Afleveringen
-
Sareena is ervan overtuigt, het onderwijs gaat veranderen! Als leerkracht in het basisonderwijs krijgt ze veel mee. Ze merkt dat er, sinds corona, meer bewustwording bij ouders is ontstaan over het huidige onderwijssysteem. Ze ziet een groeiende groep kinderen die uitvalt én ze is zich bewust van het grote tekort aan leerkrachten.
In ons gesprek vertelt Sereena over de kinderen die nu geboren worden. Het zijn kinderen die bewuster zijn. Ze hebben een sterke intuïtie en voelen dat dingen anders moeten. Het huidige schoolsysteem is hier niet op ingericht. Alleen al om die reden, gaat het veranderen.
Naast leerkracht in het basisonderwijs is zij ook moeder van twee kinderen van vier en één jaar. Ze deelt openlijk over de keuzes die ze maakt ten aanzien van het onderwijs voor haar kinderen. Zij wil dat haar kinderen leren van het leven en veel tijd in de natuur doorbrengen. Ook wenst ze dat er aandacht is voor spiritualiteit, zelfzorg en gezonde voeding. Veel facetten die niet aan bod komen in het reguliere onderwijs, waar de nadruk toch meestal ligt op de cognitie.
Ik wens je veel luisterplezier en hoor graag van je als je na het luisteren van deze aflevering vragen hebt of jouw ervaring wil delen.
Ben je naar aanleiding van deze aflevering op zoek naar meer informatie over BEING THE SCHOOL? Neem een kijkje op de website voor o.a. de komende events (AGENDA — BEING THE SCHOOL) en via Instagram @being.the.school vind je de meest recente updates en inspiratie.
Maandelijks zijn er bijeenkomsten waar ik als oprichter vertelt over het ontstaan, de visie & missie en praktische zaken. Daarnaast ontmoet je anderen gelijkgestemden die net zoals jij aanlopen tegen het regulier onderwijs en behoefte hebben aan wat anders.
-
In deze aflevering ga ik in gesprek met Irene Verwater. Irene is moeder van twee jongens waarvan de oudste naar een reguliere basisschool gaat. We starten met haar eigen ervaringen op de basisschool. Het was niet altijd een fijne tijd voor haar.
Sinds Irene zelf moeder werd, ontwikkelde er zich een sterk verlangen om een veilige plek voor haar kinderen te creëren waarin ze mogen zijn wie ze zijn. Hoe vond ze deze plek binnen het onderwijs voor haar oudste zoon? En hoe pakt ze dit aan voor de jongste, die momenteel nog niet naar school gaat?
Ik vraag naar haar ervaringen. Ze vertelt wat haar opvalt in het onderwijs; zowel de positieve kanten als de punten die Irene graag anders zou zien. In deze aflevering deelt Irene hoe ze haar eigen ervaringen niet leidend laat zijn voor de schoolkeuze én hoe zij thuis aandacht besteed aan de elementen die ze binnen het reguliere onderwijs mist.
Ik wens je veel luisterplezier en ben benieuwd wat deze aflevering bij jou oproept. Herken je je in de zoektocht en struggles die Irene soms ervaart?
Ben je naar aanleiding van deze aflevering op zoek naar meer informatie over BEING THE SCHOOL? Neem een kijkje op de website voor o.a. de komende events https://www.beingtheschool.nl/agenda en via Instagram @being.the.school vind je de meest recente updates en inspiratie.
Maandelijks zijn er bijeenkomsten waar ik als oprichter vertelt over het ontstaan, de visie & missie en praktische zaken. Daarnaast ontmoet je anderen gelijkgestemden die net zoals jij aanlopen tegen het regulier onderwijs en behoefte hebben aan wat anders.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
“School is een voorgestructureerd programma waarin er voor jou bepaald wordt wat je moet weten en hoe je iets moet doen. Je bent pas klaar totdat je ‘slim’ genoeg bent om een papiertje te behalen. Dit zou je vervolgens een bepaalde zekerheid moeten geven voor een salaris waar je van kan leven”.
Op mijn 34e voel ik aan alles dat het tijd is. De tijd om het écht te gaan doen. Afwijken van de norm. Het ongebruikelijke leven leiden. Ik spreek het hardop uit. Zonder concessies. Want alleen dan kan het worden opgepikt door degenen die zich erin herkennen en hier ook zó sterk naar verlangen. Alleen dan kunnen zij zich aansluiten bij een manier van leven die er écht toe doet. Terug naar de basis. Terug naar de zin van het leven.
In deze aflevering deel ik mijn verwondering over de criteria voor onderwijs en mijn wensen voor kinderen, ouders én leerkrachten. Ik richt een school op, maar dan anders. Ben je benieuwd?
Veel luisterplezier, ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Ben je naar aanleiding van deze aflevering op zoek naar meer informatie over BEING THE SCHOOL? Neem een kijkje op de website voor o.a. de komende events http://www.beingtheschool.nl/agenda
Via Instagram @being.the.school vind je de meest recente updates en inspiratie
Maandelijks zijn er bijeenkomsten waar ik als oprichter vertel over het ontstaan, de visie & missie en praktische zaken. Daarnaast ontmoet je anderen gelijkgestemden die net zoals jij aanlopen tegen het regulier onderwijs en behoefte hebben aan wat anders.
-
Dit is dé podcast voor ouders en leerkrachten die overwegen, of de keuze gemaakt hebben, een school te kiezen buiten het reguliere onderwijs om. Voor degenen die verlangen naar iets anders voor opgroeiende kinderen.
In deze podcast vind je inspiratie, herkenning, informatie en hoop tijdens jouw reis. Ik ga in gesprek met ouders over hun ervaringen en overwegingen. Wat drijft je om voor iets anders te kiezen én wat is er spannend aan? Ik ga ook in gesprek met leerkrachten die verlangen naar een andere manier van werken in het onderwijs. En in solo afleveringen deel ik mijn eigen ervaringen en visie op onderwijs en ik deel hoe al deze elementen samenkomen in BEING THE SCHOOL.
Ik ben Franka Dammerman - oprichter van BEING THE SCHOOL. Ik schrijf sinds mijn 13e levensjaar pagina’s vol in dagboeken waarin ik mijn verwondering en onvrede uit over de manier waarop we de samenleving hebben ingericht. Ik heb altijd gevoeld dat onderwijs mijn pad is om een transitie in gang te zetten waar ik in geloof. De tijd is daar. Ik ga me niet meer conformeren en neerleggen bij de dingen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn. Ik ga afwijken van de norm en ga voor een manier van samenleven die er écht toe doet. Terug naar de basis. Terug naar de zin van het leven. Samen met onze kinderen.
Ik wens je heel veel luisterplezier!