Afleveringen

 • DOCS presenteert afl. 1 van de podcast Dr. Bones. De Nederlandse Peter B. maakte als forensisch patholoog en arts internationaal carrière, voordat hij bij de GGD door de mand viel. Toen werd duidelijk dat hij geen arts was. In de driedelige Argos podcast Dr. Bones willen onderzoeksjournalisten Michelle Salomons en Hansje van de Beek weten hoe deze serieleugenaar zich bij toonaangevende instanties naar binnen wist te werken. Waarom checkten zijn werkgevers de diploma's niet? En hoe kan iemand zo lang de schijn ophouden?

  Dit is een podcast van Argos en werd gemaakt door Michelle Salomons en Hansje van de Beek.
  Eindredactie werd gedaan door Eric Arends, productie door Jorinde Hiddema en Sanne van der Peijl. Audionabewerking door Hens Zimmerman. We kregen dramaturgisch advies van John Appel. De acteurs in deze aflevering waren Boy Ooteman en Sander de Heer. En de muziek die je hoort is gemaakt door Tornado Beat! Met dank aan Harry Lensink en alle meeluisteraars.

  over de makers:

  Hansje van de Beek is onderzoeksjournalist voor de VPRO en HUMAN. Ze werkt voor het televisieprogramma Medialogica en eerder voor het radioprogramma Argos.

  Michelle Salomons is onderzoeksjournalist. Ze werkt voor het onderzoeksplatform Investico en werkte eerder als researcher voor verschillende VPRO-programma’s, waaronder de podcast Trees.

  Vanaf 17 september is de hele serie te beluisteren in je favoriete podcast-app.

  Deze podcast is mogelijk gemaakt door Fonds Bijzondere Journalistiek Projecten 

 • Malou is een single dertiger met een kinderwens en ze voelt dat de tijd begint te dringen. Ze besluit zwanger te worden met behulp van een donor. Veel online speuren later vindt ze een goede kandidaat. Brengt hij haar de vurig gewenste baby?
  In DOCS de eerste aflevering van de nieuwe podcast 'Eitje', een 5-delige serie over de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. Vanaf 11 september zijn alle afleveringen te beluisteren in je podcastapp. Abonneer je nu!

  Eitje is een podcast van NPO Radio 1 en de NTR en is gemaakt door Malou van der Starre
  Eindredactie: Marion Oskamp
  Eindmixage: Werner Prost
  Titelsong: 'Kinderwens' van de Haagse formatie Goldband van hun nieuwe album 'Betaalbare Romantiek'.
  https://www.nporadio1.nl/podcasts/eitje

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  De podcast 'Kan je even langskomen' vind je hier:
  https://www.npo3fm.nl/podcasts/kan-je-even-langskomen

 • Zijn er afleveringen die ontbreken?

  Klik hier om de feed te vernieuwen.

 • Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van W F Hermans aandacht voor zijn meest raadselachtige boek “De God Denkbaar Denkbaar de God”, gepubliceerd in 1956. Vier maanden voor Hermans dood, op 29 december 1994, las hij het boek integraal voor bij de VPRO en interviewde radioman Wim Noordhoek de schrijver. “Ik zou geen andere romans van mij willen voorlezen, ook niet gedeeltelijk, want die boeken lenen zich niet voor voordracht, dit boek wel”, aldus Hermans. Criticus Pieter Steinz gaf Hermans hierin gelijk en recenseerde de voorlezing: ‘Vanaf het eerste begin spettert niet alleen het uitzinnige proza van de voordracht af, maar ook het voorleesplezier van de schrijver”. (aldus Steinz in NRC Handelsblad, in ‘De dino komt tot leven’, 9/2/2005)

  Zelf vergeleek Hermans het boek met een tekenfilm. De God Denkbaar drijft op stijl, op 'de betovering van het zinsritme'.
  Hij noemde het een poëtisch boek, misschien ook een godsdienstig boek: 'Het gaat over een God Denkbaar. Een god kan Denkbaar zijn... maar denkbaar, wat is niet allemaal denkbaar? Alles is denkbaar.' Anton de Goede in gesprek met W.F. Hermanskenner Mechteld Jansen.

