kwam ze op voor Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers. Haar bloemlezingen met door haar vertaalde gedichten vonden een gretig publiek in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Ze leek vergeten en verdwenen, tot Lonneke Geerlings in 2020 promoveerde op haar biografie.

  Samenstelling: Sandra Rottenberg, met dank aan biografe Lonneke Geerlings, neef Rudi Wesselius, historica Susan Legêne en producer Dini Bangma. De gedichten en brieffragmenten werden gelezen door Bertien Minco en Rudy Lion Tsjin Tjoe. Eindredactie Anton de Goede. Audiomontage Berry Kamer.

  De biografie van Rosey Pool komt volgend jaar uit bij Uitgeverij AtlasContact.

  WAARSCHUWING!

  In deze documentaire is het n-woord enkele keren te horen. De maker Sandra Rottenberg hierover:

  “I am not your negro" schreef de auteur James Baldwin in 1979. Met die zin wordt in één klap duidelijk waarom we het vermaledijde n-woord nu niet meer gebruiken.

  In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw had het woord neger nog niet die connotatie. En omdat dit een audiodocumentaire is over een vrouw die er juist alles aan deed om Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers een podium te geven in de jaren ’50 en ’60, komt het woord dus af en toe voor in een historische context.”

 • Miljoenen Nederlanders struinen langs huizenadvertenties, zelfs als ze helemaal niet op zoek zijn naar een nieuwe woning. Via de foto's kunnen we dromen van een ander leven of fantaseren over wie woont in zulke wonderlijke interieurs. Journalisten Madelon Meester en Karolien Berkvens zochten contact met de mensen die schuilgaan achter enkele opmerkelijke advertenties. Wat begint als vrolijke bezoekjes aan bewoners die hun huis proberen te verkopen, mondt uit in een reeks bijzondere portretten van mensen die op een kruispunt staan in hun leven.

  Makers: Madelon Meester en Karolien Berkvens
  Mixage: Alfred Koster
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • In DOCS deze week de eerste aflevering van een liefdesverhaal, zo romantisch…het steekt die oude klassieker, Dokter Zjivago, met gemak naar de kroon. In 1942 ontmoet Tatjana in Odessa de Nederlandse zeeman Pieter Boon. Zij worden verliefd, maar al snel moet Pieter terug naar Nederland. In 1944 besluit Tatjana op een Duitse trein te stappen richting het Westen. Voor de liefde. Een levensgevaarlijke tocht dwars door oorlogvoerend Europa. In DOCS deel 1: Odessa

  Baba is gemaakt door Willem Voogd. 
  Eindredactie: Marion Oskamp. Eindmixage, sounddesign en muziek: Darius Timmer. Fragmenten memoires Baba: Julia Akkermans. Baba is een podcast van de NTR voor NPO Radio 1 en is gemaakt met financiële steun van het NPO-fonds.

  Alle afleveringen zijn hier te beluisteren https://www.nporadio1.nl/podcasts/baba of in je favoriete podcastapp.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Nieuwsgierig geworden naar ‘Van wie is deze kerk’? In DOCS#8 kan je de documentaire beluisteren. Meer Plattegrond afleveringen: plattegrondpodcast.nl

   

 • Een documentaire die speciaal gemaakt is voor DOCS en die hoort bij de podcast Geen Kleine Man. 70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.

  Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? Zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten? Want vrouwen zijn toch… geen kleine mannen? Lang werd het vrouwenlichaam echter wel zo bekeken: hetzelfde, enkel wat lichter gebouwd en met andere geslachtsorganen dan haar mannelijke tegenpool. Medicatie, diagnoses, onderzoeken: alles is gebaseerd op het prototype van het mannenlichaam. Hierdoor liep kennis over het vrouwenlichaam achterstand op, met heel wat problemen tot gevolg tot op de dag van vandaag. Zo ervaren vrouwen opvallend vaker bijwerkingen van medicatie dan mannen en worden bepaalde aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, endometriose en ADHD, moeilijk, (te) laat of niét bij vrouwen herkend.

  Luister naar de 6delige podcast via nporadio1.nl en via alle podcastplatforms. Geen kleine man is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

  Geen kleine man werd geproduceerd door Randy Vermeulen van Slowpony.

