Afleveringen
-
Hoe zorgen we ervoor dat de aarde níet vergaat? In de Klimaatkwestie, de groene podcast van Trouw, gaan we op zoek naar het antwoord. Op straat, in het lab, of diep onder de grond.
De klimaatcrisis, de energiecrisis, de stikstofcrisis: je kunt er neerslachtig van worden, maar dat doen we niet. Elke aflevering tackelen Nienke Zoetbrood en Hannah van der Wurff één vraag, als onderdeel van het grote geheel: een planeet die weer een paar millennia meegaat, met mensen erop: hoe komen we daar?
Luister nu op trouw.nl/klimaatkwestie
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Twaalf afleveringen lang interviewde Erik Jan Harmens bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In de voorlopig laatste aflevering van deze podcastreeks zijn de rollen eens omgedraaid. De interviewer wordt geïnterviewd - door cabaretière en actrice Martine Sandifort.
Een gesprek over prikkels en het gebrek daaraan, over de eenzaamheid die je voelt na het stoppen met drinken. "In dronkenschap leefde ik in een soort schijnwereld en ik zou nu zo graag écht leven.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
In aflevering 12 van Onverdoofd: publicist Anne Fleur Dekker (26), die tegen wil en dank bekende Nederlander werd toen ze uitsprak tegen het seksisme binnen de FvD en PVV. “Het scheelde denk ik wel dat ik een links meisje was van 22 met blond haar, dat triggert natuurlijk iets bij mannen van een bepaalde leeftijd in de rechtse hoek, die kunnen dat volgens mij niet zo goed hebben. Ik kom je opzoeken, schreven ze, ik snijd je keel door, ga je verkrachten.”
Aan zulke haatreacties - heel veel haatreacties - hield ze PTSS over. Ze begon te blowen, steeds meer, raakte aan de drank, en werd uiteindelijk na psychoses opgenomen in een GGZ-instelling - waarna foutieve medicatie volgde. Nu gaat het goed. Zegt ze. "Voor de komende drie jaar wil ik niet meer zoveel bijzonders.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
"Erger nog dan de verslaving zelf vind ik het gedrag dat erbij hoort, het stiekeme gedoe en het liegen. Soms zat dat spul gewoon onder aan mijn neus en dan ging ik nog ontkennen dat ik gebruikt had, zei ik dat het snot was. Daar walg ik nu echt van.”
In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt schrijver Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In deze elfde aflevering spreekt hij met Rico McDougal, alias Phreako Rico, rapper van Opgezwolle, die jarenlang worstelde met een drugsverslaving.
In 2012 stapte hij de afkickkliniek binnen. “Net van tevoren had ik nog een bom genomen, dan snuif je de amfetaminen niet, maar je stopt ze in een vloeitje of in wat wc-papier en dat slik je in. Er kwam ook nog een halve liter wodka achteraan, in die staat ben ik de kliniek ingelopen.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt schrijver Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In de tiende aflevering van deze serie spreekt hij met Michiel Smit, die een boek schreef over de gamesverslaving waar hij als tiener mee worstelde.
Acht, tien uur per dag bracht Michiel soms door in World of Warcraft. Of ging hij van headshot naar headshot in Unreal Tournament. "In de ene wereld werd ik steeds beter, in de andere ging ik steeds meer achterlopen. Ik heb alleen maar honderd mensen neergeschoten." Na zijn tienertijd probeerde hij wanhopig de verloren tijd in te halen, wat maar ten dele lukte. En de spellen van nu zijn er alleen maar verslavender op geworden, waarschuwt hij.
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Waarom Wim Kieft begon met drank en coke is simpel, zegt hij: “Ik vond het fijn en wat ik fijn vind om te doen ga ik vaker doen." Stoppen was moeilijker.
In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij besloten zich niet langer te bedwelmen. Deel 9: ex-voetballer Wim Kieft.
"Het verschil met de anderen was dat ik altijd het gevoel had van: het is nog niet klaar. Ik wist toen al dat dat een beetje apart was."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In aflevering 8: dichter Martijn Benders.
Een scheiding, zijn dochter niet meer kunnen zien: plots eindigde Benders in een stacaravan op camping De Zwarte Bergen, met vier liter wijn en kalmeringsmiddelen om de dag door te komen. Tegenwoordig is hij nuchter, hoewel hij eigenlijk helemaal niet gelooft in nuchterheid. "Elk moment is pittig. Elke dag is een soort oorlog."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. Deel 7: logopediste Henriette van der Wielen (47).
"’Als ik 's morgens in de spiegel keek zag ik een zwakkeling, ’s avonds was ik milder gestemd en dacht ik: eentje kan toch geen kwaad. En na die ene wilde ik een tweede.”