  Samenstelling: Anton de Goede en Mechteld Jansen

  montage Alfred Koster

  luisteren naar Mechteld Jansen in haar eigen podcast Bookloverstours waarin ze aandacht besteedde aan Hermans? ga naar:

  https://open.spotify.com/episode/06Q9JW7KsgwMVvFJ5jhaBK?si=585e3ff74d9546d5

   

 • Bergbeklimmers die de dood in de ogen hebben gekeken, daar kan documentairemaker David de Jongh geen genoeg van krijgen. Juist de bloedstollende verhalen van dappere alpinisten maken hem rustig als hij zelf angstig is. Op zoek naar extreme tochten kwam hij op het spoor van de beklimming van de Annapurna in 1977, een expeditie van een groep Nederlandse klimmers, die geen angst leken te kennen. In de vierdelige podcast Sisyphus reconstrueert hij hoe de tocht verliep, samen met vijf klimmers van toen. In DOCS aflevering 1: Op Blote voeten.

  Sisyphus is een productie van DOCS en NPO Radio 1 voor de NTR. De serie kwam tot stand met steun van het NPO-fonds. Alle afleveringen zijn te beluisteren op je favoriete podcast-app of deze website: www.nporadio1.nl/podcasts/sisyphus

  Montageadviezen: Hans Aarsman
  Techniek: Alex Booy
  Muziek: Alex Simu, Matthias Konrad, George Dumitriu, Alex Simu
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • Vijf decennia aan opgroeiende kinderen, in vijf decennia Bijlmer, vertellen vanuit het perspectief van het kind de geschiedenis van hun eigen flatgebouw. Hoe was het voor kinderen om op te groeien in Groeneveen door al die jaren? Op een plek die ook wel de afvoerput genoemd werd van Amsterdam? Een muzikale documentaire van Naomi Steijger en Timo Tembuyser.

  Techniek: Arno Peeters
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • Dit keer in DOCS ‘Billie Holiday in New York’, de eerste twee delen van de gelijknamige podcastreeks van de VRT. In 2015 trokken programmamaakster Annelies Moons en Kurt Overbergh naar New York om daar meer te weten te komen over de Amerikaanse jazzzangeres, bijgenaamd Lady D. (1915-1959).

  Annelies Moons is radiomaker voor de Vlaamse zender Radio 1. Ze werd voor deze productie genomineerd voor de Prix Europa. Kurt Overbergh is artistiek directeur van concertzaal Ancienne Belgique in Brussel. Hij is ook discjockey en een bekend gezicht in de Belgische media.

  Op hun zogeheten ‘muziekreis’ stuitten ze op tastbare overblijfselen en zelfs op mensen uit de tijd van Billie Holiday.  

  Luister alle vier delen hier:  http://billieholidayinnewyork.blogspot.be

  Deze podcast rond Billie Holiday is tot stand gekomen met steun van ‘Flanders House’, de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in de VS.

  (presentator Misha Melita kondigt voor volgende week een nieuwe documentaire van Naomi Steijger aan, Naomi is ook de maker van de fantastische documentaire 88 Woningraten, hierbij een link naar die documentaire:

  https://soundcloud.com/ntr-podcastprijs/88-woningraten-naomi-steijger

 • Een documentaire van Ineke van den Bergen, eerder uitgezonden op 20 februari 1996 via NPORadio 5. In deze documentaire is een compilatie te horen van de verhalen die Gied Jaspars vertelde aan van den Bergen voor de VPRO-microfoon. Behalve een meesterverteller was Gied Jaspars (1939-1996) ideeënman, filmproducent en uitvinder. Hij was, samen met onder anderen Ellen Jens en Wim T Schippers, een van de makers van het baanbrekende televisieprogramma Hoepla (1967). Voor de VPRO-radio maakte hij onder meer het programma ‘En wenst niet meer’ waarin hij per aflevering veertig minuten lang op onnavolgbare wijze over muziek, literatuur en de natuur mijmerde. Ineke van den Bergen, behalve voor de VPRO ook werkzaam voor de Volkskrant en Knack, maakte meer documentaires voor de VPRO. Zij overleed in 2014. 

 • Wat gebeurt er zodra vrouwen ‘the male gaze’, oftewel; ‘de mannelijke blik’ verliezen? 