  Eindredactie werd gedaan door Anton de Goede voor de VPRO en Layla El-Damuk voor VRT. Ook veel dank aan Ruby Deelen voor haar feedback. 

  bezoek ook: https://www.vpro.nl/programmas/geen-kleine-man.html

   In deze documentaire is o.a. sprake van zelfdoding. Zit je met vragen over zelfdoding, of heb je nood om met iemand te praten, dan kan je de Zelfmoordlijn in Belgie contacteren op 1813 of in Nederland op 113. Voor Tele-Onthaal bel je in Belgie het nummer 106. En in Nederland is er de Luisterlijn, op 088-0767000.

 • Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma. Artsen en familie zetten alles op alles om haar leven te redden. En dat lukt. Christiane moet wel alles opnieuw leren. Zij werkt keihard om het leven weer onder de knie te krijgen. Zij kan uiteindelijk met veel thuishulp zelfs weer in haar eigen huis wonen. 

  Van iedereen krijgt Christiane te horen wat een wonder het is om te zien wat ze allemaal weer kan. Maar is zij zelf wel gelukkig in dit nieuwe leven? 

  Een documentaire van Feline Franceus, eindmix Arno Peeters 

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  NAH is de winnaar van de NTR Podcastprijs 2021, alle genomineerde programma’s zijn te beluisteren via https://www.nporadio1.nl/podcasts/ntr-podcastprijs, via alle podcastapps en via spotify. 

  Volgende week de eerste aflevering van de nieuwe podcast ‘Geen kleine man’. Abonneer je alvast in je favoriete podcastapp, voor meer informatie: https://www.vpro.nl/programmas/geen-kleine-man.html 

 • In DOCS twee afleveringen uit de Oorzaken Podcast Academy, een initiatief van Oorzaken en het NPO fonds.

  1. Lang zal ze leven

  Een audio documentaire van Eva Nijs, over haar moeder die voor haar 98-jarige oma zorgt. Samen wonen ze in het vrijstaande huis van haar oma, in een klein dorp in Brabant. Met als doel oma in alle rust te begeleiden naar het einde van haar leven. Maar wat gebeurt er wanneer degene waarvan je dacht dat die zou sterven, toch blijft leven?

  Een documentaire over het bijzondere proces waar haar moeder in terecht komt. Wat moet ze ervoor opgeven, maar ook, wat krijgt ze er voor terug? Een verhaal over toewijding en overgave aan de tijd.

  Eindmixage: Brandon Grötzinger

  Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen

  Muziek: Felix Schellekens & Blue Dot Sessions

  Speciale dank van de maker aan haar moeder en oma.

  Eva Nijs is een film en theatermaakster, en maakte bij de Oorzaken Podcast Academy haar eerste audio documentaire. 

  2.De Stem van Stef

  “Ik heb mijn eigen stem heel lang niet gehoord. Bijna drie jaar niet.” Stef is 16 als hij plots niet meer praat. Eerst lijkt het voor even te zijn,  een paar dagen. Dan gaan er weken voorbij en blijft hij zwijgen. Terwijl de wereld om hem heen doorpraat, zwijgt Stef. Wat betekent het om niets meer te zeggen? Hoe start je weer als je ooit hebt voorgenomen daar nooit aan te beginnen? Hoe doorbreek je je eigen stilte? 

  Een audiodocumentaire gemaakt door Bregt van Deursen over het kwijtraken en terugvinden van je eigen stem. Een verhaal over praten, zwijgen maar vooral over luisteren. 

  Eindmixage: Brandon Grötzinger

  Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen

  Muziek: Mike Meurs 

  Speciale dank aan Stef en Alberdien voor het vertrouwen. 

  Bregt van Deursen is een theatermaakster en programmamaakster, en maakte bij Oorzaken Podcast Academy haar eerste podcast. 

 • Hoe breng je een paling naar de plek waar hij moet zijn? En wat is de relatie tussen armoede en kiespijn? In DOCS twee korte documentaires gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw podcasttalent: ‘Als het lachen je vergaat’ van Brechtje Keulen en ‘Ali P. wil naar huis’ van Janneke Sindram.

  Ali P. wil naar huis is een korte documentaire over een mysterieuze vis in een versnipperd land. Het gaat niet best met de paling. En dus wil Janneke Sindram haar huisdier, Ali P., terugbrengen naar de natuur zodat hij zich kan voortplanten. Maar hoe Nederland heelhuids door te komen richting de Sargassozee? 