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Activiste Olave Nduwanje (‘zwart, veganist, non-binaire trans femme, queer, feminist en Umurundikazi') is geboren in Burundi, als kind van een zakenman en een prinses, maar groeide op in Oostzaan.
De eerste dertig jaar van haar leven deed ze haar uiterste best om een man zijn. Dat lukte alleen dankzij alcohol. Heel veel alcohol.
“Door te stoppen met drinken kwam ik in contact met de kleine Olave, dat meisje dat altijd maar een jongetje moest blijven. Het duurde even, maar uiteindelijk ben ik haar gaan beschermen. Wat alcohol mij heeft afgenomen, is ontwikkeling."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze vijfde aflevering van de Onverdoofd-podcast spreekt Erik-Jan Harmens met acteur, schrijver en presentator Eric Corton (50). Op zijn twintigste zat Corton voor opnames in Argentinië, waar op tafel een doos cocaïne stond, waaruit iedereen de hele dag door snoof. "Zeven maanden later was ik thuis, en had ik een probleem."
Zijn verslaving, zegt hij, was niet zozeer om zich te verdoven, maar kwam voort uit verveling: "Ik dacht: het gaat allemaal hartstikke goed met me: eens kijken of het stuk kan."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze vierde aflevering van de Onverdoofd-podcast spreekt Erik-Jan Harmens met actrice en programmamaker Sonja Silva. Nadat ze in 2003 de diagnose ME kreeg stortte haar wereld in. Ze begon dwangmatig te eten, kwam tientallen kilo's aan, tot het moment kwam dat het echt niet meer ging.
"Als ik naar zo’n foto kijk van vroeger, word ik niet blij, maar ik denk ook: ik heb het mezelf aangedaan. Elk pondje gaat door het mondje. Morbide obesitas had ik, ik had diabetes kunnen krijgen, mijn aderen hadden kunnen dichtslibben."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de ‘Onverdoofd’-podcast spreekt schrijver Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen. In aflevering 3 singer-songwriter en dichter Jörgen Gario uit Amstelveen.
"In de plaatselijke discotheek dronk ik ik mijn eerste jenever, een binnenlands drankje. Ik nam een slok en ik wist: jenever, dat is het voor mij. Puur, zuiver, helder. Ik hoorde ergens bij, namelijk bij mensen die van jenever hielden. Een slok voelde als een bevrijding."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze tweede aflevering van de podcastserie Onverdoofd spreekt Trouw-columnist Erik Jan Harmens met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Ooit moest er elke dag, om vijf uur stipt, een La Chouffe op tafel staan. Het leven van de Hollandse schrijver in Genua draaide om die dagelijkse audiëntie, met een goed glas vanaf zijn vaste stek op Piazza Delle Erbe
Maar tegenwoordig laat de schrijver van succesromans 'La Superba' en 'Grand Hotel Europa' al zo'n vier jaar de alcohol staan. Harmens gaat in gesprek met de schrijver over waarom hij zo resoluut de drank - en daarmee een deel van zijn identiteit - opzij schoof. Maar dan heeft Pfeijffer nog wel wat vragen over de sluimerende zucht naar verdoving van de interviewer zelf.
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze eerste aflevering van de podcastserie Onverdoofd spreekt Trouw-columnist Erik Jan Harmens met de 25-jarige Marrit Jellema. Ze stopte op haar achttiende met alcohol en drugs en beleeft nu alles ‘heel intens, de nare én de mooie dingen’.
"Ze is 25 jaar, woont in Leeuwarden, werkt aan haar eerste roman en stopte op haar achttiende met alcohol en drugs, de leeftijd waarop ik juist begon met drinken. We kennen elkaar niet, maar vallen elkaar niettemin meteen in de armen."
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vanaf zaterdag 25 mei begint Trouw een interviewserie gemaakt door schrijver Erik Jan Harmens. In de serie Onverdoofd spreekt de schrijver, dichter en columnist met verschillende mensen die net als hij hebben besloten zichzelf niet langer te bedwelmen.
Zelf schreef Harmens er twee boeken over: de eerste, 'Hallo Muur', over hoe hij stopte met drinken - toen het donker hem te donker werd. Zijn volgende roman, 'Door het licht', ging over hoe het licht hem soms te fel werd. Soms, heel soms, verlangt hij wel eens terug, naar de donkerte, of op zijn minst naar een beetje schemering.
Over het onderwerp is hij inmiddels wel uitgeschreven, maar nog lang niet uitgepraat. Vandaar deze podcastserie voor Trouw, waarin hij in gesprek gaat met bekende en minder bekende Nederlanders die, net als hij, hebben besloten zichzelf niet langer te verdoven. De eerste aflevering komt 25 mei online, dit is alvast een voorproefje. U kunt zich abonneren om een melding te krijgen wanneer er een nieuwe aflevering is gepubliceerd.
Support the show.
See omnystudio.com/listener for privacy information.