  Als vrouwen de middelbare leeftijd bereiken, krijgen ze soms het gevoel dat ze onzichtbaar worden. De Deense schrijfster Dorthe Nors schreef een essay over de onzichtbaarheid van vrouwen op middelbare leeftijd, oftewel ‘vrouwen die op de rand staan van het verliezen van hun vergunning om te leven’, zoals zij het dramatisch verwoordt. Maar ook de Chileense succesauteur en feministe Isabel Allende maakt zich zorgen om de positie van de oudere vrouw: ‘Aangezien we leven in een samenleving die alleen gefocust is op schoonheid, jeugdigheid en succes, zullen we zodra we rond de vijftig zijn nog veertig jaar buitengesloten moeten voortleven.’ 

   

  Mannen worden naarmate vrouwen ouder worden steeds minder aardig tegen hen. Dat ervaren zowel vrouwen in de literatuur als in het echte leven. 

   

  Met: Isabel Allende, Hedy D’Ancona, Dini Bangma, Ellen Laan, Roberta Petzoldt, Annemarie Raaff, Kathrin Sanoll, Lydia Sillem, Anne Vegter en een paar mannen.

   

  Maker: Dieuwertje Mertens

  Inhoudelijke begeleiding: Anton de Goede

  Techniek: Alfred Koster

   

  Dieuwertje Mertens (1983) is journalist, literatuurcriticus en podcastmaker. Ze schrijft onder meer voor Het Parool en Vrij Nederland. Eerder maakte ze de VPRO Radiodoc De literaire kritiek voorbij over de vraag: wat is het oordeel van de criticus nog waard?. Samen met Erik Jan Harmens maakte ze Onplezierig over ouders met een kind met ADHD en/of Autisme

   

 • Rinus van Eygen heeft twee moeders. Van zijn niet-biologische moeder vond hij het dagboek. Een dagboek waardoor hij haar opnieuw leert kennen. In DOCS de documentaire die hij over en mét zijn moeder maakte. Rinus van Eygen is een van de 10 genomineerden van de NTR Podcastprijs. Mamy Blue is zijn afstudeerproductie aan het RITCS in Brussel.

  Alle genomineerden voor de NTR Podcastprijs zijn hier te beluisteren www.nporadio1.nl/podcasts/ntr-podcastprijs/ of in je podcastapp.

  Het zijn niet alleen documentaireproducties, maar ook reportages, mockumentaries en fictiepodcasts. En een leuke bonus als je die podcast luistert: Mijke van Wijk heeft alle genomineerden gesproken, en in de podcast hoor je steeds na de productie een kort interview. 

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

 • Wat zien een Heilsoldaat, een social designer en een drumleraar wat anderen niet zien? Mirjam van Biemen volgde drie mensen die deelnamen aan een bijzonder project: als buitenstaanders mochten ze twee jaar lang meekijken naar de zorg voor patiënten met een ernstige verstandelijke beperking. Het doel: blinde vlekken opsporen in de zorgverlening en creatieve oplossingen vinden die de patiënten verder helpen. Maar hoe open staat de zorg voor radicale, nieuwe ideeën?

  Het project rond de buitenstaanders in de zorg heet Wave en is een initiatief van de universiteit, zorgaanbieders en het CCE - centrum voor consulatie & expertise.

  Maker: Mirjam van Biemen
  Techniek: Arno Peeters
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

 • Bossen zijn de makkelijkste, goedkoopste en meest efficiënte manier om koolstof vast te houden en zo klimaatopwarming tegen te gaan. Maar er woeden felle discussies over de beste aanpak om de bossen te beheren. 
  Is het eigenlijk wel verstandig om lang na te denken over hoe het moet? De tijd dringt...
  Als we bomen willen begrijpen moeten we leren denken in het ritme van hún levensloop. Niet onze snelle tijd: dagen, maanden, jaren, maar hun tijd van eeuwen en millennia. 

  Een documentaire van Joyce de Badts en Tom Loois, eindmix en sounddesign Wederik de Backer, eindredactie Ottoline Rijks.

  Een productie ism het Oorzaken Festival
  www.oorzaken.org

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

 • De Japanse Duizendknoop heeft zich de afgelopen 200 jaar met het grootste gemak verspreid over heel Europa. ‘Het is eigenlijk een hele mooie plant’, zegt stadsecoloog Geert Timmermans, ‘maar zijn wortels, die gaan overal dwars doorheen. Alles wat de mens maakt krijgt hij kapot. En dus trekt de Gemeente Amsterdam er 8 miljoen euro voor uit om de duizendknoop uit te roeien. 