  Stel je voor: je zit een boterham te eten, en dan valt zomaar ineens je voortand eruit. Wat zou je dan doen? Als je geen geld hebt, los je dat niet zomaar op. Als het lachen je vergaat is een verhaal over ongelijkheid in ons zorgstelsel. Een korte documentaire over de innige band tussen armoede en kiespijn. 

  Ali P. wil naar huis
  Maker: Janneke Sindram
  Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen en Karin Schagen
  Mixage: Brandon Grötzinger en Alfred Koster
  Eindredactie: Ottoline Rijks 

  Als het lachen je vergaat
  Maker: Brechtje Keulen
  Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen
  Mixage: Brandon Grötzinger
  Eindredactie: Jair Stein

  Shownotes

  Oorzaken Podcast Academy:
  https://oorzaken.org/podcast-academy/

  NTR Podcastprijs Goud aan Zee:
  https://www.nporadio1.nl/podcasts/ntr-podcastprijs/56828/1-ntr-podcastprijs-2021-goud-aan-zee-e01-achille-van-ingelgem-s03

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs

 • Muggen zijn irritant, ze bijten en houden je ’s nachts wakker, maar…ze zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook gevaarlijk. Muggen kunnen tropische infectieziekten overbrengen. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer één miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. En veel mensen zijn langdurig ziek na een beet van een besmette mug. De oplossing lijkt simpel: weg met de mug! Kan dat? Wetenschappers werpen van alles in de strijd: van genetisch gemodificeerde muggen tot het inzetten van een speciale wonderbacterie. Maar de mug blijkt een waardige tegenstander. 

  Een documentaire van Rene van Es.
  Eindredactie Ottoline Rijks. 

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Rene van Es maakte ook de documentaire ‘Tot hier en niet verder’, over burgerlijke ongehoorzaamheid.
  https://www.nporadio1.nl/fragmenten/radio-doc/10818fcc-5b54-4036-81d9-ef16c198c631/2019-04-21-tot-hier-en-niet-verder

  Dr. Bones luister je hier: https://www.nporadio1.nl/podcasts/dr-bones 

  Leuk filmpje over muggen https://www.youtube.com/watch?v=Rcm3rPz_Q94 

 • Wat doe je met mensen die geen keiharde criminelen zijn, maar die wel keer op keer de mist in gaan? Documentairemaker Misha Koole onderzocht de voor- en nadelen van taakstraf in een tijd waar gevoelens van vergelding zwaarder lijken te wegen dan de kans op recidive. Een verhaal over de "mad, de bad en de sad".

  Maker: Misha Koole
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • Hoe bloeit liefde tussen mensen op? En ook, hoe desastreus kunnen de gevolgen daarvan zijn? Wat doen we elkaar eigenlijk allemaal aan door verliefd te worden? 

  Dit keer in DOCS een drieluik met liefdesverhalen ontleend aan een bijzonder project, The Love Line geheten, een initiatief van fotograaf/filmmaker Tara Fallaux. In telefoongesprekken vertellen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden over een liefdesgeschiedenis, hoe die ontstond en hoe die zich ontwikkelde. Met alle onhandigheden, miscommunicatie en toeval die daarbij horen….    

  Dit is een drieluik van verhalen gemaakt door fotograaf/filmmaker Tara Fallaux. Het maakt deel uit van het project The Love Line.nl. Behalve Tara Fallaux verdient natuurlijk de naam van sounddesigner Diego van Uden genoemd te worden, die tekende voor de geweldige vormgeving… Wil je meer weten over wat dit project behelst, en nog meer van soortgelijke bekentenissen beluisteren, zie dan de website   www.theloveline.nl. Ook volgt er later dit jaar een tentoonstelling in de Portrait Gallery Studio op het Marine-terrein in Amsterdam. 

  Gedraaide muziek:

  Eerste nummer is ‘Socialite’ van Alexandre Desplat. (speelfilm-muziek)

  Tweede nummer : ‘Funnel of Love’ van Wanda Jackson.

  Derder nummer: ‘Electric Feel’ van Still Woozy.

 • Je ziet je steeds meer: carspotters. Dat zijn tieners - gewoonlijk jongens - met camera om hun nek, die op kruispunten staan te wachten op mooie auto's: en dan het liefst supercars als Lamborghini's, Ferrari's en Bugatti's, om te fotograferen. En: hoe harder de bolides daarbij gas geven en grommen en ronken, hoe beter.

