Afleveringen
-
In deze boeiende podcast-aflevering duiken we dieper in op ProbleemGestuurd Onderwijs (PGO) als didactische onderwijsconcept in de opleiding Ergotherapie aan Hogeschool PXL. Drie unieke perspectieven komen aan bod: een studente (Zamira) die momenteel de voordelen van dit onderwijsconcept ervaart, een alumna (Claudia) die haar ervaringen deelt vanuit haar professionele praktijk, en de externe voorzitter van de opleidingsraad en werkveldcommissie (David), die inzicht geeft in de impact van probleemgestuurd onderwijs op het werkveld.
Zamira werpt een licht op haar persoonlijke reis door het probleemgestuurd onderwijs, waarbij ze de nadruk legt op het actieve leren, de zelfstandigheid en het probleemoplossend vermogen dat ze heeft ontwikkeld. Ze deelt hoe dit haar heeft voorbereid op de complexe uitdagingen in de praktijk van ergotherapie.
Claudia deelt vervolgens haar perspectief vanuit de professionele wereld, waar ze de vruchten plukt van de vaardigheden die ze tijdens haar opleiding heeft verworven. Ze benadrukt hoe het vermogen om zelfstandig problemen aan te pakken en samen te werken met andere zorgprofessionals haar succes in het werkveld heeft bevorderd.
Ten slotte biedt David een overkoepelend inzicht in de waarde van PGO voor het werkveld. Door de nauwe samenwerking tussen de opleiding en het werkveld kunnen ze de relevantie van het curriculum waarborgen en afgestudeerden afleveren die direct klaar zijn voor de uitdagingen van de ergotherapiepraktijk.
Of je nu een student, een professional in het werkveld of een geïnteresseerde luisteraar bent, deze podcast-aflevering biedt een inzicht in de kracht van PGO in de context van ergotherapie aan Hogeschool PXL.
Luister nu naar deze inspirerende aflevering om meer te leren over hoe PGO aan de opleiding ergotherapie ingericht en ervaren wordt!
Meer info?
www.pxl.be/ergotherapie
-
PXL-Ergotherapie en PXL-Communicatie sloegen op 12 december 2022 de handen in elkaar voor de webinar 'het beroepsperspectief van ergotherapie in de eerste lijn'. Kathelijne bracht via haar onderzoek in kaart hoe de interdisciplinaire samenwerking met en de profilering van ergotherapeuten in de eerstelijnszorg momenteel verloopt. Hervé gaf op zijn beurt inzichten hoe diezelfde ergotherapeuten sociale media kunnen inzetten om zichzelf te profileren. Herbeluister de webinar hier.
-
Zijn er afleveringen die ontbreken?
-
Enerzijds sluiten gevangenissen personen op die tot een gevangenisstraf werden veroordeeld, anderzijds wordt de detentieperiode gebruikt om de re-integratie van de gedetineerde voor te bereiden. Echter, meer dan één op twee gedetineerden pleegt na vrijlating opnieuw strafrechtelijke feiten. Voor de hulp- en dienstverlening is dus een belangrijke rol weggelegd bij de re-integratie van gedetineerden in de samenleving. In samenwerking met PXL-Groenmanagement, Thera-Therapeutica vzw, Limburg.net, e.a. werkte PXL-Ergotherapie aan diverse projecten met focus op betekenisvolle groenactiviteiten in detentie die deze vicieuze cirkel van recidive doorprikken en kaderen binnen een breder paradigma van de Ergotherapie, met name ‘occupational justice’.
Omtrent dit thema verzorgde Johan met de steun van PXL-Ergotherapie een webinar op 20 mei 2021. Deze webinar is nu ook als podcast beschikbaar. Veel plezier! Zit je met vragen en/of suggesties? Contacteer ons via [email protected]. -
In deze (derde en laatste) aflevering van de trilogie blikt Loeka Vanderborcht (PXL-Ergotherapie en PXL-Vroedkunde) terug op de thema’s die in de eerste twee afleveringen aan bod kwamen en gaat ze na hoe we als persoon en ergotherapeut hierop verder kunnen bouwen. Ze gaat in gesprek met David Dol (externe voorzitter van PXL-Ergotherapie en netwerkcoördinator van Reling), Chloë Alenteyns en Britt Sohl (beiden tweedejaarsstudenten PXL-Ergotherapie).
Deze trilogie is met deze aflevering ten einde. Wat ons betreft kent PEPLab zeker een vervolg. Heb je zelf ideeën om één van de volgende podcasts van inhoud te voorzien, laat het dan zeker weten via [email protected]. -
In deze (tweede) aflevering van de trilogie praat Loeka Vanderborcht (PXL-Ergotherapie en PXL-Vroedkunde) met Piet Vandebriel (PXL-Ergotherapie en PXL-Verpleegkunde), Mieke Boes (studentenondersteuner PXL-Healthcare) en Anke Loos (tweedejaarsstudente PXL-Ergotherapie) over hoe studenten (en bij uitbreiding jongeren) ondanks de opgelegde regels alsnog eigen krachten kunnen zien en deze kunnen benutten. Want ook in moeilijke tijden heeft iedereen een keuze. Soms zie je ze zelf niet, maar kunnen anderen je daarbij helpen. ‘Laat ik me hangen of stel ik mezelf doelen, hoe klein deze ook moge zijn, waardoor ik niet beland in uitsluitend negativiteit?’ en ‘Hoe pak ik of pakken wij dat aan?’ waren de hamvragen.
-
In deze eerste van drie afleveringen wordt het mentaal (on)welzijn van studenten en docenten besproken vanuit sociaal-maatschappelijk perspectief. In de tweede en derde aflevering zal dat gebeuren vanuit respectievelijk een psychologische en ergotherapeutische invalshoek. Iedere aflevering wordt gemodereerd door Loeka Vanderborcht (docente PXL-Ergotherapie en PXL-Vroedkunde). Voor deze aflevering schuiven Amke Ivens (eerstejaarsstudente PXL-Ergotherapie), Katrien Ruytjens (theoloog, ethicus en docente PXL-Ergotherapie en PXL-Verpleegkunde) én Sanne Vos (docente PXL-Ergotherapie) aan tafel.
Zit je na deze aflevering nog met iets? Durf het uit te spreken bij vrienden, familie, je tutor, studentenondersteuning of via deze hulplijnen. En vooral, blijf er niet mee zitten. Spreek erover! https://www.facebook.com/346153392109300/posts/3514273411963933/?sfnsn=mo
www.letsticktogether.be
www.geluksdriehoek.be
www.hasselt.be/cavacava
www.checkjezelf.be
Productie: Joris Vandebosch. Voor vragen, opmerkingen of suggesties, mail naar [email protected].