  ‘Er woekert een probleem in onze bodem’ is onderdeel van RADIX, een langzaam voortwoekerend kunstproject van de theatermakers van Collectief Walden over onze omgang met invasieve exoten. Collectief Walden is gefascineerd door onze verhouding tot de natuur en tot de ander. Er schuilen ongemakkelijke metaforen in het verhaal van de Japanse duizendknoop en onze pogingen de plant te beteugelen. RADIX is een kritisch zelfonderzoek naar onze omgang met het vreemde. 

  Radix is te gast op het Oorzaken Festival 3 en 4 juli
  https://oorzaken.org/festival/

  Deze documentaire werd gepresenteerd door Thomas Lamers. Katz Laszlo was producer en sound designer en Dennis Gaens deed mixage. Originele muziek van Matthías Sigurðsson. Eindredactie: Ottoline Rijks.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Het project RADIX is deels online, deels offline en staat op 3 en 4 juli op het Oorzakenfestival. Voor meer info over RADIX of Collectief Walden, ga naar collectiefwalden.nl.

 • Asielzoekers die eindeloos wachten in AZC's, met af en toe taxiritten voor een verhoor, stempel of verhuizing naar een ander centrum. Taxichauffeur Do Schat zoekt graag contact tijdens die vaak lange tochten in zijn busje. Hij hoort over de dromen van zijn passagiers, maar ook van schrijnende zaken. 'Hoe kan het nou dat een vader in een AZC in het Friese Balk zit en zijn zoon ver weg in Eindhoven? En dat al twee jaar!'. In 'De Asieltaxi Wacht' stapt de VPRO in alle vroegte in bij Schat, voor een intense dag , met passagiers uit Syrië, Pakistan en Libanon.

  maker Marten Minkema, eindredactie Anton de Goede, mixage Berry Kamer

  U hoort ook Rodaan Al Galidi, auteur van het veelgeroemde boek 'Hoe ik Talent voor het Leven kreeg'.

  Het genoemde artikel is 'Ongezien Onrecht in het Vreemdelingenrecht' van onder anderen Karen Geertsema en Ashley Terlouw, https://www.njb.nl/media/4297/njb14_art1wetenschap.pdf

  Voor meer Marten Minkema, www.martenminkema.nl

 • Aan een doodstille weg in een gehucht in Zeeuws-Vlaanderen wonen twee broers pal naast elkaar: Peter (76) en Geertjan (74). Ze hebben ruzie. Al een jaar of tien. Ze wisselen geen woord meer met elkaar, maar als ze tóch eens contact hebben, dan verloopt dat meestal schreeuwend. Om een te ver uitstekende luifel van de één, of een verkeerd geparkeerde auto van de ander. In deze audiodocumentaire probeert maakster Caroline van Keeken een verzoening te bewerkstelligen. 

  Maker: Caroline van Keeken (tevens dochter van Peter)

  Eindredactie: Anton de Goede

  Montage: Alfred Koster

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl  • Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat het nutteloos voelt om je huis te schilderen? Als de toekomst zo zwart lijkt dat je je ambities kwijtraakt? Zijn dit soort klimaatzorgen te genezen? Janna Reinsma waagt een poging bij haar goede vriendin Lone. Ze maakte deze korte documentaire voor DOCS en het Oorzaken podcastfestival met als thema Nature calling.

  Maker: Janna Reinsma
  Techniek: Alfred Koster
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  Het Oorzaken podcastfestival vindt plaats van 1 t/m 4 juli in Amsterdam. Het programma is hier te vinden: https://oorzaken.org/festival

 • De mens heeft een vernietigende invloed op de natuur. Maar soms slaat de natuur op onverwachte wijze terug. Voor DOCS en het Oorzaken podcastfestival maakte Mandula van den Berg een verhaal over dieren die ecologische rampen veroorzaken en een ecologische ramp waar een natuurgebied uit is ontstaan. Een korte documentaire over de oeverloze strijd tegen de Amerikaanse rivierkreeft.

  Maker: Mandula van den Berg
  Mixage: Ruben Dekker
  Eindredactie: Jair Stein

  DOCS is de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.