  Eén van die carspotters is Midas, de zoon van radiomaker Marten Minkema die niets heeft met auto's, zelfs geen rijbewijs. Maar die wel alles wil weten van het carspot-wereldje, waarin carspotter en gespotte automobilist elkaar hard nodig hebben voor likes op Instagram. Dus: wie is hier de jager, en wie is hier de prooi? 

  maker: Marten Minkema, eindredactie: Anton de Goede, eindmixage: Alfred Koster

  Het is deze week Podcastweek bij de NPO, en zondag is er een podcastevent waar ook DOCS aanwezig is en dat vrij toegankelijk is, meer weten? ga naar https://podcastevent.npo.nl/programma/docs

 • In de jaren ’70 van de vorige eeuw laat de gemeente Utrecht een tiental flats bouwen in de wijk Overvecht. Flats die niet alleen meer ruimte en comfort moeten bieden aan de bewoners, maar die ook een harmonieuzer gezinsleven moeten stimuleren, contactstoornissen moeten tegengaan en een liefdesgemeenschap mogelijk moeten maken. Idealen die zelfs voor die tijd hoog gegrepen lijken. Bewoner en programmamaker Veerle van Dieren dook in het rijke verleden van de Experimentele Flats. Hoe was het daar toen en wat is daar nu nog van over? 

  Een documentaire van Veerle van Dieren. 
  Techniek: Alfred Koster. 
  Eindredactie: Ottoline Rijks.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Luister hier naar de documentaire van Maartje Duin over de Spaardammerbuurt:
  https://www.2doc.nl/speel~POMS_NTR_3704253~de-moord-en-brand-buurt~.html 

  Of scroll in je podcastapp naar de aflevering van 17 april 2016.

 • Programmamaker Mina Etemad is geboren in Iran. Zij kwam op 21 september 1993 op zesjarige leeftijd als asielzoeker aan in Nederland. Als ze terugdenkt aan die gebeurtenis, weet ze niet of ze blij moet zijn of verdrietig, omdat ze ook veel achterliet in Iran. 21 september is tot nu toe ieder jaar ongemerkt voorbijgegaan, maar dit jaar dacht Mina: ‘wat als ik bij deze dag stilsta, zoals ik dat ook bij andere bijzondere dagen doe?’.

  Volwassenen lachen niet is een documentaire van Mina Etemad. Sound design en eindmix: Burak Öztas. Inhoudelijk advies: Randy Vermeulen. Eindredactie: Ottoline Rijks.

  Deze productie is mede tot stand gekomen dankzij de Oorzaken Podcast Academy, een initiatief van Oorzaken en het NPO-fonds. 

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Programma Podcast Festival 23 – 26 september is hier te vinden: podcastfestival.nl

  Programma podcast event 10 oktober: podcastevent.npo.nl

  Eitje de podcast staat online: nporadio1.nl/podcasts/eitje

   

 • DOCS presenteert afl. 1 van de podcast Dr. Bones. De Nederlandse Peter B. maakte als forensisch patholoog en arts internationaal carrière, voordat hij bij de GGD door de mand viel. Toen werd duidelijk dat hij geen arts was. In de driedelige Argos podcast Dr. Bones willen onderzoeksjournalisten Michelle Salomons en Hansje van de Beek weten hoe deze serieleugenaar zich bij toonaangevende instanties naar binnen wist te werken. Waarom checkten zijn werkgevers de diploma's niet? En hoe kan iemand zo lang de schijn ophouden?

  Dit is een podcast van Argos en werd gemaakt door Michelle Salomons en Hansje van de Beek.
  Eindredactie werd gedaan door Eric Arends, productie door Jorinde Hiddema en Sanne van der Peijl. Audionabewerking door Hens Zimmerman. We kregen dramaturgisch advies van John Appel. De acteurs in deze aflevering waren Boy Ooteman en Sander de Heer. En de muziek die je hoort is gemaakt door Tornado Beat! Met dank aan Harry Lensink en alle meeluisteraars.

  over de makers:

  Hansje van de Beek is onderzoeksjournalist voor de VPRO en HUMAN. Ze werkt voor het televisieprogramma Medialogica en eerder voor het radioprogramma Argos.

  Michelle Salomons is onderzoeksjournalist. Ze werkt voor het onderzoeksplatform Investico en werkte eerder als researcher voor verschillende VPRO-programma’s, waaronder de podcast Trees.

  Vanaf 17 september is de hele serie te beluisteren in je favoriete podcast-app.

  Deze podcast is mogelijk gemaakt door Fonds Bijzondere Journalistiek Projecten