  Het Oorzaken podcastfestival vindt plaats van 1 t/m 4 juli in Amsterdam. Het programma is hier te vinden: https://oorzaken.org/festival

 • Een levend organisme (maar geen mens of dier) een rol geven in je verhaal, een van de wind-geluiden uit het archief van het instituut voor Beeld en Geluid gebruiken en een een gerecht in je titel verwerken: dat waren de drie regels om mee te kunnen doen aan Oorzaken Korte Golf 2021. Eitje toch? Luister naar 5 mini-documentaires en gesprekken met de makers!

  Dit is de shortlist van Korte Golf 2021, een onderdeel van het Oorzaken Festival. Nieuwsgierig wie er wint? luister op 4 juli naar www.oorzaken.org, kijk ook eens op https://soundcloud.com/oorzaken

  Makers: Elena Dikomitis, Simone Milsdochter, Mia Fazecas, Toneelgroep Gustaaf, Pieter Blomme.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

 • Anton Mussert, leider van de NSB, werd in 1946 ter dood gebracht wegens landverraad. Maar vlak daarvoor zou hij nog iets gezegd hebben. Laatste woorden die nu, 75 jaar later, openbaar gemaakt zullen worden. Of niet? Wat klopt er van dit verhaal, en wat heeft Mussert precies gezegd? Journalisten Djuna Kramer en Misha Melita gaan op zoek naar de laatste woorden van de NSB-leider. En dat verloopt heel anders dan ze verwachten.  

  Een programma van Djuna Kramer en Misha Melita.
  Mix en sounddesign door Dennis Gaens, eindredactie Ottoline Rijks.

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Benieuwd naar de documentaire Allen tegen Allen? Je kunt 'm terugkijken op npo start: 

  https://www.npostart.nl/2doc/02-05-2021/VPWON_1298149

   

 • Harry zat al tweemaal vast voor moord en draaideurcrimineel Bram stal voor de zóveelste keer een zakje snoep. Na lange gevangenisstraffen komen ze eindelijk vrij. Dit keer zijn ze vastbesloten om het allemaal anders te gaan doen. Toch geven de statistieken hen weinig kans. Maar liefst de helft van de ex-gevangenen vervalt in oude fouten. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven? Marjolein Knol volgt in Buiten de Muren Harry en Bram een jaar na hun vrijlating. Gaat het ze lukken uit handen te blijven van justitie? 

  In DOCS de eerste aflevering van de gloednieuwe podcast Buiten de muren.

  Buiten de Muren is gemaakt door Marjolein Knol. De muziek is van Bram Kniest. De eindredactie en scenario-ontwikkeling deed Emmie Kollau. Techniek: Arno Peeters. Productie: Emmie Kollau en Tijl Akkermans. Eindredactie vanuit de NTR: Ottoline Rijks. 

  Een productie van NTR, Autres Directions en Aldus’ producties voor DOCS en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds. 

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.
  Presentatie: Misha Melita.
  Meer informatie: 2docs.nl/docs
  vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  meer informatie over Buiten de muren vind je hier:
  www.ntr.nl/buitendemuren

  Wil je doorluisteren? Ga naar https://www.nporadio1.nl/podcasts/buiten-de-muren voor de volgende aflevering.

 • Ruim een jaar geleden zaten we, van de ene op de andere dag, ineens allemaal binnen. In lock-down. Sommige mensen vonden dat vervelend, sommige mensen vonden het wel rustig, de meeste mensen vonden het een beetje saai.  

  Programmamaker Leonie van Noort moest meteen denken aan jongeren die het thuis niet fijn hebben omdat hun vader of moeder verslaafd is aan drank. Ze weet uit eigen ervaring hoe beklemmend het kan zijn om onder die omstandigheden samen thuis te zijn. Ze vroeg zich af hoe het deze jongeren vergaat en ze zocht ze op. 

  Een documentaire van Leonie van Noort

  Techniek Alfred Koster

  Eindredactie Ottoline Rijks

  DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Misha Melita. Meer informatie: 2docs.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl 

  Meer informatie over de groepen voor jongeren van het Trimbos instituut vind je hier: https://www.trimbos.nl/kennis/kopp-kvo/voor-ouders-naasten-en-kopp-kinderen/voor-kopp-kinderen.

  Leonie van Noort maakte eerder een indrukwekkende documentaire over euthanasie 'Misschien gebeurt er morgen wel iets natuurlijks', die is hier te beluisteren: https://www.nporadio1.nl/podcasts/radiodoc/9700-uitzending-van-21-mei-2017